Tuesday, 11 August 2009

Brussel Hupdate

Ni citer lama. Dah lama dok dalam draft, baru nak publish. Nanti2.. kite buat liputan pasal Amsterdam plak.. ni, kite gi Brussels lepas France.

















Sinih kami spent one night jer, basically nothing much to do. We went to Mini Europe and Atomium then depart to bandar Brussels before go to our hotel. So, the first destination is Mini Europe,harga nak masuk Mini Europe sila rujuk gamba :). Kids below 4 adalah percuma.



















Masuk2 jer mascot burung oren ni tergedik2 nak amek gamba ngan kitowang, pahtu ada hati nak jual gamba2 kitowang dekat pintu nak keluar, mmg asam boi sebab dia jual gamba tu mahal gila, nasib baik ai tak terpedaya nak beli pun...


















About Mini Europe, hrmm....cantek la jugak. But, for me Legoland nyer miniature lagi cantek and tersusun. Overall, the place is OK, but ntah... for me takyah spend too much time kat sini kot, better for you to explore some other parts of Brussels.. he he he.. jahat sangatkah bunyi nyer? Takpa, itu pendapat ai yang pegi dengan anak 3 owang!! Lagi satu, kalo boleh, jgn beli fridge magnet kat sini, agak mahal. Begitu juga dengan t-shirt. So, senyum2 untuk amek gamba jer la yer puan-puan.. tapi anak2 mak dah tak berapa nak senyum sbb cuaca agak terik..

















































Pahtu kami berhajat nak ke Atomium, heheheh.. namun, akhirnya kami amek gamba dr jauh shj. Ahaks. Sebenarnya agak kagum juga dengan rekacipta bangunan tu, teruja jugak la nak naik. Tapi, memandangkan ai ni kurang menghargai lawatan sambil belaja, maka hasrat murni itu di KIV kan sahaja. Hanya perasaan kagum jer menular di sanubari.

















Ni la Atomium tu... pemandangan dari dalam Mini Europe.. yang bulat2 tu sebenarnya bangunan yang menyediakan pameran sains yang pelbagai bidang. Satu bulatan, satu kategori. Selebihnya rujuk la internet. :).

Seterusnya adalah Brussels town. Femes dengan chocolate... so, mak haruslah menyinggahkan diri (wat syarat) dekat satu kedai chocolate, alhamdulillah pekerja2 nya amat ramah, tak mcm France! (ada unsur dendam di situ). Yang penting is they're willing to speak English with their customers! (ada lagi unsur2 perkauman.. heheheh). Mak mmg bengkek aar dengan owang France yang bangga sangat dengan bhs dorang tu (lagi unsur2 tidak sihat yakni dengki dengan org France).

Lepas tu, kami teruskan jalan2 sekitar bandar Brussels. Amek2 gamba. Cantek jugak..


































The next day kami dah tolak ke Amsterdam. Brussels city for me adalah sangat best, sbb mcm cool and tersusun. Tapi, basically semua europe city or UK ke lebih kureng jer la... hehehhe... itu pandangan mak la kan.

Oleh yang demikian, untuk rombongan kekawan mak yang akan gi Brussels tu.. takyah spent time sangat arr dekat tempat2 ni, korang gi ar yang tepi2 pantai ke :), pahtu jangan lupa ole2 untuk haku... hehehhe

Sekian laporan dari Brussels. Tochehhh...



2 comments:

Mrs LVoe said...

cute yea ur doter. cam jepunnnnn

inabu said...

sy baru je pegi brussel aritu, sama ngan cik siti wan kembang, juz spent 1 night kat sana, sy agak suka brussel (maybe sbb town dia agak cantik kot, heheh!!!), tp x sempat ke mini europe tu...