Saturday, 11 July 2009

Another Topics

Harga Varang

Memang tang ni agak terasa la perbezaan total expenditure (bukan rege minyak dah turun ke?). Nak-nak utk mereka yang gaji tak berapa banyak macam saya. tapi tak sedar2 diri nak shopping. Contohnye, yg paling perasan sekali is susu pedisure.

RM46.50 - RM57.65/RM60 (depends kat mana beli Cold storage, Jusco ke..)

haihhh... kalo bawak RM10 mmg tak banyak la buleh beli skang. Makan breakfast kat kedai, kalu utk 2 orang mestilah around RM20. Nak masak seniri, kene la ada time yang makan luar kan? weekend2 ke... So, now fruit juice, as far as I can remember... it was RM3 two years ago... now? the standard price is around RM5-6. lallalallalalla... mahal sehhhh


Malaysian Attitude

Hrm.. bukan nak ckp apa. Seniri mau ingat. Diri sendiri pun lahir dan besar di sini. Cuma, agak kagum dengan bangsa lain dalam aspek ini. Rasanya, in my opinion, most of British people buleh dipuji attitude mereka. Contohnya

Kalau queue nak masuk toilet. Kalo ada 9 bilik toilet sekalipun, line queue hanya akan ada satu. So, mana2 available toilet akan dianugerahkan kepada mereka yang paling awal sampai di situ. Tidaklah nanti setiap pintu toilet akan ada penunggu yang terconggok, ala-ala penunggu pun ada. Kebersihan toilet?? hah.. itu tak payah citer.. nak best lagi, pergilah toilet di Ke*lantan :). Ngomong yang bennar sihhh.

Pasal insan2 yang kerjanya melibatkan customer service... haaaa.... dia lupa agaknya dia dibayar untuk melayan kerenah manusia. Hihihi.. mmglah kesian, sbb kerenah orang ni maaaaacammm2, sebab tu maxis ada bagi elaun kene maki kat pekerja dia. Tapi, yang heran tu, kadang2 belum mula apa-apa urusan lagi, dah macam customer yang salah. Contohnya, kalu nak carik2 barang... then kalu customer ty banyak (aku mmg suka byk ty kalo perlu)... and yet dia tak banyakkk tahu tentang bende tu... mesti dia mcm sakit hati.. sbb ada keje lebih yang dia kene buat, kene rujuk orang lain ke, kene cari2 ke...

heloo... dah itu keje awak... public relation mmg out laaah, mimik muka... huuu... tp, ada segelintir yang mmg buat keje betol2... tak semua yang gitu, kebanyakannya la..

kadang2 nampak sangat nak jimat cost, nak untung lebih (std la kan, semua org nak macam tu)... tanpa memikirkan quality2 jangka masa panjang... cu tgk bangunan2 baru skang.. tak sampai setahun siap.. dah nampak rekah... horrorrr... (tapi kalu dah ditakdirkan mati, mati jugak kat mana2 pun...). Point saya, buatlah keje dengan amanah... keje kan ibadah.. hah, bancuh lah simen betol2.. jgn tukar2 formulation sebab nak murah :P..

oowh.. lagi satu, is about parking lots. Kat Damansara, parking bawah bangunan.. harga mmg dah cekik darah. parking bawah bangunan tu ada la 3-4 levels. Yang herannya, keje yang amat mudah yakni letak signage "The first 2 levels, all reserved, visitors direct to level 3"... so takdelah visitor kene bazir masa pusing2 nak carik parking dekat level 1-2. nak2 kalu 'visitor'yg mmg suka parking depan pintu... ahhahahah... padan muka visitor tu iaitu saya!. Cadangan saya, letaklah notice ke apa ke.. permudahkanlah keje mereka2 yang suka komen ni :), banyak pahala...


Kisah anak Soltan

ini kene sambung len kali.. nak kene siap2.. nak keluar carik rumah!


tata.......

5 comments:

amir5656 said...

Salam
Dah lama jenguk2 blog ni tapi skrg baru rasa mcm nak komen
bole?
dah terkomen pun kan
haha..

bout customer service suma tu mmg la sgt stuju kat malaysia tu tak bagus..tak suma,tp kebanyakan la..sy kat sini tersangat la puas hati dgn service kat jpn..sgt2 puas hati.org jpn anggap pelanggan mcm tuhan..tanya la mcm2 sampai muntah pun,kalu last2 tak beli pun dia tetap akan senyum then tunduk hormat lagi kat kita sblm kuar kedai.tak mcm malaysiaku tercinta,kita sbg pelanggan lak yg takut ngan pekerja.apa kes kan..kalu jawab tpon amboi punya la kasar mcm jwb fon umah makpak dia ja kan..kita pulak yg kena tanya,"ni kedai tayar mutusamy ke?" apa cer..huhu

tapi tak suma la mcm ni..ada ja yang bagus buat keja..tp bila yg ramai buat keja tak srupa bikin tu yg buat imej rosak..

eh panjang nya,mcm dah tulis blog sendiri lak

haha
wassalam

S.U.F.E.E.N.A.N said...

Wallaheh makcik..nk cari umah baghu?sewa ke boli..?nmpk betul kekayaanmu..kok aku stkt dua tiga bulan dok mesia aku menempek jela dok umah sesapa (bkn kedekut..tp esei mmg orghang susah..!)tp aku tau mung ade reasons tersendiri..xpe fee..aku sunkung apa jua keputusanmu yg dirasakan terbaik..:)

Mrs LVoe said...

alaaaaaaaaaaaaaa kena tunggu lagi cite anak sultan nie. aduhhh

Anonymous said...

aik su lama ke cuti..sapa nok cari rumoh segalaa..kakti yg hal ari tu tak jadila..tak lepas jugak..oopps rahsia yek!!

maizmalik said...

sufee, cari umah kat area mana tu? Ko jadi ke nak skolah kat Nottingham tu?