Thursday, 25 December 2008

How do they differ....

.........with Malaysian….



This entry is actually more on sharing my experience living abroad,to be specific is Cambridge..walau tak lama mana..at least there are couple of things that I noticed...dan macam lagi better compare to kita...

Start with:

Traffic

1. Dorang sangat la behave bawak keta, kalo kita bagi signal nak masuk lane dorang, mesti bagi laluan kat kite, tak kira ko nak kona baring ke u-turn ke, pasti dorang tunggu tanpa hon2 yang menyakitkan hati...

2. Kanak-kanak dorang amat sangat terkawal...naik keta pasti akan duduk dlm car seat lengkap ber'seat' belt tanpa ada tanda2 nak bangun/bergerak

3. Hon kereta? ooowhh...semenjak aku dok sini, tak smp 5 kali dengar org kene hon atau pun dorang hon aku

4. potong queue? owhhh...jauh sekali...kalu adepun mesti org pakistan ke India ke Malaysian ke...hehhe

5. zebra crossing - huh, driver pasti akan break untuk cyclist atau untuk mereka yang melintas jalan, walau kadang2 kite yang break ni nyaris2 nak accident/tercampak. So, kalau anda lintas jalan apalagi ada bersama anda adalah nenek2 tua/preggy woman..korang merangkak pun dorang tunggu...hehehe

6. Naik bas mmg takkan ada rebut2 punya lah..bus pun sgt baby friendly..contoh, kalo ko nak hangkut stroller..driver bus akan rendahkan bhg pintu bus untuk kemudahan anda..I loikee..


Makanan (ni tak berapa bagus untuk kesihatan)

1. hrmm...dorang mmg suka makan manis2...yg aku pasan, lunch ke bfast ke, pie, cream and caramel tu pasti ada utk kbykn pilihan makanan dorang. Lunch set makan croissant? huh..tak dpt..mana kenyang

2. ala2 kambing pun ye jugak, makan sayur banyak...ha ha ha...kdg2 ntah hape2 combination die, maklumla aku ni kampung kan, campak ceruk mana pun tak lepas nasik..


Recycle

1. sangat mempractickannya...gi supermarket utk grocery pasti bawak balik plastic2
dorang yang sudah buruk amat...so, bagus la kan
2. tong sampah untuk setengah tmpt mcm takde langsung...so, kdg2 sampah kene simpan
bawak balik umah. dorang tanak galakkan org buang sampah la kot..
3. Stgh tempat kadang2 siap kene asingkan sisa2 makanan dengan mende2 lain..huh,pnat!


Parking

1. hhmm...parking untuk disable mmg sgt banyak and untuk aku yang suka parking depan pintu kedai ni rs cam terlampau la mende tu sbb...

a. org disable wat pe nak shopping sangat, suruh ong len tolong beli la kan?

b. dah tau disable, nape nak susah2 drive..naik bus ke ape ke...kan senang?

c. mmg kdg2 aku tgk keta2 org disable ni ngalahkan ape, paling cikai BMW la, Merc
la, Audi la..so mana la org tak cacat mcm aku ni tak jeles...cacat mata aku
tgk...

*sticker diasble parking adalah sangat mahal dan tolong jgn bercita2 untuk memilikinya.Baik korang wat beli handbag!

2. Kalau terserentak dpt parking...hehhehe...mesti takkan ada pergaduhan, dorang pasti beralah...err...setakat ni la


Conversation

1.Kalo mmg pure native speaker..mmg sgt amat sopan, compliment tu mmg tak tinggal. Kadang2 sampai dah tahu sangat la tu tipu and dorang pun sbb terpaksa cakap gitu (macam ni Malaysia, negatip! muahahhahah)

2.Untuk certain2 bende urusan tak puas hati ke apa, tang ni kita leh direct jugak ckp apa yg kita nak,err..lebih kepada..mereka sbnrnya akan terima la apa2 alasan kita sebelum prejudicely bersangka bukan2. I mean kalau berurusan ngan management dorang ke apa..kalu mesya, gomen pulak...huh...simpan jer la hasrat tu..


People

1. orang kat sini, walaupun dah tua dan kadar berjalan pun kadang2 kucing nyer catwalk lagi laju...amat supportive and positive okkk. Dorang tak kisah nak kuwar jalan2, amik angin walau bawak org2 disable ke, org tua ke...dorang sgt enjoy buat mende tu. Dengan bahasa lain, byk la previllage kalo disable kat sini

2. dorang amat menghargai juga walau brg2 tu second hand and tak kisah pun beli brg2 second hand..tak malu pun la...walau kdg2 tu duit banyak

3. Most if them sgt efisyen dlm kerja dorang..takyah nak punch2 card..mmg based on trust..ko dtg lambat balik la lambat and the other way around..ko nak meronda ukur tanah kat mana2 ke apa ke..pergi la, janji keje siap...hehheheh..applicable untuk siapakah?

4. Dorang jugak bukan jenis condemn..apa2 mesti nak tahu sbb and alasan..kalao yg sarcastic smcm tu..hrmm..kadang2 bukan pure british la kot

5. Banyak benefits jugak untuk mereka yang bekerja ataupun mmg rakyat dia, contohnya Maternity Allowance, Child Tax Credit, Child Benefit, Jobseekers Allowance...bla2...banyak lagi. maklumlah yg kaya2 tu byr cukai dengan efficientnya...kalu kita zakat la kan?

Since aku dok highlight yang bagus2 jer, please take it positively la yer, as I don’t have any intention at all untuk mengutuk Malaysia..cuma yg baik jadikan lah teladan...

here some piccas around Cambridge, ntah drpd camera sape ntah..so, aku upload jer la...

Pemandangan dr salah satu church yang kitowang panjat..
lepas ni mmg aku tak panjat dah, penat weiii

Ini adalah part of the Senat House, tpt konvo utk meka-
meka yang abieh blaja...

Ini adalah King's College, one of the Cambridge Landmark
banyak terdapat di calendar2 and poskad...biaser je pd aku..heh

Lagi pemandangan drpd atas church itu untuk bandar Cambridge
Sapa-sapa yang suka water activity buleh la punting
tapi di kala winter ini, hanya mereka yang kurang
rasional sahaja yg akan berbuat demikian....

Lagi pemandangan di Cambridge, tak pasti la kat mana ni,
Belle, mana ko amek gamba ni ek?



Sekian

3 comments:

Muslimah Perth said...

bestnye :).. tp their attitude n bende2 ko tulis sama benar dgn mat saleh perth... :)
mungkin sbb mat saleh perth migrants are mostly from uk :)

SNS said...

itu, dkt kawasan college2..dpn st john kot, dpn sikit dari college aku, caius...

Asnida said...

kenapa la orang Malaysia ni ramai yang kiasu? aku tengok attitude mat salleh ni kira more laid back compared to us. tapi aku rasa our attitude ni sebab our environment which are so competitive