Monday, 10 August 2009

France

Okeh..

meh nak citer, ritu ai pegi europe trip ke France, Brussels and Holland. Kami pegi naik coach, pahtu naik feri (dengan coach2 sekali naik peri)untuk ke France, our first destination. Tribute tu Datin Seri Fadhilah, CikPuanFaizah, Kak An and of course to the rest of the trip members kerana banyak membantu. Ni nak update la ni. Gamba2 punya la banyak.. sampai nak termuntah nak pilih gamba.. So, ai nak letak gamba2 France dulu.

Ni la gamba coach kitowang, bus kontot.. best, sbb ada dua pintu - ada satu pintu kat belakang, betol2 depan muka kami.. hehehe..


















First destination is France sightseeing, pegi tempat2 yang standard gamba dalam calendar.. heheh.. and ai tak ingat pun nama tempat2 neh, bz dengan anak-anak! Tak kisahla walau ni dah second time pegi.. heheheh... sangat la hampeh kan? Takpa, further inquiries.. msg ai okeh.. Disneyland tu ai ingat la.. yang arch and muzium kepala 3 segi yang ada potrait mona lisa tu tak hengat la nama dia, yang pasti masuk pree.
































































































Ni gamba pemandangan depan Eiffel Tower.

Yang bawah nii dekat depan muzium yang ada potrait monalisa tu.. kami tersengeh2 kat luar jer.. ahaks!

























































































And

Dekat Disneyland. Ada 2 park. So, nasihat aku, kalo beli 2 parks ticket, masuklah studio park dolu.. sbb, nanti kalo masuk theme park, confirm ghalit and tak sempat nak gi tgk show/stunt dekat studio disney. Show selalunya abeh cepat, by 4pm tu banyak show yang dah tamat. Maka, hanya ada few rides utk kiddies..

























































Mende alah kuda mesti ada. Kat mana2 pun lah, pahtu pau duit aku. Anak2 aku plak mesti nak naik punya, apa yang bestnya tatau la. OO yea lupa, kalo ke eiffel tower, beli key chain tu kat bawah2 situ jer, jangan terpengaruh dengan ulat2 yang dok menjaja jauh dr Eiffel Tower. Ulat2 yang berkeliaran sekitar tower tu selalunya paling murah hehehee...

Sedikit pemandangan sekitar bandar Paris, area yang jual t-shirt2 and souvenir2 murah. Ramai gila kan umat? Hehhehe.. tak hingat la nama jalan ape, maklum la ada tour guide...

















































Lastly.. aii nak share tips2 untuk family travel.. memandangkan ritunyer trip most of us having min 2 kiddies.. kecoh la jugak, but at least ai know that I'm not the one who always late! Hahaha.. So, kalo nak travel europe

1. Kene tengok weather, even kdg2 ramalan takle tepat mana, at least buleh agak2. Esp to those yang nak pegi more than 4 days. So that takyah kecoh nak bawak jacket tebai2, bawak seminimum yang mungkin.

2. Better bawak la stock makanan or ration lebih sikit, mmg la hassle but, trust me.. worth it, nak2 kalo anak2 jenis yang makan nasik. Hangkut jer mini2 rice cooker or travel kettle. Most of the cheap otel or BnB will not provide semua2 tu. Silap2 haribulan dorang siap rampas lagi rice cooker kiter, konon taknak kasik masak kat dlmbilik otel. :). So, bila nak kene beli makanan luar, MAHAL nak mati!

read: kalo meka2 yang ada duit lebih,takpe..banyak juge otel2 best yang lawa2..

3. Kalo buleh, survey dulu any otel yang kite book tu, cuba dptkan gamba supaya tak terkejut katak or mata kene katarac bila sampai otel. Europe, esp France adalah terkenal dengan org2nya yang buduh sombong. So, kalo hotel2 murah, jgn expect cam kat UK, GBP30 tu still cantek and amat comfortable. Dorangnyer hotel kalo murah tu, mmg la jangan nak expect mcm2. Terkedu mak! Silap gaya dpt bilik busuk... uwaaaaaaa...

4. Study la btol2 map or dapatkan information sebanyak yang mungkin tempat2 yang nak pegi tu (ini yg pegi free and easy la esp). Sebab, dorang mmg takkan ckp English, pahtu sombong mcm tapir... mmg sangat tidak helpful. heheheh... kan org France adalah orang paling sombong dalam dunia. So, amat la susah nak dptkan information drpd dorang. Dinasihatkan agar carik hotel yang dekat dengan tram/public transport.

5. Kene cakap dengan conpiden, takyah nak impress2 (mcm most of English people do). Kalo nampak kite ni mcm tercangak2 sangat or kagum bagai dengan tempat dorang, wpun sebenarnya kite kagum heheheh, nt dorang ketuk rege, esp drebar cab. Dorang pun sombong bai...

6. Bawak sedikit bekalan ubat-ubatan..

7. Sila la bawa beg2 yang kosong... tehehehehhe... just in case nak isi 'barang-barang' terlebih yang 'terambek' dekat kedai... huhuhuhu... tp mahal laaa... yang paling practical pun fridge magnet... hauhauhauahu

8. Stroller si anak2 jangan lupa! Sebab, nt penat berjalan, dorang akan nak tido.. trust me.. bawaklah walau seleceh mana pun... hehehhe... nanti boleh shopping jalan2 dengan tenang..

9. Toilet dorang adalah sangat mahal, 50pences euro, kadang2 beratur dia panjang tahap gaban. So, kalo agak2 ada anak2 yang just start potty train, just forget it for a while, pakaikan je pampers.

Okeh, sekian shj laporan dari France untuk kali ini.

Tochehhh





4 comments:

Mrs LVoe said...

sha nie mmg xdpt mrasa p obersi.. paling jauh indonesia & spore je la. oohhh ade la p makkah & madinah ;-)

xdpt pegi dpt tgok pics pun jadik la

Muslimah Perth said...

babe, best nye ko jejln :) and with a peace of mind too! Good on ya mate!

naza said...

wah tenkiu la dgn inpo yg inpormatip tue ye..akan ai ikut bile pegi paghis nnt..esp bwk double buggy tuh!!toceh...

S.u.F.e.e said...

LVoe:
iskk.. Mekah la lagi best, sufee dah lama berangan nak gi Mekah dulu, tp masih belum mampu...

sheri:
not as piece as before... I''ve big decision to make...

naza:
sila2 la yer.. selamat berjalang2... heheheh.. itu based on experience aku la noo..