Thursday, 27 August 2009

Jaded House

Poyo jer tajuk aku tu.

Akhirnya sempat berblog.. heheheh... guna celcom broadband (lembab gila - next week nak pi order streamyx dah). So, nak kongsi sket gamba2 rumah yang sudah selesai di make over. With a very limited time and budget, I am soooo happy that we can make it within 2 weeks, as it is! The feeling is so special. Takla rasa nomad ke whatever. Senang kawan2 nak mai jalan2.. ye dak? meh... jemput dtg ke rumah..

Tapi dinding tak touch-up lagi. Sakit jugak la mata tengok kesan-kesan paku-paku yang x-tenant tinggalkan.. tambahan plak keje2 plaster ceiling and reno ritu kesan dia masih nampak. Nak cat the whole house, tp cam kene kaji belanjawan dulu.. :P...okay lah buat masa ni. Yang pasti lepas ni, whatever decision.. rumah ni takkan terbiyar lagi dekat tangan2 yang tak sesuai and tak bertanggungjawab.. paling2 terdesak sekalipun, I just let go the house. Serik jugak la buat masa ni nak rent out... hiiii.....


So the first piccas is the front side of the house.. we change the broken sliding door glass panel.


For the kitchen part, we just change an old grill to make more space for my wet kitchen. Skrg dah jadi wet kitchen la kan, dulu tempat laundry jer. Hrmm.. okay la jugak.. more space for the kitchen.. yg penting my new kitchen cabinet agak terpelihara kan.. kan.. kan??





This is our main living hall.. we took this piccas when our tenant still renting, so that curtain definitely not mine.. opppsss...


after repair/reno.. (abaikan barang2 lain yang bersepah2 tu)


This is our second living hall.. ruang tgk tv..



so, after renovation work.. hubby suka sangat dengan centre light tu.. okaylahh.. bagi la can..

sekali lagi, abaikan barang2 lain yang takde dalam description.. :P, takyah beli perabot dah, barang2 menan dorang jer dah boleh penuhkan rumah!




huhuhuhuh... nie lah dapur lama mak.. adiah lepas bersalin..... tp dah runtuh, bhg runtuh tu mak taknak letak.. nanti mak sakit mata..


hobb ku yang turut diangkut tanpa sebarang ganti rugi. Tapi takper lah.. dah tolak deposit..


so, haruslah mak dismantled semua and buat yang baru.. tak mampu la nak wat yang nyatuh segala bagai tu.. mahal nyah... so, mak bantai concrete table jer.. senang mak nak menumbuk segala..


so, basically, the kitchen area is totally changed... cuma nak tunggu warehouse sale, nak beli hood, hobb and oven... dengarnya dalam early September ni.. ada kitchen appliance and furniture sale.. dekat mana tu, nanti nak kene tengok dekat iklan dier, banner dia depan ampang park.



finally, our toilet!


We (err.. contractor la kan) took out the bathtub.. we change the whole tiles and of course, the whole units of toilet bowl's ring....


hrmm.. so, the house is actually got a lot of sentimental value. This is our first house after we get married. Dapat twins dulu pun dekat rumah ni. Other than that, semua kipas2 and lampu2 hubby yang pasang seniri, horror jugak takut tercabut or terpelanting... ahahhaha... tp time tu, mcm segan2 jugak nak terus terang perasaan takut mati kene tikam kipas yang dia pasang kat hubby kan? So, berserah jer la. Dulu2 tak appreciate sangat.. hehehheheh.. lepas dah rosak, tengok plak org tak jaga elok2 rumah ni and pahtu kene plak repair seniri, dr carik bahan.. sampailah beberapa org contractor... barulah rs mcm sayang terlebih..

so, sekian dulu buat kali ni... tata.......


pesanan penaja -
hana... before this mungkin sbb bz nak masuk rumah, hp ntah ke mana... hehehe... skrg dah ok, meh la dtg rumah yang tak seberapa ni.. dtg tau

6 comments:

Mi said...

Congrats on the success of the house renovation. The interior looks nice n loves the kitchen cabinet.

Nora

bing jie said...

P...mcam tgk Deco bersama eric pulak..or casa impian...or majalah anjung seri..As the first guess to set foot in your renovated house, i put my thumb up for u..hehehehe...
saba la ya...

YuS~N3 said...

kek mano umah ekau ni sufee weh?

jubedZ said...

2 thumbs up.. =) look so cosy..cantek arr... =)

ieda said...

behnye..

Bile la aku ada peluang nk gi melawat nih..harap2nya tak lama lagi la yer...

Hana' Yusuff said...

sufee...
baru je baca pesanan penaja tu..
nak dtg.. cantik! jemputla ai dtg.. boleh rasa nasi beriyani sufee dulu..hihi
bila nak mai shah alam?
raya ni ajak ramai2.. boleh jumpa cik puling, naza etc..kan kan...