Friday, 30 October 2009

Mesra-mesra...



isk....

suami mcm OK...
sekali org umah dia
macam sombong tak berapa nak OK
aku nak la beramah dan mesra..
kan ke 40 buah rumah sekeliling kite dikira jiran kita..
so, dia adalah jiran aku..
tapi takut la plak aku nak meramahkan diri
sbb bila time terserempak jer..
buat mcm haku ni halimunan..
mcm tak nampak jer..

ke aku patut cuba lagi..
ke nampak aku ni mcm org2 "biaser"?
yer la, tudun tak berapa nak labuh besar..
eh..alamak.. ok, jgn ober

tp kan...
kwn2 MMP aku dulu ramai jer yg style gitu
tapi kepala cam hokey jer..
ke sbb dorang dah mmg kawan aku?
ni plak belum jadi kawan aku..
tp, dah dekat 2 bulan berjiran ni..

ok, cukup2..
mari kite cuba untuk mesra alam..
nak cuba mcm mana yek..
start with nasik tomato ke sebelah?
hrmmm..

any idea??



Wednesday, 28 October 2009

makan

perubahan sudah dpt di rasakan..

dimulakan dengan berat 46kg sebelum melangkah ke alam rumahtangga (ececeh) dikala tahun 2004. 2005 bila beta pegnen, berat beta adalah 60kg... hrmm.. lepas pegnan, huh.. berat cuma turun beberapa kg and beta kekal dengan berat 50kg... (sapa suh tak pantang betol2 and bengkung segala?!sekarang menyesal...)

2006, berat tak turun2 dah.. camno nak buek tu? mmg berat itu amat utuh, tak gerak2.. pahtu, beta pegnen lagi... maka berat beta naik lagi untill 58-60kg.. haihh.. ngandung kembar pun 60kg, ngandung tak kembar pun 60kg jugak?? so, berat sapa tu benarnya? mak rs berat pancreas or berat my usus.. hahaha... berat pusat pun bley la kot..

2008, lepas pegnen dadam, berat mak 48kg... mak sukaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... rs mcm great achievement gila2.. but now.. no.. no... not anymore, am not that happy dah... I can feel some increament of my adipose tissues..


uhhhh....

1. beta dah mula rs perut beta amat tertonjol...
2. spare part beta bertambah-tambah...
3. bila beta jalan, peha beta dah mula gesel2..
4. banyak baju dah mula ketatttttt
5. selera makan beta tak pernah surut....

tolonnnnnnnnnnnnnnnnnnnn.... takut nak timbang... brp berat beta skang yer?? biyarla masa yang menentukannya...




Tuesday, 27 October 2009

Radang Jiwa



urgh.. banyak yang terjadi and yet tak sempat nak update, hehehe.. mcm la keje aku ni blogging sepenuh masa.. mak tak sempat nak nyahhh.. even banyak nau nak share... okeh.. apa important event or scene yang terjadi


yang pertama


issue with CEC Real Kids Putrajaya - Incident happened during the concert last weekend. Just few seconds before the show, I captured one incident yg mmg buat aku really pissed off. Jadik kat Damia. Aku ada gamba, malas nak tepek sini.. sbb pedih ok setiap kali tgk org wat centu! It's happened when one of the Putrajaya CEC teachers (not even twin's class teacher) handle kids cam siut. Kasar gila. Luckily, aku sempat plak captures plak the incident, mmg la hangin!

Alhamdulillah dah settle, selepas mak pegi jumpa pihak administration. Tadi la aku n hubby gi nak jmpa the principal, nak tunjuk segala gambar2, principal plak tak mai lagi (mek salleh pun curik tulang eah.. ke sbb mesya nyer environment, oops!). So, dpt jumpa yang second important person dorang. Maka, aku pun 'present' lah dekat second important person tu. iAllah nt akan diforward juga ke Principal through her email. Hopefully this kind of thing tak jadik lagi. Aku byr mahal2 (setiap cost kene darab 2 ok), senang2 nak main kasar ngan budak.. mcm tu py cikgu pun buleh diterima masuk ke? langsung tak pandai nak approach budak. Ingat Malaysian tak reti nak dispute, nasib la.. kalo dah padayappa tu padayappa la.. dan2 tu tak mengaku main kasar, hishhh!!!! nasib aku ada gambar tu.. lagi nak denial... *sabar..sabar..*

Ikutkan aku nak bentikan jer, tgg std 1 baru start htr sekolah balik. Yang pasti, area putrajaya mmg susah nak carik english medium pre-school. Aku nak withdraw jer terus dorang tadi, tp pihak admin mmg pujuk and say sorry gila2. Aku pun dengan mcm bagusnya kata nak cuti 2 bulan.. januari baru start balik.. heheheh.. bleh gitu?

Pikir-pikir balik, kalo nak htr tmpt lain, yang ada pun Nexus International School, semua cikgu mat salleh, tp byr la kan 28ribu setahun... Q-dees and smart reader bukan landed property, shop lots jer.. *sila sepak saya*.. heheh

So, lesson learned: If you pay for the service, you have 100% authority to dispute, especially when involves children. I always believe that there will be always a better approach for children. Kalo rs nak baran2, hah jadik pemandu bus nadiputra.. bas kat putrajaya mmg setahun skali muncul. Tingat kes yang mamat Sudan ba*i and her malaysian girlfriend tu,huh itu mau 3 hari aku tak abis nak maki kalo wat entry pasal tu


Yang kedua plak...

tak pasal2 pihak imigration nak charge haku RM900++ sbb lambat covert visa si jawa. Hello.. aku dah htr bulan July ritu, hantar dekat imigration Putrajaya yang makan gaji buta tapi tak buat keje tu... dah la bila pegi nak follow-up, pegawai tu MC la, keluar sekejap, mati accident la, cuti panjang sbb tempang la, seminar, ada hal, lunch..bla bla bla.... so, semalam bila pegi ingatkan dah setel semua process.. mmg la ayam... satu hapa pun tak buat, mcm htr application tu kat tiang lampu jer


sudahnya, hubby aku amek balik borang tu (and takde apa-apa kesan penerimaan/process) and now nak proceed dekat imigration shah alam.. pegi sana, yada,yada,yada...haaaa.. amek ko, byr la rm900++ sbb nak renew lagi setahun + denda tak buat temporary pass!sekarang aku rs mcm nak sumpah pegawai2 imigration KLIA yang pernah ckp kat haku takyah buat tu.. jadi meja makan IKEA or selipar crocs.


alasan dorang:
aku tak mohon temporary pass utk masuk mesya - yer la dia kan UK domestic worker nyer visa. Dulu time balik sblm ni ke mesya, bila mohon secara rasmi dekat imigration london, balik mesya kecoh2 ckp... tak perlu ni.. takyah pun takpa... yada,yada.. siap kene gelak lagi kononnya aku ni skema la bagai... crap kan?? skrg padan la muka haku sbb kene byr wpun dia dah ditukar milik kepunyaan MIL aku!

**sib baik cik maza yang pegi, kalo aku yg pegi.. mmg mana-mana yang aku jumpa tu makan stokin

oo yea, an extra info.. if u lias with imigration, call berjuta billion kali pun mmg depa takkan angkat, sama ada dorang semua pekak atau bagi no phone kuil semenyih


3. aku tak sempat nak buat wet groceries last weekend.. haih..
4. booking nak pakai SFE and what???? end of January baru ada slot aku... gila!


need a therapy.. just cant wait this weekend..yehooo. sekian terima kasih.



Thursday, 22 October 2009

mIDnIGt Show




Thank you yang for giving me this oppurtunity.. *muahhh*


Lama dah tak layan midnite movie.. zaman-zaman blaja dolu2 selalu jugak (sila jgn ikut contoh iniey!). Tp, skang pun pelajar, mmg la tak sempat jugak.. huhuhhu.. sibuk mcm hape jer.. paper,paper, paper... *busan*


Nie la rakan-rakan midnite..
err.. my hubby tukang amek gamba ni, dia ikut skali :)



mak tgk papadom.. gila layan! oo yea.. dadam alhamdulillah dah sihat.. tu yang mama ada chance bkepang.. nak plak ada gud fren of mak lepak2 kat my house..

tochehhh.......



Tuesday, 20 October 2009

Dadam oh Dadam



dadam demam

actually from friday lagi, nampak dia cam quiet and slow. hati dah berat nak shoot to CH, but then.. ething was prepared and mak plak ingin menjadi menantu of the year, maka haruslah diteruskan jua. First nite at CH, dadam demam amat teruk, so we shorten-up our stay to 1 night, burn another night. padan muka.. padan muka siapa? muka aku la sbb heret jgak dadam.. shian dia. So, ahad morning.. baru bawak dia gi klinik. shian dia.

hari ahad ye adik-adik dan kakak-kakak sekalian...

paeds adalah tidak bekerja pada hari ahad - read: yang bjaya mjadi paed adalah sudah kaya maya kebanyakannya, duit berbusut2.. maka paed takkan bkj di hujung minggu kerana wiken adalah untuk keluarga. So, kalo anak2 sakit demam, kene plak time weekend, sila bsabar tunggu weekdays kalo still insist utk ke paeds.

bawak jer la ke mana2 klinik?!!

kalo bleh nak terus ke paeds.. shian kat dadam. bukan x caya doktor biasa.. cuma, lebih selesa and berpuas hati kalo terus ke paeds. bwk doktor biasa, kdg2 their recommendation tu mungkin tak bersesuaian and will end up with bring kids again and again.. that's referring to my own experience. so, tanak perkara yang menyakitkan hati terjadi lagi. First time bring dadam tu ordinary clinic somewhere in WM, the doctor simply diagnosed that dadam only having a normal flu (without checking him in details). Maybe sbb terlalu ramai patient, or dadam nampak cam sihat, cuma according to his mom, dadam cuma demam n kurang selera makan (yer la haku bukan Dr, mestilah gitau apa yg aku nampak jer). So, sbg doktor, dialah yg kene check, bukan buta2 dengar dr aku. Yang bestnye, her feedback only this ... "maybe he still doesnt get used with Msia weather". The next day, I brought him to another paeds in Shah Alam, for a second opinion (since the temp is not even decreased) and we were mentioned that dadam is having HFMD, see.. how different it was?? Nak pengsan mak!!

Maybe takat ni, ai tak cukup bernasib baik sbb tpaksa pegi berkali2. So, alhamdulillah for those yang terus jumpa Dr yang serasi for their kids. Senang nyah! Me? setakat ni Klinik A*dek di Shah Alam yang paling sesuai for my kids.

This time, when I managed to bring dadam to paeds,(sbb wikend paeds adalah tidak bkj) he was diagnosed broncopneumonia... finally, twins bjaya turunkan penyakit dorang time kecik2 dulu. Dadam was given some obatan, and after 3 doses antibiotics, kalo tak ok, kene admitted... uwaaaaaaaaaaaaaaa...



Thursday, 15 October 2009

Off to.....




off to Cameron Highland, pegi time deepavali lak tu, ngalahkan ape jer kan nak coti2 time ni sapa nak raya benarnya neh?. Ni PIL hubby la punyer rancangan.. haku mcm kureng bersetuju, apatah lagi musim2 manusia penuh yakni public holiday.. aiseh..

ok.. apa2pun mmg dah kene pegi ponn. 3 hrs journey cramping in one car.. haihh... daoakan agar menikmati coti2 yang indah n permai. Ok, ni gamba latest mak dengan bopren mak.. :), untuk tatapan sapa-sapa yang mungkin dah lupa muka mak mcm mana.. yang ingat mak la kan, yang nyampah takyah tgk, cepat2 navigate away :)



So, ni plak handbag2 mak... ermmm... which stroller eak practical untuk mak heret kat sana?



so, mari bercuti bersama keluarga mentua... *tepuk2*


Wednesday, 14 October 2009

To Do List




Adeh la.. fenin la mak asyik baca-baca jer niehh.. mak nak list down few things yg mak plan nak buat in this short time

1. Nak carik tailor baju kebaya.. tailor lama tanak buat baju yg pesyen2 la plak
2. Nak usha vaio baru :P
3. Nak survey wallpaper utk rumah
4. Nak beli lambu tidor bilik Danial & Damia
5. Nak try recipe lasagnia che idot
6. Nak ajak makan2 a.k.a housewarming
7. Nak keta baru <--- tak relevan heheheheh
8. Nak gi bank-in duit raya hanak-hanakku - maafkan mak yer :P
9. Nak terminate ASB loan lepas dpt dividen
10. Nak kene buat cake birthday utk MIL
11. Nak print gamba2 nak wat hiasan dinding
12. Nak gi karambunai or bandung
13. Nak beli natural sabun ada aku jumpa kat blog mana ntah... huhuhu
14. Nak tgg keajaiban berlaku, sbg contoh: tiba2 jer phd aku dah siap lalalalal


ermm... jap, mcm banyak la plak, rs mcm gila bernafsu.. uihh.. duniawi sangat pun yer ni.. okeh2, mari insaf bersama2. List ni aku alter lepas ni.. now, nak kene siapkan keje dulu, lgpun aku dah merepek banyak.. agak biol sikit



Friday, 9 October 2009

Hasil menjadi Dato'Bandar

Mestilah syok!

Saya adalah agak merana sbb raye poser yang lalu saya perlu memakai baju resmi raya yakni kenkurung yang sangat tidak selesa (kecuali ada satu baju kurung moden tailor import dr Kedah, yeah!)

puan-puan dan tuan-tuan..

untuk orang2 leher jinjang tak cukup size macam saya, ianya adalah amat susah untuk mencari baju yang dah siap, masuklah kedai mana pun, kalo OK di badan, kain labuh bak nak penyapu sampah, kalu kain OK skalipun, susun mesti songsang dr yang biase pakai.. bagi lah jenis baju apa skalipun, jubah ke kebaya ke kebarung ke mengkarung ke, kurung pahang, kedah, songkla skalipun....huh.. jwpn nya, yang ditempah jugek yang selesa di badan mak..

ker.. saya yang songsang kat sini?hehehe

maka, hari ini.. saya pegi untuk menghadiahkan diri saya beberapa kain utk wat baju raye mak suka nyahhh... lama tak membuat baju kebangsaan neh, dr 2007 tahu... *tepuk-tepuk*. Maka, dengan menjunjung utuh warna tema hijau pucuk pisang (mak kagum sbb mak tak gila rambang otak melihat kain2 yang menyelerakan ittew)... mak berjaya mengekalkan tema tersebut dan tidak bias. Mak dah janji ngan hubby (dia bising sbb dia kata tak perlula buat tiap2 tahun baju melayu dia, tak pakai sangat katanya <-- usih...terbakar kan sentence ni?), mak akan hanya stop buat baju melayu dia SETELAH dia ada semua range colour yang basic2. Purple, gold, turqoise, maroon.. dah ada, so kali ni hijau apple! (ini pun nak kecoh ngan aku bila aku panggil ijau pucuk pisang.. sama jer la).

Namun, perlu dihighlight di sini, harganya tidaklah mahal dan mak mampu lagi nak beli nasik campur kat dept lepas neh, berbaloi ok, mak puas ati.. sbb semua org kene pakai warna pilihan mak.. ngeh ngeh ngeh... nasib! mak dah beli semua skali tmasuk Daddy, Danial, Dadam and Damia, semua ijau... alallalala...

So, inilah hasilnya...


Yang ni mak mcm suka, pahtu derang dah potong, mak cam rasa cam kain langsir... pahtu.. mcm lawa, tgk2 lagi, mcm bunga besau.. tapi.. kain dia best, takyah iron...


So, marilah mak namakan kain2 ini...


A - adalah untuk mak.. mak beli sbb dia murah. Murah dr harga pasar borong wakaf che yeh!! :P
B - untuk ibunda mak.. lining biyar menantu dia beli hahahah
C - kaler2 gini, haruslah untuk mak...
D - untuk my auntie terkasih... stakat ni tak berubah fikiran lagi yer..
E - tak pamer kat situ, utk MIL ai.. (sila tepuk.... )


maka, utk matching2 kali ini mak dah pilih dulu.. I lloikkeee.. wpun the colour is so not me.. takpa, nak cuba kaler2 terang, kalo jalan malam2 senang.. jgn orang ingat police traffic sudah.. yer la berkilau bebenau, harap2 lembu pikir 6 kali sebelum kejar aku..

(yer.. yer.. ini bukan kaler mak.. mak tahu, mak janji akan pakai sekerap mungkin!)


okeh.. esok nak bawak pi kedai tailor ku di Bangi.. okeh, sekian laporan di jalan TAR untuk hari ini.





p/s: agak2 vouge dak pakai kaler hijau besinau ni... melangkah keluar dr keta "kaler itam" ku... apa kata maeiz... heheheheh

Thursday, 8 October 2009

Datuk Bandar

esok nak jadi Menteri Perhubungan...
nak tgk lalulintas dekat KL.. *wink*

Wednesday, 7 October 2009

birokrasi

haihhhhhhhh

apa kene la dengan mouse aku ni, dah tukar battery pun lg nak tunjuk keras kepala.
ada banyak lagi mouse yang hebat ok.

yang mouse baru ni pun satu
apsal lak wire berjela2
pahtu siap ada lampu2 bersinar n kelip bagai
mcm nak wat lampu sambutan keputraan di raja jer
mesti product designer dia ilang fokus
nak buat mouse ke keta control neh
dah tu ada wire, aku suka wireless ok!!!

tp.. sbb mouse wireless asal aku dah rosak
terpaksa la mak pakai juga yang wire berjela2 ni

hi..

ok

cukup2 merapu.. ni semua birokrasinyer pasal.. dem!!

Monday, 5 October 2009

Disturbance Mode

Salam and Arigato~!

ini adalah disturbance mode

I feel sad for a lot of people. Most people don’t realize when they say something they’re mentioning a lot more than they realize. I was taught to speak good about people, to forgive people for their faults. With the way many people behave nowadays, I’m wondering if this is still a sincererity in life... eventhough they're good friends.. relatives or even siblings

***************


dulu tak pernah ada sbrg perasan meluat dekat sesama muslim (kalo bangsa lain indon.. eh tersilap ada la jugak kadang2 perasaan kurang selesa), apa lagi kalo org tu berkait rapat and ada di sekeliling.



Cuba nak elak mcm mana sekalipun, mesti sampai jugek ke telinge aku ni..



Dulu.. nak nyampah2 kat orang pun, pikir 10kali. yer la ntah2 orang len berganda2 nyampah kat aku. So, seingat aku mmg tak pernah ada perasaan meluat sebegini rupa, tak pernah. Dulu.. nak nyampah2 kat orang, perasaan tu takkan drag.. sekejap jer dah boleh let go.. Dulu.. nak nyampah2 kat orang, mesti dengan mudahnya nak cari distraction lain and my heart will automatically forgive and forget.. hrmmm... sekarang, apa dah jadi ngan mak ni nyahhh?


1. adakah ini satu tanda2 penuaan?
2. adakah akal waras aku dah terhakis (tue la ni semua PhD nyer pasal)
3. adakah ter'develop'perasaan dendam tersumbat stage 1? or D1T1? hahaha
4. ke dah dekat ujung nyawa.. uhuhuhuh.. minta ampun dan maaf semuanya.. (yang tolong settle my cc yeah..)


ntah...


yang pasti, asal terdengar jer cerita terbabit, mode terus jadi tak btol.. pastu draggg... aihh.. ni mcm phsyco la plak kan? bila dah berumur ni, susah plak nak let go. Tak baik neee.. macam mana nak control nih... depress stage 3 ke aku neh? buat bodo jer la eak.. I'll try my best to get rid of it. Or at least, that is what I'm gonna start with. Get rid. I don wanna know. I dont care. I'll get myself distracted with something else.

I'll never regret for what had happened to me...
(mana pegi cikwankembang yang taiko tu? ngan perasaan sendiri pun kalah ni)

Even so, setiap orang diuji dengan cara yang berbeza. Tak perlukan simpati sapa-sapa :), it's not even helping. You may get this part easy in your life, gud on you then. Rezeki masing-masing.. giliran masing-masing. Mudah-mudahan saya berjaya mengekalkan sifat2 berhemah saya, aminnn... azam baru sempena nak raya haji ;P.. (improvised version, boleh tak gitu?)


1. nak baiki diri untuk menjadi hamba Allah and menantu yang lebih baik
2. more thankful...
3. more money oppurtunities..
4. more happiness
5. new car (eh.. boleh tak letak dulu, a reminder.. hiks)

AND lastly...

6. more rational to take all hidden message, and cepat2 tobat untuk hilangkan amuk.. :) . Dah. apa aku dah merepek ni..



p/s: susah juge kan nak baca hati orang ni.. orang yang kita kenal lama pun keihklasannya belum tentu untuk kita.. sekadar beringat :)




Sunday, 4 October 2009

Next Clearance

As informed in my previous entry, here a few more pre-loved items to let go.....




Chicco Baby Walker RM50
(bought for RM2++... tak ingat sangat :P)


SOLD



Elego Baby Walker RM50
(bought for RM179)



SOLD



***********
Baby Cot RM50

1. Including mattress (bumper cot is not included)
2. Pick-up only (can arrange for delivery with additional RM10 to your home)
3. Can fit in sedan car
SOLD



*****
MacLaren Twins Stroller
(bought for Rm1599)

1. mint condition, hardly used
3. suitable from newborn till age of 3++
4. up to 30kg
5. got lil' wear and tear at the handle (both side)

SOLD




********
Brand New Multipurpose Food Processor
from Maulinex

(RRP for RM250)

Selling for RM120





* 19 different functions, 700W motor
* Large 3 liter food processor bowl
* 1.5 liter blender bowl
* Chopping and blending attachment
* Dough kneader
* Blades for fine/coarse grating and slicing
* Citrus press for freshly squeezed citrus fruit juices
* Metal whisk for perfect whipping

SOLD


okay, for more details leave me a message.......

Thursday, 1 October 2009

Stuff to Go



heheheh..
tajuk cam gempak jer. But I do have few things to let go, yang biase2 je yer, bukanlah jenama gempak2 :)). So, those yang berminat, drop me your email/leave me a message and we'll be in touch.

So, before I proceed please advised that

1. The items are pre-loved and used, so the price is negotiable..
2. I wont put so much details. If you are really interested, please email me for further details (more pictures/payment/postage cost) .
3. Sales item can be refunded within 3 days of purchase-postage cost consider burn la yer.. I'll refund only the item value cost



Item 1: Esprit Handbag RM45



come with a long strap - buleh buat sling bag juger la kiranya
bought it for GBP49, used once only
SOLD



Item 2: GuyLuroche Purse RM6

beli dekat SOGO, dah lama dah. but masih elok.


SOLD



Item 3: Small Kipling Purse RM20





Item 4: Elle handbag RM20



Item 5: United Colours of Benetton RM45



I bought it for GBP39 (RRP)
SOLD


Item 6: Bonia small handbag RM10


(booked)



Item 7: Braun Buffels Handbag RM 45








SOLD


Item 8: Hilly Handbag RM25









got small stain at the bottom right hand side, orange colour. Not so obvious, but it's there

(booked)



Item 9: Topshop Handbag RM40







coming soon..


walker chicco
walker elgo (anakku)
twin stroller from mc laren (side by side position)
multipurpose mixer maulinex
baby cots


tunggu yer, ai tak sempat nak upload gamba :)). harga buleh runding iAllah..