Friday, 20 February 2009

PIL

Main purpose to this entry is revealing. I finally have one conclusion and I am eager to find out how to be better from now on...people that is not close to me will never know and far from understand...and I am happy to keep them assuming and judging, that wont ever make me offended, jadi miskin or tak kenyang kalau nak makan...hehehhehe...takpe, yg penting, saya mahu jadi lebih baik!!


Let's start.


To be honest, I don’t know how to categorize my relationship with my parent in law. Ok kah, so-so kah? I believe menantu yang sentiasa dirindui kot...hahahhah.

Awal-awal dulu..it’s quite awkward seeing Sufee having so much idea or being so talkative with them. Maybe that is my second personality. Really. Bukan ape, to play safe. Having so much colour for my background, makes me feels there’s only one way to be good, which is being silent. Even sometimes, being silent also gonna hurt your vulnerable feeling.And, so far so good.


Blending. Learn about it. Improve it. Tawakkal to Allah.

Story the morry about PIL neh, haih…firstly, it seems so complicated. With them, being me..there will be always yess rather than no..though there will be few things that you might be disagree..but trust me, life of marriage is also to get married with couple of things that absolutely differ with yours. But, being Sufee, being Siti Suhara, I promise myself to be strong. I will survive..that’s how life works. There might be certain things that wont flow as it is. Accept it. Telan jer laa…yang penting, how we manage the circumstances, handle it professionally, be patient, be so passionate of their 'interest' and etc. The only fact that I never pretend is that...I love my husband..he loves me very much and I have my wonderfull little kiddies…alhamdulillah. I am happy whenever I am with them.


How to be better ??

Cermin2 la dirimu wahai supirahh...

Sendiri mau ingat, diri sendiri tidaklah sesempurna mana to be menantu-of-the-year…hehhehehe…pandai masakkah?jelita kah? ikut spesifikasi dorang kah? anak Tan Sri mana kah? so sufee, cermin2 la diri sendiri. At least, they are always there whenever you need help kelebihan carik PIL yang dah pencen…hehhe.So, jangan asyik nampak kesalahan dan kekurangan orang....pling-pling (bunyi cermin yang memantul kelemahan diri)..ehh...over action plak!


Jangan bersangka burukkkk...

So, moral of the story is that..wpun aku rs dorang mcm tak sayang aku..wpun menantu tunggal, tp..sbnrnya dorang mcm sayang aku, hehhehe..aku jer banyak simpan seniri..yer la, mana la aku reti sangat nak borak2 bende branded and bombastik


Be honest...(ye la tu, buleh la sangat)

So, time balik ritu, adehh…lesson learned with my PIL is to be straight to the POINT. That is even better. So, differ with my parent’s style, kene berbasa-basi. Orang Kelantan kan…sensitipnyer maha tinggi. So, next time Sufee..dont be yourself at this point. Terus-terang jer. Please be transparent to what-so-ever your plan since they will keep calling you…tehehehhe…mana la haku biasa update2 neh…ingatkan bila balik sorang, bebas sikit, rupa-rupanya meleset sama sekali. Well..it's good kan to speak out everything?

Positive point of view is they so care about you. Negative point...aku agak rimas terganggu. Rasa bersalah bila terpaksa berusaha keras menceritakan plan aku yang bertukar2 tu. Hhadoiiiii, aku ni bukannyer jenih yang ikut plan, sometimes ikut suka haku jer…so, kalo tiba2 tukar plan..camna nak justify? They will keep on asking...why?so? how?ikhss….so, nampakla macam aku ni tak organize…..

and seperkara lagi, aku harap aku mampu berterus terang mengenai satu perkara ni...tatau la bila, harap2 aku akan ada kekuatan, dah karang dah email...



Conclusion!!

walau apa pun...

Sahaja saya berazam untuk berusaha untuk menjadi menantu yang ikut specification..sebab saya sayang husband saya..saya nak hubby saya masuk syurga..sebab saya pun nak masuk syurga.Saya akan jadi yang lebih baik..

....nak tgk gamba dorang...





Tochehhhhh........

1 comment:

Hana' Yusuff said...

menantu tunggal? yup.. menantu yg sentiasa diingati tu..

suami hana pula anak bongsu dari 3 beradik lelaki.. pun kadang2 kena kuatkan hati.. jarang balik kpg.. nanti senyap2 kena cop queen control pulak..

x pe... niat tu dah baik.. dan harap jadi lebih baik..

nnt bebila lapang2.. dtg rumah amik tag dan award tau!