Wednesday, 29 July 2009

Disasters

Kali ni nak citer about my Putrajaya house.

Yes, as my hubby always said.. "btol ke nak dok Ptrjy neh?kang reno2 kang nak dok tempat lain plak"..... panggggggggggggg... skali kang!

Itu dulu, ala.. reno pun takat tambah kitchen cabinet. Bukan major pun. okay la okay la... thank you very much. Karang kata tak bersyukur plak, maklumlah menantu BTA..hehehhe.. selain kitchen cabinet, rumah tu still banyak nak kene repair, rumah PEREMBA, tahu jer la mutu kerjanya camana.. bocor sana-sini, tak kira finishing berkerak sana-sinun. At least, that was happened to my unit. Orang lain mungkin elok. Ai tatau. But than, okaylaa... umah orang bagi pree, dok jer la. Tapi peremba tetap bersalah!

Bukan itu my main constrain. Saya adalah BTA yang rasional. Pikir yang logik dan waras shj. Kalo rumah tu dah complete sekalipun, nak gi keje ke shah alam jauh Okkkkk... nak pulak time tu (end of 2005) baru dpt si jawa tu. Tatau pangai camna gaya lagi. Nak jenguk2 time tengahari pun (time tu breastfeed lagik) jauh bebenor. So, pindahlah. Bukan tak sayang rumah tu. Tutup case ye en.suami.... :)

Ni nak bukak case baru plak. Since kami dah pindah ke shah alam, maka setelah terbiar beberapa purnama, maka adalah tenant yang masuk. Kesalahan pertama kami adalah mengambil mudah soal2 agreement, konon nak cincai boncai la kan. Masuk plak si anak2 dara, dengan harapan akan jaga lah umah tu for at least, mcm dia jaga tempat dia balik rehat setelah penat bekerja dan part of it, tempat dia menunaikan suruhanNya. At least, jagalah kebersihan, ingat ruang tamu jer ke kene bersih.. tolet?? itu bukan penting ke.. warghhhh...Kesalahan kedua kami plak, setiap kali dorang report bocor, kami mengharapkan dorang utk repair and then, tolak jer dari monthly rental.

Dalam situasi sirna ineh, pastilah mereka akan mencari plumber2 yang akan mudahkan keje mereka dan juga cost yang paling sikit. No receipt, no invoice and yet, kami dikhabarkan potongan sekian-kian ratus... hrmmmm... dah makin jelas dah kebuduhan kami.Tapi, kami tak serik.. dengan selambanya membiarkan kdaan itu dragggg. Nak best lagi, hubby tak pernah check pun monthly rental yang dorang bayar sama ada cukup ke tak cukup. Sempoi la konon. Teruskan contact2 melalui sms shj. Sampaila ada one time one of the sms dapat kat CikPuanTemenggung... err.. ai bukak la bila nampak sms tu dari tenant tu kan, sajer... caring la katakan... (bukan tak amanah taw) hnss...hnsss.. sms berbunyi begini

"√čn.Mohd, iAllah bulan ni dah dpt bayar penuh, dah dpt tenant baru dah"

and I was like? WHAT??? so, selama ni dia bayar mcm mana.... yada yada yada... dengan penuh berkarismalah pendek kata, ai yang jadik cik mohd dan tolong balas sms2 keramat itu. Mungkin dia pun agak heran dengan sms bertubi2 ala2 kene serang, which is sooooo not En.Mohd.. :P,. Lastly, mak berjaya mengupas kejadian itu dan alhamdulillah dapat balik ganti ruginya sekali. heh.. ingat apa? aku bagi ko sewa bilik? suka hati nko je nak byr berapa2.. haaa... ni wife en.mohd yang dah in-charge okkkkk. Bengang okk, dah la jauh nak handle segala. Siap nak warning2 plak, "biarlah kami keluar dan carik rumah lain.." eh, dia ingat aku kesah ke? dah la bukan rumah nama aku hehehehe. Pahtu tahu plak nyesal....


So, oleh kerana Tuhan Maha Adil.. dan sebagai makhluk yang beriman (eceh).... maka kami menerima balasan cash untuk kesalahan2 yang disebutkan di atas tadi. Setelah balik Mesya dan berhasrat nak repair rumah tu, saya terus bertemu empat mata dengan rumah putrajaya itu. Nyatalah telahan saya tepat. Mcm nak pengsan dan fenin kapla bila dah masuk rumah tu. Terus rasa mcm nak jadi anak2 Tan Sri mana2... Mana nak carik ongkos kalo nak repair rumah yang amat rosak seteruk ittew?

So, inilah vandalism2 yang berlaku setelah di listkan..

1. tempat tangki rumah, peremba dengan buduh bijaknya designkan agar memerangkap air. So, kalo time hujan lebat, kumpul air. Then, agaknya bancuh simen pun salah kira formula.. dinding2 semua retak. Air masuk rumah tu jangan citer la, mmg segenap ruang! Tangki rumah tu itself pun, airnya tu.. addoi la..... haih.. aku heran dorang buleh survive lagi hidup makan mandi kat rumah tu. horror ok?! Tu lah, panggil lagi technician opis ko, kawan2 kan.. kenal.. so repair pun murah. Lenkali, panggil la yang professional.... itu pun nak kene ajar ke. Bukan dorang yang bayar pun.

2. Bila dah bocor, syiling rumah, tak kiralah tingkat atas ke bawah ke.. kalah peta mesya kesan2 air bocor. kulat mulat pun berkerak2. so, warna dinding asal umah aku pun tak nampak dah. Blum kira dorang dok kumpul sarang labah2 lagik. huh... mmg susah nak buat bini kalu cenggini. masak! Yang pasti, utk cover balik, kene cat balik the whole house or plaster ceiling or jual jer balik and beli rumah baru.

3. Kitchen cabinet aku, yakni yang hubby aku dok kecoh2 tu hadiah melahirkan kembar tu.. dah runtuh. Mak ulang, dalam bahasa yang lebih jelas, dah ranap... rabak!! Ini maunya kene dismantled semua and seghupa lah buat jer baru semuaaaaaaaaaaa.... uwaaaaaaaaaaaa... baru ingat nak angkat Guccisima

4. plug2 point, few water taps.. haram dah tak berfungsi.

5. lantai atas tu, mmg dah terkopek2... bhg yang depan pintu bilik air, hrmph.. jgn cerita la

yang aku herannya, dorang buleh plak dok rumah yang dah rosak sana-sini tu?? Kalo aku, dah lama aku cabut, tak sakit mata ke? adeh la... so, now ckp banyak pun tak guna.. repair jer lah. Ada sapa2 yang nak kasi duit gaji dorang kat ai? bank draft ke travel cheque ke.. semua ai terima.... hehehhehe

tochehh...





7 comments:

naza said...

Sufee, kalau la umah we all kt Sek 9 Bangi tu dh dpt kunci bleh bg korang sewa..hehe..tp tak dpt lagi..delay!!kalau minat bgtau la..cross jln dh sampai Az-Zahra..

izyani said...

maaf tumpang cik sufee yeee

kp cik naza:
rumah u kat bangi tuh yg dekat masjid kaler hijau yg baru tu ke? kami mmg tgh carik rumah teres area tu utk sewa. boleh ke kami tau berapa cik naza nak sewakan? rumah u yg teres ke yg semi d?
stk.

-izyani

Anonymous said...

Oh mek,

ceritamu ada iras cerita pak mertuaku...
Alkisah dibelilah sebuah rumah teres dua tingkat di cheras, rumah baru as second house (tak duduk) dan disewakanlah pada seorang hamba Allah. setelah bertahun-tahun memberi kepercayaan pada hamba Allah tersebut, hasilnya:
1. rumah tu dia telah dideclare rumah dia kat jiran-jiran, bila PIL aku datang, jiran ingat PIL aku yg menyewa ngan si polan. tak cukup disitu,

2. rumah hancusss!
-satu bilik penuh dengan semburan sireh (bini dia jadi bomoh),
-ada paku sebesar penumbuk dekat jenang pintu (sangkut buaian anak dia) dan
-pintu bilik dia cabut terus...

dahla pak mertua aku bagi sewa murah je, nak tolong sesama melayu yang pendapatan rendah... diberi padi dibalas tuba!

moralnya, kena very strict with tenant. contohi cara orang UK cari tenant.

-frenmu-
jb

comey_lote said...

ai igtkan rumah santek2 kat putrajaya tu berkualiti..huhuhuhu

K.e.e.N~si empunya blog said...

ko dah balik mesia terus ke supee?

Baiti Mustafa said...

sufee, aku penah dok rumah kuarters P11K tu..hasil peremba..peeh..memang teruk!!..ku ingat kuarters jek dia buat cincai boncai..rupernya rumah yg jual kat orang pon gitu jugak?..

and memikiorkan keadaan rumah yg disewakan bakal jd teruk la aku malas nak sewakan rumah aku, baik aku yg duduk. if not mmg aku dah confort zone dah dok P11K tu..10 minit dah sampai opis aku lunch hour bleh balik rumah..ada playground depan rumah lg..

next time kena buat agreement betul2..tp susah la nak cari tenant yg mnetaliti dia jg rumah sewa cam rumah sendiri..

naza said...

Sufee, tumpang ad ye..

Izyani, rumah tu mmg sblh masjid hijau.Ours rumah teres tp sederet dgn showhouse and belakang umah semi-D..kalau berminat fight dgn Sufee..hehhe..kidding..
btw rumah tu mmg best, pagar tinggi and auto and dlm cantik..

if minat this month we all balik contact me..kitorang mmg nk uruskan rumah kasi sewa..syg je sbb lg 2 years br balik..

nazammk80@yahoo.co.uk

sorry ye sufee and thanks..ni dh ade org minat gak ni cepat2 la..hehhe..