Friday, 9 October 2009

Hasil menjadi Dato'Bandar

Mestilah syok!

Saya adalah agak merana sbb raye poser yang lalu saya perlu memakai baju resmi raya yakni kenkurung yang sangat tidak selesa (kecuali ada satu baju kurung moden tailor import dr Kedah, yeah!)

puan-puan dan tuan-tuan..

untuk orang2 leher jinjang tak cukup size macam saya, ianya adalah amat susah untuk mencari baju yang dah siap, masuklah kedai mana pun, kalo OK di badan, kain labuh bak nak penyapu sampah, kalu kain OK skalipun, susun mesti songsang dr yang biase pakai.. bagi lah jenis baju apa skalipun, jubah ke kebaya ke kebarung ke mengkarung ke, kurung pahang, kedah, songkla skalipun....huh.. jwpn nya, yang ditempah jugek yang selesa di badan mak..

ker.. saya yang songsang kat sini?hehehe

maka, hari ini.. saya pegi untuk menghadiahkan diri saya beberapa kain utk wat baju raye mak suka nyahhh... lama tak membuat baju kebangsaan neh, dr 2007 tahu... *tepuk-tepuk*. Maka, dengan menjunjung utuh warna tema hijau pucuk pisang (mak kagum sbb mak tak gila rambang otak melihat kain2 yang menyelerakan ittew)... mak berjaya mengekalkan tema tersebut dan tidak bias. Mak dah janji ngan hubby (dia bising sbb dia kata tak perlula buat tiap2 tahun baju melayu dia, tak pakai sangat katanya <-- usih...terbakar kan sentence ni?), mak akan hanya stop buat baju melayu dia SETELAH dia ada semua range colour yang basic2. Purple, gold, turqoise, maroon.. dah ada, so kali ni hijau apple! (ini pun nak kecoh ngan aku bila aku panggil ijau pucuk pisang.. sama jer la).

Namun, perlu dihighlight di sini, harganya tidaklah mahal dan mak mampu lagi nak beli nasik campur kat dept lepas neh, berbaloi ok, mak puas ati.. sbb semua org kene pakai warna pilihan mak.. ngeh ngeh ngeh... nasib! mak dah beli semua skali tmasuk Daddy, Danial, Dadam and Damia, semua ijau... alallalala...

So, inilah hasilnya...


Yang ni mak mcm suka, pahtu derang dah potong, mak cam rasa cam kain langsir... pahtu.. mcm lawa, tgk2 lagi, mcm bunga besau.. tapi.. kain dia best, takyah iron...


So, marilah mak namakan kain2 ini...


A - adalah untuk mak.. mak beli sbb dia murah. Murah dr harga pasar borong wakaf che yeh!! :P
B - untuk ibunda mak.. lining biyar menantu dia beli hahahah
C - kaler2 gini, haruslah untuk mak...
D - untuk my auntie terkasih... stakat ni tak berubah fikiran lagi yer..
E - tak pamer kat situ, utk MIL ai.. (sila tepuk.... )


maka, utk matching2 kali ini mak dah pilih dulu.. I lloikkeee.. wpun the colour is so not me.. takpa, nak cuba kaler2 terang, kalo jalan malam2 senang.. jgn orang ingat police traffic sudah.. yer la berkilau bebenau, harap2 lembu pikir 6 kali sebelum kejar aku..

(yer.. yer.. ini bukan kaler mak.. mak tahu, mak janji akan pakai sekerap mungkin!)


okeh.. esok nak bawak pi kedai tailor ku di Bangi.. okeh, sekian laporan di jalan TAR untuk hari ini.





p/s: agak2 vouge dak pakai kaler hijau besinau ni... melangkah keluar dr keta "kaler itam" ku... apa kata maeiz... heheheheh

7 comments:

Hana' Yusuff said...

barula den faham Datuk Bandar tu..

ok lg tak tempah dari 2007.. den tak tempah dari pregnant Hasya.hjg 03!huhu.. sampaila 08 baru la ada 2-3pasang bj tempah.itu pun sbb mak den dah bising2 sgt kata tak bersyukur dgn duit yg ada utk beli baju. hehehe..

eh..ahad ni ada rumah?nak dtg raya ni

S.u.F.e.e said...

hana,

tlg beli goreng pisang dkt komuter tu bleh? :P hehehe lama la tak makan tu..

S.u.F.e.e said...

hana,

ok set, dtg around 2pm ke atas.. dtg tau! (wpun den segan2 sikit)

MaizMalik said...

apa lagi nak dikata sufee oiii...hantar document cepat cepat! hahahaha

Asmida said...

kelakau la mu ni, sufi!

Hana' Yusuff said...

sufee...
hana baru baca balik ni..
patut la hari tu cakap pasal pisang goreng komuter ..nanti nak dtg shah alam, hana gi beli..k!

II riEnAsHaM II said...

tiii..rayo aji pon siap ado theme color jugok ko???kelas gitu!! aku rayo aji theme colourful doh..hehe..but i like ur green apple kain tuh...comey...