Monday, 31 May 2010

Adam and Mini Kitchen


Btol la org kata, apa2 yg kite buat time preggy..
mmg akan effect pada anak dalam perut.

Aku dah ada satu finding. Si Adam. Sangat sukaaaaaaaaa masak2.
Sebabnya time preggy kat dia dulu lah aku start masak secara exclusive.
(hrmphhh.. org len kawen2 jer terus masak tak kecoh pun haha)
no..no, it's about me. myself. time preggy kat si twin dulu.. manjang nak makan kedai jer..
bila time second pregnancy, gila nak masak plak. dah la kat UK time tu.
abis la semua recipe aku belasah. tak jadi, try lagi. dan lagi. dan lagi
sapa yang jadi sensory panel? mesti la hubby aku wakakakkaa..
sedap tak sedap, kene telan, yer la tanak mbazir, raw mats kan mahal..
tepung ubi, tepung beras bagai.. kat sana mahal nak mati. hiks..
maka sila la telan...

so, berbalik citer kat si dadam ni... suka sggh dia masak.
damia pun suka jugak, tp priority dia lain2, tgk masa and ketika.
kalo si dadam ni.. mmg dalam satu hari tu akan ada slot dia akan
ngangkut kuali periuk besen mommy utk letak depan tv, and masak!!
mommy pun risau jugak. takut membesar dengan 'interest' yg tidak bersesuaian
dengan jantina.. ish.. nauzubillah.
yg takutnya lagi, any accident in the kitchen.. yer aaar...mcm2..
pisau, cili, api, gunting... isk..
kalo mommy start masak, mmg confirm adam akan minta nak dukung.
nak tolong2 letak garam gula. huhuhuhuuh...
at last mommy and daddy decide to buy mini kitchen

so, I hope this mini kitchen will be the solution..
at least tak risau dia dok terus mengacau kat kitchen.. bhy..
risau sbb dulu damia penah kene finger burned dekat hot plate, horror ok!
lagipun, boleh kakak dia pun main sama... hahah... mcm terbalik kan..


so, we get this for dadam ... the DUKTIG from IKEA

tapi, bila tgk display unit, upper level mcm tak berapa nak sesuai..
esp kalo ramai2 dok bertenggek kat situ, oven door tu mcm ada tendercy nak kene kepala
so, decide to buy only the lower part.. before ada kecederaan2 susulan..
plus, save sikit duit haku.. jimat RM1++ tuuu... hehehe


being a shopaholic mommy, harusla ianya dilengkapi dengan lain2 periuk belanga, ye dak..
supaya dia tak kacau barang2 mommy lagi.. ye ke? (mcm mommy jer yang lebih2...)
set ni pon, mommy jugak yang tergedik2 nak beli.. hahaha.. dengan harapan,
buleh la bende tu bertahan sampai musim2 buat biskut raya... wakakakkaka...
aku harap takde yang muntah darah lepas ni...

penah beli mini kitchen from toy'r'us, material dia plastic, so.. agak ringan and easily terbalik tertonggeng sbb ringan. lama2 damia boring and bende tu tinggalkan jer dekat UK. hehe. Lepas beli ni... si dadam pun sibuk sama nak fix the item. huh.. melambatkan keje lagi ada la. dah siap pasang... malam tu, mommy ajak tido, tak layannnnnn... kol 12pm baru nak naik tido.. time tu mommy dah tertidur2 dulu.. hehehe..




sungguh2 la dia masak. siap basuh2 periuk ok lepas masak...

harap2 dadam dah besar nanti, rajin la tolong2 mommy... aminnn...


Ooo yea, sbnrnya nak share pasal tudung sitikhadijah ni. asal beli utk my mom yang nak gi umrah. penah gak aar keluar dekat paper. paper apa aku tak ingat, dekat majalah pun penah ada. so bila pegi kedai dia, try senirik...selesa sangat tau. hehe. tak pasal2 je aku beli jugak utk diri aku. telekung utk nak semayang raya ok. hahahah... (abeh beli baju buleh plak monthly kan...kan....)


so, inilah rupa dia... selesa sgt :)




so, raya kali ni nampaknya sepersalinan la mak huhahuhauhauhaua....


p/s:err...mudah2han ibadat puasa pun diterima la kan... insyaAllah... mari abiskan ganti posa dulu yer


tocheh


5 comments:

Hana' Yusuff said...

mmg berminat jugga dgn telekung siti khadijah ni. tp tak sempat lg gi kedai dia walaupun boleh beli online kan.nak try dulu, baru best nak beli.

hari tu sufee ada dpt sms hana?

S.u.F.e.e said...

mmg best hana tudung ni. sgt selesa... mcm2 size dia ada. err.. sms apa eak? tak dpt apa2 pun..

Liyana said...

I just love Swedish invention cam tu. Anyway, dulu I tak paham why dalam catalogue IKEA byk gambar lelaki masak kat dapur. Kat sini, gender equality is important. Benda biasa kalau lelaki masak, even hubby & wife ada schedule masak for family :)
I pun geram tengok kids cooking set diorang.Semua real, except the size.

Anonymous said...

tak dpt sms?ye ke.. hana hantar 2 kali hari yang berlainan.hana sms jemputan bday hasya sabtu lepas.patut la senyap je tak dpt reply. ada beberapa org yang tak reply.ingat mmg tak dpt datang.hmm :( sorry ye.pelik naper tak dpt ye.padahal mmg dah sent

-Hana-

zue said...

Berminat pulak Auntie Zue tengok periuk belanga dadam... stainless steel.. Kalau Auntie Zu datang Putrajaya, silap2 Auntie zue pun tumpang mainsama nga dadam... hihihi... Maklumlah, Auntie tak pernah ada dapur mainan camni...