Wednesday, 3 March 2010

Gojeskah anda..

helo souls..




mcm mana ye nak control2 bende begini..
wondering if this is also happened to others
anyway, it's truly isnt my fault...
it's lil voice... that voice!!
mak tak bersalahhh...



terasa gojess kah anda jika...


1. pegi membuat facial but in the end, buying the unnecessary products

yehh.. in my life, I've been introduced to facial treatment about 3 months before my wedding, up to now.. adalah 4 kali all together. hehe. yer la, kalo dah tanda2 ketuaan tu makin jelas, kedut bertingkat2, kawah bertambah2... skin tone pun makin tak even, maka mula la memikirkan utk melanggani consistant facial treatment. masalah mak adalah, whenever I go for the treatment, tak kiralah kat mana skalipun (read: setakat ini mak tak pnah pegi facial yg sama), I'll end up beli product2 dorang yg sometimes tak pnah guna ponnn... mesti terbeli.. paling2 buduh pon sponge muka.. adoii la.... pastu bila dah balik, muka masih lagi mcm bas langgar tembok, dah.. terus demoralize and product2 akan terus terbiarr... uhh... sgt tidak gojeeess!!


2. pegi nak beli replacement compact powder jer... tp...

ini satu lagi. mak adalah penggemar MAC (ecehh.. mcm la grand beno), sgtttt suka akan compact powder MAC. menutup cela ai, ok. tp, dr dulu smp skang tak pandai2 nak apply make up secara gojess. takat bedak tu ok la lagi. nasib la bibir jenis yang takble pakai lipstick, mesti kering tak hengatnya. paling2 gojes mak buleh apply hanyalah lipgloss shj.. berangan la nak matching2 kaler lipstick dengan tema event ke baju ke.. Namun puan2.. ini semua tidak menghalang saya drpd terpedaya dengan hasutan2 mereka. cukup susah hati kalo nak pegi beli any replacement, meeeesti haku terpedaya nak angkut segala eyeshadow, lipstick or yg plg tempting is brush2 dia tu, dengan harapan akan makin pandai mengaplikasikan nya. konon2 nak la merasa smokie eyes bagai (btol ke term ni) ... tp, sudahnya bersawang jer kat atas meja... urkhh... sgt tidak gojess ok apabila beli mcm2 skali tak reti2 nak pakai.. huwaaa... tp yg gojessnya bila ai tidak menghampakan hubby ai bila dia nak belikan all kind of stuff.. :)


3. pegi nak wat grocery, skali mcm2 masuk list barang...

okeh, grocer akan dilakukan once in 2 weeks. depends la jugak. kalo ada visitor, kdg2 kene pegi kerap drpd tu. hehehe. Selalunya akan ada la list2 barangnya. takla menonong jer masuk troli kan. tp... ada juga kadang beli grocer berdasarkan menu2 yang bakal dimasak, dengan harapan bila nak masak nanti semua bende dah ada. Ouh.. sgt tidak gojess apabila, menu hidangan adalah mengalahkan catering, so pembeliaanya juga adalah ala2 nak bukak restaurant... troli nak tolak pun dah kan main susah, sudah tidak boleh bercatwalk... mana taknya, mcm2 ada dlm troli tu... mcm plan menu makanan sampai bulan depan... mcm hypermarket tu dah tak bukak esok. Tapi, yang gojessnya adalah bila niat kite baikk.. nak masak mcm2 kat family, kan gojess tuuu... wpun saya takle terror pun masak :P, niat tu dh dpt pahala dah kan?


4. pegi dgn nawaitu nak beli blouse, skali blouse nyer tak jumpa..

sakit jiwa sangat. time kite tanak beli... berlambak2 yang berknan di hati, yang memenuhi specifikasi, yang harga berpatutan, yang indah menusuk dalam mata yg memandang. however, when it comes to the conditions that... we have enough allocation, concrete reasons, ample times, right place and right timing... utk membeli sesuatu barang, blouse contohnya.. mesti susah nak jumpa yang betol2 love at the first sight. Pulak! So, akan end up dengan beli blouse yang hanya berkenan sikit2.. beli tetap kene beli sbb keluar dgn nawaitu nak carik blouse. kalo balik tangan kosong, nt takle tido malam sbb mimpi ngeri heheh. lepas beli blouse yang berkenan sikit2 tu, selalunya jauuuuuuuuuh dekat dasar hati, mesti nak kene carik lagi, tak ikut piawai kan. so, dah bape banyak dah tu nak kene beli? hadoi la. kalo jumpa yang berkenan banyak2 tu dengan harga berpatutan, rs la gojess kan? kalo tiba2 harga berganda mcm harga tiket penerbangan ke KK dengan airasia yang last minute? ouhh.. tiba2 rs mcm nak pegi spa..


5. pergi menemani hubby mencari barang2

selalunya, kalo dia membeli gadget2- adalah sangat malas utk join. tidak gojess ok menemani beliau pegi kedai2 gadget dengan muka yang sangat fake apabila cuba memberi sokongan palsu. tp, dlm malas nak join tu, kadang2 pegi jugak sbb smbil2 menyelam, harus la nak minum air. lagipun, sgt gojess ok... bila menemani hubby smbil2 membantu dia byr tiket parking low yatt yg mahal nak mati tu, atau juga menolong beliau membyr mana2 parking station di pusat2 membeli belah itu... menjadi teman hubby di kala jammed (read: hubby adalah sgt grumpy kalo kene jammed). But, yang haku rs tidak gojess adalah apabila, setelah tidak berjaya lagi menutup muka boring menemani beliau, maka kaki ini melangkah ikhlas ke mana2 kedai yang berpatutan and akan end up dengan membeli barang2 yang lgsg takde kepentingan untuk di beli. oohhhh... tidak gojess apabila duit terbang begitu sahaja.


ok, sy akan pergi shopaholic therapy after this. tocheh.

5 comments:

bing jie said...

P...nampaknya, aku juga ada penyakit yg sama (read: aku baru perasan. Ingatkan aku sihat selama nih) hohohohoho....

maiTuty said...

owhh sgt lah gojess kak CwK..
hehhehee

S.u.F.e.e said...

jan: muahahah... itu kan penyakit azali... takkan ko lupa bila kite menyalah gunakan bus SUM tu..

maituty: gojess seperti maituty kahh... ouhhh mak vangga... tocheh2

Nurul a.k.a Riko said...

Hi...salam singgah.

Nice blog..w/pun it's my 1st time singgah sini. So true pasal no.1 tu...facial. Once dah 'terjebak' dgn facial mmg susah nk decline biler derang promote suh beli itu..ini..yada..yada..yada...he.he..he

green apple said...

no. 3 tu selalu sgt terjadi, so at the end malas nak tulis senarai barang sbb konfem yg masuk bakul kang lagi banyak yg tiada dlm list.