Thursday, 14 October 2010

Betul ke Bunian?




sejauh mana korang tahu cerita pasal bunian?

tskk... *sambil kesat air mata* ouwhhhh.... sadis aku nak nyebutnya....sbb, mmg dasar penakut. Kalo ckp pasal bunian ke, ilmu ghaib ke.. santau ke apa ke yang in relation to this... memangla aku tak tahu and takde effort juga utk mengambil tahu. kirenya, kalo ada yang bercerite tu.. aku dgr je la, itupun lebih kurang je la.. takowt!! selalu tgk2 kat tv jer, takpun dgr citer2 orang... and ini plak.... adalah pengalaman sendiri ok

so, nak dijadikan citer, umah lama kitowang tu berhadapan dengan bukit. first2 kawen dulu... dah ada satu kisah... wpun aku agak yakin ianya berlaku diatas kecuaian aku.. ceritanya apabila aku yang baru 3 hari kawen. sebelah malamnya bila ramai2 ada kat umah tu (of course la kete pun berlambak and parking pun tak tersusun). so, time tu aku kononnya keluar rumah, nak alih kete..this time, mmg aku masih ingat, dlm fikiran aku mmg bercadang nak gi alih keta and park properly dkt umah jiran yang tadek org tu.. pastu, tatau apa jadi.. mcm tak ingat apa2 bila all of sudden, orang dah usung aku masuk umah and the story goes like : aku dah baek punye langgar kete FIL aku and dengan gojesnya dah langgar bukit dekat depan umah tu.. kembara aku that time, depan dia rabak, boleh? so, takpe lah, mungkin boleh abaikan la kot.. yg penting PIL tgh sayang and tak payah byr ganti rugi rabakkan kete dia! ehehe ...lgpun kawasan baru duduk.. jiran2 pun tak ramai.. anggap je la yg baik2.. yg pasti, confirm tak layan dah citer2 misteri nusantara or mistik lepas tu.

then, bila balik mesya and duduk balik umah tu.... bibik aku selalu jgak ckp dia mcm selalu perasan yang aku ni dok panggil2 nama dia, mmg la ada few times yang kalo dia basuh keta malam2 buta tu, dia tiba2 masuk umah and tanya aku "ada panggil dia ke"... pastu dengar ada suara baby nangis laa... isk, aku abaikan jer... hnshh.... aku bukan sombong, tp agak2 aaa.. mcm la ko tu ada option utk tinggal kat umah lain kannn, so takle nak takut lebeh2, kene buat bodo and tak layan jer la. takut sgt kang kene pindah umah plak lain plak, time tu mmg takde plan nak pindah pon

so, time nak pindah haritu aku sgt la yakin yang barang2 dalam master bedroom tu semua aku dah packed, mmg confirm zero dah, lgpun maid aku mana leh masuk nak tlg kemas bilik tu. so, mmg sgt yakin dah takde barang2 tinggal. few weeks lepas pindah... baru aku perasan ada satu handbag yang aku hilang, bag yang aku sayang la kirenya sbb still tersimpan dalam dustbag and jarang je pakainyer. carik2 punye carik, tak jumpa.. kumbah stor segala... pon masih tak jumpa. MIL aku spt biasa, provoke aku utk suspect bibik yang kebas.... tp takpa, mommy yg gojes akan tetap maintain cool :P. teruskan usaha menggodek stor. dlm usaha carik enbeg tu, baru notice yang rupanya ada lg satu bag yang ilang, yakni bag baju. sbnrnya, selepas 2-3 hari brainstorming ala2 nak wat soklan exam tu but then still tak nampak jln penyelesaian... aku dah mula boleh terima hakikat kehilangan bag2 tu, redha jer la kirenya dengan kehilangan yang tak melibatkan nyawa tu


TAPIIIIIIIIIII..... ia menjadi sentapppppp apabila


ada one wiken bibik dihantar utk final cleaning session umah tu. sambil2 tu aku kata, cubalah tgk2 kan dlm bilik aku kot2 ada lagi barang2 yg aku ttinggal. bila dia balik, dia wat balik quran aku yang katanya tertinggal dlm side table laci aku, yg dekat dengan tingkap. wpun aku agak pelik tp tanak panjang2kan citer. tp dalam hati suci murni aku jelas mengatakan "mana ada barang lg dah yg aku tinggal...". time tu dia ada gak wat balik pinggan nasik + pinggan lauk+pinggan baby yang katanya ada ttinggal dlm kitchen cabinet aku... what??? mcm mana plak bleh ada pinggan ttnggal lagi ~ mana ada barang dah oiiiii.. semua tempat dah clear patutnya!ok, tu takpa lagi

tp bila yesterday, mmg aku dah tahap kejumpalitan!! sbb, hubby aku nak pegi tgk umah lama tu sekejap sbb nak amel gunting rumput... and alang2 dah singgah.. dia masuk sekali la dalam umah, time tu dah masuk maghrib. nak tahu apa dia jumpa? dalam side table aku (which berkali2 aku nyatakan di atas, yakni semua barang aku dlm tu dah lama aku packing) elok..cantek jer tersusun handbag yang aku carik2 tu, travel bag, baby hangers, BP set meter, bag botol susu adam... semuanya tersusun cantek seolah2 aku tak pernah usik!!! sapa yang tolong kemas??

bila hubby wat balik umah.. aku mula2 tu sonok gila sbb jumpa balik handbag aku tu... tapi bila fikir2 balik............... macam mana boleh cantek tersusun balik sedangkan mmg sangat jelas ingatan aku mempacking handbag kesayangan itu dalam dustbag and masukkan dalam bag lg satu tu utk sedia di angkut.... kenapa bende tu tersusun balik?? uwaaaaaaaaaa

err.. sbg conclusionnya, saya mohon agar dijauhkan bende2 yang tak diingini and dugaan2 yang tak mampu saya n family hadapi :(, saya akui saya adalah sgt gojes tp kerdil penakut cis tak guna satu sen mudah2han, bila saya tak buat kacau hidup orang lain, 'diorang' pun takkan kaco saya lebih2 :), iAllah...

p/s: she has a good taste... that was my fav gucci anyway!!

Photobucket

12 comments:

rina said...

terus rasa berdiri bulu roma... huhuhu

maiTuty said...

wow sgt seram kak..
berdiri bulu roma..
dye nk men sorok2 kot dgn akak, yelahh pahtu dh tak jumpe dh..
hehehe

S.U.F.E.E.N.A.N said...

Kamu ni pee..tak abeh2 bagik aku naik seram!ingt lg psl story mistik mu ttg wanita tua kat london city travelodge..aku sampai sudah takkan sesekali benarkan hubby aku book travelodge tu walaupun regenya murah!

Errr..'bunian' tu ada baby kah?siap celok botoi susu bagai..apakah..?

aida said...

fuyo..i seram dengan cerita u kali ni..usaha kasi benda tu jangan kacau u and family members physically.

Hanie Ly said...

scary ooo citer nie... i ponn penakot gak... pasni klu duk umah sensorg confirm terngiang2 citer ni dlm kepale...

Che Kay said...

aaaargggghhhhhhhhhh terbaca kesah ini di malam hari sambil hujan lebat menimpa bumi....lebih sadis dah la memang orang dok sorang2 di rumah ni. huhuhuhu. T_T

Liyana said...

I pulak kat office (yg bangunan dah >100 yrs). Mmg susah nak explain kat org, but i'm experienced it a few times.
Buku2 pasal 'traditional medicine' yg currently I kena prove scientifically. A few years back buku2 tu hilang, setahu I takde org pinjam (dlm bilik office sorang aje). Then I kena pindah office sebab renovation, so kena betul2 clearkan bilik tu. Habis reno, I pindah masuk balik. Ada ada buku2 tu tersusun elok aje kat rak, yet the room was lock all the time. Mcm ada 'org' pulangkan. Even lagi misteri, ada org nampak someone sebijik mcm I kat toilet, siang2 buta, tapi tak bercakap apa pun (padahal i kat tempat lain masa tu).. jeng..jeng.. *lagu background X-files*

Wan said...

mistik seram sejuk gak baca cerita nih! tp lagi seram bila sampai bab2 henbeg kesayangan hilang tuh.. seb baik jumpa balik, kalo saya sure nangis gak la kot hilang bags.. apapon hi taste gak diorgnih.. hehehe :P

Mai said...

Baca post ni macam baca majalah mastika lah .. Seram!!!

zue said...

Sufee, walaupun berdiri sekejap bulu roma aku baca ni, tapi ada juga yang kelakar. Aku rasa kalaula betul ada bunian tu, mesti dia tengah rindu gila dekat mu... Tujuan dia buat gitu, sebab dengan harapan nak tengok mu balik cari beg tu.... muwahahahaha... habislah sufee.... (aku yang nak menambahkan takut kawan aku) Sorryyyyyy...

BadRiza said...

salam sufee,

antara sebab saya "mem-private-kan" blog saya..
takpe sufee, ada banyak lagi yg baca blog sufee secara positive..

be happy and take care, dear .. :)

fariza

BadRiza said...

oppss! i think i sent the comment on a wrong entry! ...sorry dear fren ~~