Wednesday, 5 May 2010

Muka berbulu

saya nak kembalikan kulit saya kembali...
dpt balik cam dulu pun ok lah..
takdelah nak kata kulit dulu tu lawa, tp kalo nak banding skrg...
huwaaaaaaaaaaaa



ok

saya adalah sangat menyesal
sbb tergedik2 nak try new facial care
niat murni saya hanyalah untuk mengurangkan frackles
tidak bercadang pun nak bertukar terus dgn product lain
or nak jadi ala2 kulit rozi*ta che wan.. hehe
I still like Jurlique and my hydration lotion dari Clinique tu
combination tu dah mmg superb, utk kulit saya lah..
walau hajat hati nak try La Mer plak lepas ni

so, setelah gatal mencuba hanya 1 toner
maka kulit mak dah jadi sgt kering.. ooowhhhhhhh.... sgt physco!!
terukkkkk.... teruk sangat... rs mcm muka kene bom pun yer gak
takpa... pray for the best.. harap2 muka haku ok le sikit pas2 ni
*nangis dlm hati

skrg muka saya dah sama tahap dengan biscuit wheatmeal
menggerutu dan berbulu, menggelupas lagi huduh
tinggal lagi biskut org nak makan
muka saya org tgk org mesti rasa nak sepak
apa2 pun, alhamdulillah sbb mata n idung masih berfungsi
urghh... nape la gatal sgt aku nak try bende alah tu

sblm ni jika saya ingin mencari facial care
model2nya harusla model2 yang world recognized..
heheh.. tau la dh mmg asalnya kulit dorang dah chantek
tapi takpe la.. buleh feeling2 kulit cenggitu
bila basuh muka, pejam mata, feeling2 kulit ala model tu gitu
tp yg sgt obvious..saya ni particular jer lebih
tp disciplin adalah zero
hangat2 t*ik ayam jer (kesian la plak dkt ayam tu)..
semangat dlm 4 hari pertama, pastu mula la malas nak cont.
lagipun, kulit saya adalah sangat tidak makan saman
mmg berangan la nak merasa kulit ala2 kulit telor tu
(elok la, pastu tambah ngan pemalas plak)
so, padan muka siapa?

muka saya, frackles saje dah dekat sekawah
belum lagi T zone lah Z lah M lah yg mengeluarkan
banyak saturated fatty acid..yer, sbb dia sangat berminyak
minyak yg amat susah nak ilang...
haruslah component minyak2 tersebut mempunyai
ciri2 yang stable dan not easily oxidized
tak cukup dengan itu, bila kulit muka kering
(according to org Jurlique py analyze)
(org Biotherm ckp oily shj)
(org dermalogica, kata kulit aku mcm2 ada, so, aku nak percaya Jurlique)
so.. (sambung balik), bila kulit muka adalah kering
maka pores pun akan appear bagaikan dibaja2
pastu, aku rs mcm nak tikam diri sendiri
sbb kulit muka makin teruk nak banding dulu...
dulu yg memangnya dah teruk jugak la nak banding org lain
sob..sobbb...

dah la baru beli bedak baru!!!



tapi as for now lgsg takle nak letak powder
sbb akan menggelupas teruk.......bila nak dpt try ni

uwaaaaaaaaaaaaaaa!


tocheh!

3 comments:

Wan said...

yeah, me pon ada problem kulit menggelupas teruk gak.sakit ati betul ngan weather sini.. dulu pakai clinique gak, tp at one point tuh even clinique pon takleh jalan gak.kekadang tuh terpaksa tenyeh nivea creme baru ok!tp skang ni dah tuko ke lancome hydra zen moisturizer, mcm best lak. dah takde prob lagi dah so far! maklum ler niat di hati nak pakai de la mer, tp lom cukup bajet lagik, tuh yg terpaksa opt for lancome dulu... hehehe

S.u.F.e.e said...

wan

lancome punya product selain perfume n lip gloss mmg tak pnah try. heheh. buleh la cuba lancome pasni. la mer ada kat UK tak eak?

Anonymous said...

muka sye pn bebulu sejak pkai garnier pure active..