Wednesday, 29 April 2009

The Confession




Memandangkan emosi yang agak kurang stabil..
maka mula la nak ngarut banyak2..
bila tgk muka dorang.. mcm kesian sangat..
kerana mommy, dorang jauh daripada atuk nenek
kerana mommy, dorang jauh dr sedara mara
happykah mereka?




























Especially Adam..... tokmi and tok daddy jarang benar dapat jumpa..












macam-macam perasaan bercampur sekarang ni..

apa aku buat neh...... perjuangan hidup?
heh.. ambitious sangat tu term tu.. takla berjuang mana :)

To be honest, for the first time in my life.. i guess this is the most crucial part. So many things to do, so many things to decide, so many things to take into consideration... and of course, sacrifising...

haihhh... mcm tersalah pilih kerjaya pun yer jugak. Adehhlaaa...

but, how long will I survive.. am not that sure. One thing for sure, I have to finish what I've started. Am I happy for that? Again, no abseloute answer....

I miss my mommy... am I making every single person in my family measurable? sometimes, I feel like I am so selfish. Regret. Is there any way out? Mana-mana pun sama jer.. problem tetap akan datang....

Quote from Prof Sazali:
"dunia ni kecik jer...."

what is that supposed to be? bring it on? patient? be matured? What I need is my happiness, happy in my choosen career, my choosen path.......... nyesalnyer tak terima USIM dulu..........

dah terlambat, jgn nak merepek..

dah! bangun!!!

p/s: uwaaaaaaaaaaaaaaaaaa... nak balik! tanak wat PhD dah buleh.............

Saturday, 25 April 2009

Suka la dekat dia...

Nak cerita mengenai Henry
Pacik ni adalah idaman hati saya. dari dulu dok usha2 pelbagai jenama, tp hati dah jatuh kasih dengan henry ni, so KIV jer dolu sbb rege dia tak menambat hati. Nak kene tunggu sale la gamaknya. Tapi kalo sale pun tak penah diskaun banyak.

henry...henry

apsal la ko mahal sangat, padahal ko tukang sedut habuk jer. dekat sini namoak cam banyak jugak org guna nko yea.. boleh dikatakan setiap cleaner or any leaning agent sekitar sini semua dok heret nko.. best sangat ke.. college2 dekat cambridge pun banyak pakai yang ni. ada tu , siap provide henry ni untuk rumah2 kolej yang disewa...haiihh.. best sangat ke ko ni henry?

Nak kenal mcm mana rupa henry? ni la dia... hehehe, ada mata (mcm la ko nampak nak sedut tang mana!)


























ermm... rasanya jantina dia mcm lelaki jer, sebab selalu ada lagi satu, nama dia hetty akan teman dia kalo si henry ada kat mana2 display dekat kodai. hetty pun mcm cool kan? ada flower, warna pink lak tu, i lyke!!























nak beli la nanti kalo dah pindah rumah baru... hiiiiiiiiiihihiihi..


Tocheh untuk laporan vacuum idaman

Saturday, 18 April 2009

Aniqah Masyitah

Salam, khas untuk rakan-rakan Sumbangsih... :)

Ann
Echah
Nogee
Jae
Na
Yah
Ainur
Eyra
Yani
G Lah
Mc Is

Best gila... akhirnya semua mcm dah keep in touch balik.. :). Rindu sungguh kat korang.

Mana aku leh lupa, daripada citer tulah terhasilnya Sumbangsih. Nak-nak aku yang jadik heroin hauhauhauahuah, sila muntah sekarang....

Aniqah Masyitah, cerita asal adalah Ilham daripada Ainur, pahtu cerita tu kite convert ke drama. Kita masuk competition, akhirnya jadik juara. Time tu kita form 1.

Untuk CikPuan "Syukur" ... beta masih ingat.. mana mungkin beta lupa, kan ke beta terus glamer selepas ittew? hahhahaha..

The best part is that, kite jadi rapat lepas tu, our friendship strongly tied.. masuk form2 most of us dapat satu kelas, 2-2... kecuali Mc Na, die ni mmg terlebih pandai hahahhaha... kite tuisyen kat tempat yang sama, so basically hari2 kite jumpa... weekdays plak, stayback sama2, konon2 utk study and siapkan homework... beli nasik dekat Pasar Siti Khadijah, RM1.50 dah kenyang nak mati... rindunyer zaman2 tu...

hokay... so, kalu sapa2 rasa dia antara sumbangsih yang masih belum reveal, sila lah berbuat demikian, kasiklah email or contact number korang... boleh kite in touch or maybe one reunion someday...

p/s: aku tak hengat nama hero dia la.... ape dah nama tu?



Tuesday, 7 April 2009

My Gucci

he he he..tajuk mcm gempak jer haku neh...

Well.. ai nak memperkenalkan henbek2 yang ai sangat berkenan... just in case ada yang nak kasik ai adiah, so buleh rujuk..

read: my hubby sila fokus betul2!

First ever priority of mine...untuk acara2 rasmi...
























































yang mana yang lebih mampu praktikal? tiga2 ni ai suka.... sbb nanti ada org nak tumpang DSLR dia la,iphone dia la.. so kene la yang size gaban2 kan?

read: setuju tak yang??sila catit ape2 yang patut yer :))

Secondly,

Kalo nak jalan2 bersama ashkar2 ku... haruslah ada nappy bag utk Adam.. kalo sebelum ni my helper yg akan tolong bawak... kalo ai beli Gucci nampaknya ai la yang kene heret...takpa, Gucci nyer pasal..






























































Thirdly...

maka.... sehubungan dengan itu, mommy perlulah dihiasi dengan sling bag.. bak kata orang Gucci "When u speak Gucci, we call it mesenger bag...". Pirahhhh... jenama lain pun panggil mesenger bag la... dekat ebay berlambak la org guna term tu, ai jer yang tersalah ty... hehhehe... emosional plak dekat Selfridges ritu... contoh2 mesenger bag yang mak suka adalah....










susahnya nak buat pilihan.... hihihihi.... dah pilih nak kene pikir bila la plak nak beli neh...




tochehh...


New Baby



Gara2 new baby, I have a big hole in my pocket. Gara2 'baby buruk lama' failed MOT test, kami bulan ni terpaksa bergawatan sekejap...huhuhuh.. tapi takpa lah, at least for the first time in my UK life, semua my kiddies ada proper seats..heheheh...

So, bila dah ada 7 seater neh, panjang la sikit langkahnya. Terjumpa plak few playgrounds near to my house area. Wpun agak tersorok, tp playground nyer best banget.. cuma ramai sikit la makhluk yang dtgnya..takpa2... yg penting my anak2 enjoice.. itu paling utama.

so, ni nak tepek muka budak2 yang main kat Romsey Playground sampai tanak balik..





























































































































Ada banyak setori jugak, tp tatau nak mula dr mana...hehhehe..so senang citer takyah mulakan dari mana-mana pun...

Cuma fikiran agak terganggu la sikit 2-3 hari neh.. hehehe..ritu teman my friend pegi Selfridges, London. Buat pertama kali mak jejak Slefridges dekat Oxford Street.. spt biasa, di Oxford Street ramai gila orang, tak pernah tak ramai. So, dalam selfridges, kitowang masuk DKNY, PRADA, Dior, Gucci. LV siap kene beratur.. ramai betul yang dok menunggu...hehehhe...yer la kan, yang tak beratur neh yang macam ai, yang takde duit tak berapa nak kaya. Hahahah... Membe tu siap ajar ai, camaner nak kenal handbag fake or original. Gila hebat minah tu. Kalau ikut ai yang amat kampung ni, mmg smp ke sudah takkan cam. Alhamdulillah setakat ni tak minat LV, sbb hari tu berlambak jugak la dia tunjuk contoh2 handbag LV yang fake yang org dok pakai. Kebanyakannya product2 tu from China katanya. Kalo dak, mesti ai antara yang tercongok beratur nak masuk section LV tu jugak.

Dalam banyak2 tu, mak jatuh hati kat Gucci...suka laaaaaa....mcm mana nehhhh!!! Nak Gucci jugak... ai suka la Gucci... dpt mesengger bag pun jadilah...ingat nak reward diri senirilah lepas berjaya dapat PhD nanti, aci tak? iAllahhh aci.. akan ku aci kan jugak...

Eerr..ai nak dua benarnya..wish list kene clear okayy. Ai nak satu henbag biaser2 and st lagi mesenger bag. Mesenger bag tu, takkan nak tunggu abeh belajar jugak kot? Itu seksa diri seniri namanya... erm... takpa2 tak dpt Gucci, mesenger bag coach pun ok.. so, nak kene masuk wish list 2009..masih belum terlambat!! hehehhe...... makin panjang la gamaknya wish list haku

Ada sapa2 nak kasik duit scholarship dorang untuk ai?? Hoyehh2...

*read: kalo ada yang nak kasik LV kat ai, jgn salah paham..ai still menerimanya dengan hari terbuka..


Tochehh...

Friday, 3 April 2009

Oink-oink!

hehhehe...rasa tenang dan damai...

sebab? mak sudah benti keje.........wakakakaka...keje yang mak start almost 2 weeks...hiiiiii....ye ye mak tahu, mak mmg hangat2 semut api jer... hubby pun dah tak mampu nak pujuk..once mak rasa mak takleh nak teruskan...mak takleh...takleh!!

kecohkan? mcm gaji ribu2 jer..

ginih...mak dpt offer as food advisor..dekat A*ddenbrookes Hospital dekat Cambridge, since I have only student visa, I will only entitled for a 20hours max per week..pendek citer, part timer jer la yang mak layak So, my working hours is 4-7pm.

banyak jugak lessons learned while I was in my induction and training. one thing that really amused me is their hygiene technology. trolly makanan2, cleaning systems..mmg sangat high standard. I only start my real job task only for 2 days (tp kecohnyer mcm hape jer kan?). Prior to that, I have induction and training. Training means that I need to work with somebody, not on my own and with the task of advise/serving supper for the patients in different conditions (low GI, low potassium, free fluid, sips la soft food la), different wards (ada ward besar nak mati and ramai gila patients) and different supervisors (kalo pure British sangat la bestnya, kalo dapat Polish ke ape ke..adehhh...english dorang pelik!)

Okay. Tu okey la lagi. Sebab mak nak benti sebenarnya....

kene ngorat ngan mamat nepal...hiiiiiiii.. hehehe...sila muntah sekarang esp my hubby!!....ok2...nak citer

Yang tak ok nyer when it comes with a wide variety of menus..including pork! Pork sausages..minced pork..sliced pork..ham...pork sana pork sini...adoooooyaii...best sangat ke daging oink-oink tu?? Non-halal based menu tu pun dah mcm kembang2 pipi haku...bila masuk tang serving pork sausages and the related, haku dah takleh tahan. Sungguh la tak professional kan diriku? Time vegan menu jer aku leh senyum dengan anggun, yang lelain..muka aku terkelat2 and yang pasti dengan kerut kening and kembang hidung agaknya...hahahhaha...abeh, takkan nak serve vegan menu hari2? sape yang lalu nak makan vegan hari2 kan, bukan sepital mak apak aku. the main thing is bukan haku yang chef.

geli hokayyyyy...

time training mmg cinabeng sbb tak penah terkene menu2 'pelbagaian" ittew. Lantaran itulah aku yakin akan kerjaya ini boleh aku teruskan dengan segak sekali. Tapi ternyata..impian ku hanya sekerat highway..maka hari ini, dengan penuh dedikasi I told administration officer that I wanna quit the job.

alasan aku? banyak keje..takleh nak commit sbb balik lambat (which in the first place I thought I could manage my time) and need to focus on my study...... hehehhehe...

lepas tu... oleh kerana prestasi mak serving pork dengan cemerlang agaknya (sbb after training, when I start my job on my own tu mmg menu pork shj yer puan2!), maka org HR tanak lepaskan, siap bagi aku unpaid leaves max 3 months...tanak kasik aku resign terus.

"do let us know if you change ur mind and want to shorten your max unpaid leaves"

ingatkan dorang nak ikut mcm dalam contract, kene 1 week notice la what ever...baik la plak kan? ke sebab mak yang cemerlang menghidang pi oo ar keh ituh?? hehehhe...

aku nak benti laaaaaaaaaa...tak sanggup nak serves pork!! even mak suka uniform keje dia, mak nampak macam misi!! tergamam la jugak it comes out to be soooo considerable..mcm rasa bersalah plak sbb nampak tak serious.. then, dengan penuh sopan and anggun mak jawab,

"I love the job.."ouuuhh..sangat pentipu kan?
"I just afraid that I couldn't commit to my study and later at the end will affect my performance..."see??mak mmg pandai pura2
"thank you for offering me a second chance..."

tak sempat abih ayat dorang dah nyampuk..

"if you change your mind and decided to stop working, just email us at any time, for now take your time and you can start ur unpaid leaves..."

so, to be polite and prejudice...hehehhe...saya setujulah and akan bagi email keramat itu next week...at least nampak la mcm haku fikir2 dulu...nak reject terus tadi, mcm la bagus sangat...dah la dorag kene order uniform khas utk haku, maklumlah size aku kan 'istimewa'..kalo ada sekalipun orang baru yang nak keje and ambek uniform haku tu, mesti orang tu paling besar pun berumur 12 tahun!

sekian shj laporan emosi buat hari ini...tochehhhh.........




Food Adviser

This is about my part time job..

I dont wanna to do that job anymore..

macam mana nehhhh....uwaaa!!

tak sanggup lllaaarr...

Wednesday, 1 April 2009

Feeling Bold!

Holla...

Last weekend I was in London..ada career fair, UKEC and was held at UCL. Since on saturday my hubby completely late for the interview session from UTeM, so we came out with a proper plan. The most important things is that, kiddies will be nearer rather than tinggalkan with my maid yang sewel and malam2 baruuuu boleh tengok muka dorang, isk tak tenang aku. So, Sunday all of us tido kat London.

So, ni nak tempek gamba anak2ku...dekat Hyde Park..dengan Adam















Okeh..yang ai nak citer sebenarnya yang lain. Isu belajar di luar negara. Yes, I believe on "rezeki masing-masing"..but, deep inside in my heart, ai still have the feeling that students yang berpeluang belajar di luar negara ni memang beruntung, compare to those yang belajar locally.

Kalo kat Mesya, esp yang dah jadi staff mana2 IPTA (ai punya uni khususnya) peluang untuk belajar ke luar negara esp ke UK... memanggg la payah. Pendek kata, jalannya tak semudah yang digambarkan, kene 5 star uni la,untuk bidang2 kritikal la, itu, ini, senang citer pihak biasiswa takkan sewenangnya offer melanjutkan pengajian je UK in one shot macam la guna duit gaji dorang!. Worst case, kene jumpa orang atasan,TNCA, VC and kene wat appmt 2-3 weeks in advance. Itu pun belum tentu dpt seperti yang diinginkan. At the end, in every single taklimat pihak biasiswa akan end up dengan, "sama je kalo awak belaja kat mana2 pun...yang penting, abis on time and balik service semula".

Pendapat saya? TAK SAMA..hehehhe...itu pendapat ai la kan...sebab, dorang tak dok tempat kite

Ok, berbalik pada isu asal. Apa yang saya tengok, students yang berpeluang study dekat UK, tak kira la apa jua universiti sekalipun, mmg banyak peluang untuk dapat kerja sebelum balik Mesya. Ai tak penah pegi Career Fair di Malaysia, sama ke eak?

Bila ai pegi la Career Fair di UCL ritu, ramai representative from Malaysia yang dtg mostly company gempak2. Pastu, semua universiti IPTA and IPTS like UPSI, UTem, UM, UniKL and etc datang untuk hire staff baru dan juga fellowship untuk lecturer mereka.Yang tukang iview plak, paling korok pun TNC! Most of the uni will have their on VC to be as panel. So, senang2 dapat jumpa VC or TNC

To join the interview, sangat mudah. Just send your CV earlier or kalo tak sempat nak hantar CV..just walk-in! No matter what CGPA you have got. Kena dtg awal la tapi, kalo terlambat kasik nama, slot akan penuh and tak sempat la kan, nak kene iview. Booth tutup kol 5pm kol 3pm dah tutup sebenarnya, semua yang dtg tu pun nak jugak gi jalan2..heheheh. So, anyone can join the interview, anyone can meet their potential TNCA or VC!! Decision...most of them akan gitau lepas interview tu terus or 1-2 days after, most likely akan terus kasi jawapan and official letter will be in 2-3 weeks time. So fast kan?? yer la..dah VC yang iview..senang nak wat decision.

Kat Mesya? kene tunggu iklan bertempek kat paper or website dulu hokay. Lepas hantar CV belum tentu terpanggil interview..tak kira la result cemaner pun..lepas iview 3 bulan tau keputusan and another 1 month baru surat keluar...hahaha..ada sorang student Notts, borak2 la dengan dia..so bila tanya2 setakat ni apa yang dia dah dapat, ai rasa hampir semua IPTA offer dia ada! Then, bila ai tanya, behtu, nak pilih yang mana...then dia ckp kene fikir2 dulu, dia ada 1 more semester to go....hrmm....tak abeh pun lagik study, tapi peluang keje dah ada. Then, bila abeh karang tanak balik pulak..yer la, cuba compare gaji UK and currency Malaysia. Ai know kat Mesya pun kita boleh apply when we are in the final semester, but will the decision comes out that fast? paling2 pun mesti dorang nak tgk surat senat la apa la kan? Iview untuk SPA, JPA semua akan dpt jawapan terus, PTD nyer iview session pun tak sampai berstage2 rasanya.

Bila lihat career fair oppurtunity di sini...mcm dekat M'sia tu dah takde candidate sangat pulak rasa. But, itu semua rezeki la masing2 la kan. Ai tak nafikan those yang berpeluang study abroad ni, have a very great result at early stage of their education lagi. Cuma, ai rasa peluang yang sama patut diberikan kepada student2 yang dekat Malaysia. Permudahkan cara mereka. Sebab, tak semua yang belajar kat M'sia tu bernasib baik and berpeluang study abroad even they have very distinct result, kan?Kat Malaysia tu birokrasi terlalu banyak.

Contohnya pinjaman MARA. kat UK, kite leh call jer MARA London and ask them to post the application form. Tak kira berapa CGPA korang, tak kira la lepas tu ko nak wat bungkus nasik lemak ke ape ke.Kat Malaysia, korang kene bawak sijil2 korang selori, tunjuk kat pak/mak guard kat bawah tu dulu...baru korang lepas naik ke kaunter MARA untuk berdepan dengan kerani meja depan. Then, kene tunjuk transkrip, lobi2..poyo2.. baru dorang nak layan. Yang pasti, kalo result korang CGPA tak sampai 3, dorang tolak mentah2 tanpa consider pun contribution2 yang lain. Itu baru nak amek borang!! Silap haribulan, dorang siap gelak2 kan result korang lagi. See? Dunia hari ini... :). Anyway, that's life. Sometimes, it's hurts. When I am this situation, mula la fikir2..nak kene bagitau anak-anak, sedara mara and student2 besok..kene bijak nak carik peluang. Kalo mampu, pergi jer mana2 Career Fair di UK hehehhe.. ramai jugak yang dah PhD ai jumpa kat sini, yang dpt sship drpd career fair or open interview kat sini.

Apa2 pun berdoa lah agar dipermudahkan semua urusan, dipermurahkan rezeki kita. Tak kira la mana kita berada sekalipun. Hanya Allah yang Maha berkuasa tentukan segalanya...

Permata hati Mommy....I will always prays for the best for their future...iAllah














Tochehhhh