Wednesday, 1 April 2009

Feeling Bold!

Holla...

Last weekend I was in London..ada career fair, UKEC and was held at UCL. Since on saturday my hubby completely late for the interview session from UTeM, so we came out with a proper plan. The most important things is that, kiddies will be nearer rather than tinggalkan with my maid yang sewel and malam2 baruuuu boleh tengok muka dorang, isk tak tenang aku. So, Sunday all of us tido kat London.

So, ni nak tempek gamba anak2ku...dekat Hyde Park..dengan Adam















Okeh..yang ai nak citer sebenarnya yang lain. Isu belajar di luar negara. Yes, I believe on "rezeki masing-masing"..but, deep inside in my heart, ai still have the feeling that students yang berpeluang belajar di luar negara ni memang beruntung, compare to those yang belajar locally.

Kalo kat Mesya, esp yang dah jadi staff mana2 IPTA (ai punya uni khususnya) peluang untuk belajar ke luar negara esp ke UK... memanggg la payah. Pendek kata, jalannya tak semudah yang digambarkan, kene 5 star uni la,untuk bidang2 kritikal la, itu, ini, senang citer pihak biasiswa takkan sewenangnya offer melanjutkan pengajian je UK in one shot macam la guna duit gaji dorang!. Worst case, kene jumpa orang atasan,TNCA, VC and kene wat appmt 2-3 weeks in advance. Itu pun belum tentu dpt seperti yang diinginkan. At the end, in every single taklimat pihak biasiswa akan end up dengan, "sama je kalo awak belaja kat mana2 pun...yang penting, abis on time and balik service semula".

Pendapat saya? TAK SAMA..hehehhe...itu pendapat ai la kan...sebab, dorang tak dok tempat kite

Ok, berbalik pada isu asal. Apa yang saya tengok, students yang berpeluang study dekat UK, tak kira la apa jua universiti sekalipun, mmg banyak peluang untuk dapat kerja sebelum balik Mesya. Ai tak penah pegi Career Fair di Malaysia, sama ke eak?

Bila ai pegi la Career Fair di UCL ritu, ramai representative from Malaysia yang dtg mostly company gempak2. Pastu, semua universiti IPTA and IPTS like UPSI, UTem, UM, UniKL and etc datang untuk hire staff baru dan juga fellowship untuk lecturer mereka.Yang tukang iview plak, paling korok pun TNC! Most of the uni will have their on VC to be as panel. So, senang2 dapat jumpa VC or TNC

To join the interview, sangat mudah. Just send your CV earlier or kalo tak sempat nak hantar CV..just walk-in! No matter what CGPA you have got. Kena dtg awal la tapi, kalo terlambat kasik nama, slot akan penuh and tak sempat la kan, nak kene iview. Booth tutup kol 5pm kol 3pm dah tutup sebenarnya, semua yang dtg tu pun nak jugak gi jalan2..heheheh. So, anyone can join the interview, anyone can meet their potential TNCA or VC!! Decision...most of them akan gitau lepas interview tu terus or 1-2 days after, most likely akan terus kasi jawapan and official letter will be in 2-3 weeks time. So fast kan?? yer la..dah VC yang iview..senang nak wat decision.

Kat Mesya? kene tunggu iklan bertempek kat paper or website dulu hokay. Lepas hantar CV belum tentu terpanggil interview..tak kira la result cemaner pun..lepas iview 3 bulan tau keputusan and another 1 month baru surat keluar...hahaha..ada sorang student Notts, borak2 la dengan dia..so bila tanya2 setakat ni apa yang dia dah dapat, ai rasa hampir semua IPTA offer dia ada! Then, bila ai tanya, behtu, nak pilih yang mana...then dia ckp kene fikir2 dulu, dia ada 1 more semester to go....hrmm....tak abeh pun lagik study, tapi peluang keje dah ada. Then, bila abeh karang tanak balik pulak..yer la, cuba compare gaji UK and currency Malaysia. Ai know kat Mesya pun kita boleh apply when we are in the final semester, but will the decision comes out that fast? paling2 pun mesti dorang nak tgk surat senat la apa la kan? Iview untuk SPA, JPA semua akan dpt jawapan terus, PTD nyer iview session pun tak sampai berstage2 rasanya.

Bila lihat career fair oppurtunity di sini...mcm dekat M'sia tu dah takde candidate sangat pulak rasa. But, itu semua rezeki la masing2 la kan. Ai tak nafikan those yang berpeluang study abroad ni, have a very great result at early stage of their education lagi. Cuma, ai rasa peluang yang sama patut diberikan kepada student2 yang dekat Malaysia. Permudahkan cara mereka. Sebab, tak semua yang belajar kat M'sia tu bernasib baik and berpeluang study abroad even they have very distinct result, kan?Kat Malaysia tu birokrasi terlalu banyak.

Contohnya pinjaman MARA. kat UK, kite leh call jer MARA London and ask them to post the application form. Tak kira berapa CGPA korang, tak kira la lepas tu ko nak wat bungkus nasik lemak ke ape ke.Kat Malaysia, korang kene bawak sijil2 korang selori, tunjuk kat pak/mak guard kat bawah tu dulu...baru korang lepas naik ke kaunter MARA untuk berdepan dengan kerani meja depan. Then, kene tunjuk transkrip, lobi2..poyo2.. baru dorang nak layan. Yang pasti, kalo result korang CGPA tak sampai 3, dorang tolak mentah2 tanpa consider pun contribution2 yang lain. Itu baru nak amek borang!! Silap haribulan, dorang siap gelak2 kan result korang lagi. See? Dunia hari ini... :). Anyway, that's life. Sometimes, it's hurts. When I am this situation, mula la fikir2..nak kene bagitau anak-anak, sedara mara and student2 besok..kene bijak nak carik peluang. Kalo mampu, pergi jer mana2 Career Fair di UK hehehhe.. ramai jugak yang dah PhD ai jumpa kat sini, yang dpt sship drpd career fair or open interview kat sini.

Apa2 pun berdoa lah agar dipermudahkan semua urusan, dipermurahkan rezeki kita. Tak kira la mana kita berada sekalipun. Hanya Allah yang Maha berkuasa tentukan segalanya...

Permata hati Mommy....I will always prays for the best for their future...iAllah














Tochehhhh


7 comments:

Mrs LVoe said...

lawa yea anak2 u. mcm org jepun

Muslimah Perth said...

Babe, so uni mana ko dapat? please update me (poyo tak, hehe;p) via gmail or wateva aa.. bestnye kat uk. dengki aku laa. kita kat mesia mcm haram je layanan dia. patutla aku ada member2 yg result kureng, tak dpt gi uk, so first sem, masuk byr sendiri (mak bapak kaya) pastu call mara apply schol, terus dapat, and siap reimburse lagi duit sem 1. yang kaya akan sentiasa senang, yang miskin, sederhana akan sentiasa begitu. di mana keadilan? (bukan pkr yer).. thanks for sharing..

comey_lote said...

Pulanglahhh...demi anak bangsamu...ekekekke

tp kalau rezeki kat UK apa salahnya kan..hehehe

Mimioww@mimilo said...

Sufee.. ko jangan lupa to balik fakulti kesayangan pulak...

YuS~N3 said...

patut la ramai siswazah local yg menganggur..depa dok pi tabur vacancy kat sana rupanya..yg keje kontrak dh bertahun2 kat sini pun still tak dpt permanent..hampeh btul..tp tu la..rezeki masing2..Wallahu'alam.

S.u.F.e.e said...

Mrs LVoe: thanks..hahaha..tang sepet jer la cam jepun..mana dpt tah :)

Sheri: agak berbulu jugak la even buka rezeki utk aku sekali kan?? cuma bila fikir nasib2 org yg layak tp tak berpeluang jer :(

comey lote: semalam akak mimpi comey!!adakah ini petanda kite akan berjumpa nanti?? jangan lupa moist choc cake ya babe!! heheheh

asmiza supar: fakulti kesayangan? hehehe...fakulti yang tak penah sayang aku da..hahahah

yus: meme la nok mughih yus...tp gak nok wak ghano...hehehhe...sbb tu aku boh entry ni :), mung lagu mano bilo nok stat kijo di IPTS tu??

ARNI YUSNITA AHMAD said...

wah after read this cam nyesal lak. betoii ka? nak pi jadi engineer balik la. hari tu dah dpt condiitonal offer pastu buat senyap je. hehheehehe