Friday, 16 January 2009

Annonying

Macam-macam pesen orang kan kat dalam dunia ni. Patut lah kalo jadik artis ke pemimpin ke, any public figure pendek kata, mmg kene tebal telinga..muka sardin..perut tawar. Hrmm..beside they earn a lots, that would be the price they have to pay. Sebab? akan ada la manusia2 dengki yang akan berusaha keras mencari salah silap mereka....

There are; hopefully by minority..manusia yang jenis suka menganggu kehidupan orang lain. I guess lebih kepada dengki kot. Well..maybe, they have their own reason..yer la kan, pandangan masing-masing dan hak masing-masing. Lagipun..nak kluarkan opinion bukan kene bayar pun. Sebab tu Tuhan bagi otak sorang satu kat manusia ni. Supaya buleh berfikir dengan baik, waras, rasional dan menghormati perasaan orang lain.

Kadang-kadang mcm tak boleh terima dengan mind set sesetengah Malaysian.Suka sangat mengkritik, seseolah takyah pikir panjang and rasa macam dia sorang je yang betol kene pegi BTN neh . Asal ada peluang jer..mesti guna habis-habisan. Teringat commenters setia artis2 dekat Murai.com n related...banyak nyer masa nak hentam kesilapan2 orang...waaahhh...hebat ke diri sendiri?dah cukup ke amalan bekal ke akhirat? duhhh...tapi itu artis, sapa suh glamer

So,apa pendapat anda..

Anda stalk or stumbled at any blog, and it happens that you didnt like it at all..then you leave it with annonying and lame comments?

Luckily, it's not happen to me, or maybe not yet. lagipun aku tulis bukan best sangat pun hehehhe. This is happen to my friend's blog. She is an active blogger as she's very damn good in writing (kalo tak, takkan menang pertandingan wrting English Novel). There was a reader, unknown, perhap unwelcome and may be she's not even friend to my friend. That reader assumed that she have every single right (and worth a penny) to leave comments yang menyakitkan hati..loudly critics one of the entry in that blog. Ermm...dengan niat nak berdakwah maybe?

Okehh...
For me, berdakwah/menegur sekalipun, ada caranya. Kita orang Islam. Yes kita bebas memberi pendapat and itu hak masing-masing. You read people's blog. When it is not restricted to invited readers, yess..you can read it. Of course the blog owner only wants to share her story and open to any useful and supporting comments and opinions. That is her blog, her thought, her life, her passion. She create that blog with her own effort. As for me, if you dont like it, leave it..dont leave unwelcome comments. It's not the matter of intolerable or what, for me if you can provisionally think, it is about RESPECT to other people. You may have a proper and professional discussion, nice introduction really...

If you think that sesuatu perlu dibetulkan..guna lah cara yang baik yang tidak menimbulkan kemarahan orang lain. Hellooooo...u r reading other's blog. Remember??Tak setuju ke nyampah dengan cara penulisan dia ke, itu bukan blog awak. Come on, be professional, not coward and dont tail-gating. Takkan nak amek jalan short cut nak leave short comment jer? Tanak ada blog seniri ke?tapi rajin pulak comment2 kat blog orang..macam banyak benar idea tu...erm...maybe takut takde reader kot...haihhh...manusia..

Kesimpulannya:
Tak salah kalo nak berdakwah, nak betolkan ape yang dirasakan betul. Ada caranya, ada hemahnya. Berwasatiah lah..jgn markah penuh kat certain aspect jer, bila tiba bab2 berkomunikasi plak takdak markah langsung...isk..susah jugak tu balance..

peringatan untuk diri sendiri juga...agar pandai membawa diri dan mengekalkan ciri-ciri muslimah dalam pergaulan. Buat salah and silap, itu lumrah manusia. Itu juga gunanya ada kawan, boleh nampak dan tegur dengan baik agar sama2 berubah untuk kebaikan, tak gitu?




3 comments:

Hana' Yusuff said...

mcm2 org dalam alam maya ni kan. kadang kita x tahu baik ke idak.. tujuan apa dia buka blog kita.nak comment pun ikut suka hati dia je

mmg tulis blog ni ikut suka kita la kan.. blog sendiri.. kadang tulis utk kenangan akan dtg.. memori.. nak share etc.. terpulang. tp kadang2 bila banyak sgt yg unknown ni buat rasa x selesa.terpk2 siapa la yg buka blog aku ni kan.dan kadang2 nak tulis2 ni sampai takut org kata kita riak.. tuh la.. hana pun sampai kena private blog jalan2 dan blog yg lebih personal. x nak org fikir bukan2..

green apple said...

Blog aku yang dah terang-terang tulis I WARN tu pun ada gak orang yang tak paham. Nak jugakkkk letak komen maki-maki, anonymous lak tu.

diorang ni bukan tak reti bahasa or nak tunjuk pandai. Tapi ignorant.

S.u.F.e.e said...

mummy HS - ituh la..haprak btol kan. Kite nak tulih kisah kita..kalo nak tegur biyarlah dengan cara yang btol. Agaknya tu jenis org2 yang prejudis pada org..ingat dia sorang je insaf dan berimannnn, org lain..tak cukup agama

green apple - hehehheheh, bangga neh. you leave comment kat blog ku yg tak seberapa nih..ishhkk..kantoi la plak stalk kat blog you..err..takpe yek?