Friday, 23 January 2009

My Brain

hua hua hua....
ini hari aku dok godek blog kak wanni...baca kesah2 idup die..heheheh..kelako..her hubby is one of my hubby's crownix...kira geng or closed fren from uni smp la skang. cuma beza dia kami masih belum ada SLR kan Yang?.......hehehhehe....

Dulu time first time pergi UK, pregnant 5 months... so, maklum saje la songehnya mcm mana. Time tu tumpang kat UK umah Majid la..die la yg jadi tourist guide kami...dapat aku makan ayam masak lemak cili padi dekat UK (masih yer inche Majid!), sape ntah masak...best sangat.

Time tu Majid masih single, tgh wat Msc kat Notts. Dalam bilik Majid pennnnnuuuuhh dengan gambar kak wanni. That was my first time I saw her face...sweet sangat gamba tu, gamba majlis tunang kot...hiks...yang pasti bertempek2 gamba tunang dia..hahahhahah...mestilah kan?

me : yang...jiwangnyer Majid, penuh gamba tunang dia..
myAyang: huh...die muka je gangster, tp hati lembut tu...
me: ye ke...hahahhaha...
myAyang: eh..btol la...

*pastu aku ty Majid..

me: Majid, gamba tunang ritu ek? Ni la Wanni ek?
Majid : ha'a...(sambil blushing and tersipu2..)

.......apedaa, itupun nak malu....hihihii...

Alhamdulillah sekarang dah jadik husband kak wanni...hiks...dah ada Nurin dah pon, yang koyak tampal muka En.Majid...kekekkeke..kitorang cuma pegi kenduri kat Melaka, belah kak wanni. Bila dah time dah nak balik, mesti nak amek gamba pengantin kan?Bila jumpa dorang yang tgh khusuk posing kat outdoor...ternyata ingatan kak wanni sangat hebat, sebab...

me & myAyang: Majid tahniah...potpetpotpet...jom amek gamba sat...
Kak wanni : Ni yang pergi UK aritu kan?
me: ??.........ha a..time tu saya pegnant dan sangat gemuk lagi tidak vogue...heheheh, macam mana leh perasan?
Kak wanni : cam tengok gamba....
me: oooo..ye ke...haa...yer konpem saye la tu..hiks...
*dalam hati aku, die cam muka akooo??

So, knowing Majid as my hubby's crownix....by default rs mcm dah kenal lama plak dengan kak wanni nieh..heheheh...dah la ape yg berlaku dlm idup kak wanni n her hubby (ptg rambut, pangai...etc), spesen jer ngan hubby aku...esp bab2 sopakkan rambut..mana pernah hayat aku potong rambut laki...hehhehe..sekarang dah tere sikit...tol tak Yang?

pastu.....tgh dok meng'explore' blog ittew, terjumpa plak mende ni...maka aku pun ciloklaaah..check it out...best jugak...ingatkan otak aku dah terhakis dah sikit..okay la tu, cukup lagi 100%, kira oraitla kan?




Your Brain is 60% Female, 40% Male







  • Your brain is a healthy mix of male and female
  • You are both sensitive and savvy
  • Rational and reasonable, you tend to keep level headed
  • But you also tend to wear your heart on your sleeve






Bakal Dirindui


Sob..sob..sekarang pun dah mula rasa rindu amat... dah sedey dah...mcm mana nanti..... harap2 dptlah melaluinya dengan tabah isk..!! Betolke decision utk balik sorang neh............. mesti rindu Adam....twin dan my ashi.............uwaaa...buleh ke ni? tak pernah berlaku dalam sejarah idup aku lagi ni...

and..seperkara nanti, bolehkah hadapinya sorang2 kat Mesya neh...macam mana kalo tak turn out as plan? owhhhhhhhhh....macam mana nehh ...sorang2....takda my ayang.. takde my lovely biesssssss...

well..cukupla merepek..thanks utk Mama, my MIL yang sudi datang untuk cucu-cucu dan anak kesayangannya...at least, ada someone else yang dtg, divert dorangnyer attention..takdelah anak2 aku 24hours dengan pengaruh sumatera maid aku tuh....









































































and...

hanya satu tinggal untuk aku...............

iaitu HARAPAN...

agar semuanya akan selesai....just wanna be with my hubby and kiddies...seandainya ditakdirkan aku terpaksa melepaskan apa yang sedia ada, aku redha..iAllahh...




"Ya Allah..Ya Tuhan ku...

Engkau perkuatkanlah hati ini untuk berjauhan dengan org2 yang paling aku sayangi..tiada galang gantinya....

Rahmatilah keluarga aku..
Lindungilah, kurniakanlah kesihatan yang baik untuk keluarga ku..
Jauhkan lah, hindarilah dugaan dan ujian yang tidak mampu aku hadapi...
Berkatilah perjalananku pergi dan balik....
Agar semua yang dihajati dapat diselesaikan..

Sesungguhnya tiada kuasa lain selain Engkau..
Yang Maha menentukan segalanya..
Tunjukkanlah penyelesaian untuk dugaan yang diberikan ini...
Aku percaya akan ada hikmahnya...

Ku mohon keredhaanMu,
Jadikanlah jarak perpisahan ini hanya untuk sementara
dan dengan izinMu...aku akan dapat bersama kembali...

Amiiinnnnn..."




Wednesday, 21 January 2009

Twin & Nursery

This piccas taken when there was a photo shoot at their school.




Actually last September baru twin totally schooling at West Cambridge Nursery. Takde coti-coti ikut mommy balek Mesya dah =D. Kalo dpt Nursery School mesti even better, dpt hantar pree for two hours. Alhamdulillah, we got government funding and the fees is 50% off . But, since this is one of the Day Care Nursery, there is certain amount yang still kene bayar. Tapi takper lah at least ada la pengalaman untuk dorang.. apa yang aku sangat risau is pengaruh sumatera barat maid aku menular lebih banyak...so, baik half of the daytime, twin dekat school..balik dorang kene tidor..kol 5-6pm me n hubby akan ada kat rumah dah.

Perlu kah risau sebab:

1. Wpun berkali-kali sudah diberitahu, maid aku masih mengekalkan bhs ibunda dia, yg amet2 pekat..kadang aku seniri pun tak paham. Padahal dia boleh jer, diulangi...BOLEH cakap bhs melayu...bengkek jer aku. Nanti anak seniri boleh? suka hatilah nak multi language ke ape ek..mengajar bhs untuk anak2 aku..dah tak masuk job description okehhhh..cermin!!

2. Twin mmg sgt suka mentelaah TV, so..most of the time dia akan turut serta dan dengan bangganya MENTRANSELATE bhs English tersebut ke bhs ibunda dia, boley?? Sama ada die nak buktikan kan anak2 aku die tere omputih atau takut anak2 aku tak paham..Wallahua'lam..

So, me and hubby decide hantar la jugak twin ke school. From my point of view, twin have had quite good experience so far. Kalo tgk pada gamba2 aktiviti dorang, mcm dorang enjoy..They are placed at Toddler 4, which majority of their classmate 4-5 years old. Twin will be 4th this coming August. Kira macam lompat kelas pulak , sbb nursery tu ada je kelas Toddler 3, but nape ntah die letak twin kat kelas Toddler 4. Maybe time tu takde kosong.

At first macam agak risau..nape tak masuk Toddler 3 which is the right place for them, spt biasa mak akan tidak berpuas hati dan akan dispute. But hubby tanak argue..die kata maybe better since twin will be adapted with older kiddies...aku pulak cuak takut dorang kene buli, nak-nak Danial yang size nyer sesuai untuk Toddler 2. Awal2 dulu Damia asyik tunjuk mcm mana fren die buat kat pipi dia..kene cubit bagai...mesti la mak risauuu....cuma sekarang suda OK..

Here some piccas kat school. Bila ada dorang letak kat board, mak pun snap la kan..so agak blurr2 ikan...ngeh ngeh ngeh...cuma according to their teacher, twin takkan main sama kat dalam kelas, Danial more to electronic device and Damia more to girlie2 stuff. Sama-sama wat hal senirik...isk...tidak berapa bagus neh
























Ni tatau ape Danial tgh buat, syok semacam..ye ye je kan Abam!!
























Cuba tgk mcm mana perbezaan susunan warna Danial and Damia. Berbeza kan? Awal2 dolu me n hubby ingat Danial ni Colour blind...die mmg takkan recognise green and yellow...skrg alhamdulillag dah kenal. So, in certain aspect..their development is totally different. Interest pun lain...mmg sangat tidak serupa.




...and Damia will arrange that buttons/bids accordingly...sangat particular macam haku

















Their whole classmate and teachers...ni aku tak order lagi, amek kat website bounty jer..









Anyway..both of them mmg sangat protective..heheheh..especially kalo bab2 kene punish. Huihh..kadang2 tu susah nak punish sbb masing2 akan protect each other, termasuk Adam yang juga akan bebel bising dalam bahasa dia. Haiihh..besok2 ada yang sama2 sembunyikkan rotan mcm aku n abang aku buat dolu2....hehehhehe..kat mana nak tumpahnyer kuah...

sob..sob..Mommy gonna miss you.....



Monday, 19 January 2009

Anak-anakku



















and this their picca at 2 days old...

Lepas entry birthday ritu, bila jumpa gamba ni..tingat plak zaman pregnant twin. Yer la, mana aku nak tahu ape pengalaman mak aku kan?So, ingat time preggy seniri...

First time tahu conceived, stdnyer mmglah akan mabuk tahap gaban. Tambah plak dengan pangai ngada2 aku yang cukup jati..makanya bila tahu yang diconceivekan itu adalah twin, mmg bertambahlah morning sicknessnyer. Namun, alhamdulillah tak sampai tahap warded . Tapi...first trimester tu mmg mabuk tak hengatnya. Takleh bau org menumis..takleh bau telur goreng, bak kata hubby aku...semua bende bergoreng la aku banned...hiks..lepas2 tu, dah okay...cuma selera makan tu ikut time jugak...

Masuk 6 bulan jer..dah bleeding. Dekat Alamanda plak time tu, hahahah...so, kene la rush pergi HUKM . Sib baik ething dah prepare kat dlm keta jer. Lagipun, dah penuh kepala aku dengan pesan2 doktor2 agar kene sentiasa standby, carrying twin kan..pergi HUKM kene prosedur segala, warded satu malam kat dalam ward labour...pastu kene transfer plak ke Pantai, sbb tak cukup ventilator..warded lagi beberapa minggu...huhh...amat2 la bosan. Doktor sebolehnya nak hold baby selama yang boleh, takmau premature. risky katanya...

Tapi, menjadi aku yang sememangnya banyak songeh....aku tak tahan...tak larat dok melangut kat sepital..so, mintak balik umah. Setelah Dr. terpedaya dengan janji2 manis aku yang tak akan itu-ini, maka balik la aku ke istana hinggap di Putrajaya...x sampai seminggu balik..false contraction muncul dan akhirnya tersadai plak aku kat Hospital Putrajaya. Setelah beberapa minggu dok telan makanan sepital, maka satu hari Dr find out yang Danial punya jantung dah slow..kene emergency operate. Aku dah kata, operate awal-awal tanak, hehehhe..tunggu punya tunggu pun premature gak..so, janji nak operate kol 2pm..tp jadi 4pm..

So, before operate ada ubat yang aku kene telan, aku mabuk tahap gila, shivering..muntah2 and finally they decide to bius semua, ape ntah istilah dia. Yang pasti, time dorang keluar dr perut tu..aku dah 80% takde di alam nyata. Maka, setelah hampir 2 bulan dok keluar masuk sepital, kene bedrest sana sini..pada 8hb Aug 2005, dengan pemotongan perut sepanjang 5" pandai2 jer aku..alhamdulillah twin selamat dilahirkan pada pukul 6.05pm and 6.09pm...


Last pictures in my mind were..

...terbayang mata Danial yang terkelip2 tengok aku..time tu dalam lalok2 nurse paksa gak aku cium dia....agak kelam la warnanya...

...damia pun sama...lepas test volume vocal masing2...semua nurse suruh aku cium...


So, nak share their passport piccas...hahahaha...mcm kelaka nengok muka Danial.....dia lah orang pertama keluar...dengan underweight 1.5kb nyer, dengan nangis kuatnya nangis kuat tu smp skang benarnya..kesian, kene warded dekat NICU dulu..maka, di situlah Danial mengasah vocalnyer sehingga mendapat gelaran Raja Nangis dan terkenal di pelusuk NICU ittew. Time ni dorang almost 2 tahun..






















Ni Damia @ amoi gemuk...time keluar dia 2.1kg..pagi2 muka dia lah first yang aku dpt tgk, Danial ada kat ward lain...shian dia...




















Ni plak Adam...hehehhe...muka tekejut tgk camera agaknya. Adam lahir di Addenbrooke, Cambridge dengan normal birth, di mana iAllah takkan ku cuba lagi selepas ini!





















Lahir dengan berat 2.2kg, considered tiny baby dekat UK ni..so kene tahan about a week dekat Sara Ward. Alhamdulillah ada Belle, Zue and Zura yang setia melawat dan membantu aku time tu dan waktu dalam hari. Thanks korang...moga Allah dapat membalasnya. Dorang sangat banyak membantu...tataulah kalo dorang takde, mesti lagi pening hubby aku. Edot n As pun dtg lawat aku...itu pun buat aku happy sangat...yer la jauh dr parents, first time normal labour plak tu...tok guru pantang pun Maza n bibik jer...

Okaylah...itu sahaja buat kali ini....nanti balik Mesya dorang balik asing...huhuhuhuks...mesti Mommy rindu nanti..


Saturday, 17 January 2009

Birthday Dinner 2009

It is already passed. Second time having my birthday abroad.

This year's birthday is much more interesting..thanks for all the birthday wishes..ish..macam ramai la plak yang tahu aku dah tua dah tak muda belia. Seperti orang glamer2 atau public figure yang lain, memikul gelaran gila glamer popular ni mmg susah. Sangat la ramai paparazzi professional dan tak professional khususnya daripada UiTM, yang suka nyebok yang amat mengambil berat tentang hitam putih diriku. Motif? Belum lagi dikenal pasti.

Harapan No.1
Mudah-mudahan Allah kurniakan petunjuk untuk mereka bagi menggunakan kepakaran left brain mereka untuk bende-bende yang lebih bermanafaat, seterusnya dapat menaikkan nama UiTM...

Selain daripada itu juga, sebagai seseorang yang ONE day younger than our popular singer, Siti Nurhaliza yang juga dikenali sebagai Ratu kontroversi..pastinya kami mempunyai persamaan sedikit sebanyak sila jangan muntah darah.

Harapan No.2
Maka, dengan pertambahan umurku ini, harapan ini agar diri lebih sardin cool untuk menghadapi semua ujian yang diberikan. iAllah. Bolehlah menepis soklan2 tidak sihat wartawan apabila pulang ke Malaysia kelak.

So, this time I have my dinner with my hubby at Carloccios, one of Italian Restaurant dekat Cambridge. Recommendation...erm...kalo dah takde pilihan sangat dah Cambridge tu buleh la nak belasah... hehehhe.. maksudnya?Paham-paham seniri lah yea..lagi best green curry Thailand yang dekat tgh2 market square tu...

Harapan No.3
Harap-harap tahun depan dapat makan satu femli pulak...with my beloved kiddies...err..kalo boleh kat restaurant makanan Mesya..wachhhaaaa..mesti Danial and Damia dah leh nyanyi lagu birthday untuk mommy...hehhehe..Danial skrg amat suka menyanyi..irama mmg lintang pukang, sebutan tu jangan cerita la kan, silap-silap dengar mmg ingat bhs Filiphines ada unsur jawa gak sikit2. Tapi, dia berusaha keras...hehehhehe...

This year birthday I got two birthday gifts from hubby, am so happy since I'm looking forward for those thingy since last year, cuma rasa macam tak baloi nak keluarkan duit seniri..so, selama ni, asal pergi kedai stationary jer dok belek2, pegang berangan nak tulis ape...hehehehheheikks..thanks to My Hubby. Ingatkan dapat my wed ring I really loike that stuff..

Harapan No.4
Tahun depan, nak tuntut hadiah gi umrah..ermmm..ni dah lama janji ni...tapi, mudah-mudahan ada rezeki untuk pergi sebelum hari jadi ke 26 seterusnya.

So, here some piccas kat restaurant tu. Sib baik aku biarkan perut kosong sungguh2 sebelum makan, at least kalo makanan tu tak best, mesti rasa cam best jugak. So, berjaya menghabiskan semuanya..hubby mmg sangat suka Italian food yang pada aku sangat la tasteless nyer, maklumla aku ni taste kampung, tak abeh ngan nasik, nasik and nasik.Dah balik umah, aku mual tak hengat nyer..barulah pasan yang makanan tadi sebenarnya muak ametttt.

wajah sebelum perutku kenyang...























Ni lah dia menu yang sangat muak yang diorder pada malam itu, apa nama dia aku tak hafal..tak rasa pun akan order lagi























Me and hubby...hehehhe..still aku nampak lebih muda kan, hauhauahauah
























untuk itu, sekian dan sukacita mohon mengundur diri kerana Adam sudah melapor diri, harap maklum...



Friday, 16 January 2009

Annonying

Macam-macam pesen orang kan kat dalam dunia ni. Patut lah kalo jadik artis ke pemimpin ke, any public figure pendek kata, mmg kene tebal telinga..muka sardin..perut tawar. Hrmm..beside they earn a lots, that would be the price they have to pay. Sebab? akan ada la manusia2 dengki yang akan berusaha keras mencari salah silap mereka....

There are; hopefully by minority..manusia yang jenis suka menganggu kehidupan orang lain. I guess lebih kepada dengki kot. Well..maybe, they have their own reason..yer la kan, pandangan masing-masing dan hak masing-masing. Lagipun..nak kluarkan opinion bukan kene bayar pun. Sebab tu Tuhan bagi otak sorang satu kat manusia ni. Supaya buleh berfikir dengan baik, waras, rasional dan menghormati perasaan orang lain.

Kadang-kadang mcm tak boleh terima dengan mind set sesetengah Malaysian.Suka sangat mengkritik, seseolah takyah pikir panjang and rasa macam dia sorang je yang betol kene pegi BTN neh . Asal ada peluang jer..mesti guna habis-habisan. Teringat commenters setia artis2 dekat Murai.com n related...banyak nyer masa nak hentam kesilapan2 orang...waaahhh...hebat ke diri sendiri?dah cukup ke amalan bekal ke akhirat? duhhh...tapi itu artis, sapa suh glamer

So,apa pendapat anda..

Anda stalk or stumbled at any blog, and it happens that you didnt like it at all..then you leave it with annonying and lame comments?

Luckily, it's not happen to me, or maybe not yet. lagipun aku tulis bukan best sangat pun hehehhe. This is happen to my friend's blog. She is an active blogger as she's very damn good in writing (kalo tak, takkan menang pertandingan wrting English Novel). There was a reader, unknown, perhap unwelcome and may be she's not even friend to my friend. That reader assumed that she have every single right (and worth a penny) to leave comments yang menyakitkan hati..loudly critics one of the entry in that blog. Ermm...dengan niat nak berdakwah maybe?

Okehh...
For me, berdakwah/menegur sekalipun, ada caranya. Kita orang Islam. Yes kita bebas memberi pendapat and itu hak masing-masing. You read people's blog. When it is not restricted to invited readers, yess..you can read it. Of course the blog owner only wants to share her story and open to any useful and supporting comments and opinions. That is her blog, her thought, her life, her passion. She create that blog with her own effort. As for me, if you dont like it, leave it..dont leave unwelcome comments. It's not the matter of intolerable or what, for me if you can provisionally think, it is about RESPECT to other people. You may have a proper and professional discussion, nice introduction really...

If you think that sesuatu perlu dibetulkan..guna lah cara yang baik yang tidak menimbulkan kemarahan orang lain. Hellooooo...u r reading other's blog. Remember??Tak setuju ke nyampah dengan cara penulisan dia ke, itu bukan blog awak. Come on, be professional, not coward and dont tail-gating. Takkan nak amek jalan short cut nak leave short comment jer? Tanak ada blog seniri ke?tapi rajin pulak comment2 kat blog orang..macam banyak benar idea tu...erm...maybe takut takde reader kot...haihhh...manusia..

Kesimpulannya:
Tak salah kalo nak berdakwah, nak betolkan ape yang dirasakan betul. Ada caranya, ada hemahnya. Berwasatiah lah..jgn markah penuh kat certain aspect jer, bila tiba bab2 berkomunikasi plak takdak markah langsung...isk..susah jugak tu balance..

peringatan untuk diri sendiri juga...agar pandai membawa diri dan mengekalkan ciri-ciri muslimah dalam pergaulan. Buat salah and silap, itu lumrah manusia. Itu juga gunanya ada kawan, boleh nampak dan tegur dengan baik agar sama2 berubah untuk kebaikan, tak gitu?




Thursday, 15 January 2009

Calling for TE*FALs

Kemungkinan besar akan balik ke Mesya at the end of this month..
Anyone interested nak kirim TEF*AL?
For those yang kat Mesya la kan,
yang kat UK..haaa meh sama2 join gi gedung tu

Sapa yang interested..leave me a msg =)
nak yang mana, nak apa..
(iron ke, pressure cooker ke, juicer ke)
pandai2 la korang carik kat amazon ke..mana ke..
riki2 harga, then aku check kat Gudang Tefal tu
kalo murah buleh la ai proceed

cuma..
ai taknah la angkut banyak2..
first come basis yea...



Tuesday, 13 January 2009

Snow in West Cambridge

Luckily, since we have not much experience having snowing event
finally me and twin dapat merasa last few days.
Tak banyak pun..cukup la kalo nak wat ABC tu..
but okay lagi since last year, snow nyer kat Heathrow,
time aku nak balik Mesya..sadis kan?

So, here some piccas that I snap when picking my twin from their school.
Snow pun belah2 situ jer..kat side umah aku lgsg tadak..ok la jugak..














Hurts..

it's so hard..
hopefully I can make it..

so, takleh nak tido..
maka aku pun mengupdate blog aku

berbekalkan semangat,
ku gagahi jua
hehehe..sengkang mata
nak ada wajah baru untuk blog aku
ermm...

previous layout I like the most
cuma nak tukar angin sikit..

tengah tak betul..
tak stabil..
but, alhamdulillah terhibur kejap
bila berjaya godek seniri blog layout ni
sapa suruh cerewet kan?

Ni pun kaler dia bukan mcm yang dicita
takper laa..tak larat nak re-install
url2 yg ilang, maklumlaa..
'celik IT'..
takpa la, janji happy sikit



Friday, 9 January 2009

First Award

I got this award from sheri...thanks mate!
first time dapat award, excited......





























so, here are 4 bloggers that I like to pass these awards...

1. Kak Wanni
2. Che Fadh
3. Comey Lote
4. Yanie


wehaaaa....



GAZA

Ya Allah...
hancur luluh hati aku melihat dan mendengar perkembangan GAZA...


~~~*~~~

Ya Allah! Sesungguhnya
hanya Engkau sahaja yang mengetahui betapa dahsyatnya bala bencana yang sedang
menimpa saudara-saudara kami di Gaza sekarang.
Begitu juga hanya Engkau sahaja yang mengetahui betapa lemah dan
cuainya kami.

Wahai tuhan kami...
Kepada siapakah lagi kami mengadu sedangkan
Engkau adalah Tuhan Yang Maha Pemurah Lagi Maha Berkuasa?
Kepada siapakah kami memohon pertolongan sedangkan Engkau adalah Tuhan Yang Maha Memberikan Pertolongan?
Kepada siapakah kami memohon bantuan sedangkan Engkau adalah Tuhan
Yang Maha Memaksakan (kehendakNya) ?

Wahai Tuhan yang ditanganNya segala kunci kelepasan!
Lepaskanlah dan hilangkanlah segala kedukaan yang sedang
menimpa saudara-saudara kami itu.

Wahai Tuhan Yang Maha Mulia,
Yang Maha Perkasa, Yang Maha Memaksa, Yang Maha Berkuasa, Yang Maha Menguasai,
Tuhan yang tidak boleh ditewaskan oleh sesiapa di langit dan di bumi...
Perturunkanlah azab dan seksaMu terhadap Yahudi Freemason dan sesiapa
yang membantu mereka terhadap orang-orang Islam.

Wahai Tuhan yang pada tangannya penguasaan segala urusan...
Kami memohon kepadaMu kemenangan yang memuliakan Islam dan penganutnya,
serta menghinakan kebatilan dan pendokongnya.


Aminnn......

~~~*~~~





Wednesday, 7 January 2009

Wedgwood, Royal Doulton, Johnson Brother....

Seperti yang dijanjikan (ye ye je aku ni).....

dengan segala hormatnya entry sebelum ini adalah dirujuk....

Di bawah ini saya lampirkan beberapa gambar yang berkaitan untuk tindakan dan perhatian pihak puan-puan. Mari kite berkongsi pendapat yang berkaitan memandangkan saya yakin sekali untuk membuat kunjungan muhibbah lagi ke Stoke on Trent untuk beli menjamu mata lagi. :). Zue, seandainya mun terbaca entry ini, akan ku niat sekali menjamu mata pinggan mangkuk ini untuk dirimu sekeluarga...hehhehehe

Pertama sekali,

Ni enterance kedai Royal Doulton and Portmeirion...hehehhe...saje snap supaya ianya terpahat kukuh di otak kanan aku...senang sikit nak proces..


Portmeirion ni sangat old english...adik badik la dengan Spode, as far as aku tahu, dorang mmg takde lagi kat Mesya. Cuma spode nyer brand gila mahal, ada ka satu pinggan dia beratus2 pounds, mcm la kalau makan dengan pinggan tu kenyang 10 hari, isk...tak pueh hati aku....org2 tak banyak duit cam aku neh mmg akan selalu protes hehhehe.

So, dengan niat "sahaja aku pergi ke Royal Doulton (sebab Wedgwood time tu tutup) hanya untuk menjamu mata dan temani CikPuling..aminn..." maka masuklah aku ke gedung itu dengan penuh yakin...

...tanpa menyedari hakikat yang aku sebenarnya amat mudah digoda...so, here some piccas dekat Royal Doulton factory outlet...adeh...sangat murah, especially yang dorang labelled 'second'...drpd penglihatan aku, mcm takde je cacat cela..gasakla yang penting ,murah. So, sepanjang aku berada di situ aku mintak doa banyak2 agar aku tidak tewas...ikutilah piccas2 ittew.......

Ni adik beradik dia, Royal Albert...mcm2...aku suka yang bunga2 tu, tapi CikPuling tak approve....katanya serabut...yang roses tu aku rasa design Royal Doulton yang paling glamer...hehhehe..std price die sebijik pinggan 10" tu dalam GBP28.00, dekat outlet ni..tak silap aku GBP3.50 rege dia.


Ini merupakan gabungan Wedgwood (kiri), Spode (atas), Johnson Brother (bawah). Most of them memang tidak mampu aku beli kecuali Wedgwood, takpa..kite jamu mata je hokey! Cuma kalo sale xmas mmg sangat amat murah dan buleh buat mak tak rasional jap...aku mmg suka Wedgwood..suka jer...tak mampu sangat.....

Habis citer pasal pinggan mangkuk..last weekend aku gi TEFAL nyer warehouse plllak. This piccas is set periuk tefal yang aku beli dekat gudang...hehhehehe...kalau masak tak sedap jugak tatau aaar....murah gila maa, rambang mata aku jap..

tingin nak amek non-stick, tp memandangkan bukan aku yang akan menyental dan membasuhnya, setelah ditimbang tara akan percentage untuk rosak dibelasah oleh maid aku, maka aku decide amek stainless steel...hrmm..ni adalah berjumlah GBP60.00...uhhhuhuh, ikut hati nak amek lagi untuk mak aku, sbb Kak Mas (yang bertanggungjawab memperkenalkan gedung ini beli 15 biji pressure cooker untuk adik beradik dia)...

close-up pressure cooker aku yang berharga sangat murah...

nanti nak angkut lagi..nak beli untuk mak aku.........yang ada kaler hijau2 tu yer puan-puan

aku hampir2 tewas tergolek....nasib baik cash aku ada banyak tu jer...so aku sedar diri dan cepat2 insaf dan bersabar......akhirnya kembali ke jalan yang benar...hhehehe...so, sekian.


TAG by Sheri

This TAG is by Sheri...thanks mate!I loike...happy jap aku while doing this therapy...nak jalan2 amek gamba sebagai bukti poyo aku takde duit mood..


Soalan:
Nyatakan 5 kedai yang anda pantang jumpa mesti nak masuk dan beli barang


1. Mothercare
Dari Mesya lagi memang suka kedai ni, kalo tak beli apa-apa pun, scout around pun jadilah..hehhehe..kat sini apetah lagi, dah la dorang banyak wat sale..lagi la tak tenteram jiwa aku. cuma limitation ku adalah ongkos!

2. Pumpkin Patch
hrmmm...ini pun kedai kegilaan aku, especially baju baby girl. agaknyer sebab tulah second pregnancy aku Tuhan bagi Adam, tanak aku gila meroyan beli baju baby girl. Ni pun selalu buat sale, kalao online lagi lah banyak sale n mmg betul2 murah...err..tapi kalau borong selori mahal la jugak...hehehhe...kalau kat Malaysia, aku rasa kedai yang seangkatan is Poney la...hehhehe...mesti masuk and walau dengan apa jua niat aku sekalipun, mesti ter beli jugak!

3. NEXT
Kalo kat Mesya, kedai seangkatannyer adalah JUSCO...huhuhuh...NEXT ni rasa cam can afford and boleh berkali-kali beli la jugak compare to Monsoon, John Lewis, Debenham. M&S mostly design die ala2 makcik...ke aku yang taste makcik?? hrm..CiKPuling and Asmida pasti maklum akan hal ini...hehhehe. Dalam JUSCO hala tuju aku adalah ARCADIA blouse.. kadang2 tuh mcm kene magik...tiap kali pergi mesti ada yang berkenan, asyik padan jer bila try....bihtu camno kan? takkan nak biyar jer blouse itu terabai...(hubby aku pasti muntah darah lepas neh..hauhauhau).Tiba-tiba je macam nak senaraikan kedai2 yang aku selalu masuk tapi takbeli ape-ape buleh? hehehheh..mak happy....

4. Millies Cookies
erm...nih lebih kepada kedai yang terpaksa kene singgah kalo jalan2 dengan twin. dorang suka sangat cookie pops vanilla and chocolate. aku penah buat citer kat dorang satu hari tu, takleh beli sebab banyak semut...hehehhe...then there was one day whenever aku dengan rela hatinya singgah kat millies cookies untuk beli cookie pops then Damia suddenly asked me

"Mom..today there's no ant anymore kan?I loike it, marvelleous..no ant!!!!"

hhehehhe..series aku terpukul and tergelak sorang. Sangat kuat ingatan dorang. Kalo kat Mesya..yang seangkatan is FamousAmos Cookies. Sangat enak kalu nak jalan-jalan shopping and sambil makan2..tapi balik aritu mcm dah terlampau naik harga die..pergh..mcm tak baloi lak. Tapi apakan daya baunya yang tersebar 200-300meters tu kadang2 buat mak tak tahan...zassss....100g pun jadilah..

5. Early Learning Centre (ELC)
dia macam toy r us jugak. cuma kedai lebih banyak kepada art stuff. Damia more to art and creating stuff. compare to Danial, bagi je Nitendo dio, dah setel.So, ELC ni banyak choice untuk fun art and segala yg berkaitan. Toy r us kat UK aku tak berapa gemar sbb barang2 die limited refund. Macam bagus, tidak adil la kalo kedai2 lain buleh pulang sesuka hati and die tak bleh...dah la barang tak berapa nak murah. Kalo kat UK aku lebih Kiddicare..bet you, mmg paling amat murah! cuma takleh la selalu masuk sbb gedung dia satu jer takat ni, ada kat peterborough jer...nak masuk mmg kene pegi sana la kan? aku nak balik kang aku update semua org...hehhehe, so sape2 nak kim barang, leh order. Aku mmg gila ngan stroller bila first2 sampai UK ritu, so gedung ni lah sasaran aku, nak2 la leh refund walau ko dah lanyak...mak impresssss!

Namun, dalam apa jua keadaan sekalipun, aku mmg mengalu-alukan sebarang jemputan untuk window shopping walaupun bukan ke kedai2 yang tersenarai di atas. Aku skang tengah mabuk barang2 pinggan mangkuk (Wedgwood, Royal Doulton, Spode etc) dan periuk belanga seperti TEFAL (yang aku dpt beli dengan harga gedung di Ascot, London)...maseh puan asmida, nak gi lagi amek tutep periuk yang tertinggal (taksub sangat shopping! tak pasan tak amek penutup). Nanti aku wat entry khas yang membuktikan aku yang hanyut dalam pinggan mangkuk........

So, sebagai penutup...last but not least, mari beta senaraikan orang2 yang beta nak TAG

1. CikPuanMuda
2. Ida Comey Lote
3. Yani
4. Cik Yus kite.........

sekian..



Sunday, 4 January 2009

Me.Just Me.Only Me

SADNESS & FRAGILE


That's the very best term describing myself at the moment.
All of us have hour New Years Resolutions
Doing our best to keep every single one of them
We are, aren’t we?


For me.. everything went wrong and…."sigh"…


There’s a story behind everything.
How a picture got on a wall.
How a scar got on your face.
Sometimes the stories are simple
sometimes they are hard and heartbreaking.
But behind all stories is always a story……
and actually a story has just begin….

As they say when life is full of lemons-make lemonade
We all have days when everything seems to go wrong
What can I do to make a change...
I just want to go back to bed
pull the covers up over our heads and
stay there where it is safe and calm

But, as the old saying goes,
Life IS what you make it.
Stress mounts, anger takes over and for some reason
things get worse!

I wish I could be more stronger than I am.....
I am not sure if I can stand it any longer...
I am so tired of it.......
I want to run, I want to get out of this problem...
Why can’t life be simple?
Why does life have to be filled with complications?
Why is it when you think you have achieved that one thing
you see the outcome is some what different?
Could it be i have too high an expectation?
I don’t have a clue to that. possibly.
I’m trying damn hard to do things different.
maybe too hard….ought i let things be?

and let the river take its course.
and have the what ifs and what nots at the end of the day…
or do i persevere?
I can no longer pacify this.
I’m driving myself crazy.
possibly deluding myself.
I’m trying hard to change.
to leave all the bad things.
Start a new.
but seems its still creeping up on me.
I’m too petrified of loss. too neurotic.
yearning too much of a happy ending.
Do I deserve that?
am ecstatic on what’s been blessed upon me.

Ya Allah.....please answer my prayers......
gimme the chance to be happy again.........

*sigh* I want to cry..