Monday, 28 June 2010

Bedak Asas


hoyehhh.....

merasa u, pakai bedak ini. mmg btol kata cikpuanidot kite, mmg superb la finishing dia. I used to be a MAC user.. lama jugak la... so now dah nak tkr angin, alang2 compact powder ku yang dah abis... mcm tipu jer ok2.. bedakku yg almost nak abis. so, pembelian ini adalah sevagai persediaan awal..setuju?

ok2.. mari tgk dulu...

this is my first damage with guerlain...
that 2 blue boxs adalah free gift, that lipgloss also free

close-up - the guerlain compact powder..
chantek u, sgt haku nak pakai..hahahah

aku ni.. bukanlah rajin nak tepek2 apa kat muka selain moisturizer. basuh muka sblm tidur pun 2 kali sebulan. tskk.. sgt teruk dicipline diriku. ilmu2 bab skin protection pun dahla tak hebat. apalagi dengan sifat2 malas or hangat2 tah* ayam yang sebati itu, maka selalunya usaha2 aku nak jaga muka or kulit hanya berkubur. objective tak penah sampai. agaknya besok2 kulit dah jadi mcm kulit yang dah kene bom.. baru la nak insaf.. ni tidak, asal sampai time nak beli or try product2 baru.. bukan main tergedik2 seronok lagi.. tang aplikasi... ke laut!

so, kulit muka aku ni... segala serum kaaa.. toner kaaa...pore minimizer kaaa... mmg tak letak :(, tu yang kulit haku kusam mcm kulit buah jambu batu wpun kulitku begitu berharga. tp jambu high in antioxidant tauu. so, dalam hal ini, takble la nak salahkan MAC kalo bedak dia tak tahan lama kat muka aku ye dak.. sendiri mau ingat. orang lain pakai make-up based segala. puak2 pemalas mcm aku ni mmg takble nak complaint la kan.... and this time mmg saje2 nak tukar, dah lama benau dok guna MAC. Nak try guerlain plak. Tapi kannn.. kannn... kannnn....... bila guna guerlain compact powder ni mcm long lasting la plak :) kesan dia... even only with a moisturiser jer.. sgt teruja aku nak jadi mcm tuanku zara.. err..ampuan tuanku. Ok, meh nak citer, masalah kulit aku... mcm2 ada...

1. oily skin on the T-zone area
2. dry skin type as a whole face
3. large pores
4. frackles or pigmentation yang obvious
5. occasionally pimples
*semua masalah kulit aku ada..tinggal sikit lagi layak nak bercucuk tanam!tp.. ttp bersyukur dgn apa Tuhan kasik :)


patutnya (ni nasihat2 standard sales girl la kan)... kene mula dengan...

1. toner - utk skin protection..
2. any serum (anti aging kaa.. dryness kaa.. frackles kaa) - ini mesti nak kene jaga, nt blm smp 40 dah dpt kulit nenek (nak takut2kan aku la tu)
3. moisturiser - also important (dorang kata la)
5. foundation (if any) and - nak kasik nampak flawless and gojess
4. sunblock - saaaaaaaaangat penting utk sunlight nowdays! less pigmentation or frackles
6. finishing powder

Tp, depends la kot pada kulit masing2. utk kulit ai.. mak suka nyahhh bedak ni. bedak ni, texture dia mcm halus sangat, senang la blend in dengan kulit kite. Kalo MAC dulu, still nampak la my open pores. Apalagi kalo di applykan this meteorites finishing powder (tgk previous entry), dia ada 3 tones colour.. so aku amek Mythic 1 (translucent glow)... mabelesss, i tell u... hehehheheh... tak nampak semua pori2 ai nyahhh... and kulitku tak nampak berminyak and shinny tawwww.. ai bukan jenis yang touch-up2 u know. lepas zohor selalu bedak pun dah tak pakai...


and THIS meteorites!!!! guerlain hottest selling item....
(read: guerlain adalah tidak membyr apa2 ye utk promo ini)

sbnrnya, dulu selalu amek mudah dengan make-up remover and sunblock. tp.. trust me gals, if u expose to sunlight on daily basis.. pls start applying it even only with low SPF, do it continuously ... bet me, u'll see the different. also the make-up remover, wpun hanya pakai bedak and not wearing heavy make-up, pls use that remover. tell u what, when our skin is free.. there will be less pimples, less frackles enhancer. that applies to me too :).. at least I can the differents...

so, for those yang mmg dilahirkan dengan kulit2 yang flawless and gojes secara semulajadi mmg la sgt best :), sbb mak selalu tingin nak dpt kulit gebu2 takde sebutir apa pun, smp kalu semut patah kaki pun ble nampak. huhuhu.. sbb tak payah nak berusaha keras utk kelihatan presentable.. tahniah yer

tocheh..


Photobucket

4 comments:

che'puan Idot said...

kulit jambu air cantikk tau..pinkish pinkish tu..
ni jambu apa ko cakap?

cik jijah said...

sufee laling.. itu sunblock.. betul ke after bubuh foundation baru pakai? bukan kah sebalik nya laling?

by the way..if u dont mind.. berapakah ongkosnya ya laling? :)

nanako said...

supee.. meterites yg colorfull tu sgt berbahaya.... kalau anak2 aku nampak mau gaduh berebut.. mesti diorg ingat sweets utk dimakan... hahahha

S.u.F.e.e said...

CPI:

maksud patik adalah jambu batu yang beli kat tapah heheheh...tp tu sedap la plak. ok jambu batu pokok bakang umah aku hahahha

cik jijah:

haiya... itu sunblock kalu.. betol la pakai before foundation, patik salah wat numbering kekekke

cost utk meteor tu rm182, kalu nak yang casing vouge gila tu rm4++... haku tak ingat plak jah, sbb terkejut

nanako:

betol la tu nana, aku kene make sure adam n damia tak jumpa harta2 ku ini... hehe