Saturday, 31 July 2010

Is this technique works?

kemas yang bersifat sementara..

ni cerita tudung awning, tak kirala apa jua jenama pun yang dibeli, pasti akan ada yang awning dia rosak and mula menjadi bentuk2 yang kurang anggun bila dah basuh berkali2 termasuklah dry-clean. maybe tak kene cara penjagaanya kottt. kalo zahra, tukar awning or repair, murah and reasonable jugak price dia, compare to ari*ani, uuhuhuh... tkr awning je dah rm30, rs mcm tak berbaloi plak aku htr ritu. nasib jer tudung tu tudung yang favourite, kalo tak dah selamat dahhh. macam mana sebenarnya kaedah menjaga tudung2 awning ni ek? so far, have been trying few techniques utk menyusun tudung2 aku yang berbakul2 berwarna warni itu. tp, up to now masih tercari2 jalan untuk menyusun tudung2 awning haku dengan lebih etnik dan gorjess...

1. teknik gulung and susun secara tindih kasih,heheh... ternyata ada antara gulungan2 tersebut yang akan tercampak dr tempat yang sepatutnya, lelebih lg apabila tuan tanah terbangun lambat dan gelabah dlm kdaan tergesa2. dan utk menyusun balik adalah sgt tidak gojes jika nak cepat, sbb muka akan berkerut dan aging sign will be increased :)

2. teknik gantung2 dengan mini hanger, ponnn will end up with small hanger marks at the both side of tudung, dahhh... mcm telinga extra plak jadinya. uhh... lagi la tidak practical apabila tpaksa iron lagi skali. ada jer kan small hanger that is specific for tudung awning... tp, mcm dengki jer nak beli yang itu, kang kalah plak butique2 bila aku susun semua tudung2 aku kiki...

3. teknik gulung sekali banyak2 and simpan. ini nasihat pekerja2 ari*ani which is was my latest hanging technique. ermmm... okay la jugak. awning pun mcm tak rosak sangat, BUT!!! bila nak pakai harus kene bukak satu2 gulungan tersebut.. and satu hal plak nak nyusun satu2 n gulung pagi2 nak keluar gi opis tu. still not up to my expectation dok sangap depan lemari tu lama2 gulung2 tudung.

4. teknik hang with clip hanger (yang pat segi or bulat with clips, wat sidai sotong2,, also practical but sometimes a bit difficult when it's quite hard for you to see the real design especially when all the tudung is hanging up together. mana nak ingat warna n semua corak2 yang ada, tadok kojo den nak menghafal


and



I got this scarf hanger to keep all my tudung. dah lama nampak orang jual. baru tergerak nak beli. tapi... dah mcm mula nampak down side of it :(, sbb skali tarik yang atas tu, habis semua yang bawah2 dia (in the same column) will joining it!! takpa2, try dulu lah for sometimes... mana tahu, buleh improvise, at least gantung in this hanger terus nampak colour that we target... hehhe

Apapun, rsnya teknik campak dan lambak, will mostly applied. wakakaka...


**apsal rs mcm entry ni cam sopan sikit eah......



tocheh

Photobucket

4 comments:

NadiahKhair said...

ai masih lagi kat takat gulung2 letak dlm ikea punye bakul 4segi tuh. takat ni still ok. nak beli hanger bulat2 tuh lagi..xtau mana nak gantung. sbb dah 2 hanger gantung tudung biasa. matilah kalau setiap pintu bilik ade hanger tudung. :P

bing jie said...

teknik paling mudah..tukar tudong...ngahngahngah

Anonymous said...

sy dah lama guna penyangkut yg bulat2 tu..penyangkot ikea tu ok..tdung tak mudah rosak dan mudah nak pilih..tp sy tak pulak mengalamai masalah jatuh tue~ ck ni ganas sgt kot..wiwiwiwi;)

Asmida said...

Aku rasa..........kau baling kat aku je la tudung kau tu. Tak susah kau nak pikir mana nak simpan. :-)