Thursday, 4 June 2009

Kekasih Awal & Akhir

hehhehe... geleman jugak la aku dengan title ngengadaku ini... takpe, yang nyampah takyah baca yer. Nak mengimbas kembali macam mana aku leh kenal dengan En.Maza.

Aku consider maza as "Kekasih Awal & Akhir" sebab, he's the only one yang aku terima secara rasmi. Kiranya aku "I do..' secara terang-terang, tak main la ala-ala paham2 sendiri (cth: tiba2 jer men'declare'kan diri sbg awek si polan dan si polan) or terlebih nak paham (cth:dengan tiba2 je ada orang perasan ngaku kita NAK jadi awek dia).


1996

Aku dapat masuk MRSM Jasin, kelas 4E. Satu kelas ada 2 homeroom, homeroom H and I. Sudah dinamakan jodoh, kami bukan shj satu kelas, tapi juga satu homeroom . Heh.. masa first time class briefing, aku ngan mummy antara yang sampai lambat, so berdiri jer lah dekat belakang kelas. Bila sampai tang soal-jawab, orang pertama yang mengangkat tangan ialah seorang yang duduk barisan paling depan, pakai vogue ya ampun, persis datin2.. (sorry yer mama!). Soalan beliau berbunyi begini....

"How come boy's dorm is so not convenient compare to girls dorm? Can I request to school admin to replace at least their cupboard? buruk sangat.."

yadaaaaa...

itulah komen pertama yang menjadikan mata aku and mummy melilau cari... "mak sapa tu??".. pastu gelak sama-sama... dosa pertama aku di bumi Jasin....

then, bila dah start belajar, barulah ku kenal.. budak yang anak mak itu adalah m.a.z.a huh.. orgnya suka ngusik jugak, pastu suka gelak... paling aku ingat, dia and sorang lagi kawan dia panggil aku "mek".. apa-apa laaa.. Tapi kitorang mmg rapat satu homeroom.. so time ni, mmg tak terfikir langsung aku dah jumpa jodoh aku. Lagipun dia adalah LDP okkayyy... aku plak stock2 yang selalu kene amek nama bila rowcall pagi, selalu kene denda sebab sidai ""baju kecik" dalam toilet.. pendek kata, dia orang kerajaan gila glamer la senang citer, pagi2 dok usung heller or tukang buat ucapan kalau ada assembly.... jurangnya sangat jauh ok! Lagipun, dia ex-budak Kuala Kelawang... aku?sebutir pasir yang henaaaa.... :P

Dia LDP..... aku Koopian (unsur2 shopaholic sudah ada, siap pilih persatuan yang melibatkan duit-duitan).Dia masuk Brass Band....... aku Taekwando!! Sangat tidak sama interest kami, berbeza kan??

Sampai form 5, ada plak desas-desus dia suka sorang minah LDP ni (pilih sekufu ok!), minah tu putih gila.. hahaha.. sorry ye yang.. ai bentang citer2 zaman jahiliyah you. Oleh kerana kitorang dah rapat as a best friend dari dulu lagi... so ejek mengejek mmg sejak dr dulu lagi. Apa gossip liar time tu confirm tahu satu homeroom....


1998

Aku dapat wat matrik kat Kolej MARA Seremban. Dapat offer buat accounting dekat Ireland, tapi parents aku tak kasi. Nak jadikan jodoh, jumpa lagi maza kat KMS, satu blok! Satu blok ada 2 kelas, time tu aku kelas E1,E2 and maza E3,E4. Huh.. mmg takde muka lain. Kelas petang mmg akan combine jadi satu kelas. Time matrik mmg takde life sangat.. mmg belaja je keje.. busan!

Kat sini, aku masuk silat... maza masuk persatuan medic!! hahahhaha... jadik presiden. Kelab ni tak silap aku ramai pompuan... hihihih...patu aku dengar dia kapel ngan salah sorang budak... punnnn putih nak mati! haihhhh... pastu budak tu wat medic kat UKM. Ngeh ngeh ngeh... kapel ngan budak medic.. nak dating pun terhad kan daddy?? Tapi mmg minah tu putih... inferior mak!!


1999

Kami sama2 masuk UKM Bangi. Dia di engineering, aku kat S&T. Dia dengan hidup dia, aku dengan hidup aku. hehhehe.. dia dengan dunia gila glamer dia, aku ngan Ajan, Farie, coursemate2 dan sekutu2 aku....

Dia dah pakai perdana... aku? aku dok lanyak bus SUM merah yang nak runtuh tu kalu nak ponteng kelas ke mana2... owhhh... antara 2 darjat...Dia pegang jawatan bagai... aku plak tergolong dari kalangan yang tolong hadir meriahkan majlis2 kolej untuk mencari2 calon yg sesuai menengok2 apa-apa event.. :P... aku adalah orang biasa...

pahtu aku tahu die dah clash... aku pun time tu.. ada la pasang surut dia kan.. tapi, tak best la citer aku utk nak bentang kat sini..huhuhu... lagipun, aku dok bayang masuk U akan kene ngorat ngan abang2 senior.. huh... itu dalam novel jer. Mula la nyesal masuk UKM, baik masuk UIA hahahahah.... (daddy mesti buat muka ni!). Nasib la ye dapat wifey mulut besar... wakakakak


2002

Aku buat open house raya dekat asrama aku, umah kat Taman Tenaga. Ermmm.. kat sinilah kot kami start in-touch secara series. Then aku decide nak sambung Msc. Pahtu kitorang makin rapat. Sampailah satu hari tu, dia tanya aku nak kapel ngan dia ke tidak....then, aku seniri konpiusss.. sama ada aku selesa dengan dia ni as a friend or even more than that.. kan kitorang start as bestfriend.. so agak susah aku nak define akunyer feeling...

At last, aku kata.. "we just give it a try".. lagipun mmg haram takde yang nak ngorat aku dulu2... hehehhe... dah comot.. mana nak adanya... under radar bak kata orang putih!


2004
kawen.... yeay!!


Kini...

Alhamdulillah... percubaan aku berjaya. Ada juga gaduh2 bergusti.. tp adatla kan. Yang pasti, aku enjoy dari awal berkawan sampai lah ke kapel and kawen beranak pinak. Memang we have had a wonderful time together. Dari awal lagi mmg takde nak control2.. dia mmg dah kenal aku dari aku belum baligh form 4, kenal aku dalam keadaan sememeh segala. Alhamdulillah dia menerima aku seadanya. Recipe kami... berterus-teranglah dalam apa juga keadaan.. it does help... utk aku n maza la kan...

Mudah-mudahan, berkat doa kawan2 juga... Allah akan terus melindungi perhubungan kami dan memberkatinya dengan anak2 yang soleh-solehah.... thank to your all wishes to my anniversary...


Tochehh...

** aku dah ada nama utk baby girl neh... hehehhehehehe




8 comments:

Muslimah Perth said...

waaa..best, best. layan la baca cite mcm ni, rindu nak baca novel malaysia terhilang kejap lepas baca entri nih ;p

memang secucuk dan sepadan sgt korang :)

semoga kekal hingga ke akhir hayat.. amin

Hana' Yusuff said...

sooo sweet...
insyaAllah mudah2an doa2 tu termakbul.. utk kita semua ni juga ye..:)

tak sangka juga korang dari skelas dulu.ingat dari kms je.. mmg jodoh kita ni datang dari macam2 cara... yg dekat yg jauh..

pn sufee kita ni pun putih melepak gak.. :)

Anonymous said...

aloo..
aku paling tak tahan ayat putih nak mati nko tu!!!
yang dlm kamus aku, ada putih merah, putih kuning, putih pucat..
aku ingat putih mati tu sekufu dgn putih pucat la kot..
hehehhehe..
apa-apapun, ko pun tak kalah putihmeletop tu..jgn risau..masih dalam golongan yang ngetop putih!
bravo sufee & maza.,
5yrs and still getting stronger!
tahniah dari aku, idot & faidz

Anonymous said...

ooo...gitu citernya...moga kekal ke hujung nyawa...hmm...ko pegnant erk?b

jubedz said...

gelak pun..sweet pn ade..hehhe..ayat ko mmg x hengat..ingat lg ms kat UKM..

sufee:jubed, aku skrg dah kapel?
jubed:ngn maza ke?? *instinct aku utk sbut maza wpon aku sdiri main hentam je*
sufee:eh, camne ko tau??
jubed:boleh rasa =)*terror tak mak??hehe

fajar said...

really sweet.
kalau sudah ditentukan oleh-Nya, maka begitulah juga.

moga kekal bahagia hingga ke syurga. amin

II riEnAsHaM II said...

oloh tie..mung pom putih sepo jugok..pah dok negeri org putih..koho laaa putih..anyway. congrates to both of u..
p/s: tie..adakah anda preggy lagi??

Nurfadhlina Mohd Sharef said...

bestnya baca entry nih..hehe..selamat menjiwang2 to u guys..semoga kekal selamanya...