Wednesday, 7 January 2009

Wedgwood, Royal Doulton, Johnson Brother....

Seperti yang dijanjikan (ye ye je aku ni).....

dengan segala hormatnya entry sebelum ini adalah dirujuk....

Di bawah ini saya lampirkan beberapa gambar yang berkaitan untuk tindakan dan perhatian pihak puan-puan. Mari kite berkongsi pendapat yang berkaitan memandangkan saya yakin sekali untuk membuat kunjungan muhibbah lagi ke Stoke on Trent untuk beli menjamu mata lagi. :). Zue, seandainya mun terbaca entry ini, akan ku niat sekali menjamu mata pinggan mangkuk ini untuk dirimu sekeluarga...hehhehehe

Pertama sekali,

Ni enterance kedai Royal Doulton and Portmeirion...hehehhe...saje snap supaya ianya terpahat kukuh di otak kanan aku...senang sikit nak proces..


Portmeirion ni sangat old english...adik badik la dengan Spode, as far as aku tahu, dorang mmg takde lagi kat Mesya. Cuma spode nyer brand gila mahal, ada ka satu pinggan dia beratus2 pounds, mcm la kalau makan dengan pinggan tu kenyang 10 hari, isk...tak pueh hati aku....org2 tak banyak duit cam aku neh mmg akan selalu protes hehhehe.

So, dengan niat "sahaja aku pergi ke Royal Doulton (sebab Wedgwood time tu tutup) hanya untuk menjamu mata dan temani CikPuling..aminn..." maka masuklah aku ke gedung itu dengan penuh yakin...

...tanpa menyedari hakikat yang aku sebenarnya amat mudah digoda...so, here some piccas dekat Royal Doulton factory outlet...adeh...sangat murah, especially yang dorang labelled 'second'...drpd penglihatan aku, mcm takde je cacat cela..gasakla yang penting ,murah. So, sepanjang aku berada di situ aku mintak doa banyak2 agar aku tidak tewas...ikutilah piccas2 ittew.......

Ni adik beradik dia, Royal Albert...mcm2...aku suka yang bunga2 tu, tapi CikPuling tak approve....katanya serabut...yang roses tu aku rasa design Royal Doulton yang paling glamer...hehhehe..std price die sebijik pinggan 10" tu dalam GBP28.00, dekat outlet ni..tak silap aku GBP3.50 rege dia.


Ini merupakan gabungan Wedgwood (kiri), Spode (atas), Johnson Brother (bawah). Most of them memang tidak mampu aku beli kecuali Wedgwood, takpa..kite jamu mata je hokey! Cuma kalo sale xmas mmg sangat amat murah dan buleh buat mak tak rasional jap...aku mmg suka Wedgwood..suka jer...tak mampu sangat.....

Habis citer pasal pinggan mangkuk..last weekend aku gi TEFAL nyer warehouse plllak. This piccas is set periuk tefal yang aku beli dekat gudang...hehhehehe...kalau masak tak sedap jugak tatau aaar....murah gila maa, rambang mata aku jap..

tingin nak amek non-stick, tp memandangkan bukan aku yang akan menyental dan membasuhnya, setelah ditimbang tara akan percentage untuk rosak dibelasah oleh maid aku, maka aku decide amek stainless steel...hrmm..ni adalah berjumlah GBP60.00...uhhhuhuh, ikut hati nak amek lagi untuk mak aku, sbb Kak Mas (yang bertanggungjawab memperkenalkan gedung ini beli 15 biji pressure cooker untuk adik beradik dia)...

close-up pressure cooker aku yang berharga sangat murah...

nanti nak angkut lagi..nak beli untuk mak aku.........yang ada kaler hijau2 tu yer puan-puan

aku hampir2 tewas tergolek....nasib baik cash aku ada banyak tu jer...so aku sedar diri dan cepat2 insaf dan bersabar......akhirnya kembali ke jalan yang benar...hhehehe...so, sekian.


8 comments:

SNS said...

bila nak merasa masakan dgn pressure cooker baru? dan periuk2 baru? :p

nanako said...

waahh supee... ni kena rasa masakan ko.. pasti sedap menjilat jari :D hehhehehe semua periuk belanga tu abt RM300+ ek? betul ke aku kire??

S.u.F.e.e said...

belle - hehhehe..menarek, aku rasa kalo dirasmikan dengan masakan nasik mcm ko wat ritu ok dak? cu senaraikan recipe die balik, aku beli

nana - betul nana...meh sini, akan ku masakkan sepesel untuk mu dengan periuk2 TEFAL aku ittew. btol la tuh ko kire, kat mesya rege die bape ek?

nanako said...

supee.. kt mesia aku tak sure bape rege die.. tp for sure more than that kot.. aku lom ade kegilaan ngn periuk2 lg.. heehee tu yg tak tau rege...

Hana' Yusuff said...

salam sufee...
terjumpa pulak blog ni. ingat lagi tak pernah tegur dalam friendster.x-ktho.. selalu nampak sbb kdo dulu kan.
mak aihh... mcm nak terjuling mata ni tgk tefal dgn pinggan mangkuk tuh... murah aihhh.. kat sini beratus satu. harus ku borong nanti.mmg sentiasa harga gitu atau waktu lepas xmas?

hana link kan sufee ek

PRETTY MUMMY said...

arghhhh...... cukup! cukuplah cikpuan siti wan kembang. jangan cerita lagi pasal kemurahan harga sang royal doulton and wedgwood itu! lagi pulak tefal yang menjadi pilihan aku selamanya.... Buat aku nangis kat sini... uwaaa

PRETTY MUMMY said...

oh! tidakkkkkkkkk..... uwaaaaa....

SNS said...

itula....bila aku nak bg link resepi ko cakap senang..buleh ingat :p

dah rasmi lom pressure cooker?