Sunday, 4 July 2010

Demmit





oouhhh.... sangat stress ok!!
*18sg sbb author will have a tendency menggunakan kata2 kesat hehe

ok, ini tahap serious. jiwa sanggggat kaco tahap kapal api. ritu mcm buleh amek mudah lagi, kononnya senang la nak control or overcome, tp... cakap mmg senang and time nak melaksanakannya tu mmg amat la azmat tahap topekong. at the end, aku dah gemuk gila ok skrg ni, gemuk!!!!!!! ok relax2.... (mcm mana nak relax kalu asal pakai baju jer nampak lengan sebesar batang pisang??!!!).

mula2 hajat dihati nakla mulakan dengan mengcontrol selera makan dulu sebelum serang mana2 slimming centre, yesss...kalo tak kurang makan no points since all promgrammes will be involved your diet and daily eat routine, len la kalo ko nak buat liposuction. So, ingat nak kurangkan nasik sikit2..lebihkan makan sayur2 and buahan. nak kurangkan nasik tu yang sakit. demmit. then, ada yang recommend eat fruits as appetizer in the first place (punnnn, tak jalan jgak utk aku... apa kes kalo makan fruits berbakul2 and then followed by nasik yang also menggunung....??).

now I realized, nak mulakan diet amatla susah utk org2 macam aku ni, suka makan.... penat baca2 (ecehh) jer, nak makan... or asal ada anugerah makan2 hebat yang berganda, akulah penegerusinya. besday hubby pun aku yang tergedik2 nak makan sana sini. mmg la akan gemuk. yesss... sangat gemuk. dah tu plak, aku ni tak pnah sampai hati utk menolak kalo tiba2 ada mana2 trip and it happend to be that the BESTEST (hehe) ikan bakar is in a way.. the most kicking nasik lemak is depan mata. takleh nak tolak. mati la aku. So, mcm mana?how? takkan nak buat buta jer kat kedai2 makan tu? mana leh.. aku ni pemurahhhhh, esp kalo bab beli2 wakakaka..

iskk.... tp hati susah terlebih sikit skrg ni. nak jumpa kawan pun mcm malu dah. kene mulakan dari skrg..... any tips? ingat nak mulakan dengan diet selang sehari (err... buleh ke?). sbb susah jugak nak kurangkan nasik even sikit2. adoooyaiii. tapi, mcm2 mana pun mmg nak kene control selera makan. tp, ada gak la achievement aku...heheh yang mana aku skang bukan lagi hantu coffee (clap2 to myself).

so, nak kene kuatkan hati dan perasaan... nak betol2 mula control makan.... I need to have a healthy diet!! I hope I can start control my appetite. really hope that aku tak hangat2 ta*i ayam jer this time. tolongggg la sedar diri wahai cwk. sungguh. tahap jiwa kacau neh. Nak tahu apsal aku meroyan pasal weight gain neh. korang tgk gamba neh

ni gamba dinner last nite. cam apa jer, tgk la size muka n size lengan aku!! cisssss....

nak amek gamba pun terhad okkkk pose dia!
posing la mcm mana pun, tetap maintain size obese...


so, the story behind:

1. I 've gain about 7kg in last 12 months, my previous weight was 45kg. with the height og 150cm. so, jgn nak sedapkan hati aku ckp aku ok lagi ka... chubby sikit ja ka.. NO!! with that kind of height, that 52kg is consider obese ok

2. smlm nak attend dinner, susah gila nak carik baju and bila amek2 gamba... demmit, gemuk nak mamps.. esp tang lengan aku, cisss...cissssssss dan cisss!!

uwaaaaaaaaa... comenggggaaaaa.....

*nasib baik aku n hubby gemuk bersama-sama, sehati sejawa gitu...wakakaka


Photobucket

18 comments:

naza said...

weh xde la gems pun..ok je..btw like ur top..ni beli kt UK ke msia??lawa seh..D Hobo pun cunss okeh!!! ;P

WaNNi said...

mana ada gumuk..gebu je. maknanya hati senang. Dah nak dekat pose ni boleh la kontrol makan lepas tu bg maintain. Kak wani pun nak turunkan juga tp tunggu pose la, skang ni balun jek apa yg ada depan mata.

Liyana said...

Ni mmg ayat nak sedapkan hati..hehe - You look just fine, seriously. Tapi I suka ayat last sekali tu :D

S.u.F.e.e said...

naza:

babe, its tk maxx...dolu2 kala.. brand ape aku pun tak knal. main belasah jer

k wanni:
gebu?? takde maknanya. kak wanni nak turun apa lagi dong, udah slim mlim mcm anak dara dah tu, mak jelessss

liyana:
huhuhuhu.. still need to do sthing (look fine u kata??).. gemuk sehh.. seriously, esp tang muka n lengan...huwaaaaaaaaa

aida said...

i'm yr silent reader.this is my tip.when i was 16 i was so fat.to cut the long story short,i make sure i eat my dinner at 6pm,then if ever i feel hungry after that i just drink hot water with a slice of lemon.memang kurus.eat a lot for breakfast(kalau nak makan ice cream pun tak pe),eat rice for lunch ok lagi but for dinner ni kalau rice banyak esp makan lambat and tidur awal confirm u put on weight.so eat early and in moderation.i never exercise or restrict my food.

cik jijah said...

laling ku sufee.. mung ada consume air 8 gelas seari dop? mula2 amalkan 8 gelas air dolu.. pehtu baru la ko buat segala mcm diet tu.. tapi ok apa ko.. baju manyak tak muat dah ke?

by the way.. aku tak nampak pun tang mana yang GEMOK.. aku nampak tang GUCCI jek.. muahahahha!!

S.u.F.e.e said...

aida:

thanks muchi2 for the tips. wish me luck huhuhu.. mmg sgt runsing dengan berat ai skrg :(, dinner at 6pm tu mmg dah lama amalkan, but then around 10pm carik roti bakar..camno?

cik jijah:

air aku rs dlm 2-3 glass jer weh. apsal?buleh kurus ke babe? ok, skrg jugak aku memunggah air hehhehe
(oiii...itu gucci dah lama dah, dah outdated ponn :)

Hidayah Ismawi said...

sufee sila amek award awak di sini

AWARD UTK SUFEE DA GOJES

Muslimah Perth said...

isy, sufee.ko nih buat aku ingat ko besar kapal. aku tgk mcmtuh gak. masa aku jumpa ko haritu pun mcmtu gak. kalau nak banding dgn berat 45kg anak dara or masa ko dok obersi (yang takde makanan tersedap di dunia iaitu makanan Malaysia -ps-aku homesick mknn mesia btw) sure ko leh kurus.
papepun, aku nak ckp yg :
a.ko tak gemuk, tapi tak kurus. nampak normal je,and aku tak nampak pun tangan ko gemuk. aku rasa makin cun je adela. serious tak tipu
b. disiplin la mkn kul 6pm, jgnla mkn pape langsung mlm. pikir mcmni je motivasi ko - kalau ko rasa lapar nak mkn, gi cermin tgk tang2 mana yg ko rasa gemuk tuh, motivasi sket utk ko tak nak mkn (kot)
c.minum byk air, although ni aku pun payah la. hehe
d. masuk yoga ke ape ke... ni kalau aku ada dgn ko, kita leh gi sama. malangnya..... ;p
all the best bebeh
but for what it's worth, ko dah gorjes dah dear.sumpah tak tipu. kalau ko kurus nanti lagi gorjes lagi susah hati maza kang ;p

aida said...

mmm..from yr earlier posts i see that u like rice very much (same problem as my mom..kalau dah org kelantan pergi mana pun nak makan nasi kan).so since i takut tengok dia makan white rice so much i make sure dia makan brown rice pulak.apparently brown rice is healthier option.but to quote my mom she said kalau brown rice dia tak selera nak makan banyak sangat coz tak sesedap basmathi rice.maybe u can switch to brown rice?

Hana' Yusuff said...

sufee,tak nampak besar pun tang tangan tu.nampak ok je.bukan ayat sedapkan hati,tp mmg nampak ok! yg kitaorg suami isteri buat.. nasi guna beras ponni taj mahal(stgh senduk je sekali makan),sayur letak celery,tomato(sayur2 lain pun banyak),kurangkan yg goreng2.mula2 tersiksa gak jiwa raga ni..tp boleh la turun juga. tp kadang2 nafsu makan tak leh control juga..tp lepas tu kena control balik.minum air pun kena banyak(tips-banyakkan minum air sebelum petang)

zue said...

Mek, 52 tu agak gebu untuk ketinggian kita ni.. Aku rasa, tak boleh dibiarkan tapi jangan terlalu risau.. Just control makan sikit jer then exercise skit.. Sekejap jer turun, InsyaAllah 49-50kg in just two weeks time... Kalau disiplin.. hehehe

bing jie said...

P..kalau carik roti memalam tu, didikla diri mkn roti berserat...start looking for healthy food maa...tanyala org yg tr pg LONDON weight management nihh...hihihihi...

bing jie said...

P...kalau mlm2 carik roti, mkn la roti yg healthy...hehehehe...dgrla kata org yg penah pegi LONDON nih

S.U.F.E.E.N.A.N said...

TK maxx makcik..?canteeek bangat dress itu..!
Berpaksikan 'cakap mesti serupa bikin' maka aku pendingkan dulu nasihat2/petua2 tuk jadik kurus unless and until tok ayah aku kata 'ehhh dah kurus dh diaa..'kat aku..:p

But honestly laaa pee..with that heigh and weigh you looks nice..xde gimut2 pon aku tgk..series..lainlah akuuu..uwaaaa..

S.U.F.E.E.N.A.N said...

Oh tapi utk tidak menghampakan..aku add lah sikit..betullah tang nasik tu..mkn kene sikit..gantikan dgn buah dan sayur(teringat masa aku diet dolu2 tatkala kegemilangan berbadan 'sasa'-makan nasik sekali seminggu jer beb..!)

Apa-apapun nk kuruih ni semangat juang dan daya tahan haruih tinggi (dan yg itulah yg sampai laa ni aku tak dpt2 lg..huhu)asal nampak nasik jerk haruih cedok smpai takde ruang nak tambah lg..dahsat kan..?jgn tiru cara saya,ia sgt merbahaya!

S.u.F.e.e said...

to all;

thanks for all msgs :).. iAllah nt aku try practik kan... hrmmm...

Aida Narina said...

i feeeelllll uuuuuu :) hello there, hehhee :p..

and u tinggi 150cm? sooooo petiteeee, even petite than me! faham perasaan akak tu, even my height is 157cm, my weight is a bit heavier than ur weight now. so we are now in the same kapallll :p dah la nak balik Msia niiii, tolonggg :p