Tuesday, 5 January 2010

Kisah di petang Selasa

Tragedi Januari.. ye, hari ini aku telah berjaya buat keje bangang
*read:aku dh dpt license dr umur 17thn okkkkk


Nak tau apa jadik kat keta aku ni?



Memang agaknya makin nak menambah usia, makin menjadi2 badi aku... haihh.. aku mmg agak reluctant kalo nak kene isi minyak.. hehe.. apehal kan, bukan allocation aku (gila selfish kan?). Tak. Jawapannya sbb aku malas (lagi la sampahan). Ngee..

Apabila CWK mencemar duli mengunjungi petrol station utk mengisi minyak hari ini, maka bermula la sesi malang untuk CWK. huuhu.. nak tahu kenapa?? haaa.. sebenarnya CWK confuse dengan input2 from hubby (cehh.. salahkan org lagi tuu), confuse pasal harga2 minyak, minyak 97 la minyak 95 la.. so, bila smp giliran nak kene isi minyak sendiri tanpa ada hubby, mula la buat keje bangang.. mata aku only scan for the cheapest rate jer, mana nak kira label2 yang lain. So, label tu la yang salah! Bukan aku.. aku tgk harga jer... setelah tgk harga mana lagi murah, aku pun isik jer la minyak ke keta aku.. pedulik apa faktor2 lain... hahahaha.. and, banyak lagi yang aku tak pedulik... as....


tanpa pedulik kenapa noozle dia ada cover besik...
(selalunya mcm takde cover2 besi tu)

tanpa mengambil kira kenapa susah sikit nak guna pump dia...

tanpa melihat LABEL di pump tersebut..

tanpa ada apa2 perasaan lain... macam otak tertinggal dekat dalam opis..




setelah mengisi 17.8L, yang menelan cost sbyk RM30.23 (aku letak sikit sbb aku kedekut!hehe) ... datangla sorang pekerja bangla sambil mata dia melihat pump yang aku baruuu jer letak balik dekat tempat asal dia... dan conversation goes like this...


pekerja: ini kereta pakai itu DIESEL kaaa kak?

aku : sorry... eerr.. what !!???!!!!...
*mata dah terus tgk kat pump yg aku br letak tadi.. yess, it was DIESEL!!

pekerja: .... ini kereta, pakai minyak DIESEL ka?

aku : tak.. errr... pakai petrol...
*dan di kala dan saat itu... hati aku dah menangis air mata jagung... uwaaaaaaaaaa... hubbyyyy!!!

pekerja: ayoooo.... apppaaaaaaaaa... ayooooooooooooooo... itu kereta enjin piston bla2bla2bla.. ayooo............... yada2.... ayooooooooooo... ammaaaa.... ayoooooo.. (sambil tepuk2 dahi pegi dekat bos dia)

*aku tafsirkan ayat di atas ditranslate sebagai : astaghfirullah perempuan ini sudah isi diesel sama dia punyak kereta...


hehehe... pahtu, apa jadi pada aku ?? sengih jer la mcm kerang busuk and.. of course tunggu towing car dtg... so, selamat bermalam di workshop la wahai keta. Thanks loads to Ajan yang turut sama membantu aku di sepanjang tempoh aku menjadi kerang busuk di stesen minyak tersebut.. sekian!

*utk sheri.... sorry sangat tak dpt gi airport as promised.. kete aku tadakkk buat sementara waktu... uwaa!!

toceh



17 comments:

elida hanan. said...

hahaha ni lawakk.. adeiiii

Hana' Yusuff said...

alamak..tak tahu nak komen apa..

terus tak leh start ke?jadi mcm ne?

-x pe2.. jgn salahkan sesape.. lepas ni lebih bernasib baik insyaAllah

bila boleh jumpa agaknya ni?sabtu atau ahad ni ada tak?tak janji sbb suami stand-by.

S.U.F.E.E.N.A.N said...

Kahkahkahkahakahah....!!!jem sungguhlaa saing aku sore nih..tp aku bangat bersimpati (pd keta-tak pasai2 kene tido kat bengkel..huahuahau (gelak ala pirates of carribean)

Maza said...

kekanda tak marahhhhh. waima, kanda saaaangat happy kerna dedinda mmg nak berjimat ditahun baru nih. dinda, dinda (dgn manjanyer) walaupun kereta kita kaler hitammmm elegent dgn rim kaler silver ala2 ring beg coach you gitu, tak semestinya kita kene letak minyak yg nozzle kaler sama hitammmm dan DITOTOP dgn cover besi kilat2.

naik moto pegi perol,
pegi beli sebatang pensel,
kalau enjin tulis petrol,
jangan letak minyak diesel.

nasi lemak sambal bilis,
pedas sambal berair mata,
lagi terang dia tulis,
kanda konpius tiada terkata.

potong bawang mata pedih,
berair mata basah pakir,
jangan runsing jangan sedih,
kanda syukur dinda okey.

cemar duli la kunun...

Shuhada Samri said...

kak sufee..

hahahahah..( jap nak gelak dulu..) hahaha...mcm mana lah boleh tak terperasan...

tak pasal2 akak dah patah kaki sekarang...hahahaha...macam2 lah...

II riEnAsHaM II said...

hahahahaha...gilo mung tiii...nanggak ko buleh tuko diesel nge petrol..siye ko keto mung...

Baiti said...

speechless! masa ko cakap "tanpa pedulik kenapa noozle dia ada cover besik...
(selalunya mcm takde cover2 besi tu)"


aku dah rasa ngilu weh!!!...

d.a.m.i.q.u.l.a said...

mak oi saspen sy bace cite ni.awat la smapai tertukar ngan diesel.kalo tertukar ron 95,97 tu ok jugak uhuk uhuk

ieda said...

Kesimpulan: rajin2 la ke stesen minyak..hehehe...

mimi said...

Aku tgh gelak kekek2 kat seat aku ni hah... lagi hebat aku gelak masa baca komen encik maza ko... tahap senak aku gelak... Sorry la erk.. tak bermaksud.. tapi mmg kelako ler Fee.

Takper... kesilapan akan jadi satu pelajaran terbaik.. tapi kalau buat lagi.. tak terkata!!

che'puan Idot said...

alahai.....
sadis sungguh,

mesti trauma nak isi minyak lagi.
aku pun gelak2 jugak baca...bukan nak gelakkan ko.
tapi tergelak sebab karangan ayat ko.

Anonymous said...

hahahaha... lawak tul karangan kau ni and pantun2 maza... Buat aku tergelak jer...

sufi, sianyer kat kereta mu. Nasib baiklah Si Bangla tu bagitau. Kalau mu terus drive kereta tu after masukkan minyak diesel, parahlah jawabnya enjin kereta tu nanti.

Bila nak tunjuk gambar penuh kereta baru ni? hihi...

-zu-

Liyana said...

Hi,
I selalu singgah sini tapi as a silent reader aje. Walaupun kejadian agak tragic tapi comel aje bila you yg cerita. Anyway, tak apa, dalam Amazing Race pun ada team yg tersalah isi petol/diesel :)
Hope your car is fine.

Che Kay said...

Aduhai Cik Wan Kembang, saye simpati atas kebutaan ilmu minyak2 yang ada di stesyen minyak itu~ Terima Kasih berkongsi cerita lawak utk saye gelak hari ini. =D

cik jijah said...

alahaaaaiii CWK.. patik tumpang simpati!!!

aSma.mUnshi said...

seriously..klakarnyew..how come boleh tersalah ltak diesel?..first case i've heard in my life..haha

naza said...

alos sufee..awat laa bimbo nyor..jgn marah ek...lawak jugak la baca pantun maza ni..ade jugak wanita begini di zaman ini..hahah..(aku pun suspen isi minyak kt UK ni..dh la kete biasa pun ade pakai diesel..bahaya nih)
btw ni jd pengajaran jugak ni..chill babe!!