Tuesday, 28 July 2009

BUnga Rose vs Bunga T**k Ayam (BTA)

hah.. mana satu nak?

Hurmmm... lama tak hupdate.. sbb?

1. Saya mengalami gangguan emosi yang agak dalam
2. Agak penuh aktiviti and tugasan harian (as if).

hehehhehe....

Apa-apapun. Alhamdulillah, I feel better. Mungkin one of the reason, I manage to talk/mendengar /dapat email from my close friends.. thank you.

Yes.. saya sangat terluka. I can describe myself is kind of easy to forgive (cepatla sejuk kiranya).. but I cant easily forget. Dem. Aihh.. teruk kan? Susah.. apalagi kalu that things sudah lama terkumpul, lagi berat jadinya. But sometimes, in life there are few things yang kita memang kene adapt to it. Telan jer la. Sakit pun, tahan jer la. Nyampah pun, pejam jer la mata. Lagi2 kalo it is involved with perangai warga emas.. hehehhe... nasib la, sesapa yang faham siapakah wargaemas yang saya maksudkan, meh sama2 kita tambah saham ngehegehegeh...

Well, niat saya buat entry ini, bukanlah dengan niat membuka mana2 keaiban. Nak kata nak luahkan semua perasaan pun tak jugak. Yer la, time yang ai betol2 hot.. huh, mmg tak tertulis rasanya. Takleh nak gambarkan dengan kata2 pun perasaan tu. Dah reda sikit baru ada mood nak share dekat blog. Itupun dengan niat, berkongsi pengalaman, sama2 lah jadikan teladan.. agar di masa akan datang kejadian yang sama takkan berulang. Apakebenda topic yang saya dok tabur neh... haaa...

Tidak semua yang bernasib baik dan mempunyai hubungan rapat dengan MIL mereka. Yer lah, tjawab lelaki terhadap parents mereka tidak berakhir wpun mereka berkahwin. Yang pasti, menantu perempuanlah yang selalunya kena beralah. Hahahaha ... cakap mmg senang. Apalagi kalau mendapat MIL yang tidak menerima kita sepenuhnya. But, berpegang kepada nasihat from one of my best buddy, kita pompuan yang dah jadi anak hantu menantu ni bolehlah diibaratkan sebagai bunga. Akan ada 2 jenis bunga. Bunga rose or bunga ta*hi ayam (BTA). Kalau berada di kategori bunga rose, namanya pun dah cantekkk, baunya pulak dari jauh lagi dah buleh bau best. Letak la dekat penjuru mana sekalipun, bunga tu akan kelihatan indah, mempersona. Sebab? Dia adalah bunga rose... Kalau kategori BTA, dari jauh lagi, kalau dah berbau, dah buleh teka bau bunga apa. Baunya plak, mestilah kurang enak. Pahtu plak, dengar nama je orang dah kata tak cantek, biarlah pada dasarnya bunga ta*hi ayam juga cantek structurenya. Tapi, since you’re BTA....

Macam tuh lah umapamanya untuk sesetengah kaum anak menantu.. Kalu dah kategori BTA tu, buatlah apapun, yang buruk juga akan kelihatan.....

So?????

Banyakkan bersabar.... bila dah tahu kita adalah kategori bunga “apa”.. pandai2 lah nak bawak diri... macam mana? Kalu rasa2 kite tu golongan BTA, jauh2kanlah diri dengan mereka. Pindah jauh2. Jumpa jarang2... ckp pun jarang2.. haaa... mungkin better la kot. Tapi jgn sampai lupa tjawab kat mereka plak.

Itulah yang saya cuba buat sekarang......... uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... wish me luck. Sob..sob.. halangan saya skrg adalah.. saya takde rumah... rumah Putrajaya ada tenant, nak reno pun akan amek masa... hopefully siap sebelum posa. In the mean time, nak beli rumah, kalo jumpa yang bersesuaian. Tapi, ckp mmg la senang... nak handle semua2 tu... amek masa... uwaaaaaaa...

Oleh kerana nak ‘jauhkan diri’, I start with cepat2 keluar kalo weekend. Hehehehhe.... last week saya pegi Sunway Lagoon anak beranak... happy... besh! Meh nak tepek skeet gamba2 kami... tapi Damia kene sunburn terukkk... shian dia.



Huh.. jadi photographer mmg seket jer gamba.. mmg tak pueh hati mak!
















Time ni dah nak balik, singgah Tony Romas kasi itu perut kenyang....

Muka2 kene bakar... mak dia mana? kali ni mommy dia masuk kedaaaaiiii.. tgkla lepas ni mommy posing!


My lil cheeky Dadam...



Lastly,

I’ve started my lab work. Ulang-alik jauh nak mati, drive sorang2 uhuhuh.. with the current trends of Malaysian driving style.. pergh, mmg la turn me to someone yang kerap bercakap sorang2, maki hamun sorang2 dalam kete..hahahah... bukan sapa pun yang dengar.. So, nak cepat2 siap keje, nak cepat2 gi UK balik... nak abihkan PhD neh cepat2... ushkkk...

Till then, doakanlah agar my emotional imbalance akan cepat2 stable. Tak sabar nak pindah rumah area2 Bangi... tata



9 comments:

Mrs LVoe said...

entry ttg MIL
kena byk bsabar dear. x semua indah bile berkahwin.. ade ups & downs. tu yg sha belajar bile bgelar seorg isteri. mula2 mmg payah nk cope, alhamdulillah lama2 sha ikutkn je.

entry ttg drive
baru tahu skrg kat msia mmg ramai org bcakp sorg2 diri dlm kete hahahahah

naza said...

Sabar la Sufee.. Dgn MIL mmg byk hal.. Eventho my MIL ok tp kene hati2 gak..Nk tau my MIL baca my blog..pandai pulak die google n now she advised me to reduce shopping!! Tension kan? My money, kite punye suke la!!hehe..

Khairiyah aka Kerry said...

waaaaaaaaaaaaa
post akak kali membuatkan saye takot plak nk kawen..huhuuh
terpk gak nnt golongan mane la sy ni..huhu

papepun, kuatkan semangat kak, wat je muke hemoi..sy penah jumpe org yg kene mcm ni,di buat tataw ja balek ja tjk muke kat mentua mcm bese..last2 org tu gak la mentua die cari bila die perlukan pertolongan..last2 menantu la die soh masakkan sbb menantu2 kesayangan die tak reti nk turun dapo..haha

sabar eh akak ;)
semoga2 cepat2 abis Phd..

Baiti Mustafa said...

i understand how u feel..and u are right...sabar jek la..ye tak?

meh dok bangi..jadi jiran aku..

bing jie said...

mehla duk bangi..nanti leh tengok aku wat persiapan kawen...leh ngumpat sama2...leh marah sama2...leh aku tumpang tgk tv ahahahahak...miss the time we spent together..

Nina said...

saya juga kategori anak antu.hahah. Agak sukar la nak suaikan diri ngan MIL. Haiiii..

Ilyana Ar Razi said...

salam,

i know that "feeling" with MIL.

ubatnya mmg kena duduk asing, jarang jumpa & tak byk ckp. then, bila jumpa sekali sekala the relation will be better. yg paling pnting our relation with husband.

i akan tolong you cari umah. jgn sedey2. :)

Mimioww@mimilo said...

Sufee..

Aku hanya mampu mendoakan agar engkau tabah hadapi semua dugaan ni...

Mulakan perjalanan dengan Bismillah & Ayat Kursi.. Insyaallah dipermudahkan...

Wei.. anak ko masuk dlm web saiful Nang eh?.. si Damia ler..

Neway.. take care...

jae said...

my dear friend sufee..

setelah kita mengetahui di mana kategori kita dan take all those necessary steps to maintain the relationship with her and with our husband... we have to always remember that Allah has chosen us to face this kind of mihnah..tak semua org merasai betapa peritnya perasaan org yang melalui jln ini... try to console your heart that " Allah bagi aku semua ini kerana Dia ingin menghapuskan dosa2 yang lalu dan juga ingin menambahkan pahala free" tapi syaratnya 2.. SABAR dan BERSYUKUR.. walaupun tidak dilayan dengan selayaknya atau setanding dgn menantu2 lain (if any) sambungkan juga doa utk kesejahteraannya juga... terkadang keindahan perlu dicari dan ia tidak hadir dgn sendiri...jadikan Quran sebagai sahabat yang sentiasa dirindui...kerana ia adalah penawar hati.. sob--sob..sob jiwang la pulak aku.. i can really understand what you are feeling...BE STRONG k..