Wednesday, 28 July 2010

Aku pun byr lesen la~




pernah tak anda memaki2 membebel2 dengan penuh gorjess ketika memandu?

ok kasik can aku nak perasan kat sini. aku rasa aku adalah dalam kategori pemandu yang sangat berhemah mengambil kira pemandu2 lain walau tidak akur pada speed limit, dan juga tak pnah pakai seat belt. ok, am not either a speeder, nor a minah yg suka merempit. bila time drive, ada few categories drivers yang boleh buat aku sangggggap and boleh buat aku membebel2 tahap2 pengacara. mereka2 adalah

1. mereka yang bawak kereta tahap slow nak mati mcm kete dia tak cukup tayar and yet dok fast lane, bila kite cuba nak potong pun dia akan buat bodo mcm dia sorang bayar roadtax

2. mereka yang rasa diala pria yang terhebat (tgk CGPA sikit!!) dan memandu laju gila seolah2 jalan tersebut litar sepang yang dia takyah byr apa2 kalo nak guna, feeling ala2 racer gitu. exos kete haruslah bunyi mcm serombong kapal ataupun kuat sampai boleh guna utk amaran tsunami. yang sedehnya, kadang2 meka ni exos bunyi kuat gila tp lajunya tidak. ok, berbalik pada point asal, mereka ini selalunya akan tailgate org lain tak hengatnya and yang pasti mereka rs sangat superman and hebat dan sangat masculine ok~ selalunya lelaki la kan, suka buat gini. mahap la yea, mmg reality nyer

3. mereka yang bawak kereta sambil mengira bulan bintang di langit, takpun fikir nak cat langit kaler apa sbb boleh memandu smabil bercakap dgn handphone and obviously nampak tidak focus pada pemanduan seterusnya boleh mengganggu pengguna jalan raya yang lain sambil mendapat pahala free sebab semua orang akan maki hamun dia. nak best lagi siap texting ok!! tere la konon, buleh memandu sambil buat keje lain, ingat multitasking la yea? bole blah

4. mereka yang tak penah nak tahu apa fungsi signal kereta. memandu mcm lah semua bangsa kat muka bumi ini, tahu ke mana arah tuju mereka dan sangat pekalah dengan destinasi mereka sama ada nak belok kiri ke kanan. so mereka merasakan signal2 di kereta ini semua hanyalah hiasan duniawi and bila rasa nak belok, belok sajalah TANPA give a damn utk letak signal

5. mereka yang leka apabila berhenti di mana2 traffic light. ada sesetengah pemandu tu (critical when some of the traffic lights, their green light will not more than 20 sec), bila kala traffic light hijau.........boleh dia lengah2 baru nak masuk gear and hegeh2 nak bergerak as mcm la keta dia bergerak dengan kelajuan cahaya. so, percumalah sebaris ayat sumpah seranah mereka2 yang berada di belakang and kebetulannya in rush. nasib

6. mereka yang suka park keta masuk kawasan orang lain. gila kuasa la okkkkkk!!! agak2la weiiii... mcm la car park tu utk ko sorang, lain kali bawak cat and lukis senirik kat mana2, ikut suka hati ko nak size besau ke kecik. tp, this case is still acceptable rather than those yang langsung tadek sense of courtesy. it's happened to me few times. dekat tes*co Ko*ta Bha*ru, kononnya pihak management nak wat la friendly parking lot for OKU, those with children etc. its good that they do have an effort on that, but yet no enforcement :( and at the end, serupa takpayah buat jer.. yang aku tgk yang parking kat situ manjang single driver (mostly man!!!) and tak heret anak-pinak dia pon...haihhhhhh... baik lagi la kat UK, mat2 saleh tua yang confirm bukan agama islam pun tahu menghormati peraturan, haiyaaa...

oklah, sekian info traffic, utk peringatan diri senirik juga, tocheh



Photobucket

7 comments:

shuhada said...

hahahahaha panjang gila tekanan perasaan akak aku ni...hahahahaha..

Che Kay said...

Cik Sufee, Sungguh gorjes bebelan kamu~~~ hihihi. (btw nak bawak keta pon kena tgk CGPA dulu ek? huhu)

Khairiyah aka Kerry said...

hehe.saya pun berpendapat dgn akak...rase nye pemandu kat mesia je kot mcm tu.haihh

bing jie said...

meh aku sambung dlm entri aku pulakkk...hahahahaaaa

zue said...

muwahhahha... aku suka post kali ni... memang sangat setuju dan geli hati baca sahabatku cikwankembang membebel... setuju 100%...

Tapi kan Sufee, jangan biasakan tak pakai sit belt... lagi2 drive over speed limit... bahaya... Ingatlah orang2 tersayang (Damia, Danial, Adam, En. Maza and lain lain)

S.u.F.e.e said...

to all

memang haku angin dengan meka2 dlm category di atas, heheh...tp itu tadi pagi jer la.. now dah mode weekenddddd yehaaa!

NadiahKhair said...

hahaahha..terhibur baca. tp betullah. Malaysian drivers are the worst! termasuk haku. :P