Friday, 27 February 2009

Tergoda


uhh...macamana mau mula..
saya tahu ianya tidak masuk akal...
tapi saya sudah jatuh hati...
sudah tidak tertahan berahsia2 dah....



terlalu....





amat........






bila la mampu beli niiiii..





saya sudah alpa....






saya suka ini!!!!!






Saya mau beli................



*



*



*



*



*


*


*


*


*


*


*


*

*

*

*
*
*
*


Wednesday, 25 February 2009

TAG by NAZA

First Born..

Tagged by Naza. Here you go moms - a different kind of survey for a change - it's all about your first born! Just copy and paste it in a new note for yourself!

Let's see how much you remember!


1. WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?
Nop, bergantung pada rezeki, lgpun my cycle tak normal, tak berani nak plan!

2. WERE YOU MARRIED AT THE TIME?
hahahha...mesti la DAH!

3. WHAT WERE YOUR REACTIONS?
terkelip2 tengok test kit

4. HOW OLD WERE YOU?
26 at delivery..

5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
pregnancy kit

6.WHO DID YOU TELL FIRST?
mestila my darling hubby

7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?
eager jugak...bila tahu dpt twin, terduduk kat luar klinik...tak bersedia!

8. DUE DATE?
25 Sept '05, they are premature baby, 2 months early

9. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN?
080805.. - same hospital with Naza...hiks

10. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGH?
2.21 for Damia
1.67 for Danial, he was underweight..

11. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
pretty much heavy on the first trimester..takleh bau orang menumis...

12. WHAT DID YOU CRAVE?
Ayam goreng kunyit.... senang la jugak

13. WHO/WHAT IRRITATED YOU THE MOST?
dah terjawab in advance, takleh tahan bau bahan tumis

14. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD'S SEX?
Boy and Girl

15. DID YOU WISH YOU HAD THE OPPOSITE SEX OF WHAT YOU WERE GETTING?
I have one of each

16. HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
20kg....dahsyattt kan

17. DID YOU HAVE A BABY SHOWER?
Yep..

18. WAS IT A SURPRISE OR DID YOU KNOW? I know about it

19. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
early bleeding when I was 6 months preggy, returning from long holiday at Holland, in-flight pressure kot, tak pasal haku kene warded awal..carrying twins kan..

20. WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
Hospital Putrajaya..

21. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOUR?
4 hours..patut operate kol 2.00pm, then ada emergency, then kene hold until 6pm

22. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
Hubby..
*read: dia lebih panik dari saya ok

23. WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?
Doctors and nurses..
*tiada Doktor hensem di hospital ini!

24. WAS IT NATURAL OR C-SECTION?
C-section..abnormal baby heartbeat..urgent operation

25. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
No, I have no heavy contraction, so can bare with it until nurse asking me to makan ubat utk bedah..then mabuk tahap gila yang muntah2 hijau! tobat tanak dah makan ubat tu

26. WHAT DID YOU NAME HIM/HER?
Danial Harith and Damia Aleesya

27. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?
coming to 4 years old this August 2009



abih dah??hehehehe..see..saya masih ingat semuanya......

Makan2 di Ascott

AdaM's DaY

Happy birthday Adam!!























Adam's Attire...gift from Mommy..mestilah nak highlight nama aku gak!


















Firstly, thanks as always to the members. The makan2 event goes as per following...


Venue :
Ascott/a.k.a umah As/Imperial College
*thanks loads for being a host for the event...also for the penggorengan miehoon


The menus are:
Nasi Ayam
Mihun Goreng (tribute to Puan Asmida kita)
Choc Cake (tribute to Kak Maswa)
Adam Birthday Cake
Lasagnia (tribute Puan Idot)
Vege Popia
Nuggets
Cheese Cake (also tribute to Puan Idot) Drinks


Guests:
Puan Asmida, CikPuling, Widad,Ijal, Idot, Faiz, Kak Maswa, femli and kiddies.



A big thank you to all.Nanti birthday twins nak wat kat mana plak ekkk, Amin n Daud dah tadak..hrmmm...enjoice some piccas...





































































































































Ada orang happy hari ni,die dpt birthday gift in advance..aiseh...birthday aku mommy n daddy pun tak hingat! Orang mana ek...orang yg sebelah saya dalam gambar ni.........hehehhehe....saya pun boleh tumpang happy!
























*err...lupa la nak snap gamba makanan.....

tochehhhh.....

Tuesday, 24 February 2009

Teman Yang Mesra

Balik haritu, sib baik ramai member2 yang sudi gak temankan aku. Hiuhiihi…rasa mcm single pun yer gak . Thanks to E'in and Fadzli (betol ka eja?) yang sudi amek aku n htr aku on the first day I arrived. Thanks. Lepas tu baru jumpa Ajan. Aku banyak numpang umah Ajan, kat mana Ajan ada kursus, kat otel situ lah aku nyempit…..pastu paksa Ajan teman aku bfast la…lunch la…hehehhehe…pastu ajak ajan cuti2 Mesya, ngeh ngeh ngeh.

Tapikan, mcm lost...sbb tadak internet connection, susah jugak aar nak berurusan. Ingat nak jumpa Hana sekali, tp tu lah..dengan bijaknya tak amek siap2 no hp dia..hukhuk...Kalo urgent sangat nak email ke ape, kene gi opis Ajan. Tapi takkan manjang je nak ganggu dia je kan? Then, nak sadis lagi..pakai pulak prepaid maxis, mahal nak mampos....mcm air okay, compare to celcom..rsnye maxis lagi mahal.Sapa lagi yang aku sempat jumpa kat KL ritu ek? Sempat juga calling2 ngan Farie..huhuhuhu...miss nyer dia.

Oleh kerana most of the time aku ngan ajan, sib baik die kawen ujung tahun ni maka we all scout around Sogo,Jalan TAR, Bangi, MidValley mcm tak hengat nak balik umah. Kali ni lebih best dramatik sebab, instead of terkenang zaman2 UKM dulu, kali ni jalan2 dah ada duit sendiri, I mean…pilihan agak banyak la..wpun taklah semewah mana. Then, taklah se’sengkek’ zaman2 study dulu, harap ehsan PTPTN jer…

Pastu tidak dilupa kredit utk JJ Seremban, aku gi Seremban II and dpt jumpa Meen. Meen ni my coursemate kat UKM dulu, lebih kepada orang yang aku selalu pinjam nota...hehheheh. A big ‘wow’ to seremban nowadays. Mak impress, bandaraya yang membangun, hehehehhe. So we have Kenny Rogers at Jusco Seremban II …sedapp okay..pastu jenjalan teman Meen nak carik cardigan...die nak pi Cambodia. Since I have a very tight schedules, bila urusan dah settle, chiow balik kampung...drive ngan Ajan to Kota Bharu. Si Nolie pun aku tak sempat nak contact, kalo dia tahu mesti dia bising. Apa citer la agaknya macik tu.. heheheh...

Last day before depart to UK, Amy make her way to see me in KL. Terharu mak! Berpeluang jugak jumpa Amy, lama sangat tak jumpa die. Susah btol la nak manage time jumpa dia. Bz manjang. She’s in Melaka. She’s one of my roommate kat Jasin dulu. She’s a surgeon…huh..mmg takda life sangat, nak carik bopren pun tak sempat. Luckily ada Price Charming yang finally appear and ask her to marry him….best kan Mie??Series macam dalam novel..hiks…hopefully everything is well and it’s good to hear that you’re happy now. Well..more to angau actually..takdelah takat nak tunggang langgang dalam OT jer, now dah ada orang yang nak kacau pager, nak text la..call dr laut laaa..eh..oppss….clumsy me…..hahahhahahha….happy for you sweetie. Wish that we could ever find more time to spent with…tapi nak wat camna..

So, bila berpeluang jumpa balik old frens, rasa sangat diri dah tua. Hahahah…then, of course we will remember our sweet memories..it’s a very good therapy. Really. Yang paling best, aku dpt spent time wif my cousin, ceklong , sebenarnya aku berjaya suruh dia balik teman aku nak drive all the way to Penang hehehhe . Dia kata aku men'konpius' kan dia. She's also doing her PhD at USM. Pastinya kami bercerita tak habis di spjg perjalanan tersebut...weeee...I llloike!

Overall, balik haritu I have lots of good news from my friends. I enjoy it so much though I have to be very tough for being away from my beloved hubby and kiddies. Luckily, everything turn out as plan..alhamdulillah.

Tochehhh

TAG

banyak nyer TAG yang kene!

1. Sheri - oit...banyak nyer keje kene carik gamba segala
2. Hana - banyak btol die spare utk kite ek...heheheh
3. Naza - inchekkkk...panjang benawwwww

hehehehhe....KIV dulu yek...
nak kene penuh konsentrasi la you nak buat tu...
hiks..tapi ai mmg tergedik2 nak buat
cuma masa tak mengizinkan...

tochehhhh

Friday, 20 February 2009

PIL

Main purpose to this entry is revealing. I finally have one conclusion and I am eager to find out how to be better from now on...people that is not close to me will never know and far from understand...and I am happy to keep them assuming and judging, that wont ever make me offended, jadi miskin or tak kenyang kalau nak makan...hehehhehe...takpe, yg penting, saya mahu jadi lebih baik!!


Let's start.


To be honest, I don’t know how to categorize my relationship with my parent in law. Ok kah, so-so kah? I believe menantu yang sentiasa dirindui kot...hahahhah.

Awal-awal dulu..it’s quite awkward seeing Sufee having so much idea or being so talkative with them. Maybe that is my second personality. Really. Bukan ape, to play safe. Having so much colour for my background, makes me feels there’s only one way to be good, which is being silent. Even sometimes, being silent also gonna hurt your vulnerable feeling.And, so far so good.


Blending. Learn about it. Improve it. Tawakkal to Allah.

Story the morry about PIL neh, haih…firstly, it seems so complicated. With them, being me..there will be always yess rather than no..though there will be few things that you might be disagree..but trust me, life of marriage is also to get married with couple of things that absolutely differ with yours. But, being Sufee, being Siti Suhara, I promise myself to be strong. I will survive..that’s how life works. There might be certain things that wont flow as it is. Accept it. Telan jer laa…yang penting, how we manage the circumstances, handle it professionally, be patient, be so passionate of their 'interest' and etc. The only fact that I never pretend is that...I love my husband..he loves me very much and I have my wonderfull little kiddies…alhamdulillah. I am happy whenever I am with them.


How to be better ??

Cermin2 la dirimu wahai supirahh...

Sendiri mau ingat, diri sendiri tidaklah sesempurna mana to be menantu-of-the-year…hehhehehe…pandai masakkah?jelita kah? ikut spesifikasi dorang kah? anak Tan Sri mana kah? so sufee, cermin2 la diri sendiri. At least, they are always there whenever you need help kelebihan carik PIL yang dah pencen…hehhe.So, jangan asyik nampak kesalahan dan kekurangan orang....pling-pling (bunyi cermin yang memantul kelemahan diri)..ehh...over action plak!


Jangan bersangka burukkkk...

So, moral of the story is that..wpun aku rs dorang mcm tak sayang aku..wpun menantu tunggal, tp..sbnrnya dorang mcm sayang aku, hehhehe..aku jer banyak simpan seniri..yer la, mana la aku reti sangat nak borak2 bende branded and bombastik


Be honest...(ye la tu, buleh la sangat)

So, time balik ritu, adehh…lesson learned with my PIL is to be straight to the POINT. That is even better. So, differ with my parent’s style, kene berbasa-basi. Orang Kelantan kan…sensitipnyer maha tinggi. So, next time Sufee..dont be yourself at this point. Terus-terang jer. Please be transparent to what-so-ever your plan since they will keep calling you…tehehehhe…mana la haku biasa update2 neh…ingatkan bila balik sorang, bebas sikit, rupa-rupanya meleset sama sekali. Well..it's good kan to speak out everything?

Positive point of view is they so care about you. Negative point...aku agak rimas terganggu. Rasa bersalah bila terpaksa berusaha keras menceritakan plan aku yang bertukar2 tu. Hhadoiiiii, aku ni bukannyer jenih yang ikut plan, sometimes ikut suka haku jer…so, kalo tiba2 tukar plan..camna nak justify? They will keep on asking...why?so? how?ikhss….so, nampakla macam aku ni tak organize…..

and seperkara lagi, aku harap aku mampu berterus terang mengenai satu perkara ni...tatau la bila, harap2 aku akan ada kekuatan, dah karang dah email...



Conclusion!!

walau apa pun...

Sahaja saya berazam untuk berusaha untuk menjadi menantu yang ikut specification..sebab saya sayang husband saya..saya nak hubby saya masuk syurga..sebab saya pun nak masuk syurga.Saya akan jadi yang lebih baik..

....nak tgk gamba dorang...





Tochehhhhh........

Thursday, 19 February 2009

Cerita Adam

Mommy nak letak gamba Adam when he is 1 year old complete..

pagi2 lagi dah bangun..pastu around 9.30am dah tido balik..lama...
(read: sbb tido atas katil mommy, cot die ntah ke mana dah!)


















pastu petang tu aktif and hyper satu macam..noti sangat!



Achievement on his 1st birthday...

1. boleh sebut

....mama.......papapa........
.......nakkk...........
..nnohhh... (*No)
...hatuhhh....(*jatuh)



2. dpt 'tangan'

hadoiihh...pantang kene dukong, kalu yang pakai spec pasti kene tarik ngan dia
pastu..kalo bising2, dia akan pook muka, boleh??

*pergerakan tangan beliau adalah sangat cepat, sila berhati2 kalo ada kopi atau barang2 di atas meja, dia akan sapu semuanya ke lantai...



3. boleh berdiri...tp takleh jalan lagi. Twins dulu 1 year 2 months baru leh jalan....hehehhe...

4. Adam sangat suka makan biskut Hup Seng cicah milo or kopi....hehheheh...


seperti biasa akan menghijac toys kakak...tanpa rs bersalah

present from granny..


















Dah ada idea nak beli ape untuk Adam..hehehhe...really looking forward this wiken..jom makan2!!

Wednesday, 18 February 2009

Muka Fotokopi

When I stepped on MH003, Heathrow-KLIA, hati dah hiba satu macam..macam nak meraung biyar satu flight dengar suara aku yang tak sedap tu. Macam2 perasaan ada. Takut,sedeyh, dah rindu anak2, terkilan, nyampah kat org UiTM and macam2 lagi. Mula menginsafi diri tahap terlampau...eh, bagus la kan?muhasabah..

So,bila agak2 waras dan rasional sikit..dah calm down…banyak2 selawat…OK sikit. So, when the flight is taken off, tergerak la nak baca sedikit ayat2 penyelamat..baca pun cover2..bukan malu, tapi takut kang kata aku extreme Islamist or silap2 haribulan, ingat aku terrorist. Elak fitnah, bukan malu sebab beragama Islam ye. Pastu, dalam pada syok2 baca terkumat-kamit tu, ada steward yang tegur dari belakang, aku punya la terkejut macam nak terlompat, arakian adanya hanya buku doa tu jer yang terlambung….aku? masih maintain lagi atas tempat duduk…cehhhh..ilang la vogue aku!! So...

Steward : akak nak buku yassin ke (sambil tunjuk kat aku buku yassin yang besar)
Aku : err…aaa??..ehh..takpe2…saya dah ada buku ni?
Steward : ooo..OK, sebab selalu orang akan mintak Yassin bila take off
Aku : OOoo...ye ke..saya ingat orang akan minta steward azan bila nak take off, maklumla saya tak biase..
*senyum kambing..

Mmotif???

1. Adakah aku kelihatan seperti amat rabun ketika membaca, sehinggakan buku yang lebih besar diperlukan?

2. Adakah aku kelihatan sangat takut amat sehinggakan buku "Doa-doa amalan harian" tu menganggu sistem pesawat?

Eiii…marah betol mak, dah la buat aku terkejut..pastu nak offer Yassin kat aku plak…buku mak ni dah lengkap tawww…
Haih...jakun sangat ke muka haku ni? muka macam tak penah naik kapal terbang ke? On the way balik UK pun ada sorang steward yang ayam. Tengah aku syok2 menulis notes kat organizer aku, tiba2 ada orang serang hendap dr belakang…oo ye, organiser tu adalah adiah beday dr hubby yang tak semopat lagi nak tunjuk gambar Maka, kejadian yang menampakkan aku adalah sangat jakun dan skema berlaku lagi. Masa ni, juga serangan dilakukan dr belakang....

Steward : oowhh, awak mmg rajin menulis yek…dari td saya tengok awak asyik dok nulis aje..hobi ek?
Aku : hahh? Ehh…ha’a…mmg tgh menulis dr tadi, takde la suka, tp ada la bende yang nak kene tulis.. err..kadang2 saya melukis jugak….
Steward : Really? berbakat la you ni ye..you lukis ape selalu? I mean your interest?
Aku : Lukis kapal terbang!!
Steward : oooo…ermm…awak ada sedara mara yang nama Azie tak? (sambil gelak kambing dan beralih untuk berdiri di depan aku)
Aku : Azie? takde sedara nama Azie…takde lah..azie mana ni, sorang pun takde kawan saya nama Azie (haaa…mmg aku tahu la muka cam aku ni bersepah2…tak komersial…muka fotokopi…hrmm..takpe, kite tunggu jer die nak cakap ape)
Steward : hrmmp..sebab muka awak ni kan, sama sangat dengan Azie..
Aku : Azie mana? (oowh..tolong la laki ni..)
Steward : laaa…takkan awak tak kenal, die artis la..ala…kan ada penyanyi yang nama Azie tu, betol ni tak bersaudara dengan Azie?
Aku : takkk..tak kenal, saya ni artis2 zaman millennium jer saya kenal..hehehheh..yang dolu2 S Jibeng saya
kenal la..(muka awak ada iras2 Hail Amir, awak tau tak??)
*pleasssse la, why am I have no idea at all about Azie?who is she?sib baik aku tak sambung ayat last aku tu..

Huhh..mmg marah betol mak, sebelum ni ada gak kata cam muka Umi Aida…adehh laa…buleh bagi contoh muka2 yang comersial sikit tak???? Ni lah die keje2 steward2 kalo flight takdak orang…nak offer coffee or tea pun 5-7kali, jenuh nak jawab…mintak roti canai kang..


tochehhh...

Happy Birthday Adam!

Adam’s first birthday

Happy birthday my lovely little boy, Adam Harith

He is one year old today..start his day with bleeding nose..macam Abam..bangun2 subuh jer tengok muka penuh darah kering, mau tak terkejut mommy…but he will always have sweet smile, even mommy wash his face dengan air sejuk..hiks..

So, will have a plan for this weekend, but macam confirm tak confirm tu tak berani lagi nak invite orang..

And

Granny dah kasik adiah untuk Adam, even most of the time, kakak n abam yang akan rembat..mommy and daddy tak decide lagi nak beli ape...rasa cam kejam pun ada..takpe, nanti Mommy beli ek..

Friday, 13 February 2009

Busy Little Chef

There it goes...

hrmm..asalnya granny belikan cooking set tu untuk Damia.
Bila Damia tido, Abam tido..maka..Adam pun membelasah...

maka, tak sempat tgk kirik kanan dah tu wehh..

















































































































Mudah-mudahan Adam rajin tolong Mommy esok2 yek, iAllah...
tochehhhh...





Permata Hati

Salam...

Bestnyer bila balik n jumpa hubby and anak2...
Jetlag belum ilang...dok pening2 lalat..
asal 8pm ke atas jer dah takleh nak tahan..
mesti lalok2..pastu...zzzzzz....hiks...
pastu kol 2-4am terkebil-kebil...
pastu kaco hubby...huahuhauhauah...

The first day I was away...daddy bawak gi playground...

















This is my little one...Adam..























Walaupun pediiiiiih jer mata aku tgk, tapi takpe..at least they enjoy it!

















Danial, Adam and Damia..



































Rini nak jumpa CikPuling and CikAs, nak makan2 and shopping grocery sikit..ada kedai makan baru nak diintroduce..hehhehe..I looike...buleh gossip2x!

tochehhhh...


Thursday, 12 February 2009

K.E.M.B.A.L.I

Salam...

sudah kembali di sisi femli n hubby tersayang..
cuma masih jetlag utk update..


titik..


p/s: cik puling & As..mari kite makan2x!!