Wednesday, 28 April 2010

Ini adalah entry yg panjang dan bosan

mode:hot
mood:adalah sangat swing...

harap2 cepatla reda..
tak bole nak hangin kapla lama2
nanti tanda2 penuaan mak makin jelas
nanti kedut2 di muka mak makin rancak..
nanti pori2 muka ai bercambah

huh..tp memang aku sakit hati
uh.. perkara pertama..
nak pandang muka dia pon malassss..
sakit jiwa okkkk..cepatla sampaiiii
harap dia yang baru lebih mendamaikan
tidak menyesakkan kepala
tidak mencabar kesabaran aku yg tak seberapa ni
hilang la gojes ai kalo marah2

perkara kedua: nak meraikan sesuatu with hubby n kids
bermula dr rumah mood dah berkecai.. sbb perkara pertama
(ke sebab nak masuk cycle runtuhnya ketebalan uterus?)
so, semua kelua and setelah fikir, nak makan nandos, sampai di nandos
bila kita ckp nak tempat yg agak isolate sikit
(yer la anak2 aku ni gila glamer, susah nak kawal
kalo ketiga2 ada skali-synergistic effect!)
mamat nandos ni dgn kereknya
jawab dengan jwpn yg amatla tak sedap didengar
(ke sbb aku yg mmg dah swing)
maka oleh kerana hati aku dah mmg hot, jadilah smakin hot
maka terus aku ajak hubby blah gitu jer~ jgn ikut contoh ini
ingat org nak demand dok isolate sbb 'high class' ke?
karang anak2 aku dok memekak..
customer korang jgak yang terganggu..
maka maki hamun la mereka dlm hati...

perkara ketiga: tak jadi nandos, masuk BAYOU..
huh.. juga customer service yg amat fail
sbb.. bila tanya yg mana satu makanan best..
what can u recommend me.. (dengan nada normal ye puan2)
boleh dia jawab.. "akak tengokla...dekat menu tu"
heloooooooooo......
pada aku, ada cara yg lebih sopan.. contohnya
kalo dh zero knowledge sgt about menu2 tu, maka jawabla..
well.. everyone have got a different taste..
what I would suggest... bla bla bla... goreng jer la mcm ko tere
(bantaila 2-3 menu, bukan aku tau pun kalo ko tipu)
or at least, put la signature menu..
takkan nak expect customer kaji senirik
aku bukan iron cheff!
bagi satu ingredient pun dah buleh create 3-4 course meal
dalam masa satu jam lak tu
the fact that aku ty nak makan apa,
sah2 la aku tak penah makan kat situ
(agak2 aar wehh.. itu basic human knowledge yg sgt fudamental tuu)
itu belum restaurant yang hire foreign worker
yang sorang ckp ayam, sorang ckp itik..
macam nak tampar je diri senirik sbb gatal gi makan situ
hubby suruh masak, aku tergedik2 nak makan luar
celebrate la konon.. cehh padan muka aku yg skrg ni meroyan

ok.. nak best lagi?
wpun dorang tak ty (which normally for that kind of menu org akan ty)
hubby aku ckp la.. the steak I want it well done..
skali sampai... nkooooooooo...
TERBAKAR.. rentung ok. dengan fish2 fillet aku terbakar..
what the? presentation aje dah gila fail..
the taste of food? u should evaluate yourself lah
tgkla intro aku mcm mana, agak2 mcm mana la rs dia
restaurant tu patut tukar nama
RENTUNG.. bukan BAYOU (or if im not mistaken, the meaning is paya)
or they should used PAYAU..
or... ntah, maybe nasib aku jer kot nak terkene rs yang mcm tu
maybe other people got a better taste or experience kat situ

tang customer service tu yg buat aku menyirap (mcm la aku bagus sangat)
tapi aku tak keje situ.. itu keje dorang.. dibayar utk malayan customer politely..
kata ada service charge.. (service charge 30% pun org tak bising la kalo satisfied)

at last, nak panggil minta bill pun malas
sebelum tu ada mintak extra dinner plate
maklum la anak ramai tp tak sedar diri nak makan gak kat luar
(eh, aku byr tau, tak makan free) and nak2 hari ni,
mmg mood amuk hehehe.. oo yea
lepas mintak extra plate pun semua org pekak
sorang2 yang aku dok pesan
semua hilang ingatan agaknya, satu pun tak dtg..
mcm la customer ramai sgt, padahal 2 -3 meja jer ada org
(ko tu ngok, dah tau tak ramai manusia, lagi nak try gi makan situ)
eh.. org tak ramai la privacy,kan?ok tak kelaka

so, suruh di damia yang mintak bill
ko tahu la anak aku volume suara bak speaker..
dengan vangga nya bertanya

"can I have a beer.........."

aku n hubby... what???

it's a bill.... not a beer........ adehla..

Saturday, 24 April 2010

Beauty Sleep


Wajah baru DD's bedroom

takle baru mana ponn..
tukar katil jer.. haha.. mmg ada plan nak wall paint
decorate sgala.. huh, cite2 harusla berderet2 list dia
tp, tak sempat lagi nak buat.. huhu

as for now
dah lega sikit mommy
bila si Damia taklagi meraung malam2 buta
ketuk bilik mommy..
dah jadi mcm routine plak
asal kol 4-5am akan bangun
n larik gi bilik mommy..
ktuk2 ala2 nak pecah pintu.. horror ok!
apa ntah yg dia takut.
awal2 dulu mcm dia ok tidur separate..
danial pun ada, teman dia tidur..
nanti2 bila dah besar sikit, mcm mana tu..
dia sah2 kene tidor sorang.. sbb
danial akan share dengan adam

isk.. harap2 tak melarat la pangai
penakut mcm daddy dia tuuu... hehe

*********

so, when she really insist to have that bunk bed
we all decide to give it a try
of course la dia nak yg fancy2
haku beli jer yang mcm ni
satu, the frame looks very firm
another things is upper bed is quite high
compare to other design of bunk bed
heheh...aku la yg sebenarnya cluster fobic..
bila upper level tu tinggi sikit, ruang pun banyak
takyah nak drill utk wall mount lg skali utk tv dorang
bilik pun will look lighter and bright... setuju?



dulu2 dorang tido dekat starter bed ni jer..
sorang satu...
tp, tetap bertekak jugak..
tp at least, they have their own territory..



so.. now they have this bunk bed..
anak dara aku nak tidor kat atas..
and definitely Danial have all privileges
spaces, 2cm distance of tv watching (wpun dah juta kali aku warning)
and easy access to toilet
read: denden/abam is frequent wee'er


sekian laporan katil utk ujung minggu!

Thursday, 22 April 2010

BUah Hati Mama

mommy sgt sebukk..
mommy pun tatau bila nak abis keje mommy
sbb mommy sendiri malas nak wat betul2
heheh.. sbb tu tak siap2..
skrg sapa yang salah

banyak plan cuti2 nak buat ni
uhhh... tapi bilaaa..

ritu mommy bawak buah hati mommy
pegi beday parti one of best buddy mommy
themes party dia Safari.. bestkan?sgt happening..
yang sedeynya, mommy tak sempat pun prepare btol2
costume utk themes tu.. so, main belasah jer
beli baju yg gamba2 ala2 safari and
for Damia, mommy just pakaikan baju ijao..
sbb colour themes dia adalah khaki's green
present utk mirza tu pon mommy tak sempat nak tulih apa2
wakakakak... *ok maez, aku kantoi di situ!
apa2 pun party tu mmg happening!!

mommy mirza tu creatif tahap gaban..
tablemate mommy time dekat jasin dulu..
nanti, birthday danial & damia aunty maez nak contribute?
aku pedulik hapa.. kene contribute jugakkk!! hehe

maka, takleh nak merapu panjang..
meh nak tepek gamba buah hati mama..
time dah nak balik dah la..
tu pun, gamba tak sepenuhnya lagi
gamba umah aunty maez yang grand2 tu
masih lagi ada lam camera daddy..
so, layan yg ni jer dulu..


Adam yang nak sama besar dah dengan dandan...

Damia, as always will be over excited whenever get sticker...

mcm shitto jer muka haku yang gemuk... kalah org peknen kat sebelah uwaaa!!



maez, janji eak.. createkan satu goody bag utk twins!!

Tuesday, 13 April 2010

Ibu yang jenis apakahh...

saya nak cerita, incident petang tadi. fresh lagi ni.

tadi, tgh naik escalator.. skali dgr kecoh2 org bising. aku smp jer the next floor, barulah perasan..yg org dok kecoh2 tadi adalah ada sorang budak kecil (2-3yrs) naik escalator, sorang2 and she was right behind me, about 6-7steps. ok. dia dah selamat jatuh tergolek and agaknya dah bbrp kali tertonggeng dkt escalator tu.

aku yg dah sampai kat atas ni, of course la panik!!!!!!
read: dah la few years back, anak buah aku senirik yang sangkut dekat escalator di Billion supermarket KB-fobia ok! even aku takde kat tmpt kejadian, tahu pun through paper, buleh??

ok, sambg citer.

lepas dah panik, dengan menggelabah terus balik ke escalator nak angkat budak tu. time tu dia dah selamat dr tertonggeng2 and terduduk dkt escalator (tp facing ke belakang).kiranya time angkat dia, aku angkat dr belakang. dia dah nangis2, mestilah kan?panik, sakit, malu, takut semua ada la kot. aku n hubby plak, dok carik2 mana pegi mak dia, takkan tak perasan anak dia takde?mashuk sgt tu membeli. anak dia dah siap bleeding2 dah, baru nampak muka. nak tahu apa action dia:

1. HANYA menunggu dr level bawah and expect her small, bleeding daughter to come down herself. obviously she can see that her daughter is crying (fine la kalo tak nampak she's bleeding) and few peoples dah tunggu kat level atas. nak expect org yg tolong angkat and tolong hantar ke bawah ke plak?ok, I dont mind la takat nak htr turun pun. kalo dia tak appear td pun mmg haku akan carik or do something. cuma, yg aku herannya... tak panikkah dia tgk anak dia dok nangis2 kat atas and org ramai dok kerumun? ke malu? eh.. tak paham!

kalo aku, gila gelabah ok. tgk anak dah selamat naik escalator tu satu hal, panik wether anak ok ke tidak satu hal. sah2 budak tu nangis. hati ibu, tak risau kah? tiada lgsg effort bergegas2.. siap ada few org len yang buleh smp dulu before her.... jauh skali la nak time kasih kat org2 yang tolong anak dia... heh, itu aku tak la lapar pun.

2. MARAH2 anak dia. sesampai jer kat anak dia, bukan dia nak pujuk.. sampai2 jer marah2 and bebel2 persalahkan anak dia, budak yang sah2 lagi kecik dr dia. budak yang sah2 belum pandai fikir apa yang bhy apa yg tidak. budak yg mmg perlukan mak apak dia utk jaga dia. kalo dia wonder-off too far pun, take the good care of your belonging buleh?

tadi, that children... obviously need her mother to comfort her. dia dahla sakit, panik, malu, jatuh tergolek sgala... at least one hug should be enough. Takkan time ni nak sebuk salahkan budak tu yang jalan2 sendiri? helo, nama nya pun kidies.......

3. BERLALU pegi begitu sahaja tanpa ada rs nak terima kasih!! where's your manners? I believe she's a muslim. panik?malu? as for me, manners will always be with us, no matter where u are, what had happened, who are you dealing with...

no wonder la org buang2 bayi bersepah2...

mcm2 peel ibu kat dalam dunia ni. so, ingatkan diri aku skali.. to be a very good mommy. yer la.. sometimes, accident does happen.. yes, I dont know exactly how they feel. But I am a mommy too. the way we handle the situation. pls dont let other people judge you the way you dont want it to be...


yang emosi




Monday, 12 April 2010

aku yg lembap ke
org yg reka statistik yang kambing?

*picture is googled

susah nak mampos test tadi
huk huk...
mcm mana nak final exam nanti?
(which is this coming thursday!!)


mati la isk!!

Saturday, 10 April 2010

Tree of Life




Saya nak kongsi...
cantik tak frame2 tu?
hehehhee....

chenta ati umah aku..

nama set2 framing ni.. tree of life..
this is a handmade tiles or porcelain..
banyak di tepek kat Masjid2 Nabawi..


dah lama beli.. baru sempat nak gantung
plannya nak memenuhkan ruangan dinding umah
so, here it goes to my first gantung2..
terkial2 jgak la aku.. kalo ikut kemaruk aku
semua gamba nak letak.. bunga2.. pemandangan..
abstrack laaa... themes adalah mengikut ruang makan..
buleh gitu?


ni plak? chenta hati jiwa raga aku...
hehehe...

dorang pun rajin gak hias2 rumah aku... rajiiiiiiiiin sangat!!


mommy pun kadang2 dah jadi macam tarzan.... jerit sana sini!

Menang!!!!!!!!


suka laaaa...
tak pernah aku stay tgk bola sampai abiss..
err... dgn kata lain
mana la penah aku tgk bola
kali ni memang tunggu sampai penalti!
hahahhahahahhaha... berbaloi ok
esp when hubby aku yang bukan kaki bola
pun join aku tgk sama2..

huhuhuhu.... syok arr...
suka N9 menang....
best la tengok....

dan peminat2 pun sangaaaaay behave..
musti sbb takut kene saman... hahahaha

ok, nak tido.. eh,silap
nak wat keje..

tata...

p/s: mesti Rita Rudani menunggu penuh senyum...

Friday, 9 April 2010

Current Emotion


suka..

it's weekend again...
tak sedar diri keje berlambak2
my applause with blessed kiddies
start with midnite movie with "How to train your dragon.."

dah balik lepas tu, ingat nak wat keje
tp badan terus rasa penat..
nak wat keje pun tak larat..
nak tidor, rs bersalah
(err.. sila terima penyesalan ikhlas ku ini)

and lately.. I have emotional imbalance
teruk betul
smp hubby pun dah panggil "harimau kumbang"
that bad huh?

owhh... serious tak perasan
I just couldn't control myself
ape nak jadi neh...

semua bende malas
itu malas
ini malas...

mcm tak happy.......... and jauh hati....
titik!

Tuesday, 6 April 2010

Kisah dia lagi


kisah dia lagik..
sbb banyak sggt demand dia
tak larat aku
haha
nt ada yg kata aku anak tirikan danial and adam

no, no
sbb, lately di damia ni
mmg banyaaaaakkk sgt requestnya
bermula dgn nak pakai make-up2
patu nak baju blink2
nak bunk-bed
nak potong rambut..
nak pakai bulu mata palsu
nak itu
nak ini
yada..yada....

so, yg masuk dlm kapla otak mommy and daddy
cuma satu, yakni bunk bed.
tp, bila survey2 dkt little world, erkk..
mahal jugak eak bende2 alah tu.
3-5K ooo.....mahal..
dah la ada tu sgt spaces and utk aku
ianya mcm akan jadi cluster fobic sikit
hehehe.. org tak kaya mmg akan bising cenni...
lagipun, bilik dorang ciput jer
tak simetri, blum kira finishing yang mcm h**ram
(rumah buatan p*remba mmg jahanam..kauuuu)
read:aku mmg tak suka

ok, berbalik pada topic asal
mcm nak consider la bunk bed utk si twin
sementara dorang bleh lg share bilik
later on, that's gonna be adam's and danial's jgak

tatau la mana nak carik
yg harga dia berpatutan...
yang lawa.. yang fancy2...
yang children friendly
yang tak bahaya
kalo anak2 aku main terjun2..
tak patah tengkuk

hehehe... manyak la plak kriteria dia..



antara choices dekat little world... mcm2 gini la.. takla exactly mcm ni

*pic is googled





but aku n hubby mcm finalize nak amek bunkbed mcm ni,
from ikea punya.. harga pon, berpatutan la sikit..
*pic also googled

hahaha.. gila old fashion
tp, mcm design dia practicle, airy
tp mcm dah discont. plak.. aisehh..
apa2pun, KIV dulu sat


so, other than that
antara request pertama yang di layan
(sbb mudah and tak mahal heheh)
pegi potong rambut...

"I want to cut my hair.. like Geena.. "
"ok, I'll cut your hair later on"
"no,no... I want to go to saloon..."
"....!!! ni semua ikut daddy.."

mcm mana la agaknya rupa si Geena ni
adore betul anak aku dgn si Geena ni
semua bende dia nak ikut
nak rambut mcm Geena
nak pencil mcm Geena
sib baik skola pakai uniform
kalu tak mati aku hari2 nak dgr dia nak baju2
yang saaaaaama dengan geena


so, di Sunway Pyramid..
dkt kedai potong rambut.. muka Damia tak bleh nak blah
hahaha... tersipu2..


she knows what she wants...
I want my hair to be this long.. not like this, this, and that... bla2..
amboiiiii.... skn!


Finally...


Actually Danial pon pnah potong rmbut kat sini...




skian shj laporan orang yang berlagak takde keje lain di hari ini... tocehh!



Monday, 5 April 2010

Lepas Presentation

Holaaa...

aku baru lepas presentation..
so, nak luahkan apa
yang terpendam setelah berminggu2 ni

tskk...

gila la.. hati aku bagai di garu2..
dah lepas htr parker aku dry clean
leather dia mcm pudar sikit
hantu laaaa...
tak pasal aku kene study balik
utk buat pemilihan tepat yang seterusnya..
harus la beli enbeg baru yang tak pudar2 kan
hehehhehe

cepat... cepat tolong haku buat pilihan..







dulu2 mmg dah tekad dah akan amek this groovy...


takper lah colourful sikit..
len sikit dr yg len
baru lah outstanding bak kata hubby
main thing sbb dia 2 in 1
buleh crossbody and buleh style biaser2 tu
patu strap dia gold.. ouhh..
sangat gojessss



tapi..

tak aleh2 plak ada yang ini...


*
*
*

*


*




*





*








*






ni pun chantek maaaaaaaaaa.... gimana sihhhhh


it's a Kristin Large!


and also...
ini juga....

lawa la plak si Kristine Crossbody Bag nehhh!!!
I need oxygen....




ohh.... kene wat istikharah
supaya aku tak melabur berlebihan!!
mari berjemaah dengan saya






Saturday, 3 April 2010

Cococrunch

Damia oh Damia..


kadang mommy ni sakit jantung
esp kalu dia simply talk to anyone
yes.. she's a bit 'over-friendly'
sometimes that's gonna be lighthearted
and sometimes it's scared me n hubby
scary sbb.. takut she simply say something..
something that is very honest and straight to the point!!!

td, saje bawak asyhkar2 jalan2 dekat MidValley
tgh jalan2, ada Clinique promo dkt ground floor
sbg ibu yang murah hati and agak mudah terpedaya
maka haruslah singgah di booth2 mereka
utk memberi sokongan la katakan...
mak ni mmg supportive orangnya..
dengan harapan dpt la sample kit or free gift
haha MUKA tak malu..

no,no.. actually
because ada hydration moisturizer baru
ala yg kaler pink tu, tgk gamba mcm best jer
so just nak get some informations
dulu2 mak pnah pakai clinique...
dah lama dah stop, tak pakai
so nak keep myself update =)
err... buleh terima reason kenapa stop tu tak?

so,
sepanjang2 beautician tu dok menasihati aku..
si damia ni, tak benti2 bercakap... adooooyaiii...
antara ayat2 yang takbleh blah
atau buat drop my water face are


"mommy... why u want to buy this, u got a lot of these stuff at home.."
aku dah senyum2 kelat, cover malu... uish, abeh resia haku, hahahah

"mommy, do you want to try that?can I try on it as well.."

"mommy... why you need this creme, ooh I almost forgot, your skin got lot of spot huh..."
ooh anak aku... kalo org lain confirm aku dah sumpah jadi foundation!

"mommy, you better be quiet, and close your eyes, let her put that creme first"
hishh.... time ni, beautician tu dok sapu2 la kan kat muka haku. aku haruslah berpura2 berminat and cakap banyak2... kata nak dpt product pree.. buleh dia suruh aku senyap....

"mommy,can I wear that dress..."
sambil tunjuk kat baju pekerja2 clinique yang ala2 misi tu... ch


Beautician tu pun mcm asyik tergelak jer. aku dlm hati tak benti doa, jangan laaa dia comment muka si beautician yang tak berapa nak clear tu.. *ampun yer

and at last, bila beautician tu tanya sama dia nak pakai that creme or not.. dengan confident dia jawab...

"no, no.. my skin is already pretty and nice..."
"ohh.. that's so true.. what creme that u used.."
"no,no... I eat COCOCRUNCH a lot, that's why my skin is gloomy and nice...."
sambil senyum2 bangaa.....
"?????............"


apa?ingat berkhasiat sangat ke cococrunch tu, heloo...


tocheh...



Thursday, 1 April 2010

Hatiku Yang Menggerutu

sebab apa sy bosan tahap kucing bertelur..

sbb baru lepas on leave a few days ( a few ka?hehe)
sbb berlambak2 keje wajib yg terpaksa aku siapkan
sbb dah takleh nak elak, takleh nak lari

urkh..

tapi takper la kan...
kata dah break sekejap
okay la tu... banyak cantek muka
nak cotiiiiii manjang..

bukan2...

nak break lagi.. lagi and lagi...
camno? kali ni angan2 nak bawak
bala tentera skalik...

and...
dalam hati dah berkira2 nak beli
kain utk bj raya.... hahaha
sila sepak sy skrg
kaler apa yer..
themes mcm mana??

okey2.. bulan mei nak start ganti posa..
dah.. jgn nak ngutuk aku lebeh2
aci laaa kan kalu nak plan2 kain baju raya
tudung awning ke porch ke..
takleh nak smbung wat keje neh
tgn gatal-gatal nak beli smthing online

huwaaaa...
ada lagi 6 days to go
nak beli ke tak nak beli ke takkkkkk
owhhhh.. susahnya...


busan kan....



nak tulieh lagi.. banyakkkk bende...
tp.. mcm tak boleh nak spend masa kat blog
rs guilty
tp dok berblog hop.. apa bezanya senah?!!!



ok..ok.. aku cont keje aku...
p/s:tp..lepas aku order bende tuuuuu..... hihihi bleh?