Thursday, 11 June 2009

Cheap Ticket of Mine!!

Ok..

tiket murah punya cerita.
so, when MAS ada offer cheap tiket,
maka dengan penuh episyennya akan cuba booking..
booking dengan credit card orang lain la tapi..
rs nyesal aku dok kepoh2 kat owang..
bangga la kan? dpt book tiket murah nak balik kampung
maka, aku pun berbanggalah dengan pencapaian aku
mem'booking' dengan cc hubby aku... hehehhe..
namun.. kegembiraan aku hanya bersifat sementara...
sudahnya aku jugak yang bengkek tahap surabaya!
read: heathrow akan ada time2 dia jadi sangat kambing!!

Issue2 nya, mungkin pada org lain leh jer pejam mata jer..
tp aku mcm berbulu jugak la dengan rentetan peristiwa tu.
Apa-apapun bersyukur sbb selamat sampai
tak jd arwah dugong kat mana2 lautan


so, kol 7.45pm, smp heathrow utk check-in
read: smp awal okayyyyyyyyy
aku std check-in tak pernah sekejap
record paling cepat, 34minutes
bawak sekapal al-maklumlah
apabila maza tgh parking keta lagi
aku dah tergedik2 nak check-in
konon2 nak la setel cepat, dpt amek seat2 best...
since aku dah book online tu
dapat compartment bakang
mana best!! haruslah dekat dengan pilot
heheheh... tolong2 apa yang patut kan? hehehe
bende2 yang mmg aku rasa yang detik malang aku telah bermula ialah


pertama
kisah dkt kaunter check-in aku... teng teng tenggggg
dia yang in-charge di situ adalah sgt ayam dan kurang asam
since aku dah belasah kad laki aku, dia kecoh nak tgk cc tu
mmg ada dekat T & C dia, kene ada proof of cc
or just validate that ticket dekat ticketing office..
so, dia nak aku validate lagi sekali
padahal..aku dah inform hubby aku dah validate dah
sebelum tu dgn ticketing office..
takkkkk... nak kene jugaaaakkkk validate...
maza plak tak sampai lagi
so dengan muka macam tempe
terhegeh2 aku ke ticketing office.. nak validate!
padahal nak tgk gamba cc tu jer.. wak eleee..
cam hape jer nak suh aku ulang alek
yang jaga counter aku check in rasanya Pollish kot
dosa tambahan: tak lawa dan serebeh

kedua

pastu, tang visa si jawa tu.. unexpected.. sangkut la plak
kan dia hold as a domestic worker di UK
si polish yg ayam tu nak tgk pulak return ticket si jawa
sblm ni, time aku balik pantang ritu
aku siap mintak kat Malaysia High Commision London
for her visitor pass nak masuk mesya kan..
dorang selamba jer kata tak perlu pun visa sementara tu
max stay 1 month.. but
since kitorang terlebih akur and dah pun buat application..
maka bibik dptla temporary pass tuh dr M'sia High Comm
bila sampai KLIA pun dorang dok ckp lagi pasal mende tu
aku takyah mintak bla bla bla, kiranya mcm takde issue la nak masuk mesya sat
maka this trip aku tak buat apa2 pun la..
and si Pollish tu ty mcm2.. mcm aku beli tiket jawa guna duit gaji dia
pastu sudahnya aku kata aku dah terminate dia, htr balik Jawa via Mesya
buat apa aku nak buang duit bagi dia balik UK lagi?
is it too hard to understand? hiiiiiiiii...
dia tak puah hati jugak.. dia nak call High Commission jugak -
aku kata go ahead!! at last, best gila bila dpt tgk muka dia
penuh terpaksa nak kasitau aku "it's okay, that's fine" !!!
rasa nak joget zapin jap.. sapa2 bule ajar aku?
anyway.. alhamdulillah la takde apa2..
cuak jugak aku benarnya

ketiga
disebabkan lias dengan si ayam dr Polland tadi lama gila
aku lambat gila sampai dekat departures gate
pastu nak best lagi, jumpa lagi sekali la plak dekat departure hall..
terlebih-lebih plak peramahnya..
aku? mcm nak kasik tumbukan gaban jer
(nihla Melayu, org buat baik salah,org buat tak baik lagiiiiii lah salahnya)
hehehhe.. dia kenekan aku lagi..
stroller kami tu kene lipat seniri
sebelum ni, pengalaman aku
semua cabin staff yang akan tolong lipat!


keempat
seat number aku plak......
paling belakang compartmentnya
(compartment belakang adalah sgt kuat effectnya kalao weather tak elok)
aku amat tidak gemar
kiranya aku antara org yang plg lambat sampai di tanahair..
sebab dok belakang... :P
pahtu plak
semua pramugari2 adalah kurang indah OK
mahaf yer, beauty is in the eyes of beholder!!

tapi alhamdulillah mereka2 sgt membantu
sib baik ada yang senior2 and mcm sgt maklum la
utk mereka2 yang bawak anak2 selori ni
OK lagi disitu... yang tak Oknyer...

bila aku dpt seat sebelah mamat c*ina yang
1. belum apa2 dah bukak kasut and pasak dekat dinding
2. duduk mcm dia bayar seat tu utk 3 tempat
3. suka buang2 plastik2 cover headphone, blanket sepah2

aku dengan suka hati jer kutuk depan dia kat si jawa tuu
read: bukan pangai sebenar yer... heheh..
dengan harapan dia mamat taiwan ke jepun ke ..
tapi malang tidak berbau.. apabila dia berckp melayu dengan Damia!!
moral: jgn anggap semua yang berwajah sepet dan aneh adalah bukan warganegara


kelima
sebelum sampai KLIA
dorang kasik borang H1N1.. suruh isi...
pandemic outbreak,
oleh kerana aku adalah ketua rombongan,
maka dengan keadaan flight yang ngalahkan
naik kapal laut layaknya,
aku terpaksa mengisi 5 salinan borang
yang amat tidak practical itu
pening2 jugak la aku nak ulang cerita sama!
read: ruang utk address juga adalah sgt ciput
(nak ruang besar2, beli buku lejar..hahahah)
bila dah smp airport, pemandangan aku penuh2 dengan cik nurse2
siap ber'mask' segala, ingatkan nak kene kuarantin segala
yer lah semua pakai ala2 angkasawan..
kalo Dr Sheikh yg jaga.. hmm.. maybe lain viewnya kan?

keenam
samapai di imigresyen check..
ponnnn... di kala dan tika dan detik itu
lagi2 visa si jawa yang jadik issue..
aku dah fed-up beratur lama2, dr heathrow lagi
dah nak naik minyak..
sudahnya aku ty balik pegawai tu
kenapa saya balik last year, bende ni Ok jer
read: ty ala2 akulah menteri yang berkaitan!
dia kata "oo..itu tahun lepas, polisi kami dah tukar?"
berapa kali setahun dek korang dok buat kursus
nak tukar polisi??
mat2 hendon penyangak pembunuh perompak tu
bertimbun jer dekat KL nun!!
read: gema aku di dalam hati. author adalah sangat sopan OK!!


ketujuh
aku kene food poisoning for the first 6 hrs journey
terjelepek muntah dalam toilet flight yang kecik muat2 aku jer tu
nasib baik leher jinjang.. err.. relevant tak?


kelapan
sewaktu merentasi free duty high street
aku sempat tinjau2 coach dengan mata coklatku..
still lagi mahal..walaubagaimanapun...
coach secara lifenya adalah sangat sukar ammet dilupakan
namun, oleh kerana anak2 aku dok berlari lintang pukang...
maka mak tak sempat nak buat obervation details
melepas lah mak nak jamu mata...
at least buleh la mak nak cop2.. isk!!


kesembilan
bila dekat arrival hall, aku tgk ada FIL jer yang dtg tunggu..
aku pasti lah turutan mengikut keutamaan adalah
cucu-cucu... bagasi2... aku & bibik...
dan ramalan aku tepat sekalik... bila aku n jawa...
dua2 kene naik limousine KLIA (nama baru dia low cost limousine!)
helo?? kasik waja... lagi ko nak claim ko provide limousine
rege yer la ko ketuk rege limousine
huh.. nak jadi lemousine, pintu kete at least kene 6-8 pintu
barulah layak ko nak panggil limousine
nak label2 low cost la ape laaa...


kesepuluh
aku smp umah gombak
aku baru tahu ada major rennovation..
rumah mmg gila mcm kene pecah..
aku cam nak meraung menangis
nyesal tak amek connecting flight terus
ke negeri CikWanKembang ku...
uwaaaaaaaaaaaa...


sekian laporan cuaca hati aku!!

8 comments:

che'puan Idot said...

selamat pulang!
peringatan: jgn melantak byk2..
tunggu aku dulu..heheeh

S.U.F.E.E.N.A.N said...

Hahahahahahaha...
Lawok gile babas cite kamuk kali inih!

Anyway..im happy to know that u've already arrived in malaysia safely and 'comfortably':D

Kim slm windu kat mesiaaa!!!

jubedz said...

wargh!!! welcome back to mesia =)

Muslimah Perth said...

ello sufee..
bestnye balik mesia, jeles2
tolong mkn mknn sedap2 utk aku ye ;p

Hana' Yusuff said...

eh sufee.. x tahu pulak balik mesya.. selamat pulang! lama kat sini? sadis juga pengalaman kali ni.. dugaan.
contact2 hana nnt.. teringin nak jumpa kalau sufee free.take care..

Mimioww@mimilo said...

Sufee.. selamat balik ke Malaysia... sabor.. sabor.. walaupun kesabaran tu kadang2 aku tgk aku sendiri pun hangit gak baca birokrasee yg terjadi ke atas kamu...

achu cha said...

jgn makan byk..nanti melebar kang..kang

Mrs LVoe said...

welcome home dear :-)