Friday, 28 August 2009

Lucky Dadam

Hubby buka poser kat luar rini, so blehlah ai menjamu selera dengan juadah di pasar ramadhan di ptrjy. Cuma, utk meka2 yang perut secondhand mcm ai ni mmg kene sangat berhati2 pilh makanan, sbb takut terkene gerai2 yang jual makanan yang dah berhari-hari.. maka merana la ai..

First time drive senirik pegi pasar ramadhan dengan Adam, punya la susah nak dpt parking!mana la aku nak tahu yg rini jugak ada pasar tani.. haihh.. penuh sesak ngan manusia (yer la mcm aku sorang yang nak beli makanan kan?). Akhirnya dpt jugak parking..almost 6.30pm dah time tu! Pusing punya pusing, tambah plak dengan dukung si dadam.... agak berpeluh la jugakk.. namun, semuanya terubat bila me and dadam dapat peluang ni...





jeng jeng jengggggggggg.....






paling best bila time nak amek gamba, dadam tiba2 dekat kepala dengan Tun.. pastu Tun plak sempat main2 sat dengan dadam... hehehhe.. mudah2han dptla berkat sentuhan tangan orang yang sangat besar jasanya pada negara...



Bila tengok Tun secara life.. nampak sangat dia dah begitu berumur. Namun, kalo tengok pada posting kat his blog, for my personal opinion.. I can see that he really loves Malaysia and will try his very best untuk Malaysia.. wpun dah pencen


hrmm.. emosional plak aku.. sejak bila minat politik mehh??



Thursday, 27 August 2009

Jaded House

Poyo jer tajuk aku tu.

Akhirnya sempat berblog.. heheheh... guna celcom broadband (lembab gila - next week nak pi order streamyx dah). So, nak kongsi sket gamba2 rumah yang sudah selesai di make over. With a very limited time and budget, I am soooo happy that we can make it within 2 weeks, as it is! The feeling is so special. Takla rasa nomad ke whatever. Senang kawan2 nak mai jalan2.. ye dak? meh... jemput dtg ke rumah..

Tapi dinding tak touch-up lagi. Sakit jugak la mata tengok kesan-kesan paku-paku yang x-tenant tinggalkan.. tambahan plak keje2 plaster ceiling and reno ritu kesan dia masih nampak. Nak cat the whole house, tp cam kene kaji belanjawan dulu.. :P...okay lah buat masa ni. Yang pasti lepas ni, whatever decision.. rumah ni takkan terbiyar lagi dekat tangan2 yang tak sesuai and tak bertanggungjawab.. paling2 terdesak sekalipun, I just let go the house. Serik jugak la buat masa ni nak rent out... hiiii.....


So the first piccas is the front side of the house.. we change the broken sliding door glass panel.


For the kitchen part, we just change an old grill to make more space for my wet kitchen. Skrg dah jadi wet kitchen la kan, dulu tempat laundry jer. Hrmm.. okay la jugak.. more space for the kitchen.. yg penting my new kitchen cabinet agak terpelihara kan.. kan.. kan??





This is our main living hall.. we took this piccas when our tenant still renting, so that curtain definitely not mine.. opppsss...


after repair/reno.. (abaikan barang2 lain yang bersepah2 tu)


This is our second living hall.. ruang tgk tv..



so, after renovation work.. hubby suka sangat dengan centre light tu.. okaylahh.. bagi la can..

sekali lagi, abaikan barang2 lain yang takde dalam description.. :P, takyah beli perabot dah, barang2 menan dorang jer dah boleh penuhkan rumah!




huhuhuhuh... nie lah dapur lama mak.. adiah lepas bersalin..... tp dah runtuh, bhg runtuh tu mak taknak letak.. nanti mak sakit mata..


hobb ku yang turut diangkut tanpa sebarang ganti rugi. Tapi takper lah.. dah tolak deposit..


so, haruslah mak dismantled semua and buat yang baru.. tak mampu la nak wat yang nyatuh segala bagai tu.. mahal nyah... so, mak bantai concrete table jer.. senang mak nak menumbuk segala..


so, basically, the kitchen area is totally changed... cuma nak tunggu warehouse sale, nak beli hood, hobb and oven... dengarnya dalam early September ni.. ada kitchen appliance and furniture sale.. dekat mana tu, nanti nak kene tengok dekat iklan dier, banner dia depan ampang park.



finally, our toilet!


We (err.. contractor la kan) took out the bathtub.. we change the whole tiles and of course, the whole units of toilet bowl's ring....


hrmm.. so, the house is actually got a lot of sentimental value. This is our first house after we get married. Dapat twins dulu pun dekat rumah ni. Other than that, semua kipas2 and lampu2 hubby yang pasang seniri, horror jugak takut tercabut or terpelanting... ahahhaha... tp time tu, mcm segan2 jugak nak terus terang perasaan takut mati kene tikam kipas yang dia pasang kat hubby kan? So, berserah jer la. Dulu2 tak appreciate sangat.. hehehheheh.. lepas dah rosak, tengok plak org tak jaga elok2 rumah ni and pahtu kene plak repair seniri, dr carik bahan.. sampailah beberapa org contractor... barulah rs mcm sayang terlebih..

so, sekian dulu buat kali ni... tata.......


pesanan penaja -
hana... before this mungkin sbb bz nak masuk rumah, hp ntah ke mana... hehehe... skrg dah ok, meh la dtg rumah yang tak seberapa ni.. dtg tau

Wednesday, 26 August 2009

sALam Ramadhan untuk semua

Salam..

Biarpun agak lambat, harap masih belum terlewat nak ucapkan salam ramadhan untuk semua. Moga-moga dengan kedatangan Ramadhan kali ini kita dapat apa yang dihajati, amal ibadat dapat dipertingkatkan (compare to tahun2 lepas la kan?) dan mendapat keberkatan dariNya untuk semua amalan kita....

Alhamdulillah, untuk sohabat-sohabatku yang begitu mengambil berat... dah, aku dah masuk rumah Putrajaya. Lepas +-2 weeks doing repair and minor rennovation, rumah tu akhirnya pulih dan makin elok, or at least cukup sempurna dah untuk aku n famili.

ye Maiez, dok Putrajaya ni mmg le lagi dokat ngan umah hang... heheh.. nanti kita ngedate2 yer.. sat-sat gi aku upload gamba2 umah aku.. tp tak dpt la nak challenge dapur hang... heheheheh

pn zue kite di Johor, kitchen cabinet aku takle grand mana, hehehe.. tp okaylah setelah diberi nafas baru, yakni selepas zaman2 kehancuran kitchen cabinet lama yang ranap dikerjakan. Ok. tanak ulas panjang2, bolan posa. cukuplah sumber dosa aku dr maki hamun tenant lama aku.

che ajan ku.. maka marilah berbuka posa dirumahku, lepas tu, marilah kita berteraweh di surau dekat ngan umah aku tu, Paklah selalu gak dtg situ..errr..tak relevant!

Pn Afnizan, meh la mai umoh aku ni. Buleh kite sambung "perbincangan" kita... che zaryn pun.... jgn la nak main semunyik2 jer.. meh dtg ke rumah aku yer

Pn Ann di Norwich... apa juadah berbuka ini hari? rindu pada kokkk... lebih-lebih lagi bilaku santap di Malaysia... :)

Ilyana, umah sufee dah siap dah repair, meh la dtg umah lagi :)

Naza the shopaholic, weiiii..... aku mmg tgh gila dekat handbag tu, tp tak sempat nak follow-up dgn ko, sebuk pindah rumah la.... hukhukhuk.... ko balik nanti, make sure keep in touch, buleh kita lepak sama berbuka...

Pn sheri di benua Perth, aku tak dpt pun ko nyer email or form segala tu.. buleh mail lagi sekalik...?

Che Puling, jangan lupa balik rayer ni, kite jalan-jalan dekat Peringat, situ ada pasar Ramadhan, baaaaaaanyak sangat kuieh dan muehhhh... meh balik yer...

utk comey_lote... Mrs LVoe... cikgu esah... and the rest of fellow friends (wpun tak disebut semua namanya), semoga Ramadhan kali ini.. kita lebih diberkati. Mehla ke rumah aku.. kita jumpa2...

Sunday, 16 August 2009

Weekdays




Bila mula weekdays, mula mommy risau..
risau sbb nanti tak banyak masa sangat nak spend ngan kiddies
sebuk urusan rumah etc yg masih ada yang tak selesai

Tapi, mcm dah lega sikit
rumah macam dah nak siap, sikit jer la lagi tinggal..
kitchen cabinet jer lambat sikit dr schedule
dorang kata akan pasang this Thu/Fri
barang2 rumah semua kebanyakkannya dah sampai
selamba jer la letak kat umah tu dulu, mandi jer la habuk segala
rumah masih dlm process kan.. huhuhuhu

iAllah, kalo kdaan semua OK akan pindah barang this Wed
anak2 akan menyusul sehari lepas tu la kot..

ermmm...okay la kot kan?
plan awal target nak masuk Tues..
tp kontraktor tak dpt nak angkut sampah2 dorang tu on time plak
so, kalo masuk wed tu mcm lega la sikit kot.

Danial, Damia & Adam..
nanti kita pindah rumah kay...
ala kadar jer rumah tu, yg penting mommy kite happy yek..










nanti, sapa2 yang rs berkenaan tu.. jemput2 la dtg rumah.. ek, tochehhhh!

Thursday, 13 August 2009

Rumah oh Rumah

Aisehhh...

sempatke nak masuk sebelum poser nehhh...
isk..


TOILET
in process.........


PLASTER CEILING
just started....


FLOORING
mmg sengal la FLOOR DEPOT
cam h***m!!
nanti aku ada masa aku nak anto artikel ke suratkhabar~!
aku mmg banyak masa... kan?


GRILL
pahtu, yang tukang repair grill pun satu hal
(satu2nya kumpulan pekerja2 Melayu)
takde coordination ke dorang ni??
pasal grill bunga terbalik?apa kes?
tak tengok dulu ke sebelum welding....
sib baik aku nampak...


KITCHEN CABINET
they start with concrete based unit tommorrow...
dan yang paling best korang nak tau tak?
selain drpd kitchen cabinet aku yang runtuh dikerjakan...
tadi baru aku perasan...
hobb dapur aku juga DIANGKUT SEKALI OLEH BEKAS TENANT2 aku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

please la, suck gila... orghh

Wednesday, 12 August 2009

My Journey to meet Danial & Damia

Happy Birthday Danial & Damia.

Mommy just got this opportunity jot down this experience. Sebenarnya nak tulis cerita ni before 8th Aug ritu, tp tak sempat. BZ!!!

OK, let's start.

When I was confirmed pregnant, I went to Dr Hamid Arshad's clinic to start check-up with him. When it was 2 months old, he confirmed that I'm carrying twins. After that, my hubby and me terduduk sekejap kat luar clinic. Nak digest. Mcm tak percaya pun ada. Ye la, first experience and Tuhan dah bagi rezeki 2 org skalik. Time tu, fikiran lebih kepada.. alamak... buleh ke nak handle ni?? Apa-apapun, alhamdulillah... dari segi genetik, yep I have it on my side.

First three months, mmg mabuk tak hengatnya. Especially after confirmed having 2 fetus in my bump. Berganda2lah mengada-ngadanyer morning sicknessnya. Memang lembik mcm kain buruk. Horror. Every morning mmg confirm muntah hijau. Orang tumis2, goreng2.. mmg takleh bau langsung. Tapi suka makan ayam goreng kunyit. Mcm mana aku nak buat tu??? - kata hubby satu masa dulu. Nasib la kan... ihihihih

Alhamdulillah start 4 mths tu dah hilang semua2 tu. Yang ada hanyalah selera kendarah makan yang tak kenal masa. hahahahha... alasan? baby la yang lapar... tapi mak baby yang kembang terlebih.

Masuk 5 months- balik dari Holland, got a bleeding sign. Oleh kerana twins, terus kene warded. Pahtu, bermulalah era masuk keluar sepital mcm masuk keluar kat mall. Tapi, masuk keluar sepital lagi best sbb diusung dan juga ada driver and kenderaan rasmi iaitu ambulan. Cuma tang pasang2 sirent tu aku kurang bersetuju. Macam emergency sangat dah rsnya. So, aku masuk HUKM, keluar- sbb takde ventilator, masuk Pantai, keluar jugak - sbb aku boring gila dok ngadap muka nurse2 pagi petang siang malam. So, mintak ngan Dr nak balik dok rumah. Dr benarkan, tp dengan syarat kene dtg check-up, takleh naik turun tangga, takleh jalan banyak2, takleh shopping, takleh itu takleh ini. Takpe. Janji balik dok umah. Balik dok rumah jer, I can feel a constant contraction! Adeh la.... bila dah gitu, hubby terus hantar ke Putrajaya Hospital untuk aku meng'admit'kan diri. Sedar tak sedar dok keluar masuk sepital, akhirnya dah smp 7mths pregant.

Dekat Putrajaya, merasa jugak la aku keluar masuk labour room beberapa kali. Asyik false alarm jer first 2-3 days masuk tu. After that, NADA!! my pregnancy was stable and all I've got to do is bedrest. Boring OK. Orang lain masuk labour room pagi, keluar petang. paling2 lambat pun the next day. Aku?? Dr kata, as long as babies are OK, we keep it until 40weeks.. maksudnya aku kene jadi penunggu ward bersalin tu 7-8 minggu lagik. Perut makin lama makin berat. Apa aku nak buat oii.. nak ngadap AF pun takleh (buleh tak gitu?)... dah la musim mawi time tu.

So, setelah menghapal nama-nama misi dan dapat finding bahawa takde Dr ensem kat ward itu.. maka masanya telah tiba. On 8th Aug 2005, after having a routine check at 9am, suddenly nurse2 dok kalut2 and panggil specialist utk validate. Akhirnya aku diberitahu one of the baby's heart beat dah pun slow, so we need to keluarkan baby2. Maka bertanyalah aku kepada mereka...

"Dr nak operate ke?"
"Kita try normal dulu, kalu sangkut.. we operate.."

ehhh.. apa kes aku nak try sakit dua-dua. Seperti biase, aku haruslah memberi cadangan macam aku ni Dr jugak agar satu kaedah sajer dipilih. Buat apa aku nak sakit 2 jenis-jenisan kan? So, hasil daripada mulut 'pandai' aku, maka Dr kata, we do the operation at 2pm! Hambik.. mcm mana neh.. baru 7 bulan weh? prem baby kah? aiihh... operate pun takut jugak.... hubby aku siap pegi keje lagi. bukankah saat2 begini hubby perlu ada bersama? hehehhe.. so, aku takmo la panik sorang2 kan? haruslah aku mempanikkan hubby aku skalik. Panik wei, sbb mcm tak ready plak, padahal hari2 dok bebel bila la nak keluar baby2 ni.

So, at 7 months old pregnancy, I have c-section for my babies. Sebelum operation punya procedure mmg cam hape. Aku mmg nak banned jer sapa2 yang cipta catheter tu, sakit gila. Dapat pulak aku kat nurse yang muda belia, batch pun hijau lagi! Nak bising2 pun aku dah mcm lali2 sikit. The operation delayed and start at 4.30pm. During the operation, nak best lagi, aku mabuk plak ngan anaesthetic drug tu... muntah2 bagai dekat OT tu, sampai la dorang kasik ubat tido kot kat aku. Tu pun lepas aku shivering tak hengatnya.

At 6:02pm, I was told to look at my first baby, Danial. I still can remember his eyes yang terkelip2 looking at me before I kiss him. When Damia's turn, haku dah 50% hidup. Tapi nurse tu paksa jugak suruh kiss Damia. Cara Damia nangis terkawal la sikit berbanding Danial.. hehehe. Time dorang dikeluarkan daripada perut aku, bilik OT tu aku rs cam pasar, Dr2 and misi2 tu lebih excited, riuh rendah! Danial plak, dengan nyaringnya dah test pitching suara tanpa segan silu wpun dia hanya keluar with 1.65kg. Damia was 2.2kg that time.

Aku? lepas kiss Damia, dah collapse sampailah kol 3am. Sedar2kan diri,cont muntah lagi sampai tpt operation tu bleeding balik. Kene lekatkan balik. Esok pagi baru mampu mintak nak tgk babies... tu pun Damia jer. Danial jauh. huhhuu.. he was in NICU. Underweight kan. This time,all that I can say.. c-section sangatlah sakit OK. Dah la aku irritate gila dengan catheter tu, ya ampun.. tolonglah. Bila pagi2 jer, time otak aku dah berfungsi dengan baik wpun dalam kdaan masih terbaring, aku terus tekan bell tak renti2 nak suruh nurse cabut catheter tu. Nurse kata, takboleh cabut lagi. Macam mana awak nak buang air, unless awak dah boleh bangun. And you know what, I tried my best to sit down and walk away from my bed, wpun rasa sangat menyesal lepas tu. At least, they take out that catheter. Tinggal sakit operation jer la. That nurse dengan muka sedikit kesal, kene lah cabut kan? hehehhe.... tp, mmg sakit time bangun tu, aku jalan ke toilet pun rs cam nenek kebayan yang bongkok tiga.

At the same time, Cik Naza kita juga berada di hospital yang sama, giving birth to her first gorgeous boy.. Adib.. kan?

Danial stay at NICU for 2 weeks. Kusut jugak la time tu, mana nak breastfeed yang dekat rumah, bila nak bfeed yang dekat NICU. Berpantang lagi, makan bende2 yang tak sedap dan berkhasiat, perut tak surut2. :). So, my routine, I went to NICU 3 times a day to breastfeed Danial. Daripada jalan perlahan-lahan sampailah dah buleh melangkah laju.. hehehe.. attire? t-shirt n batik sarung jer. Time tu, dah tak fikir bende lain dah. Janji Danial cepat2 gain weight and join the family. Alhamudillah bila Danial dah keluar NICU, kami berangkat ke Kota Bharu utk upacara berpantang.

So, that is roughly my journey of having the twins. Happy 4th birthday my darling twins.. Danial and Damia.. mmmuah!!



Tuesday, 11 August 2009

testing......

huh.. kalo dah buta IT mcm haku neh mmg laa..

Apsal takleh nak letak komen?

testing..

testing......

Sayugiya kah aku....

Saya amat tertekan..
amat menyesal kerana tidak membelinya satu masa dahulu..
Jika saya beli...
pasti saya tidak gila mati kutu seperti skarang..
melihat handbag2 yang ada di Malaysia..
saya mmg amat menggelupur kekesalan..

owhhh....
Mampukah saya berjanji dengan diri saya..
Mampukah saya mengekang (eceh) hasrat2 saya yang lain dan lain dan lain
Bagaimana dengan barangan2 dalam wishlist saya pula?
bulehkah saya berjanji, kalo saya beli..
saya hanya akan beli lagi 5 tahun lagi..
Percayakah saya pada janji saya ini..
sbb, sy rs ianya amat rapuh..
duhhhh...

tapi ianya amat practical.. betol tak?
Nt ada yg nak letak SLR laaa.. pampers la.. botol susu yada..yada...
pasti handbag ini menepati segalanya..

ohhh tolongla bersetuju dengan saya...



sapa2 buleh tolong carik keburukan bag ni?
saya nak wat proposal neh...



yang tengah kembang...



Brussel Hupdate

Ni citer lama. Dah lama dok dalam draft, baru nak publish. Nanti2.. kite buat liputan pasal Amsterdam plak.. ni, kite gi Brussels lepas France.

















Sinih kami spent one night jer, basically nothing much to do. We went to Mini Europe and Atomium then depart to bandar Brussels before go to our hotel. So, the first destination is Mini Europe,harga nak masuk Mini Europe sila rujuk gamba :). Kids below 4 adalah percuma.



















Masuk2 jer mascot burung oren ni tergedik2 nak amek gamba ngan kitowang, pahtu ada hati nak jual gamba2 kitowang dekat pintu nak keluar, mmg asam boi sebab dia jual gamba tu mahal gila, nasib baik ai tak terpedaya nak beli pun...


















About Mini Europe, hrmm....cantek la jugak. But, for me Legoland nyer miniature lagi cantek and tersusun. Overall, the place is OK, but ntah... for me takyah spend too much time kat sini kot, better for you to explore some other parts of Brussels.. he he he.. jahat sangatkah bunyi nyer? Takpa, itu pendapat ai yang pegi dengan anak 3 owang!! Lagi satu, kalo boleh, jgn beli fridge magnet kat sini, agak mahal. Begitu juga dengan t-shirt. So, senyum2 untuk amek gamba jer la yer puan-puan.. tapi anak2 mak dah tak berapa nak senyum sbb cuaca agak terik..

















































Pahtu kami berhajat nak ke Atomium, heheheh.. namun, akhirnya kami amek gamba dr jauh shj. Ahaks. Sebenarnya agak kagum juga dengan rekacipta bangunan tu, teruja jugak la nak naik. Tapi, memandangkan ai ni kurang menghargai lawatan sambil belaja, maka hasrat murni itu di KIV kan sahaja. Hanya perasaan kagum jer menular di sanubari.

















Ni la Atomium tu... pemandangan dari dalam Mini Europe.. yang bulat2 tu sebenarnya bangunan yang menyediakan pameran sains yang pelbagai bidang. Satu bulatan, satu kategori. Selebihnya rujuk la internet. :).

Seterusnya adalah Brussels town. Femes dengan chocolate... so, mak haruslah menyinggahkan diri (wat syarat) dekat satu kedai chocolate, alhamdulillah pekerja2 nya amat ramah, tak mcm France! (ada unsur dendam di situ). Yang penting is they're willing to speak English with their customers! (ada lagi unsur2 perkauman.. heheheh). Mak mmg bengkek aar dengan owang France yang bangga sangat dengan bhs dorang tu (lagi unsur2 tidak sihat yakni dengki dengan org France).

Lepas tu, kami teruskan jalan2 sekitar bandar Brussels. Amek2 gamba. Cantek jugak..


































The next day kami dah tolak ke Amsterdam. Brussels city for me adalah sangat best, sbb mcm cool and tersusun. Tapi, basically semua europe city or UK ke lebih kureng jer la... hehehhe... itu pandangan mak la kan.

Oleh yang demikian, untuk rombongan kekawan mak yang akan gi Brussels tu.. takyah spent time sangat arr dekat tempat2 ni, korang gi ar yang tepi2 pantai ke :), pahtu jangan lupa ole2 untuk haku... hehehhe

Sekian laporan dari Brussels. Tochehhh...



Monday, 10 August 2009

France

Okeh..

meh nak citer, ritu ai pegi europe trip ke France, Brussels and Holland. Kami pegi naik coach, pahtu naik feri (dengan coach2 sekali naik peri)untuk ke France, our first destination. Tribute tu Datin Seri Fadhilah, CikPuanFaizah, Kak An and of course to the rest of the trip members kerana banyak membantu. Ni nak update la ni. Gamba2 punya la banyak.. sampai nak termuntah nak pilih gamba.. So, ai nak letak gamba2 France dulu.

Ni la gamba coach kitowang, bus kontot.. best, sbb ada dua pintu - ada satu pintu kat belakang, betol2 depan muka kami.. hehehe..


















First destination is France sightseeing, pegi tempat2 yang standard gamba dalam calendar.. heheh.. and ai tak ingat pun nama tempat2 neh, bz dengan anak-anak! Tak kisahla walau ni dah second time pegi.. heheheh... sangat la hampeh kan? Takpa, further inquiries.. msg ai okeh.. Disneyland tu ai ingat la.. yang arch and muzium kepala 3 segi yang ada potrait mona lisa tu tak hengat la nama dia, yang pasti masuk pree.
































































































Ni gamba pemandangan depan Eiffel Tower.

Yang bawah nii dekat depan muzium yang ada potrait monalisa tu.. kami tersengeh2 kat luar jer.. ahaks!

























































































And

Dekat Disneyland. Ada 2 park. So, nasihat aku, kalo beli 2 parks ticket, masuklah studio park dolu.. sbb, nanti kalo masuk theme park, confirm ghalit and tak sempat nak gi tgk show/stunt dekat studio disney. Show selalunya abeh cepat, by 4pm tu banyak show yang dah tamat. Maka, hanya ada few rides utk kiddies..

























































Mende alah kuda mesti ada. Kat mana2 pun lah, pahtu pau duit aku. Anak2 aku plak mesti nak naik punya, apa yang bestnya tatau la. OO yea lupa, kalo ke eiffel tower, beli key chain tu kat bawah2 situ jer, jangan terpengaruh dengan ulat2 yang dok menjaja jauh dr Eiffel Tower. Ulat2 yang berkeliaran sekitar tower tu selalunya paling murah hehehee...

Sedikit pemandangan sekitar bandar Paris, area yang jual t-shirt2 and souvenir2 murah. Ramai gila kan umat? Hehhehe.. tak hingat la nama jalan ape, maklum la ada tour guide...

















































Lastly.. aii nak share tips2 untuk family travel.. memandangkan ritunyer trip most of us having min 2 kiddies.. kecoh la jugak, but at least ai know that I'm not the one who always late! Hahaha.. So, kalo nak travel europe

1. Kene tengok weather, even kdg2 ramalan takle tepat mana, at least buleh agak2. Esp to those yang nak pegi more than 4 days. So that takyah kecoh nak bawak jacket tebai2, bawak seminimum yang mungkin.

2. Better bawak la stock makanan or ration lebih sikit, mmg la hassle but, trust me.. worth it, nak2 kalo anak2 jenis yang makan nasik. Hangkut jer mini2 rice cooker or travel kettle. Most of the cheap otel or BnB will not provide semua2 tu. Silap2 haribulan dorang siap rampas lagi rice cooker kiter, konon taknak kasik masak kat dlmbilik otel. :). So, bila nak kene beli makanan luar, MAHAL nak mati!

read: kalo meka2 yang ada duit lebih,takpe..banyak juge otel2 best yang lawa2..

3. Kalo buleh, survey dulu any otel yang kite book tu, cuba dptkan gamba supaya tak terkejut katak or mata kene katarac bila sampai otel. Europe, esp France adalah terkenal dengan org2nya yang buduh sombong. So, kalo hotel2 murah, jgn expect cam kat UK, GBP30 tu still cantek and amat comfortable. Dorangnyer hotel kalo murah tu, mmg la jangan nak expect mcm2. Terkedu mak! Silap gaya dpt bilik busuk... uwaaaaaaa...

4. Study la btol2 map or dapatkan information sebanyak yang mungkin tempat2 yang nak pegi tu (ini yg pegi free and easy la esp). Sebab, dorang mmg takkan ckp English, pahtu sombong mcm tapir... mmg sangat tidak helpful. heheheh... kan org France adalah orang paling sombong dalam dunia. So, amat la susah nak dptkan information drpd dorang. Dinasihatkan agar carik hotel yang dekat dengan tram/public transport.

5. Kene cakap dengan conpiden, takyah nak impress2 (mcm most of English people do). Kalo nampak kite ni mcm tercangak2 sangat or kagum bagai dengan tempat dorang, wpun sebenarnya kite kagum heheheh, nt dorang ketuk rege, esp drebar cab. Dorang pun sombong bai...

6. Bawak sedikit bekalan ubat-ubatan..

7. Sila la bawa beg2 yang kosong... tehehehehhe... just in case nak isi 'barang-barang' terlebih yang 'terambek' dekat kedai... huhuhuhu... tp mahal laaa... yang paling practical pun fridge magnet... hauhauhauahu

8. Stroller si anak2 jangan lupa! Sebab, nt penat berjalan, dorang akan nak tido.. trust me.. bawaklah walau seleceh mana pun... hehehhe... nanti boleh shopping jalan2 dengan tenang..

9. Toilet dorang adalah sangat mahal, 50pences euro, kadang2 beratur dia panjang tahap gaban. So, kalo agak2 ada anak2 yang just start potty train, just forget it for a while, pakaikan je pampers.

Okeh, sekian shj laporan dari France untuk kali ini.

Tochehhh