Wednesday, 18 February 2009

Muka Fotokopi

When I stepped on MH003, Heathrow-KLIA, hati dah hiba satu macam..macam nak meraung biyar satu flight dengar suara aku yang tak sedap tu. Macam2 perasaan ada. Takut,sedeyh, dah rindu anak2, terkilan, nyampah kat org UiTM and macam2 lagi. Mula menginsafi diri tahap terlampau...eh, bagus la kan?muhasabah..

So,bila agak2 waras dan rasional sikit..dah calm down…banyak2 selawat…OK sikit. So, when the flight is taken off, tergerak la nak baca sedikit ayat2 penyelamat..baca pun cover2..bukan malu, tapi takut kang kata aku extreme Islamist or silap2 haribulan, ingat aku terrorist. Elak fitnah, bukan malu sebab beragama Islam ye. Pastu, dalam pada syok2 baca terkumat-kamit tu, ada steward yang tegur dari belakang, aku punya la terkejut macam nak terlompat, arakian adanya hanya buku doa tu jer yang terlambung….aku? masih maintain lagi atas tempat duduk…cehhhh..ilang la vogue aku!! So...

Steward : akak nak buku yassin ke (sambil tunjuk kat aku buku yassin yang besar)
Aku : err…aaa??..ehh..takpe2…saya dah ada buku ni?
Steward : ooo..OK, sebab selalu orang akan mintak Yassin bila take off
Aku : OOoo...ye ke..saya ingat orang akan minta steward azan bila nak take off, maklumla saya tak biase..
*senyum kambing..

Mmotif???

1. Adakah aku kelihatan seperti amat rabun ketika membaca, sehinggakan buku yang lebih besar diperlukan?

2. Adakah aku kelihatan sangat takut amat sehinggakan buku "Doa-doa amalan harian" tu menganggu sistem pesawat?

Eiii…marah betol mak, dah la buat aku terkejut..pastu nak offer Yassin kat aku plak…buku mak ni dah lengkap tawww…
Haih...jakun sangat ke muka haku ni? muka macam tak penah naik kapal terbang ke? On the way balik UK pun ada sorang steward yang ayam. Tengah aku syok2 menulis notes kat organizer aku, tiba2 ada orang serang hendap dr belakang…oo ye, organiser tu adalah adiah beday dr hubby yang tak semopat lagi nak tunjuk gambar Maka, kejadian yang menampakkan aku adalah sangat jakun dan skema berlaku lagi. Masa ni, juga serangan dilakukan dr belakang....

Steward : oowhh, awak mmg rajin menulis yek…dari td saya tengok awak asyik dok nulis aje..hobi ek?
Aku : hahh? Ehh…ha’a…mmg tgh menulis dr tadi, takde la suka, tp ada la bende yang nak kene tulis.. err..kadang2 saya melukis jugak….
Steward : Really? berbakat la you ni ye..you lukis ape selalu? I mean your interest?
Aku : Lukis kapal terbang!!
Steward : oooo…ermm…awak ada sedara mara yang nama Azie tak? (sambil gelak kambing dan beralih untuk berdiri di depan aku)
Aku : Azie? takde sedara nama Azie…takde lah..azie mana ni, sorang pun takde kawan saya nama Azie (haaa…mmg aku tahu la muka cam aku ni bersepah2…tak komersial…muka fotokopi…hrmm..takpe, kite tunggu jer die nak cakap ape)
Steward : hrmmp..sebab muka awak ni kan, sama sangat dengan Azie..
Aku : Azie mana? (oowh..tolong la laki ni..)
Steward : laaa…takkan awak tak kenal, die artis la..ala…kan ada penyanyi yang nama Azie tu, betol ni tak bersaudara dengan Azie?
Aku : takkk..tak kenal, saya ni artis2 zaman millennium jer saya kenal..hehehheh..yang dolu2 S Jibeng saya
kenal la..(muka awak ada iras2 Hail Amir, awak tau tak??)
*pleasssse la, why am I have no idea at all about Azie?who is she?sib baik aku tak sambung ayat last aku tu..

Huhh..mmg marah betol mak, sebelum ni ada gak kata cam muka Umi Aida…adehh laa…buleh bagi contoh muka2 yang comersial sikit tak???? Ni lah die keje2 steward2 kalo flight takdak orang…nak offer coffee or tea pun 5-7kali, jenuh nak jawab…mintak roti canai kang..


tochehhh...

1 comment:

SNS said...

hahaha... aku rasa dia saja jer wat2 nama azie tu, nak ngorat sebenarnya na tu :p

bila anak2 ko tak dak keliling ko, ko ngan kecik comelnya, buleh jer nampak single :p
mesti steward tu tak sangka mak 3 org dah!