Wednesday, 25 March 2009

Tag lagik!

Salam,

Another TAG from Sheri...but before that nak letak my favourite picture of the day...
















Boleh plak dia tertido tgh makan....


So, here it goes..........

1. Apakah nama blog anda dan kenapa anda memilih nama itu?
~CikWanKembang~

2. Apakah link blog anda sekarang dan bagaimana boleh timbul idea untuk menamakannya seperti itu?
~http://cikwankembang.blogspot.com~

saya berasal drpd negeri cik siti wan kembang... so, timbullah idea nak bawak imej ittew. lagipun mmg saya tgh mengembang dan overweight..hahahha

3. Apakah method penulisan dalam blog anda?
ooowh...hanya merapu2 dan tiada bahasa yang khusus..ok ok saya mengaku jer la saya tidak bijak mengolah bahasa...

4. Pernah terasa nak hapuskan blog anda? Sebabnya?
erm...pernah hapus dah sebelum in, hehehhe...sbb ada bofren lama stalker..
even dia tak tulis comment yg ntah hape2, tp still I know from the link appeared. Fs pun ai dah delete...hehehhehe..tuh la dulu tanak kapel ngan ai betol2..

5. Apakah pendapat anda mengenai blog kepada pemilik blog yang tag anda ini?
ermm...sheri? hehehe..pastinya dia adalah seorang yang penyayang, romantik and agak2 sensitip..jiwa lembut..hehhee..pandai menulis (dh ada novel sebijik, err..buku lab manual nak acknowledge tak?) and of course one of my best buddy

6. Senaraikan 5 orang yang akan anda tag...
1.HANA
2.NAZA
3.IBUEMIRALISA
4.IBUBARU
5.CHEFADH
but, kalo ada masa..feel free to answer this TAG

About My Spouse

This 2 TAGs is from Sheri, after peram for sometimes, baru ada kelapangan nak jawab...hehehe..

My spouse TAG - to measure how well you know about your spouse.

Rules:Here’s a chance to see how well you really know your husband. Cut, paste and fill in the answers, then shoot, you know what to do. The real challenge is to send it to your husband to see how right you really are.


1. He’s sitting in front of the TV, what is on the screen?
Top Gear, Pimp my Ride, CSI, Gordon Ramsey (mcm la dia yang masak!) and normally siaran2 documentary yang agak kurang ilmiah..hahahha..to be honest, we dont have much time nak tgk TV, selalunya TV tu kene hijac oleh twin, manjang citer dorangg jer la..dvd,cd,dvd..sudahnya kitorang streaming kat internet..ehh..dah tak menjawab soklan neh..hilang fokus

2. You’re out to eat; what kind of dressing does he get on his salad?
ooo...dia adalah hantu mayonnaise, ketchup and vinegar..sbb aku tak suka sangat masam2 neh, so itu adalah cara dia nak pastikan takde org hijac makanan dia...hehehe..tp skang aku dah mula menjinak2kan diri..supaya buleh pauuu sama..

3. What’s one food he doesn’t like?
ape eak..awal2 kawen dulu mcm banyak jer tak makan...lama-lama tu, mcm semua dia belasah jer, agaknya dah buleh adapt ngan cara masakan aku kot...maklum la anak gulai kawah..besar dekat asrama hahahhaha

4. You go out to eat and have a drink. What does he order?
depends la kat mana pegi makan yer dak...normally he will go for western food, yg masam2 n olive based. He will order lemon coke for his drink

5. Where did he go to high school?
MRSM Jasin - he was my classmate and class monitor...hahahha..nak tambah, juga seorang LDP yang pikul heller or speaker pagi2 time row call and read the oath..oh my, am I dreaming? having such a patriotic guy as my hubby?? hehehhe..aku pulak yang selalu kene tahan sebab lambat dtg row call pagi2

6. What size shoes does he wear?
hrmm..depends on type of brands, normally 9

7. If he was to collect anything, what would it be?
electronic devices, computer devices navigator,speaker,headphone,hardrive,ram..ya Allahhhhhh...penuh la dlm kotak (which I call it magic box)

8. What is his favorite type of sandwich?
my home made sandwiches, and of course subway (tuna with olive)

9. What would this person eat every day if he could?
subway sandwich or burger king

10. What is his favorite cereal?
nestle yang ada cherry tuh..tak hengat la nama dia, kalu tgk cam la kot, sbb aku tak suka healthy2 eating neh

11. What would he never wear?
corduroy trousers and any baju yang ada corak kotak2

12. What is his favorite sports team?
hrmm...he is basket ballers people, hrmmm..tatau la plak team mana yg dia giler, yg pasti tak layan bola sangat...hahahha...mak sujud syukur!

13. Who did he vote for?
hrmmm...dengan keadaan kerajaan skang ni, tatau la...yg pasti die org chedet

14. Who is his best friend?
hrmm..ramai, dia ada crownix yang ada bebelas orang..takkan nak senaraikan kot? this crownix kalo ada peluang get together mesti tak ingat rumah

15. What is something you do that he wishes you wouldn’t do?
resigned his beloved job in Ericsson

16. What is his heritage?
his moms from Penang, ayah adalah si jawa Melaka...hehehheeh...

17. What is his favorite colour?
Black and grey

18. What is his habit?
gigit kuku...hehehhe..tp skang ni dah tak sangat dah...bravoo!

19. What is he proud of?
Me.....hahhahahah...me and his family kot...err..relevant ke jawapan aku neh..kalo dr segi barang, aku rasa his Tag Heuer thingie...his wrist watch and glasses (yang officially patah sebab Adam terduduk pagi semalam!)

20. Lastly, do you think he will read this?
huh...dia tu hangat2 t*ik itik jer...blog, fb, fs dia semua bersawang..tinggal flickr jer active, itu pun sebab mabuk DSLR! if it happens that he reading this entry, mesti dia nak comment2 dengki kat haku....

abeh dah???.

Sunday, 22 March 2009

Mother's Day

Hye..

To my beloved mommy, warm-hearted mama, my biological mother, my sisters (Kakyah, Kakza and Kakdah), every single friends of mine, peeps, bloggers and not forgotten to all moms-to-be...

Happy Mothers' Day

I got this for my Mother's Day, thank you daddy...hehehhehe...pucuk di cita ulam mendatang..kecik tapak tangan mana-mana handbag pun mommy willing tadahkan...























**Er..macam len sikit dari style aku yang sebelum2 ni. Takpe. Cuba. Pembaharuan. err...nanti mintak resit, mana la tau kannnn...kan?ngomong yang benar neh

I have couple of things that truly gimme quite a big relief. Alhamdulillah, my last week went great though me and hubby tgh pening carik keta. Our previous car tak lepas MOT, hahhaha ai bersyukur sebenarnya, at least hubby tak la reluctant nak let go keta tu. Ai dah lama anti kete tu, dengan pintu yang dah tercabut2, dengan asap mcm nak bunuh orang...hehehhe. But with a very limited budget, nak carik kereta memaaanglaaa susah. So, in this entry mak nak citer...


Firstly

Twins residency permit

They are no longer rely on me. They have already got a secured certificare to stay in UK permanently. Alhamdulillah. I didnt expect the application process will be this fast. It's good. But to be honest, there's nothing special about having this (alamak, nampak sangat ke aku dengki?)..err..maybe just a fast track rather than having a long wait in the airport imigration, also entitle to some UK benefits...


Here it is. Certificate Right of Abode. Equivalent to Bristish Passport, but as Malaysian we're not allowed to have 2 nationalities (tapi ramai jer yang buat especially che ya nun alif dekat sini). So, untuk Adam dah lama buat, since he was borned here. Yang orang ada PR tu kira mcm mana lak eah? kenpius aku dengan Malaysian Commission UK neh.


Secondly,

Jangan pandang rendah pada kebolehan kanak-kanak. Penggabungan tenaga pasti menghasilkan frekuensi bunyi yang mampu menggegarkan gegendang telinga. This three musketeers mmg menguji tahap kekuatan telinga mak menerima bunyi. Ni lah muka kanak2 yang buat bising sampai nak pecah rumah ittew! Adoooyaiiii...any tips?










Adam. Hobby baru beliau adalah menyusun dan mengemas. Mommy plak, kene kemas lepas Adam 'tolong' kemas. Huh, rajin sungguh, semua barang kene re'arrange' balik. Sampai mommy nak carik lip gloss pun tak jumpa. Haihh..kene tukar balik susunan asal neh.

























and the third one..


This Skin care - mak nak salahkan Idot :)

Sbab dia lah mak terpengaruh. Disokong plak oleh CikPuling. Tgk idot pakai, nampak OK (tapi kulit mak ni berkerak, kulit Idot mmg chantekk and tak bermasalah..err...buleh ke cakap gituh, ke nampak mak dengki?hehehhe).

Makanya, berbekalkan satu harapan, objektif dan misi yang sama, mak mula la tergedik-gedik nak pakai this product juga. Satu lagi, sbb mak mmg tak pernah jumpa lagi skin care yang benar2 sesuaaaiii dengan muka mak. Pernah pakai Estee Lauder, tp..err..perubahannya hanya pada awal2 dulu, tp skang mak mcm tak impress. So, terpaksalah mencari product2 lain. Seolah2 mendengar suara hati mak, L'occitane Cambridge ada wat promotion, ada trial pack, ada plak student discount, ditambah plak dengan free membership with 20% off for next purchase and dekat plak dengan opis hubby (kene mengena ke?)...So....mak pun beli laaaaa...orang tu kata better utk mak try yang olive based, untuk pulihkan dulu structure kulit mak yang kusam dan tidak berseri ini. Tapi mak rs dia wat ayat lapik jer tu, mcm la mak tak tahu kulit mak sebenarnya mcm mana! Tapi, takpe..mak dengan rasa besar hati mmg nak beli product ini. Kite cuba dulu..dia kata buleh refund within 2 weeks. Kalo tiba2 kulit muka mak macam kene bom...kite pulang balik eah!

















So, nak teruskan misi pencarian kereta. Borink dah 2 weekend dok Cambridge jer..uwaaaaaaa!!!!

*malam ni ada Final Dancing on Ice...hehehhe




Tuesday, 17 March 2009

Library

Today, I just like to share with you some piccas in one of the old library in Cambridge University, to be specific College of Trinity Hall. This particular library has limited access and normally visitor will need to have a permission prior to a visit pelik betul, watpe nak kene inform2, dah fungsi dia nak jadi library kan?

On the other matter, my hubby is now in the middle of D60 addiction, so if I noticed D60 is with him, maka balik lambatla dia drpd ofis utk hari tu, abehla semua2 lampu jalan, lampu basikal dia capture, mengasah bakat katanya...helloooo...

Makanya, hanya liputan dekat Trinity Hall College shj akan di cover buat kali ini...

















Ini tak silap aku salah satu contoh geran tanah dolu2..

Buku2 dari zaman tahun ke 13++ dolu2

















aku rs mesti dorang chilok dr tokoh2 Islam kite, pahtu guna nama dorang.. hehehe.. mari dengki ngan dorang...


isk...tahun 13++ tu aku rasa kalo Malaysia, mesti zaman kerajaan Majapahit lagi time tu, kan?

Ni plak dewan makan...hehehhe..takde kene mengena.. cuma, nak tunjuk.. lawa ke? dewan senat (untuk konvo dorang) pun ala2 gini gak rupa dia..

















Ckp pasal congregation, Cambridge nyer style, kalo kite grad PhD..kite kene masuk dewan dengan robe MSc, kalo kita grad untuk MSc, kite kene pakai robe untuk BSc..begitulah seterusnya. Dengan kata lain, kene sewa dulu robe kat sini and kalo nak merasa pakai robe PhD atau ikut qualification yg kite study, sila la beli...pakai jer la kat umah...dengki kan?. So, tatau la uni lain kat sini camna, mungkin sama, cuma setakat ini dekat Cambridge jer aku berpeluang tengok, tu pun invitation by Zue.. hubby dia, Hisyam grad last year.

Then, majlis graduation dorang ikut college (kalo Malaysia, kite ikut faculty kan?). So, college2 main peranan sgt besar. Tutor college tu mcm parents la kirenya, tolong bawak masuk dewan senat untuk ngadap VC dorang. Bila sampai giliran, tutor panggil nama and brief pasal setiap student dia bla bla bla..then barulah that particular student melangkah ke hadapan untuk mengadap/melutut VC yang tgh duduk dekat kerusi (err..melutut lebih tepat kot-depends pada perception masing2, ada yang selamba, dorang berdiri jer, ikut kepercayaan masing). Bila dah ada depan VC , VC akan sentuh/pegang kepala student (bercakap dalam dlm bhs latin) untuk declaration...konon2 bagi greenlight la nak bawak nama or title or any qualification student. All in all, every student must at least 2-5 minutes ngadap VC tu..cool kan? Ngeee...

Scroll? haaa..dekat pintu, orang dah tak nampak, hujungggg nun nak keluar dewan baru dorang kasik..seolah2 macam tak bernilai pun...hehehehhe...err jap...benarnya aku tak sure, tatau la VC ke sapa pak cik yang pegang kepala tu...


Antara gamba time konvo hisyam..penjaga pintu dewan senat








































Tochehhh...

Monday, 16 March 2009

DKNY utk CikPuling :)

Dengan ini, saya ingin mempersembahkan gambar ini untuk CikPuling....hehehhehe...














GBP15..ok dok? kalu image advisor aku tok approve, aku keno ebay neh...heheheh

tocheh tochehhh...


Pecah Perut Aku


The truth is aku agak menyampah dengan lelaki from Kelantan tak semua la of course. Tak kira la kalo meka2 pun nak nyampah ngan aku kan? hahahha...tapi, aku gelak gila dengar lagu ini...mcm rindu plak ngan bahasa Ibunda aku...ngeee..macam2!



However, dont get me wrong...aku ada ramai kawan boys dari Kelantan, dorang mmg havoc and baik-baik belaka. It just that, when it comes to serious realationship, dorang mmg takleh pakai. perasan plak rasa, mcm la ramai yg ngorat pun! especially when they are senior than me, mmg annoying..haiyaa..takpe2 itew citer lama..

So, mmg dr dolu, dah aimed, kalo buleh biyarlah jodoh aku dengan lelaki yang beriman, baik dan sayang aku, in addition to that, beliau mestilah berasal bukan berasal drpd Kelantan, even me myself is truely purely from Kelantan

Okey..yang aku nak highlight is the song,abaikan yg lain!


Untuk CikPulinG

Seperti yang dijanjikan untuk CikPuling, inilah bende yang dimaksudkan ittew..
































Sila comment lebih lanjut...

D60

This is my fav piccas, tribute to hubby..tgh siap2 nak keluar neh...sempat plak dia.
















hahahah...rs gedik plak, ye2 jer..mcm reti make up...but I loike this very much!

Last weekend gi Reading, teman friend of mine amek BMW dia, nak wat balik Mesya. That is an excellent car and still in a great condition, aku plak excited lebih2. That BMW is 2002 car worth GBP3600 okayyy, dah la full-spec. She won bidding at ebay and for me, it is more than enough. Kat Malaysia that model is RM150K lebih..

Pastu alang2 dah dekat dengan Oxford, maka haruslah make way to Beicester Village untuk melihat2 ape yang patut...ai agak terkawal sikit, but Intan was like shopaholics fever! She finally grabs a Dior and DKNY...hheheheheh, syabas bette.

Anyway...I'm really enjoy it, she's so fun to be with, macam dah lama kenal, though we just first time ever met each other. Alhamdulillah...at least rasa mcm ada jugak la kawan dekat Cambridge neh. Hubby was so happy for me. We have another date this Wednesday..hehehhe...

tocehhhhhhhh...

Friday, 13 March 2009

BMW

*read: Author mmg gila BMW tapi tak mampu nak beli. So, entry ini mungkin agak tidak relevan untuk mereka yang mmg ada BMW, maka sila abaikan sebarang ayat2 over si author. :).

BMW...kereta idaman? Yepp...absloutely my dream car...

Saya amat meminati BMW...saya sangat suka setakat suka jer la. Harapan saya, agar satu hari nanti ada dikalangan kawan2, sedara mara atau sape2 kaum terdekat yang beli kereta ittew..maka buleh la saya merasa or tumpang naik...huhuhu...boleh jugak if nak kasik pree kat saya kalo2 sudah bosan dengan BMW mereka. Atau, kalu jenis yang pemalu tapi rasa cam nak kasik adiah dekat ai sbg contoh peminat2 ai la kan, khusunya FSG, boleh juga tinggalkan kete tu kat mana2, then inform saya melalui fax buleh, email buleh sms pun buleh. Nt, saya pegi hambek..takpun tulih wills siap2...ngeeeeee...ok berhenti mengarut!

Bermula BMW model yang macam mata helang ini (lepas 2002 kot), saya mmg amat gila BMW. Sangat unik...mmg tersendiri sangat. Saya rasa this car model's engineer (design wise) dah boleh benti keje dah, sbb gaji mesti dh banyak gila makan 3 keturunan pun tak abeh dah. Lepas tu pulak...berlambak2 yang nak tiru design ala2 BMW...cthnya macam Audi, Citroen, Nissan la...Ok2, takpe...rilek...dorang tak mintak duit aku pun. So, takyah nak jaki lebih2. Nak tengok model BMW yang saya paling meroyan suka ittew?

Jeng Jeng Jeng.....












Gagah kan? Adoooyaiii....

Lampu belakang dia pun saya suka, cantik kan? Even yg latest design pun tak sehebat ini design dia..err...at least in my personal opinion la kan? Jangan ty pasal enjin ke hape ke, setakat kaler keta, lampu depan belakang.. bolehla describe...hehehhehe.. nak tanya lebih2 kat aku serupa tanya jer seniri dekat kereta tu, jwpn pasti sama!












Nielah lampu yang saya suka sangat tuuu...


And


Today is the last day twins go to West Cambridge Nursery...

Apa kaitannya? Oowhh...disebabkan daddynyer yang ngelat, asal twin banyak songeh sikit2 jer, terus decide tanak hantar, asal Danial melepek jer, mesti takpayah gi school (Abam demam)...yang pasti oleh kerana daddynye yang ngelat, maka twin tersadai memekak kat umah.

Ini takleh jadi, takkan tak pegi, dah la today their last day skolah situh! Mesti la nak farewell2 kan? So, mommy call daddy..potpetpotpetpotpet...so, kesimpulannya daddy tolong call kan cab (nama company tu PANTHER), maka, kol 10am beta and anakanda2 pun akan berangkat ke sekolah!

*read: terus guna perkataan beta sbb hanya org2 kaya sahaja yang boleh merasa naik BMW okay

Setelah siap2, beta dan anak2 diberitahu cab sudah sampai depan apartment. Bila beta turun, maka mata beta tercarik2..mana cab nyer? Mata terus scan carik cab2 yang ada logo PANTHER. Pelik, tadi tepon kata dah sampai...tp mcm tak nampak...yang ada cuma BMW 7 Series yang gedang tu jer...I mean the only car yang tak dok proper parking. Siapalah agaknya yang buleh naik keta idaman aku tu, kata beta di dalam hati.

*Read : Beta tak berani pun nak telek lebih2 BMW tersebut wpun ianya depan mata beta jer..sbb tahu mesti ada driver dia, tanak la tunjuk sangat kejakunan diri, ye dak? Lagipun..kan ke beta tgh tunggu cab PANTHER!!

Sekali orang dalam BMW tu angkat tangan/lambai kat kitorang. I was like...WHAT???? takkan BMW 7 series ni kot cab yang nak tunggu kitorang...mana logo PANTHER dia? tak nampak pun? Apa hekmat daddy pakai sampai org PANTHER htr BMW kat beta? Sehayat umur beta dok Cambridge and call for cabs, tak pernahhhhhhhhh nampak BMW model ni jadik cab....sampai hati dia kan? Besarrrr hati beta nak naik cepat2 and sebaik shj tangan beta menyentuh pintu dia, beta rs die mmg sesuai untuk beta, ada chemistry...hahahahah...beta over sekejap yer. So, this is exactly (colour & model) BMW yang beta naik tadi...dia buat cab ok, beta ulang...dia belasah buat cab!
































Time sampai skola twin, rs mcm nak bg taklimat percuma jer dekat dia.."Saya rasa awak ni mcm hilang akal. Pada pandangan peribadi saya, janganla aniaya keta tu, die tak bersalah..biarlah dia rehat2 kat umah, jangan la pelasak dia jadikan dia taxi or cab. Kesian.. itu kereta mewah..kembalikan darjat dia..." Tapi, sape lah aku kan?

Bila beta tgk pada muka driver, takle muka miskin. Mmg la kan, kalo miskin mesti tak mampu pun nak beli BMW 7 series tu,. Tapi, kalo kaya, watpe daftar kete BMW dia as a cab?? (kat sini setiap cab driver kene guna kete seniri untuk daftar jadikan taxi). So, betanyer assumption, either dia menang peraduan and dpt kete tu atau die mmg org kaya yang bosan2 keje pejabat dia and nak cuba part time job as taxi driver (such as Luke Brandon yang honeymoon setahun tuuue!).

Namun, jauh di sudut hati aku hari ni, aku sangat gumbira..sebab merasa jugak naik BMW 7 series siap dengan driver skalik...



Tochehhhhh.......

Thursday, 12 March 2009

10 Things about Danial

Danial oh Danial...



















Ramai org kata Danial copy paste muka and pangai mommy (granny la especially). Mungkin features ada yang sama..mata, idung, kening...mulut pun Danial pun ikut mulut mommy, sib baik takyah pakai lipstick, kalo tidak mesti lipstick cepat abis...hahahhaha...mulut mommy kan besar!

Lagi satu, Danial pun nampak cam kemetot...punnn cam mommy, sbb tu mommy cancel cite2 nak jadi pramugarik sila jgn muntah darah. Adam pun nampak gaya ikut jejak langkah mommy...adehh...dua2 hero mommy nt kemetot, takpelah...kalo btol2 ikut mommy..iAllah akan glamer dan berkarisma...ngeh ngeh ngeh...kenapa tergerak nak citer pasal Danial's nyer personaliti neh? Sebab....Danial tgh demam...dan pangai Danial masih sama...sooooo konsisten.

So, 10 things about Danial...

1. Kalo basuh tangan MESTI kene lap dengan tisu, lap sampai keringggg okay
2. Lepas masuk rumah, kasut mesti on the rack, jacket pun
3. Akan kutip every single piece kertas or sampah or even wool! pastu buang ke dlm tong sampah
4. Semua yang sepatutnya bertutup, mesti kene tutup - cth: pintu2 bilik and toilet
5. Tidur bantal takleh senget
6. Blanket kene tersusun, takleh carik2, bed sheet juga begitu
7. Kalu baju berzip atau button, meeeeesti kene button-up or zipped!
8. Kalu batuk, bersin, mesti akan kene lap idung and mulut, even takde ape pun keluar
9. Makan suka simpan dalam mulut...ya Allah tolonglah
10. Selalu jd org plg last abis makanan, tak kirelah kat umah atau school! 40kali kunyahan kot

So, bila demam, Danial akan banyak tidor selain menangis menrengek mcm nenek hampir setiap masa. Akan ada kain utk sponging di dahi or kepala. Bila Danial nak bangun wee, mommy basuh muka sekali..and dlm pd demam2 tu pun..Danial masih juga akan...

1. lap2 betul2 dengan tisu lepas basuh muka/kepala
2. Kene btolkan bantal, takleh senget, kene pusing to the other side (sbb that side dah basah akibat sponging)
3. Kene selimutkan betul2, takleh senget2
4. Stlh semuanya set up, baruuuuuuuuu leh letak balik towels utk sponging

and I was like hrmmm...demam2 pun masih mengikut peraturan...err...pangai aku ke???? macam lebih kepada perangai AyahTok dia jer, itu lebih kepada S.K.E.M.A!!


err...aku tak skema kan? Tochehhhh



Bayar Utang Hana

Wah3x sedap betul Puan Hana kite tempek TAG kat kite yekk..hehhehe...firstly sorry for the very late respond. Bukan ape, nak make sure jawab btul2..as a complimentkan. Suka jer jawab TAG...so Hana (bila nak jual umah Sek 7 Bangi tu??heheheh), here it goes...kite lumsum sekali ek...


First Tag

Go to your photos folder in your computer.
Go to the 6th folder of photos.
Go to the 6th picture in that folder.
Put the picture on your blog and description of it.
Invite six friends to join the challenge.
Link them in your blog and let them know they have been challenged.

Inilah gambarnya...Abam...mood tgh tak berapa nak OK, time ni twins gi skola separetely, different session..so memanglah kalu twins tu takleh nak asing2kan..mmg manjang takde network..moooooody jer. Padahal kalo sekalik pun masing2 gaduh jer jugak...






















*This is when we live in Churchill College, the best ever moment that we had in Cambridge...huhuhu


so, I tagged:
Sheri, Ida, Naza, Kak Wanni, Ibumeralisa & CheFadh



Second TAg

Tag dari Hana. I try to highlight the most important event in my life ok...'

1. What were you doing 5 years ago?

2004
- Start working with UiTM, previously with GlaxoSmithKline, Keramat
- we start our serious relationship since 2003..then in 2004, we have our wedding...heheheh...

2005
- I travel to Holland and UK - I am 6month preggy
- we have our first newcomers in the family, Danial and Damia - premature
- we move to Shah Alam, Bukit Bandaraya..Datuk Azmi (Gamuda) is the lanlord..baik giler!
- the house is so amazing, but the -ve points:
1. rumah aku betul2 depan umah penghulu orang asli, satu roll tu mmg orang2 asli shj, tiap2 malam pakai seluar kecik and ckp2 ngan anjing dorang -sgt amat horror
2. Maza keje banyak oncall...so banyak tinggal aku n anak2 jer - takut hokay
3. bibik ada boyfren indon...hiiiii...tak kuasa...

-easy for me to go to work rather than travel fr Putrajaya
-aku sangat gemuk

2006
- I have difficulty dealing with my bos (actually since 2005)
- I was so depressed and unhappy with UiTM
- I had a terrible interview for my PhD sship, terrible outcome as well
- luckily I have a husband that truly undestand me..so, I move on!
- anyway, things turn out as plan though, at last

2007
- I know one fact - I hate working with UiTM hehehhehe...
- Fly to UK for my PhD
- Not even notice that I get pregnant for Adam
- start my PhD - start with the project that I dont like..

2008
- Adam was born in Feb the 18
- I want to change my PhD project as well
- My gud frens Zue and Zura back for good to Malaysia, I have no one else in Cambridge
(life so boring afterward)
- too many obstacles happened, make me understand that it is really hard to find a true friend
- I start to miss Malaysia and etc....
- I made a decision to balik raya at Malaysia - in a very short time!


2.What were the 5 things on your to do list today
1. Call Lloyds Bank
2. Looks for bibik's HP - die nak beli yang GBP130 okayyyy...
3. Ask Western Union - bibik nak transfer duit to Indon
4. Wanna make choc cake - ready made Betty Flour ya puan-puan, sedap...
5. Nak masak paprik for tonight


3. What were the 5 snacks that you enjoy
hrmmm...ape ek, roti kire snack ke? tak makan snack sangat arr..kalo kat mesya maybe twisties kot..and Mr Potato

4. What are the 5 things that you do if you are a billionaire
1. Bayar utang PTPTN - pastu sedekah..err..tolong byr org lain punya jugak hahahhah
2. Buat PhD self-sponsored - kalo ada masa nak wat PhD la kan, dah sibuk travel jer...hiks
3. Gi Mekah untuk Haji and umrah berkali2, seterusnya pastilah travel and travel and travel
4. Beli rumah ikut spesifikasi idaman...ouwhhh..suka nyer
5. BMW 5 series, sudah pasti..
*you know what all I really want to do is remove the word 'if' for the question...

5. Who are the 5 person you wanna tag
ermmm...memandangkan saya amat lambat membuat TAG ini, maka saya percaya in my bloglist pun pastinya suda ramai yang membuatnya...maka I leave it open...

Tochehhh




Bayar Utang Sheri

sudah lama ku peram2 hehehhe....OK Sheri...akhirnya ku sudah byr utang


First TAG by Sheri
The rules are simple. Use Google Image to search the answers to the questions below. Then you must choose a picture in the first page of the results, and post it as your answer.

I'm













I really want to go to Makkah
















My fav place
















My fav thing Pink Vio


















My fav drink
















My fav food...
















My colour























I live in















I was born in















My colleges


















My fav Story........























My hobby travelling















I wish...























Second TAG by Sheri


Tag from Sheri...

The rules are....
* Do not copy answer
* The tag question must be 100% the same
* Tag people after doing tag


I tag:

1) Hana
2) Naza
3) Comey Lote
4) Kak Wanni
5) Ibuemiralisa
6)Asmida
7) Yanie
8) Che Fadh
9) Yus



1. How do u know 1?

Study sama UKM, dok same college Dato' Onn, dulu mcm tegur2 gituh jer, now dah jadi mcm gang bloggers...hehehhe, very nice person and ada banyak rumah....

2. What would u do if u meet 2?
Mestilah ajak gi sample sales shopping!!! hahhahaha

3. What would u do if 3 n 4 dated u?
ermm...menarek...sorang kat Holland (Comey) and sorang kat New Castle (Kak Wanni). Both places tak explore btol2 lagi, jom jalan-jalan..

4. Would 5 n 6 make a good couple?
couple? dua2 dah ada hubby la. but I believe they can be a gud friends too, dua2 very nice person

5. Do u think 7 is attractive?
Yess...dr zaman2 sekolah lg mmg dia glamer

6. Do u know anything about 8's family?
ermm...parent die keje kat Putrajaya kot, pastu her mother tere masak...sbb die pun amatlah tere masak!

7. Tell me something about 9?
Erm...minah Kelantan, now dah ada anak 2..and currently mesti tgh happy gila sbb hubby dah balik from outstation.

8. What language does 2 speak?
BM and BI...err..tatau plak if she can speaks other than that 2 languages

9. Who is 3 going out with?
erm..with her husband.. :)

10. How old is number 4?
ERmm...1 year senior than me

11. 5?
heheheh...tak pasti la plak...sebaya ai kot, ntah..nmpak cam muda

12. Who is 6's favourite singer?
I think Siti Nurhaliza..hehehehheh


13. 7(Yani)?
Errmm... dulu Amir UKAY's...hiks...skang taktau la plak


14. Is 8 single?
dah kahwin, ada 1 daughter


15. What's 9 last name?
hehehhe...Yusof kot, ekk....tatau..take it as I dunno... :)


16. Would u consider being in a relationship with 1?
takpayah consider2 dah, mmg in relationship..friendship la of course...


17. Which school does 2 go to?
ayarkkk...school tatau, MRSM Kuantan kot, mcm pernah terbaca mana2...sorry babe, kalo tersalah

18. What do like about 3?
oowhh...sgt commelll...padan dengan hubby dia.


abis jugak utang TAG aku akhirnya...Tochehh...........




Monday, 9 March 2009

Amir Yusuf

"Tabahlah wahai ayah ibu..sesungguhnya Amir Yusuf dijanjikan syurga buatnya di sana. Amiin..."

Perasaanku bercampur-campur di saat ini. Pilu yang berpanjangan. Satu rasa yang menggangu dan mengusik hati. Perasaan sebagai hamba Allah, isteri dan juga seorang ibu semua menjadi satu.Pilu. Satu perasaan yang amat sukar digambarkan...sukar diterjemahkan. Ntah apa kene dengan aku ni...agak emosional...Mula terbayangkan kisah2 kehilangan yang lalu, kehilangan yang paling terkesan adalah kehilangan arwah nenek sebelah mommy. Sehingga hari ini, masih jelas ingatan terhadap nenek, masih terngiang-ngiang kata2 si arwah tentang pertukaran nyawa. Arwah pernah berkata selalunya setiap kelahiran sebenarnya menggantikan sesebuah kematian. Arwah nenek meninggal setelah sebulan Danial & Damia dilahirkan..cuba bayangkan perasan ini....

Hati terdetik melihat entry daripada IbuBaru..mendoakan ketabahan ayah ibu dan si kecil. Hati ini meruntun ingin tahu, siapakah agaknya mereka? Juga tertera doa dan harapan daripada blog Ibumeralisa, siapa mereka? Terlalu ramai yang mendoakan kesejahteraan di kecil. Aku akhirnya diberi link saudara Fajar oleh Kak Wanni. Pertama kali mengenali Amir Yusuf adalah melalui entry June 2008, apabila beliau selamat dilahirkan di bumi Glasgow. Kisah demi kisah aku dalami, sehingga diri begitu terkesan dan ada kalanya kehilangan kata. Tumpah air mata apabila menatap beberapa gamba Amir Yusuf di flickr si ayah. Gambar2 Amir Yusuf bersama wayar2, tiub, mesin2 dan juga sekitar hospital. Luahan si ayah terhenti agak lama pada 5 Mac 2009 dan akhirnay bersambung pada 9 Mac 2009, memberi perkhabaran Amir Yusuf yang telah selamat pulang ke rahmatullah.

Amir Yusuf....

Akhirnya dirimu meninggalkan PICU. Pertama kali, seumur hidupmu dibawa keluar daripada alam hospital setelah dirimu kembali kepada yang Menciptamu.

Apa agaknya yang bermain di fikiran ayah ibu si Amir Yusuf. Pasti tidak mudah. Diuji dengan kehilangan permata hati yang masih kecil...yang belum sempat mengenal erti kasih sayang ayah ibu, belum kenal kasih sayang sanak saudara, belum sempat bermanja dan dibelai. Apa agaknya perasaan si ayah ibu bila melihat jasad darah daging yang perlahan2 dilitupi tanah? Menatap jasad yang sudah dibaluti kain putih... yang tinggal hanyalah lakaran indah wajah si kecil yang pernah didakap, dibelai dan dikucup buat kali terakhir kalinya. Cekallah duhai ayah ibu, sesungguhnya bayi itu akan dilindungi Allah di sana....kuatkanlah hati...himpunkanlah rindu kalbumu, tasbih kerinduanmu, murni kasih dan sayangmu..kirimkanlah pada Amir Yusuf melalui doamu...

Yang pasti, berat mata yang memandang, berat lagi bahu yang memikul...bahu ayah ibu yang melihat sendiri perjalanan Amir yusuf menentang kesukaran demi kesukaran. Bagaimana agaknya kalau aku ditempat mereka? Mula tertanya-tanya. Kuatkah aku?Tabah ke aku? Mampukah aku menghadapi peristiwa kehilangan orang yang disayangi? Di bumi asing? Sedangkan ajal pasti tiba untuk setiap yang bernyawa. walau dimana kita berada.

Tidak terucap dengan kata-kataku, melihat ketabahan ayah ibu Amir Yusuf, yang tidak jemu berdoa, tidak jemu mengukir harapan, tidak letih berharap dan berusaha, sedangkan tanggungjawab yang lain masih menanti. Namun mereka tetap utuh dan cekal...menerimanya dengan tabah. Mereka tabah menghadapinya setiap hari. Hari2 yang juga diperjuangkan oleh Amir Yusuf . Kesakitan dan keperitan yang dihadapi Amir Yusuf bukan sedikit, hari-hari di bumi Allah hanya bertemankan tiub2 dan wayar membaluti tubuh. Ayah ibu seolah2 turut berjuang bersama si kecil...tabahnya mereka..kuatnya Amir Yusuf...

Hati amat hiba bila salah satu entry si ayah yang menceritakan Amir Yusuf yang menangis tanpa suara setiap kali tubuhnya dimasukkan sedatif menahan kesakitan. Mukaku terasa panas menahan tangis. Hibanya aku, sedangkan aku tidak pernah kenal siapa Fajar & Anis. Ya Allah...8 bulan bukanlah tempoh yang singkat. Tabahnya Amir Yusuf, amat sabar si ayah ibu, tabahnya mereka menelan berita2 yang dikhabarkan oleh Dr yang merawat Amir Yusuf...walau jauh dari sokongan ayah ibu, jauh bantuan sanak-saudara...yang ada, hanya lah dorongan padu dari sahabat2 berdekatan dan di sekitar Glasgow. Alhadulillah ramai juga komuniti Malaysia di sana. Tidak terbayang jika ianya berlaku di Cambridge. Sabarlah duhai ayah ibu, sesungguhnya dirimu berdua adalah yang disayangi Allah...jauh di sudut hati, aku mengagumi ketabahan ayah ibu Amir Yusuf...

Yang pasti, peristiwa Amir Yusuf meninggalkan kesan yang amat dalam....aku benar2 terkesan...betapa ujian yang aku hadapi sebelum ini tidaklah seberapa jika dibandingkan dugaan si ayah ibu Amir Yusuf...tiada kata yang mampu lagi dilakarkan...hanya titipan doa buat si kecil agar tenang abadi di sana....

"Ya Allah, berikanlah ketabahan untuk hamba-hambaMu dlm menghadapi ujianMu. Sesungguhnya dugaan darimu hanyalah sedikit jika dibandingkan dengan nikmat2 dariMU. Kau rahmatilah perjalanan hambaMu dlm mencari ilmuMu. Kau permudahkanlah hari-hari yang dilalui oleh ayah ibu Amir Yusuf...."

Aminnn.....




Play Around

Last weekend, I spent most of my time with kiddies in playground...dorang really enjoy it.














Adam first time standing on the ground..tapi takleh nak stepping lagi..hehehe