Thursday, 27 November 2008

TAG by Sheri

Name :
Siti Suhara

Sisters :
biological:3 elders... hehehhe..synthetic:0 =)

Brothers :
biological:1 elders... hehehhe..synthetic:1 =)

Shoe size :
size 5, sometimes 6, depending on the types of brand

Height :
150cm...tapi leher ai jinjang tau

Where do you live :
Cambridge, UK

Have you ever been on a plane :
Yes

Swam in the ocean:
tak penah. Ada ke ocean yang aku penah pegi?

Fallen asleep at school:
this is thrill....hehhehe...mesti la penah, being sufee...as insan yang lemah...nak2 kalu cikgu2 boring

Broken someone’s heart:
ermm..ineh sangat sensitip, kang ada lagi stalk blog aku, comment yang bukan2..kang terpaksa tukar URL, frenster aku pun delete, serabut ngan uninviter neh...

Jawapan dia: penah..hehehheh..bukan niat saya, jodoh kite takde..lagipun..I mmg cerewet sikit, wpun ai takle lawa mana..tapi I berhak memilih, sapa yang ai buleh terima..nak kawen sekali je dalam idup nyahhh...

Fell off your chair :
LOL....ada, time form 3. Sebagai seorang pelajar yang normal, aku mmg suka bercakap atau lebih tepat, gila glamer dan suka buat bising. Lastly aku dengan rakan seperjuangan diasingkan tempat duduk, di 3 penjuru kelas. Aku ditempatkan di meja tgh2 paling belakang (dah la leher jinjang!), jauh dengan rakan2 aku yang seperjuangan dulu. Ketika itu la fenomena itu terjadi. Boleh bayang kerusi kayu zaman2 sekolah dulu? haaaa...aku selitkan kedua-dua kaki aku, main jungkit2..akhirnya mesra alam tergolek, iaitu kerusi terbalik, aku takleh nak bangun sendiri..perlu bantuan nyahhh...kaki aku terselit kat kerusi kan, ada faham?

Sat by the phone all night waiting for someone to call:
penah...aku kan giler glamer...tapi takle tunggu tepi tepon...phone umah cordless, so siang2 dah angkut masuk bilik...tepi bantal..romantik tak? hehehheheh.......

Saved e-mails :
jarang..kecuali ada yg urusan2 kerja yang takut ianya later on, memerlukan bukti urusan. Cth : design2 brochure faculty yang belum di finalise untuk di print. cost: RM70K

What is your room like :
I am very particular, so I must say that my room is tidy and clean, at least for my eyes and hubby.

What’s right beside you:
HP, mug of coffee

What is the last thing you ate :
Caramelised biscuits, The Lotus, cicah dengan kopi

Chicken pox :
had it when i was in standard 2

Sore throat:
jarang...but get it few times in Cambridge

Stitches:
once, c-section for twin

Broken nose:
haaaa? what? Alhamdulillah no

Do you Believe in love at first sight:
yess...as you can feel it so much different with other feelings. Mandi tak basah. tidurku lena sambil senyum...ternanti2 nak jumpa dia..gayut kat hp mcm esok dah takde hp....that special feeling is for my darling hubby. Memula ingat yang awal2 crash tu first love, but when you have it, you can really feel about it....

Like picnics :
not really kalo cuaca panas...hehehhe..maksudnya dekat2 air terjun..ai boleh la terima..tapi ai takkan swimming unless dekat pool

Who was/were The last person you danced with :
tak penah..ada left leg jer...hehehhe

Last made you smile:
errmm...with my twin this morning and darling adam..

You last yelled at :
no screaming lately...as Damia or Danial will say "No screaming mommy, no shouting" boleh? =)

Today did you?
Talked to someone you like : yes, talk to hubby about my headache and ask bibik to bakar roti since I cant fasting
Kissed anyone : Adam boy
Get sick : headache since last nite, alhamdulillah getting better
Talk to an ex : no way...baik mcm mana pun niat you, he will manipulate. But, to be honest i didnt really acknowledge him as my ex pun...hehehhe..konon mcm kapel, tp takpun sebenarnya. Dia kene ada declare2 kan? so, I can declare that I dont even have an EX....kite kene kapel n clash baru jatuh status ex kan? so..takde...
Miss someone : my femli
Who do you really hate: BLPS...hahahhahah..no acrimony, just hate that
Do you like your hand-writing: dulu-dulu..
Are your toe nails painted: No
Whose bed other than yours would you rather sleep in: So far I love my bed kat rumah Putrajaya dulu...but kat hotel2...hehehhe...not bad
What color shirt are you wearing now: I'm wearing light blue, Levi's
Are you a friendly person: yess..
Do you have any pets : no
Do you sleep with the TV on: no, ai not that kinda of TV person..tidor mesti tempat proper...
What are you doing right now: wat TAG ni laa
Can you handle the truth: yess...exactly..ai ni telinga tebal
Are you closer to your mother or father: depends pada case study....
Do you eat healthy: takk..
Do you still have pictures of you & your ex: takde...takde ex..so takde hehhehehhe
If you’re having a bad day, who are you most likely to go to: hubby..then closed friends
Are you loud or quiet most of the time: nope
Are you confident: insya Allah..


argghh...panjangnya sheri oiiii....


5 things I was doing 10 years ago:

things I would do if i were a billionaire:
1. ni benarnya takyah tunggu billionare..ada duit lebih..I nak balek cincin kawen ai...huwaaaaaaaaaaaa
2. sedekah bag LV kat sape2 yang minat...heheh..i tak minat LV..tapi sbb hati mulia kan?
3. BMW 7 series...
4. gi Mekah banyak2 kali...bwk sape2 yang ai shortlisted
5. byr utang PTPTN cepat2....hahahhahahah....

5 of my bad habits:
1. suka buat stone and sardine
2. malas nak masak kalo balek kampung (mesti la nak mom yg masak kan?)
3. main bulu mata
4. now in winter...senang terlepas Subuh..which is very bad =(
5. cepat boring pada perfume....

5 places I’ve lived/living
1. Bandar utama
2. Bangi
3. Mutiara Damansara
4. Subang
5. Putrajaya
people I tag:

sape2 yang ada baca TAG ini....hehheheheh...so paham2 ler ek..

Wednesday, 26 November 2008

Sepi

***lagu ittew pun tidak cukup menggambarkan perasaan haku






so, nak elakkan hilang bandwidth aku




aku delete =)

Yang Mana Satu

Kejam sungguh Bounty Club neh
Dah la wat photography session tak warning
tau2 jer dpt iklan suruh aku abehkan duit...
tgk la dressing anak aku...hihhh...

Damia dengan parut2 nya masih tak ilang...
amek gamba secara professional, pastu charge mahal gila...
aku pulak insan yang lemah...mudah terpedaya
mesti la nak order..tapi
tatau nak order yang mana,
macam nak semua, tp mahal kak oiiii...
hrmmm....payah aku nak wat decision..







Sunday, 23 November 2008

My Sunday Weekend

Hari ni..ada snow ciput-ciput..

So, me and hubby decide to have some grocery and lepak-lepakking ajer..
Again, since the weather is quite cold, mommy decide to left Adam at home..
huks...eventhough mommy nak sangat bwk Adam keluar..tapi sokay la..
kang demam pulak. So, returning from Sainsbury's, mommy main-main ngan Adam sambil take few piccas...hehheeh...sedar tak sedar..dah masuk 9 months Adam ni.

Damia and Danial dah kene paksa tido..kalo tak, nanti dorang wat bising...

So..this is My Adam ...kene tinggal pun cool jer...


Kalo nak amek gamba die..mesti sebuk nak pgg camera..
nasib mommy tak beli SLR..


Apesal rambut saya tak banyak mommy.......




Damia yang tak tidor2.....


Adam is sooo attached to Damia...Damia nak tido, die pun sibuk nak tumpang bed Damia..
Nasib baik akak layyannnn jer..




Semua orang dah tido...hanya saya yang berkuasa...yeahhh...


Owhh...lupa nak ckp, basically ni gambar2 Adam ni ber'background'kan rumah baru kami...lapang jer kan... =)

Friday, 21 November 2008

Aku yang Confuse

Al kisah

AKu letak Referer List kat blog...

tapi aku tak brp pasti dengan application dia...

kalo pegi dekat other blogs pun, mcm mana aku nak link kan blog aku kat web die?

and cemaner plak dah ada org yg dah boleh link kan blog add die kat blog aku?

cemaner aku nak link kan dorang balek?

Kalo masukkan secara mannual aku tahu la..

Cemaner nehhhh....

Thursday, 20 November 2008

Moment of Truth

This is what we call your life background...I dont know how to describe myself..but one thing for sure, I am thankful for what I have..hubby, kiddies and family...knowing aku..nothing special about it..

According to CikPuling, takmo ingat citer2 sedey....hehehhe...well, I have more hurt/stress/sadness story compare to my background. It's OK. Why do I decide to share or disclose this grey part (which I dont really know what is the real version of this story) is because, I am 100% accept this facts...I didn't deny the truth of my background. Having this background brought me to who I am today, takpe..alhamdulillah..jumpa my darling hubby *muah!*.

Dapat jumpa CikPuling, ko guano CP? =).

Let me share this, at least I know where is exactly I'm coming from...and no matter who am I right now, I will not ever forget...

I was born in Kelantan, grow up with my adopted parents. Parents that love me very much. I'm not sure wether my real parents love me or not, but I do believe everything happen for a reason. The true siblings, I have 3 elder sisters and 1 elder brother and as in my current family, I am the youngest (but only with my 1 elder brother). My first school is Sek.Keb.Gunong, somewhere in ermmm...Bachok kot, betol ke ek, yer dah kot. Aku pengawas dulu...wearing maroon tudung and kain, huh..takmo ingat, tak vouge langsung!

Firstly Ever Connected
This is the place where I am firstly get connected with my true/real parents. When I was 6 yrs old, aku dah tergedik2 nak masuk sekolah, yer la semua gang2 lain masuk darjah satu, apa kes aku sorang nak kene maintain at Tadika, kan? So, masukla aku Std 1 when I was 6 years old..yeyy..when I was in standard 3, aku jumpa sorang cikgu kelas yang bernama Maheran. Baik satu macam ngan aku (of course dia tahu aku lompat kelas segala kan?cikgu kelas la plak). Takper la kan, dah cikgu kelas kene la baik kan, lagipun aku kecik2 ni cute kot (ngeh ngeh ngeh)...kan pernah cipta nama lari dalam toilet sbb tanak buat show kan? *LOL*

Satu hari..dia ajak aku n the gang pergi umah die, die nak tunang katanya..so lepas mintak izin parents, maka berangkatlah kami 4/5 sekawan, tak ingat sangat dah. Yang pasti, pertunangan Cikgu tu serentak dengan majlis kahwen abang dia. Shorten the story, bila malam, baru aku ditemukan dgn wife abang dia. So, berderet-deretla kami beratur untuk salam wife abang dia yang time tu freshly bride lagi. Bila tiba time aku salam, the bride suddenly cried and hug aku mcm gila, tp kene control takut make-up rosak heheheh....so aku yg mmg dah ada unsur2 gila glamer, bangga habis la time tu..apsal lak aku dpt previllage dipeluk sedemikian rupa?

So, can u guys imagine, in the point of view seorang kanak2 which is ony 8 years old that time.Pelik. Heran. So, tanpa pikir panjang aku pun akur lah dengan situasi dengan assumption, aku adalah yang kedua cute malam tu selepas pengantin itu. hehehhe...

tanpa mengetahui itulah kali pertama aku temui darah daging aku sendiri, kakak aku yang sulong...

Life goes on, aku hidup cam biaser, sampai la masuk standard 6. Before this..I normally write my name with my daddy's name, untill nak UPSR
daddy finally reveals the truth when I have to used my real name for the exam. Moms cried, but I dont really remember exactly how was my feeling...

as far as I can remember, there is one feeling..feeling like as long as this family will love me as they love before, I have nothing to loose, I didnt deny the fact..but I am happy just they way I am..

I got 3A 1B for my UPSR..and dpt iview untuk sekola kat Kota Bharu. It was successful, then I start my form 1 at SMU (A) MMP...betol2 belakang pasaraya/shopping centre, tgh2 Kota Bharu yer puan-puan..see? I am born to shop...hari2 dok dengar lagu from pasaraya pantai timur ittew...ilmu pun masuk telinga kanan keluar telinga kiri....


Secondly get connected


my form 1 is actually remove class...probation la kononnya. So, this is the place where I met the rest of my sisters. Hrmm...time aku dok kelas Peralihan Dua. Tme tu, hari2...time rehat jer, ada jer minah2 yang dtg dok usha aku...so, aku ala-ala James Bond, terus riki2...rupanya akak2 ni akak2 form lower 6 time tu.

Ada lagi satu group..(selepas di '999' kan), aku dpt tahu yang akak2 ni adalah akak2 form 3...haihhh..sapa dorang ni? so, aku spt biase, control cun. Biasa la skola semua pompuan..so, nak kene minat sesama sendiri la kan, peminat aku la kot. Sekali..satu hari sorang akak panggil nak jumpa aku. Panik. Apsai. Nak brainwash aku ke...tp die takde gaya pengawas pun..taiko2 ader la...hahahha. Mula la aku senaraikan kesalahan2 aku sebagai budak hingusan dari kampung yang membawa diri ke sekolah tgh2 bandar, nak jadi ala-ala up-town-girl...hanyutkah aku? hehehhehe...kesalahan aku time tu:

1. pakai stokin pendek
2. kdg2 tak pakai name tag
3. selalu bawak komik
4. suka tulis lirik lagu

but...

finally die cuma nak ngaku, dialah kakak aku yg kedua and the other group tu, kakak aku yang ketiga...huhh..buang karan aku jer. Seperti biase aku yang stone ni juga tiada ape2 heart feeling...wpun aku dpt tahu dah sikit2 version kenapa aku dibuang sendiri oleh femli aku...hrmm..takper la..at least aku kenal dah sapa darah daging aku...yg pasti aku la yang paling cute...hehehhe...

so...

when I was in form 4, I managed to get myself in MRSM Jasin. Still I get in touch dengan dorang. sampaila aku masuk UKM..one of my sis kat UPM..so kitorang still in touch jugak. with my siblings, I am considered 'slow' and 'kurang laris' sbb I dont have any bf untill I did my Msc. Kirenya dorang tu masuk je U terus dpt kapel, in fact yang UPM tu, time 2nd year degree dah kawen! maklum la...they all self-funded kan semua benda, kalo ada hubby lagi senang kan, takde la nak sesat mana. heh..lagi nak guna alasan laku kan? kejam...apepe pun..aku ngan kakak2 aku rapat..but not with my real parents, jumpa pun baru berapa kali...

Yang kedua tu pun abih jer blaja terus kawen gak. Yang first (yg peluk aku awal2 tu) lagila awal kawen, dah tak skola tinggi kan. Ada ke dia kata die penah crash dengan Sabri Yunos...sib baik tak jadi kawen ngan mamat tu...kalo tak dpt abang ipar artis nehhh...ngeh ngeh ngeh. Aku dengan akak aku yang first ni lebih kurang sama la muka. Lagi aku nak claims aku plg cute kan? sah2 aku yg paling lambat kawen. Tp according tu dorang, ayah aku orang China Yunan, mak aku plak org Siam. Apa significant die aku tak pasti, sbb apa2 pun keturunan kite, still kene ada duit nak beli nasik, nak idup!

Maka..aku jalani hidup aku seperti biase....

But..

there is one part that is very sensitive for me. About acknowledgement and appreciation.

Being Siti Suhara, I appreciate my adopted parents and famili more compare to others. It's not that I am not thankful to my real parents. I just dont know to placed them in my life. I didnt deny the truth. Yes they are my parents, my biological parents. But, I love my adopted parents very much as I can feel how they love me, very much.

Especially my mom, she's very fragile about this. Very. Dekat umah aku, dekat belakang rumah, ada satu buaian yang dah buruk berkarat and she refused to dispose sampai la skang. I dont bother about it untill one day she told me the story of that buaian. That buaian is mine, she took it from rumah my nenek.

My nenek (bongkok 3) yang took care of me, feeding me with air kosong (since we dont have money to buy milk and I was left by my mother) with all difficulties. When my mom saw me for the very first time, I
was crying because of hungry (I was 20days old that time) tergolek dekat anjung dapur, the only bhg rumah yang boleh duduk. The rest of the house dah runtuh. My attire? Hanya dibaluti napkin dengan perut yang maha buncit sebab kembung. My mom, as she promised to my mother, will take care of me, had to fight with my father (since my father didnt know my mother's plan about me). My father said to my mom, if you insist to take the baby, please pay for that buaian...that is why until now my mom keep the buaian....and being my mom, that was the moment she promised to herself, she will take care of this baby..no matter what was the amount she has to pay,she believed that the value of the baby isn't only RM35......she paid..she promised that she will take care of me and 2 June 2004, aku dinikahkan dengan hantaran yang bukan RM35...hehhehe...see, bukan RM35.... =) *hehhee*

anyway...thank you mommy...


sedey tak aku knowing that literature?


ade la sikit...RM35 tu..skang nak makan pizza huts pun taklepas...ngeh ngeh ngeh


That version is from my mom and I am not really sure what kind of version gonna come out from my mother plak. They used to be good friend before. Ntah. Takperlah.For me, that chapter is OK. I mean..itu citer dulu...


However


Yang paling meruntun hati aku is when my sister brought me to meet my grandma yang bongkok tiga tu, time tu I was in form 4, curik2 balek from mrsm and meet my sister. I met my grandma in the same house, the one that my mom firstly met me. But that house already rennovated, yer la..my sisters and abang semua dah keje and ada umah sendiri, mampu dah la nak baiki. Lagipun grandma insist tanak tinggalkan that place.

Bila aku sampai..you guys know what.......

she still can recognised me....after 17 years ..even her eyes dah samar2 n tak berapa terang..and terus teka nama aku sambil heret badan dia (dah uzur sangat dah) menghampiri aku and touch my hand...and...

this was the first time ever I cried when I first met my true darah daging...meeting someone who fed me before I was fed by my mommy....


hrmm....so that is basically my story...

yang penting...I'm happy and thankful for what I have now....

and I will take care of my kids..no matter what happens...




Moving Out

Bored. Apa nak buat ek..

I scout around at town..nothing much different, unless their preparation nak celebrate Christmass, mak oii..sakan...yer la kalo kite kan get prepare with fasting, dorang plak SALE sana sini, nyanyi sana nyanyi sini, show sana show sini....so, jalan-jalan...pusing2...singgah WHS Smith, angkut buku untuk twin and untuk aku, Danielle Steel novel...and this is my first english novel yang aku beli...huhhhh....kagum aku ngan diri aku...but I like Sydney Sheldon better..(hek elleh, padahal tuh jer pun novel english yang aku pnah baca, tu pun pinjam)

Well...
actually I just finished unpacked, moving to my new house, to be specific, my short-term stay before I can make an arrangement to my permanent stay, kat mana? tak sure lagi, somewhere in Cambridge or London. I need a shorter contract, that's why

Ni gamba umah lama..Fawcett Court ,West Cambridge

Ni Churchill Flat..umah before aku pindah ke Fawcett Court, West Cambridge

Fawcett Court

The apartment is so lovely, provide the service provider/lanlord/Camb Accomm.Service yang ada sedikit kambing. Sbb..time aku report telling that patio door nyer handle rosak, 2 hari sebelum aku keluar rumah baru dia dtg repair! pastu plak, custodian nyer orang sangat la ayam sbb selalu tadak kat office, manjang kalo nak mintak replacement bulp ke, cat ke...huhh..pendek kata kene la 2-3 kali pergi. Huhhh...time inspection rumahhh...wah3x..sedap betol dorang nak charge aku...mmg sangat la particular bab2 nak charge tenant neh...aku, hubby n bibik sungguh2 bersihkan umah tu before blah, lantai,dinding, toilet, dapur...tup2 yang kene charge

1. Bibik's matress, ada stain kecik jer benarnya
(ni mmg dah agak sbb kitorang cuba sental, lagi besar ada la stain die...hehhehe..)
2. Damia's matress, sama kes jugaaa..
3. Matress haku!! paling aku tak perasan stain sebesar Stapylococcus tu! Ya Allahhh...mmg series aku ngan hubby tak perasan

and total die: GBP85+GBP85+GBP140.....
ku hitung2 and analisa balek, harga itu juga equivalent dengan

1.stroller
2. 3 bulan bill electric
3. tambah GBP100 buleh beli Coach Handbag
4. tambah GBP300 buleh beli flight ticket balek Mesya...........

So, itulah yang tak best rumah ittew....yang len2 semua sangat OK, bus service..playground...neighbourhood...easy access to M11...heheheh...

And...

This new house, Wistanley Court

quite OK la jugaks, but of course previous one is far better (lagi mahal la plak!)
since it is 3-4 tapak jer untuk nursery dorang, rumah furnished plak tuh..
owhh..sggh convenience...nak tukar2 nursery kesian plak dekat twin..
baru nak get used dengan that school, teachers and friends, dah tukar skola...
so we decide ulang alik jer la hantar dorang gi skola. The plus points are

1.rumah ini paling dekat dengan segala kedai2....*sengih mak mmg sampai ke perut!*
2. kawasan dia OK la jugak, quite and sound
3. rumah die baru..
4. easy access to Mill Road (area yang banyak halal food and mosque in Cambridge)
5. En-suite, dlm master bedroom ada toilet
6. dah ada blind curtains..hehhe..takyah mak sibuk2 nak beli langsir
7. TV reception sangat bagus, takyah paksa rela subscribe virgin macam West Camb.

Namun, sebagai insan yang lemah, mak mmg takleh lari dr rasa tak puas hati...dan yang terkumpul setakat ini adalah...

1.unfurnished - at first, inilah yang buat aku susah nak terima umah ni. At the end, alang2 kene charged, maka aku angkut semua matress aku yang dicharge ittew...ape kes nak biar sedekah kat custodiam tu kan?so..at least umah aku dah ada tilam..first night tido atas comforter tauuu..
2.level 1, tadak lift!
3.no playground - takpa..dah nak masuk winter, jrg keluar kot
4. aku dah sign contract, so kene la dok situ ikut contract dia (so, diam jer la ek)

gamba aku tak amek lagi, tak sempat...sejuk....nak cepat2 masuk umah...
all in all..Wistanley Court ni OK dah sebenarnya...walaupun unfurnished..twin mmg sangat berbakat nak jadikan ianya nampak cam 'furnished' dengan toys dorang. Sekian.

Tuesday, 11 November 2008

My House

I get this from CPM and this is how its turn out to be........




What the House Test Says About You



You are happy with who you are, and you don't have an inflated sense of self importance. You do your own thing quietly. You don't take up a lot of space.



You aren't against being community oriented, but it's not really your thing. You tend to prefer to focus on your family and not the neighborhood around you.



You are a playful, charming, and seductive person. People feel instantly close to you.



You take good care of your physical appearance. You dress well, stay in shape, and do your best to look great.



You are moved by romance and love. You are optimistic about people, and you love hearing about happy endings.

Friday, 7 November 2008

First Homework

hrmm..

I got this TAG from Sheri hehehhe...dah lama dah, tp sbb quite susah. So, KIV dulu...boleh tak?
So here we goes...

Rules of the tag:-
Link to your tagger and post these rules in your blog. Share 7 facts about yourself on your blog, some random, some weird. Tag 7 people at the end of your post by leaving their names as well as links to their blogs. Let them know they are tagged by leaving a comment on their blog.

7 Facts that are random about myself:

Random/Rare...

1. One of my ambition kechik2 dulu nak jadi pramugari Okkay..hehhehe...but obviously I am disqualified and officially realise that when I was standard six! Tak besar2 and meninggi dah....biyarpun dah akil baligh

2. Time standard one, ada sambutan Hari Guru, so adalah pengawas yang dtg setiap kelas untuk tanya sape nak wat persembahan pada sambutan hari guru tu nanti. You guess what, I am volunteered myself (tanpa rasa malu dan segan sebagai Gadis Melayu) untuk nyanyi! The best part plak is, bila tiba time persembahan, aku sembunyik dalam toilet.....

3. suka tengok Filiphinas drama/movie, die hard fan of John Lloyd*s Cruz and B*ea Alonzo... hehheheheh...*ampun*...suka...alallalallaa...


My Weirdoes..

4.I like to see pretty/gorgeous/lovely/beautiful lady. My husband said that am the kinda of weirdo...hehheheh...no, let me clarifies this. The way I like is...I love to see how they elegantly present her style, know how to make up, they know how to appreciate what Allah gives to them, they know that they are beautiful...so they can turn up with their own style, own profile...hrm..salahkah? Well..since am not the make-up type..so suka la kan tgk2 orang... =)


5.Kecik2 dulu, before tido suka main telinga, my own telinga okay..and my mom selalu kata kalo mandi I like to sabun my tummy only...hehhehe..senangkan, small area jer, takyah susah2..


6. I always get a reminder ...indicating that there might be some good/bad news about me. When I had a dream about toilets, either you just....

a. see it from outside clean/dirty toilet - bad news about your friends that are related to you.
b. you get into that toilet but do nothing (tak kene its kotoran) - moderate news that people talk about you
c. you get into that toilet and messed up with its dirt - bad news, "nauzubillah"

and...I get it almost all the time..wether it's good/moderate/bad one, depends on what kind of toilet situations are they, hrmmm....


7. Penah dalam sejarah hidup, gunting bulu mata...hauahuahauahuah....sbb kononnya ada teori yang mengatakan ianya akan jadi lebih panjang dan lebat. Maka, hatta...fact itu hanyalah omongan kosong semata sebab sampai skrg bulu mata aku pendek....sekian.


People that I love to TAG are:
1. Ida the Cik Puling - sila jangan buat2 tak hengat eak
2. Ida si Comey Lote
3. Yani SIL si Ida comey hiiihi
4. Arni *heheh..sorry yea..ur TAG is on the way*
5. Yus
6. Elida
7.CheFadh

So, Sheri....... I am done. yey.

Brain Test

Hi peeps, I got this from one of my fren's blog, Ina. It's quite fun, at least I know that I still have a brain with a minor damage!hehehhe...try it..

This is a REAL neurological test. Seat comfortably and feel calm.

1- Find the C below. Do not use any cursor help.

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOCOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

2- If y ou already found the C, now find the 6 below.

9999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999
9999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999
9999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999
9999699999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999
9999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999
9999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999

3- Now find the N below. It's a little more difficult..

MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMNMMMMMMMMMMMMMMMMMMM
MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM
MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM
MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM
MMMMMMMMMMMMMMMMMMM

This is NOT a joke. If you were able to pass this 3 tests, you can cancel your annual visit to your neurologist. Your brain is great and you're far from having Al zheimer Disease. Congratulations!

Thursday, 6 November 2008

Mild Depression

Kalau Takde Susah sikit..tp Kalo Ada, Sakit Jiwa

"Ya Allah hindarilah aku drpd ujian2 yang aku tak mampu hadapi..aku mohon rahmatMu agar semuanya dipermudahkan jalannya, aminn..."

aku mmg sbnrnya tension..ammmattt..nyampah pun ada. meluat.

Literature Review
yyess...aku ada maid. orangnya sangat stylo okayyy..rambut blond ye puan2..dressing dia, pendek kata kalo di kalangan 'rakan taulan' die, dia ni antara yang hebat la kot..okey, tu takpa..tak kaco aku sikitpun, lantak dia..kat Mesya pun mana dia nak carik jeans dekat TESCO, dia nak yang dkt JUSCO okaaayyyy...for those yang setakat kenal die sekejap..mmg penilaian pertama amat tinggi.

First two years mmg tip top buat keje, jaga anak2, kemas rumah...semua berkaliber and kalo ada penganugerahan calon pembantu rumah paling versatile... aku bagi la die isi borang! masuk tahun ketiga, aku dah mula start sakit hati... ke aku yang tak sabar? takpe...baca dulu...

Problem Statements:

Housekeeping:
dekat dapur, mmg ada part yang aku tak pueh ati, yer la..ko ckp wat cam itu ini..kang jadik balek mcm style die, lupa agaknya die keje ngan aku...huh...kalo dulu takpe lagi, aku pun banyak suruh die yang masak unless ada special2 ocassion...tp...skang aku dah muak...dah mula tak tahan dengan susun atur barang2 kat dapur aku,memandai2 plak tu.
Aku cerewet okkayyyy...and paling pantang, if sinks aku kotor dan penuh, tambah pulak jenis "tung-tang, kung-kang" nyer style keje...mcm org2 lain pekak ke? Bila tegur, macam-macam alasan dia kasik..boleh?

Well..awal2 dulu, time aku keje..mmg die yang akan masak, most of the times. Tak sedap pun takpe. AKu pun heran napa aku bertahan, sedangkan aku ni paling femes dengan perangai kaki complain..mungkin dia ada amalkan ayat2 ke ape ke, aku tak tahu..yg aku realise, bila dah sampai UK and regnant for Adam, I hate her cooking style, I dont like it at all. Being in UK, pregnant plak time tu...mana nak carik nasik (am a nasikperson, org kampung la katakan). so balek2 lab, penat2 pun masakla sendiri...it's good la kan masak sendiri, dpt la monitor penggunaan bawang, rempah segala. Kalo tak...itu habis cepat ini habis cepat...yang aku realise, kicap aku cepat abis..hahhhh...die suka minum kicap okkkayyyy.

Indeed,after stop eating her masakan...aku dah mula perasan banyak perkara annoying yang dia buat and dr dulu aku tak perasan dan finally, now aku yang sesak dada!

Household:
sbb bukan mak apak die yang beli and keluarkan duit, so die dengan senang hati pakcik makcik die dekat jawa, surabaya tuh belasah jer guna, buat ape nak jimat2??potong la bawang banyak2...lebih...buang, bukan aku yang beli...kain baju, basuh la banyak2..bukan aku pun kene bayar letrik, sabun alaaaa...bukan duit aku yang beli...basuh kain buruk dapur guna washing machine yer ladies and gentlemennnnnn....nak best lagi? hahh...basuh campur dengan baju2 biase....hiarghhhh...sbb ape? sbb dia ingat aku takkan check ape yang die buat...mmg Tuhan nak tunjuk dekat aku di pagi itu...dahtu, malam2 mentelaah TV, hah...skang aku dah suruh hubby aku lock channel..hehehheh....dah time tido, tido la kan?

Conversations:
hahh...innnnnniiii lah yang paling aku sakit jiwa. banyaaaaaaaaaaaaaak sgt complain and tokok tambah, tak ingat agaknya keje ngan aku, aku yang bosss. pastu, yang bestnyer..suka curik2 dengar setiap perbualan orang.. kalo aku ckp itu die akan jawab ini, ko tegur yang ni, die akan jawab itu, pendek kata..semua die buat tu ada alasan, so aku tak buleh nak complain. helllooo.....

bila anak2 aku jatuh, mesti la sound suruh berhati2kan? buleh jawab kat aku "Danial yang nggak tahu naik gelongsor itu" *&&^%%$$#@..sbb tuh la aku hire dia...suruh jaga budak yang belum tahu nak jaga diri sendiri tu...haihhh,payah. Aku keje ngan die ke die yang keje ngan aku? Dengan kawan2 aku pun dia main sedap ckp jer...mcm colleagues2 dia. kadang my frens were like..."hrmm...aku kawan si sufee ke kawan bibik neh?"

and the BEST part is that...kalo lelaki, layanan die akan berubah dari B- kepada A+++ yer tuan2 dan puan2.....aku tanak komen banyak la mende ni, Nauzubillahhh. cuma, time balek Mesya ritu since aku tak bawak die balek sama (helo, GBP800 nak sedekah kat die??kem salam!) and sbb her visa tadak, tgh renew...aku tinggal die kat umah kawan aku kat London...shian kawan aku tension maid aku macam dok ngendeng ngan hubby die...arghhh...migrain aku. Ingat dpt la ringankan beban keje die, lagi tambah masalah ada lah.

She sometimes try her luck on my hubby too...series, tak risau? huh..maunyer tak. kalo berdialog, dialognyer lebeh2..hatta bila gelak2, tawa dialah yang akan lebeh2...eiii...ape2pun aku dah sound aar ngan hubby aku pasal this situation. So, mintak2 jauhkanlah. Sbb, bab2 ilmu syaitan ni dah diluar bidang kuasa, ANYWAY tak kan jadi tanpa izin Allah...so, ape jer lagi yang mampu aku buat, banyak2 lah berdoa....

Future Plan:
haihhh....as for now, I dont have much choice..she is in the process renewing her visa as UK Domestic Worker with me, menyesal pun ada renew hari tu. Tapi, according to my MIL, she is seriously nak keje lagi ngan aku. Hari tuh aku dah bengang gila sampai SOS kat MIL, yer la mak aku mana penah handle orang gaji, die housewife. Balek2 aku yg kne marah. ckp pangai aku huduhh. So, suh MIL dtg monitor, takut la plak die buat tak elok kat anak2 aku. Time tuh sbb first time aku meletup marah, sebelum ni aku simpannnn jer semua. huhrmmm...pangai macam dah OK kejap. Yang pasti, aku kene gapkan antara aku ngan die. Tak boleh garang sangat, takut kang die penaya anak2 aku. Cuma, kene tegas.

Disclaimer:
Please take it positively. Aku tak berniat nak buka keburukan/keaiban die yang juga makhluk Tuhan. Setiap orang ada baik buruk dia. Cuma sama-samalah kita ambil ikhtibar, especially for those who might be need a maid in their family. Please be aware, jgn bagi muka sangat. I admit that there are some positive things about her, it just that not convincing enough to be published. hehhehe. Apa-apapun, thankful jugak so far tak jadi mende2 yang tak masuk akal atau buat aku hilang akal. moderate. wasattiah. ok