Tuesday, 18 May 2010

Yasmin

*pic is googled

been on this medication for about 2 years, so far so good. dekat UK this pill is free.. read it: it's for FREE (even for 24 months after delivery-kene dok UK la tapi). If we prescribed it early on, we may have extra stocks tips ngelat kalo nak amek extra sikit

the pill itself is very good, or at least suitable for me. The benefit is widely known or have a bold highlight on skincare and body weight.. err... kononnya will not have any pimples outbreak (scary gila ok-cukup2 la dengan apa yang dah sedia ada kat muka) or will put on weight bila makan. so far the pill is OK for me. cuma, first few month consuming it, I got a mild migraine, but midwife said that is pretty normal for the body reaction. so, mmg aku cont la sampai la ni.

but, as for now.. me considering switching to something else, an injection maybe? sebab..

first,
here the pill is available in almost big2 pharmacy (Guardian, Watson and the cheapest is in Caring Phar) and with a Malaysian business minded, there will be a huge price range. normally we can get it for rm45 (that's the lowest I've ever bought - unless u kenal any supplier, mmg buleh deal with its price, esp kalo beli selori), sampaiiii lah RM59 (go to guardian pharmacy at sunway pyramid and u will get that dem expensive price!). read: their price is sooo not consistent. why is it happen? bukan this kinda of thing should be monitored ke? ubat2tan kan barang2 terkawal.. lain la kalo ko nak beli tongkat ali or kacip fatimah or kinda of medicine yang tepi2 jalan tu.. suka hati jer nak ketuk customer...

second,
its availability. maybe aku je kot yang nasib malang. esp kalo terlupa nak renew stock. we do make mistake la kan.. terlupa nak top up the pill, bla bla. one thing is that, if I want to buy yasmin in presinct 8, putrajaya (which is the most convenience and nearest place for me to go), the pharmacist MESTI tak ada. cuti la, keluar rehat la (that time was around 3pm), balik awal la.. amek EL laaaaaaaaa... and yet yasmin itself kononnya hanya buleh di beli BILA KALA pharmacist tu ada. masak aa weh. apa fungsi pharmacy counter, kalo manjangggg nak tutup or tak available? setakat ni, mmg dah lebih aa 5 kali aku kene. kalau ada limitation utk bukak that counter, can u pls specify what is the right time THAT IS MEET THEIR CONVENIENCE utk customer datang mengadap? seolah2 ubat tu dpt free je plak buleh tak kalo sedikit sebanyak improvise system supaya customer tak maki tak menyusahkan customer?? argh... so typical

*sebenarnya aku pun tatau nak marah sapa, the pharmacist, the co-workers that is less responsible or yasmin pill itself!

nak best lagi, kalo budak2 guardian yang ada keje kat situ (yang haku terkene selalu la) mesti lepas aku tercongok dekat 10 mins baru nak tanya2, sibuk sangat kah?aku tgk dok gelak2 sama senirik jer menunggu rak. takut rak terbalik ke apa? public relation adalah sangat FAIL. ke rasa sweet bila dok bergelak ketawa kat celah2 rak tu? ahh... mannersss pls!!

ok, I admit and respect la kan, mmg certain drug will only available with certain prescription.. tapi yang aku pelik bila beli yasmin (iaitu ketika yang pharmacy ada) takde plak dia amek nama (at least jot down certain details). apa lagi untuk beri simple guidelines utk guna that ubat. mcm takleh terima plak aku concept ni. Nak2 plak, pnah plak aku pegi lain outlet, dapat lak aku beli yasmin tu... time tu tak nampak plak pharmacist nya. dah la, tak banyak kerenah bagai.. ke agaknya muka haku ni yang tak pleasant sampai org pun naik nyampah.. wallahua'llam .(tapi aku customer, sekeji mana pun aku, aku yang byr duit kat dia, bukan terhegeh2 nak mintak duit dia or any discount!)

so? as my penutup... maybe I'll make an appointment to see my gynae, Dr Hamed Arsyad, tanak pill dah... buat tambah dosa aku jer.


2 comments:

naza said...

Eh dulu I've tried..tp mmg migraine..btw boleh beli kt private clinic..gi depan jusco equine, opposite tu ade klinik Jameaton..tu women's clinic..dr.Jameaton tu penah keje O&G dept 9 years..she's good..try laa..dlm 35 je sekotak..dulu2 laa..skang kot dh naik..hehe..btw dh dpt grater??

melia said...

sufee...i've been prescribed yasmin lepas giving birth to harris due to ovarian cysts....lepas tu even after the cysts ilang, i still continued as precaution....lepas bersalinkan mikhail i went on the pill again...mmg ok sgt lah pill ni....lighter periods...no pimples...stuff like that...tp since mike takde ni i stopped taking it..huhuhu...takut gak ter'conceive' adik mikhail sebelom waktunye...hehehe