Tuesday, 17 March 2009

Library

Today, I just like to share with you some piccas in one of the old library in Cambridge University, to be specific College of Trinity Hall. This particular library has limited access and normally visitor will need to have a permission prior to a visit pelik betul, watpe nak kene inform2, dah fungsi dia nak jadi library kan?

On the other matter, my hubby is now in the middle of D60 addiction, so if I noticed D60 is with him, maka balik lambatla dia drpd ofis utk hari tu, abehla semua2 lampu jalan, lampu basikal dia capture, mengasah bakat katanya...helloooo...

Makanya, hanya liputan dekat Trinity Hall College shj akan di cover buat kali ini...

















Ini tak silap aku salah satu contoh geran tanah dolu2..

Buku2 dari zaman tahun ke 13++ dolu2

















aku rs mesti dorang chilok dr tokoh2 Islam kite, pahtu guna nama dorang.. hehehe.. mari dengki ngan dorang...


isk...tahun 13++ tu aku rasa kalo Malaysia, mesti zaman kerajaan Majapahit lagi time tu, kan?

Ni plak dewan makan...hehehhe..takde kene mengena.. cuma, nak tunjuk.. lawa ke? dewan senat (untuk konvo dorang) pun ala2 gini gak rupa dia..

















Ckp pasal congregation, Cambridge nyer style, kalo kite grad PhD..kite kene masuk dewan dengan robe MSc, kalo kita grad untuk MSc, kite kene pakai robe untuk BSc..begitulah seterusnya. Dengan kata lain, kene sewa dulu robe kat sini and kalo nak merasa pakai robe PhD atau ikut qualification yg kite study, sila la beli...pakai jer la kat umah...dengki kan?. So, tatau la uni lain kat sini camna, mungkin sama, cuma setakat ini dekat Cambridge jer aku berpeluang tengok, tu pun invitation by Zue.. hubby dia, Hisyam grad last year.

Then, majlis graduation dorang ikut college (kalo Malaysia, kite ikut faculty kan?). So, college2 main peranan sgt besar. Tutor college tu mcm parents la kirenya, tolong bawak masuk dewan senat untuk ngadap VC dorang. Bila sampai giliran, tutor panggil nama and brief pasal setiap student dia bla bla bla..then barulah that particular student melangkah ke hadapan untuk mengadap/melutut VC yang tgh duduk dekat kerusi (err..melutut lebih tepat kot-depends pada perception masing2, ada yang selamba, dorang berdiri jer, ikut kepercayaan masing). Bila dah ada depan VC , VC akan sentuh/pegang kepala student (bercakap dalam dlm bhs latin) untuk declaration...konon2 bagi greenlight la nak bawak nama or title or any qualification student. All in all, every student must at least 2-5 minutes ngadap VC tu..cool kan? Ngeee...

Scroll? haaa..dekat pintu, orang dah tak nampak, hujungggg nun nak keluar dewan baru dorang kasik..seolah2 macam tak bernilai pun...hehehehhe...err jap...benarnya aku tak sure, tatau la VC ke sapa pak cik yang pegang kepala tu...


Antara gamba time konvo hisyam..penjaga pintu dewan senat








































Tochehhh...

1 comment:

comey_lote said...

isk isk isk bestnya handbag baruuuu