Monday, 30 November 2009

Salam Selepas Raya

Salam Aidiladha untuk semua...

supposely, it's was a 6-7hrs journey.. having Danial, Damia and Adam.. in this journey, in one car, I will definitely make a wise decision and book a flight ticket earlier kalo nak balik KB next time, the better!!



Demi membalikkan diri utk raye di kampung halaman terchenta.. mak tafakkur jer la disepanjang2 perjalanan itu... diorang adalah sangat Bising ok!



So, nak tepek gamba anak2 aku di pagi raya..


Ni la gamba anak dara aku n anak bujang aku di pagi hari raya. Tema hijau :). Mana Danial menghilang pun aku tatau, takleh nak detack, sebab dia manjang berkepit dengan tokdaddy dia. Aku nak warning2 pun payah sbb ada 200% immunity dr grandparents. Maka, dengan penuh besar kepalanya, dia pun berayalah dengan amannya.. cett!


Raya di KB penuh dengan upacara sembelih sana sembelih sini, namun, gamba salah satu upacara korban yang ada.. hrmm.. mcm janji2 plak pakai warna sama!



Ok


Pahtu kan, pahtu kannnnnnnn... pahtu kannnnnnnnnnn... hehehhe *tarik napasss jap* .... barang yang mak order dr US ritu dah sampaiii........... huahuahuahuahauah... mak suka nyah!! mak suka! tiba2 mak bersemangat nak mengamalkan rawatan menenyeh skin care ini secara exclusive, mana la tau lepas ni nak nampak muda, anggun menawan sweet 17th ihihih...


Nak tengok?? (poyo gila plak aku rs)




teng ting tenggggggggggggg...



This is a recommended set by Eli, orang Noirliliana tu.. aku siap kasik gamba kulit aku, harap2 dia takdapat kesan sampingan seperti hilang selera makan. So, kita tengok, mcm mana hasil muka aku nanti. Kalo berkerak jugak macam skrg, mmg itu adalah disebabkan keturunan, mmg huduhnya adalah secara turun temurun, takleh nak jampi and buat apa2 dah huhuhuh.. redha jer lah. Tapi, kalo aku tiba2 jadi iras2 manohara tuanku Z*ara, aku buat wawancara khas *sila muntah skrg* hahahhaha

Read: aku adalah hamba Allah yang bersyukur dengan apa yang diberi, namun dr kecik keluar perut mak aku yg tanak bela aku tu heheh, takpa tu citer lama, aku rs aku tak pernah merasa mendapat kulit mulus tulus ala2 telur rebus bukan telur pindang yang busuk itu ok!. Dari dulu smp la kawen and beranak pinak, kulit aku tetap tak mulus lagi tidak flawless bak kata omputih dan kalo time preggy mmg hampir semua ruang kat muka haku jerawat berlomba2 nak tumbuh.

Namun alhamdulillah aku tak penah kena penyakit2 kusta atau skin chronic yang menjadikan kulit aku mcm kulit tapak kaki ~ so, all in all.. aku tetap bersyukur hehe :), and mengharapkan prodcut ini berkesan. Cakap banyak pun tak guna, karang takde hasil aku humban jugak kan?? kan??

okey lah yer.. mari membasuh muka skrg, tochehhhhhhh!!



Monday, 23 November 2009

Pembaziran Terkini

Okeh

Saya bercadang utk membazir mendapatkan this COACH MADISON CHAINLINK MAGGIE.. tolong brainwash saya..... saya memang tgh gila sangat suka akan desingnya, sila tampar saya utk kembali ke alam nyata dan waras dalam membuat keputusan.. tp, sebelum tu, mari kita tgk... tidakkah ianya sangat stylish?? owhhhhh... mari kita sama2 stadi..



Inilah ghupenyer....

Yang ni lebih kurang dengan my coach parker leather, kaler gray jugak.. patutkah mak teruskan?


Ini? Kelabu lagik...


Ni mcm len sikit kaler dia... tp so typical coach kan?
signature type ramai sangat yang pakai..
(mcm la dorang mintak duit haku nak beli tu ye dak?hehe..)


This ONE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! I loiiiiiiiiiiiiiiiiiikkeee....





Tolong... hnss2.. oxygen!!





Apa-apapun, lepas tanpar nanti bagi pendapat yeh.. warna apa yang chantek.. masehhhhh!!!


Cup Cakes




mcm mana la agaknya cara si twins ngan kawan2 skola.. how're they communicate, how are they getting used with Malaysia's school culture.. the teachers.. hrmm.. hopefully twins will like their school.

As a mommy.. iskk... tak abih2 risau. Ntah la nape aku nak risau lebih2.. takut itu, takut ini.. I just wanna make sure they are happy, enjoy learning.. serik sikit lepas kejadian ritu.. heheh.. aku lak yang serik lelebih!

so, as their end year school party, I'll provide them this cup cakes.. hopefully one day they will remember.. tiba2 tingat kegigihan mommy aku (she's housewife) dlm menjaga aku ke skola. Bfast tak penah miss.. ribut taufan banjir, mommy mesti buat bfast utk aku. hukhukhuk - emo sekejap. aku skang, anak2 gi skola breakfast yang hasil tangan tu kadang2 sangat, buleh kire dengan jari. Manjang beli roti jer hahahaha.. hope to be better peeps..






sekian saje laporan ntah hape-hape utk kali ini.

tochehhh~ tgh gila coach maggie la camna nak wat ni???

Thursday, 19 November 2009

Memori Twins (1-2 mths old)




Tengok baby2 themok and tembham.. sangat geram... hrmm...

ye, saya mmg teringin nak tambah baby, tapi bukan skrg.. nanti2 lah.. abiskan study ni dulu next target, kalo diizinkan kalo ada rezeki lagi, mak nak yang gegirl... tp kalo dpt yg aboy.. takdelah smp nak kasik dia kat umah kebajikan... uishhhh!!! Nauzubillah

suka la tgk baby2 ni.. alahai.... *sambil tersengih2 sorang* time dorang takleh buat apa-apa, takleh merangkak, takleh bertatih hehhehe.. dok terkelip2 comel tunggu org angkat... hahahah (cuba skrg.... mak oiiiiiiiiiiii... aku rs cam nak beli bas jer kalo gi jalan2 tu)

tp, menjadi baby adalah chumel kan... gerammmmnyer! Hasil drpd perasan tak tentu gedik ni maka tangan pun rajin la menggodek folder lama2 hihihihihi... carik gamba anak2 ku ketika kucill..will upload gamba twins tu dulu.. harap2 Danial tak marah mommy sbb letak gambar2 ni, hahaha... time dia penuh bulu and kedut2 kulit yer la. baby premature, lahir 7 bulan!gambar dadam kene korek hard disk daddy ~ malas


Ini lah Danial, 1 day old.


First time mommy dpt pegang.. dia dekat NICU fr first day lagi. The day after baru mommy dpt pegi, yer la mommy pun koma tak hengatnya.. sedar lepas 12hrs, mabuk ubat bius maaaa. Sebaknya time tu.. dlm hati aku tak henti2 doa supaya semuanya OK.. and alhamdulillah.. even born with 1.5kg, besar sikit jer dr botol kicap.. no complications, cuma underweight.



And this is Damia, born with 2.2kg..

Rilek jer tido, abang dia takde kat dia pon dia rilekkkkk jer tido...


Time ni roughly aged 20-25 days old..






tgk la bibir dia.. hangus.. 2 mgg dlm NICU, ada about 3 days under UV light caused of jaundice! lagi la.... kesian dia... daddy dia time siap nak pakaikan lip gloss. okey, cukup dulu.. supaya aku tak merapu meraban lebih2.. nt2 sambung





tochehhh..


Tuesday, 17 November 2009

Rahsia Perut Tebal

Nak tahu tak apa rahsia aku yang makin tebal perutnya neh? Mariii... ikutlah cara pemakanan ini kalo nak gemuk dgn cepat mcm aku.....



breakfast
roti canai/nasik lemak/nasik berlauk
teh ais/any cold drink
*aku mmg tak minum air panas even dlm pantang pun cori2 minum air sejuk, takble tahan nyah (jgn ikut, tak elok utk urat saraf.. heheheh)


lunch
nasik campur yang mcm2 ada..
teh ais/any cold drink (read:tehais adalah peveret)


sesi petang
pisang goreng/cempedak goreng
rojak/kopok leko/yong tau fu
minuman - pastilah yang sejuk dan sedap


malam
nasik campur
neslo ais
roti arab/roti canai



dah tu, mcm mana nak kurusnya senah????!!!!!

uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
menangisi nasib diri yang bagai dipam2.. adeh la
tp takpa... study kan penat... ecehhheceh
banyak lak tu dateline and presentation - bosan betol

dah tension.. apa lagi nak wat..
makan jer la kan??
uiskk... mcm mana nak pakai kebaya baru ni!!
haiyaa... isk!
susah hati jer lebih
tapi selera makan takleh nak compromise
itu sedap, ini sedap...

hubby? hahhahaha... yes..yessssss
dia pun dah makin boroi
takde la ong dok ckp aku tak masak la ape la
yang pasti.. dia dah tak kerempeng..

tp aku? apa alasan aku? duh... *shengal!!!*



Monday, 16 November 2009

Congregation Day





Saya sudah mau muntah mengadap kerje saya yg masih tak siap2..
akhirnya saya mengambil keputusan untuk menyalahkan blog ini..
now I've been distracted.. I want to update my blog.. yeyehhhh
update about my crazy-super-tired-weekend.. hehehe



Happy Congregation to my elder brother..
congratulations,finally he made it!

juga terima kasih kepada U*MNO, kalo tidak kerananya maybe my brother belum terbukak ati nak further stadi dia... sysshhh.. takleh elebrate pjg2, nanti kene marah..


Brother and his wifey

satu adiah muchi2 dr isteri terkasih (busuk2 pun takpelah...hahahhaha)
er... anak2 meka? uhh.. tak dpt dikesan


with Tok Daddy..

tok daddy not feeling that well lately :(, wishing him to get well soon



Hubby and brother...

adik ipar yang ter'ober' excited.. LOL... semacam plak aku rs... alhamdulillah aku dah ada anak 3.. just wondering robe size apa abang aku pakai ni, dah jadi cam fitted plak!


TokMommy and the twins..

baju yang tokmi pakai tu, anakanda dia yang kasik.. (sila muntah) sila rujuk kepada kainnya.. cantek tak? hauhauhauahau... aku beli nak suh buat baju raya aji, dia dah salamaaaaaaaaattt pakai.. huh, mak aji ni btol la kan....


Utk yang kurang paham, tokmi adalah mak aku... hehehhee

best betol dok Mesya, kalo ado important event, musti aku buleh sebuk sama...



and lastly.........


*

*


*


*




*




*





*


mestilah nak tepek anak bujang aku yang kenit neh...


ok!!






tocheh.. nak smbg keje yang ntah bila akan siap!



Thursday, 12 November 2009

Sejak bila.......






Sejak bila hubby aku start blogging??


*LOL*


bukan patut abihkan write-up ke...



uppsssss

Wednesday, 11 November 2009

citer hari ini




ada bbrp issues... adakah saya marah dengan isu2 berbangkit tersebut? jawapannya adalah....


1. issue committee meeting - utk semua postgrad std.. smlm aku dah present, next 2 week aku lagi yang dipilih utk present, apa case?? next wed kene hantar first chapter plan and 2 weeks after plak kene htr the whole plan of study!! at the same time running the exps.. oiiiiiiiiii... mana aci, banyak lagi la std2 lain, apsal aku plak.....

jawapan yang ini, petanda baik ke buruk ke mak kurang berpuas hati!


2. isu warga asing - susah la kalo berlambak2 sangat bangsa mereka ni, kat hotel kat shopping mall, kat kdai makan jangan ckp la.. kedai kain, kedai perabot, kedai cermin, housekeeper... bersepah2..yang aku paling sakit hati, yang bangla2 or nepal or india or semua2 lah yang tak paham bhs melayu. heloooooooooooooooo.. ko keje kat mesya, nak carik rezeki kat muka bumi malaysia, bercakap bhs malaysia adalah untuk dibayar gaji... customers of course akan ramai malaysian.,... kalo tak paham melayu pun, at least la.. basic english tu.. kene la berusaha utk paham... yadey... abis, ko nak expect org2 yang gi makan tu.. nampak org indon ckp indon, nampak bangla ckp bangla, nampak sudan ckp sudan ke?? adeh aaaa.... kecik tanak belaja pandai2.. kan dah kene merantau nak carik rezeki... kan dah kene kutuk dgn penduduk malaysia yang tgh bengong ni??

yang aku marah sgt nyer.. kalo kat kedai2... aku order kambing dapat cipan, order ayam dapat unta.. order air dpt gajah... haihhhhhhhh...

pesanan aku utk tokey2 yang amek foreign worker, tlg kasik kursus konsep komunikasi berkesan buleh? kalu nak cepat maju and kaya raya, tlg la jgn fikir nak jimat cost jer (mcm la aku sorang je yg nak gi makan kedai dia)


jawapan utk issue ini : mak bengkek dan nyampah!


3. issue jiranku - time ai sampai rumah td, serentak dengan jiran ai.. kirenya sama2 parking la you know.. hehhehe.. aku biase lah, takde plak inisiatif nak tegur or senyum, sbb dah berkali2 cuba tp hasilnya mcm hampas. tapi!!!!!!!!!! kali ni.. tiba2 jer dia kasik salam and menuju ke aku untuk salam.. perkenalkan diri.. ngeeeeeeeeeeeeee... pastu, mula la mak yang jadi terlebih2 peramahnya, biasa la kan senah?

jawapan utk issue ini: mak impressssssssssss!! syukur alhamdulillah.. rs mcm tidak kesunyian lagi (sila muntah skrg) dan juga bertambah koleksi kawan2 yang bertudung besar2 di sekeliling, best tak? uuhh.. sgt best mak rasa... mcm org bagi adiah rumah sebijik kat aku, tiba-tiba jer rs cam rumah dia rumahku juga, eh.. buleh??


4. issue kemalangan jalan raya - ada eksiden!! teruk.. jam gila kot area putrajaya and serdang and highway2 yang seangkatan dengannya petang td. sib baik aku in opposite sidae namun takleh lari la drpd menjadi typical malaysian, tercangak-cangak nak tgk sana sinun, kalah police traffic.. bila dok usha2 tu *perlahankan kereta dan menambahkan kadar jammed semasa itu adalah sesuatu yang sgt pasti*... an suddenly ....ayyakkk.. ternampak ada mayat (innalillahhh) yang masih berlumuran darah and dahpun diselimut dengan surat khabar..

jawapan utk issue ini: depan sepital pun kalo dah nak jadi, eksiden jugak- so, sama-samalah kita berhati2 ketika memandu. eksiden td depan sepital serdang


5. apsal comment2 yang aku approve tak appear???? aisehhhhhhh... ni dah second time jadik.. karang ingat aku nyombong plak


okeh, nak smbg buat keje. tocheh~





Tuesday, 10 November 2009

colourful weekend..




I just passed my committee meeting presentation today, so tak pedulik, harini tanak tengok dah mende2 yang berkaitan dengan PhD.. lalalalla.. nak berkepang.. lalallaa.. tak kira, nak buang masa jugak break jap. OK

Weekend lepas mak agak tepu, otak penuh sbb ada presentation. Tapi, takkan nak melepek jer kat umah, mau naik hantu anak2 mak. maka, terpaksa la mak burn that saturday.. dengan harapan, I will have my ample time on Sunday wpun tahu harapan itu sangat2 la tipis. So, last weekend nyer activities

No.1 pegi sunway pyramid wpun jiwa tak tenang untuk potong rambut Abam and Dadam, but then si Dadam ni plak bila sampai time dia, boleh dia hulur tangan kat hair stylish tu and mulut tak henti cakap

"otong... uku...uku........." rambut la dadam oiii.... bukan kuku....... kalo kuku pun nak hantor stylish bengkok la mommy... at the end tak jadi potong Dadamnyer rambut.. selamat duit mak. So, abam plak lepas potong rambut perasan ensem abis, terkemut2...hahahhahaha... teruk betol ikut pangai daddy la tu!

boleh tgk muka dia yang tersipu2.. argh, tak larat!


Sesi kejar mengejar budak kenit

tak larat nak kejar Dadam.. haih, tak bwk stroller dia, panjang jer kaki tu



asal ada orang tegur2 dia, mesti dia cakap "atalllll.....", pastu mesti tunjuk bekas kene gigit nyamuk... what happen to Damia? huh.. boleh dia tido sepanjang2 masa kat Sunway Pyramid tu.. haiyaaa... dr dalam keta lagi dah tido... alasan? "I want to get my energy back!"...



then upacara makan2, mana kitorang makan eak.. oo yea, dekat new wings.. besar gila dah sunway neh, sesat basat aku nak carik kedai2 lama dulu. sambung balik citer makan, kami try pasta house, more on japanesse food.. sedap, banyak makanan best.. anak2 haku dah la gila pasta - gud option!


wpun takde comisyen, namun nak tepek jugak
ni adalah gamba depan kedai yg aku ckp tu..


budak kenit yang sgt suka missou soup (betol ke eja nih?)

aku dah ty, ianya halal :), so sila-sila, buat mcm kedai seniri...



no.2, kami lepak2 dekat palace of golden horse ceh, mcm org2 kaya jer bunyiknya dengan ayahtok and mamatok, pegi dekat pool dia jer la. Kami numpang club member previlage ayahtok jer, kami seniri mana la mampu. Lalu depan otel tu boleh la, hahhahaha. Well, it's such a nice place, anak2 pun nampak enjoy. pool dia pun mcm children friendly. nak describe lebih pun tak guna, layan gamba jer la..


Ni, on the way nak menuju ke pool.. haruslah tepek muka mak.. hahahhaha


Cikimomok yang obsess dengan air



Dadam yang obsess dengan pink google... (Dadam, it's pink!!!!)


Dadam refuse to wear his swimming suite..
confuse, nasib baik mommy bawak swimming pants


Abam yang juga obses dengan air, tp tak tahan sejuk...


and, bila dah abis mandi, semua pakat lapar
this is my favourite pic...
mcm sedap gila la kerepek tu sampai lentok2 dadam... :)



time ni ke hulu hilir pun mak bawak journal.. heh boring sungguh!! bukan baca pun tp buat penawar... hihihi


tocheh... masa utk membeli belah