Tuesday, 20 October 2009

Dadam oh Dadam



dadam demam

actually from friday lagi, nampak dia cam quiet and slow. hati dah berat nak shoot to CH, but then.. ething was prepared and mak plak ingin menjadi menantu of the year, maka haruslah diteruskan jua. First nite at CH, dadam demam amat teruk, so we shorten-up our stay to 1 night, burn another night. padan muka.. padan muka siapa? muka aku la sbb heret jgak dadam.. shian dia. So, ahad morning.. baru bawak dia gi klinik. shian dia.

hari ahad ye adik-adik dan kakak-kakak sekalian...

paeds adalah tidak bekerja pada hari ahad - read: yang bjaya mjadi paed adalah sudah kaya maya kebanyakannya, duit berbusut2.. maka paed takkan bkj di hujung minggu kerana wiken adalah untuk keluarga. So, kalo anak2 sakit demam, kene plak time weekend, sila bsabar tunggu weekdays kalo still insist utk ke paeds.

bawak jer la ke mana2 klinik?!!

kalo bleh nak terus ke paeds.. shian kat dadam. bukan x caya doktor biasa.. cuma, lebih selesa and berpuas hati kalo terus ke paeds. bwk doktor biasa, kdg2 their recommendation tu mungkin tak bersesuaian and will end up with bring kids again and again.. that's referring to my own experience. so, tanak perkara yang menyakitkan hati terjadi lagi. First time bring dadam tu ordinary clinic somewhere in WM, the doctor simply diagnosed that dadam only having a normal flu (without checking him in details). Maybe sbb terlalu ramai patient, or dadam nampak cam sihat, cuma according to his mom, dadam cuma demam n kurang selera makan (yer la haku bukan Dr, mestilah gitau apa yg aku nampak jer). So, sbg doktor, dialah yg kene check, bukan buta2 dengar dr aku. Yang bestnye, her feedback only this ... "maybe he still doesnt get used with Msia weather". The next day, I brought him to another paeds in Shah Alam, for a second opinion (since the temp is not even decreased) and we were mentioned that dadam is having HFMD, see.. how different it was?? Nak pengsan mak!!

Maybe takat ni, ai tak cukup bernasib baik sbb tpaksa pegi berkali2. So, alhamdulillah for those yang terus jumpa Dr yang serasi for their kids. Senang nyah! Me? setakat ni Klinik A*dek di Shah Alam yang paling sesuai for my kids.

This time, when I managed to bring dadam to paeds,(sbb wikend paeds adalah tidak bkj) he was diagnosed broncopneumonia... finally, twins bjaya turunkan penyakit dorang time kecik2 dulu. Dadam was given some obatan, and after 3 doses antibiotics, kalo tak ok, kene admitted... uwaaaaaaaaaaaaaaa...



2 comments:

bing jie said...

laaa...yeke...siannyer...so, ko duk kat mana ni?

idot said...

i want more..i want more..i want more.
kita buat petition tuk cik kembang rajin-rajin tulis blog.
cik kembang, cepatttttt

idot.