Friday, 15 October 2010

CwK and ANON??


hrm..how to start?

ok.. before this, selama aku mula bbloging,alhamdulillah tak penah dpt comment2 yang annoying.. or at least irritating enough for me to read.no, tak pernah. but, not today... I finally received one comment that nerve breaking enough to read it. so, tak sangka jugak la dengan membaca entry pasal bunian tu sahaja buleh mengundang commentator yg bersifat dermawan ini utk memberi reminder


haih... manusia ni mcm2.. patut la top bloggers tu nampak cam kebal jer.. rupa2 nya, bila wujud golongan commentators dr golongan sentap mcm ni, ianya mampu memberi teladan or peringatan pada kita bahawasanya, tak semua org akan menerima cerita kite secara postive. ada jugak yang tiba2 nak kasik nasihat percuma kat kite and judge plak mcm2!! tp, bagus juga la kalau pada masa yang sama dpt memberi peringatan juga utk diri dia kan? tp.. adalah sangat tidak buleh terima akal rasional kalo comment dia tu tak boleh nak dikaitkan langsung dengan entry aku, and yet guna plak nama ANON, mana nak nampak sincererity dia memberi teguran... or maybe aku ni bengap sikit and interpret msg tu wrongly?terus terang aku ckp, kalu niat dia nak sakitkan hati aku, yess tahniah cik anon tu bjaya!!


so, the comments were like...

BERINGAT2 KETIKA SHOPPING...
kene berpada2 la kot..??jgn nak shopping sgt... eh ke mcm mana nk interpret??
INGATLAH PADA GOLONGAN YANG MEMERLUKAN
SEMUA TU MAKHLUK TUHAN


not exactly, tak ingat sbb aku x simpan... and, lepas baca jer terus rs msg tu mcm siut.. tp takpa...try nak jadi motivated dengan reminder terbabit, dan teruskan berperasangka baik, maka aku cuba jugak baca berkali2.. mudah2han dpt mencari kelembutan dan hikmah dr msg tersebut, tp hati aku masih jugak sakit ati.... sebab... mcm tak nampak significant dia...

  1. apa kaitan kehilangan barang2 aku dengan shopping?
  2. nak kata aku ada henbeg mahal 3 lori pun, aku dah ckp yang ilangnya satu jer pun...
  3. bukannya berketul2 Marc jacobs, Anya, or Ferragamo!!
  4. ke sebab aku ada gucci, baby hanger, BP set meter,travel bag tu melambangkan aku ni amalkan gaya hidup suka membazir shopping tak tentu hala and tak penah beringat or bersedakah?
  5. ke nak kene specify dulu yang enbeg tu hadiah dr org lain?mana tau ada gabenor bank negara yg nak kasik kan?
  6. tp, perlu ke aku canang kat semua orang kalu aku nak bersedekah atau beramal skalipun? ko nak donate ke?
  7. asal aku ada gucci je aku ni jenis yang suka shopping and tak hengat golongan miskin ke apa ko nak ckp?
  8. ke, entry aku pasal bunian tu membawa msg aku ni nak bermusuh dengan benda tu semua?
  9. ke sebab bila enbeg aku tu gucci terus secara otomatiknya aku ni menafikan kewujudan bende2 tu semua?
  10. ke nak suruh aku kasik jer enbeg tu kat org sbb dah penah kene usik ngan bunian

aku tak ckp enbeg tu saje kan yg hilang...pinggan, quran, travel bag..baby hanger...pun ada skalik, itupun lambang kemewahan kah? kalo itulah yg ko faham, mmg fail la BM pemahaman, sbb lain yang di ketengahkan...lainnnnnn jugak yang ko nak faham. rsnya, berkenaan dengan "bunian tu juga makhluk Tuhan" tu, rsnya semuanya org dah tahu (err..pasal jin tanak ckp ke?). So, aku doa lepas ni, ko pegi la dekat blog2 lain.. mungkin buleh buat reminder yang blog2 lain plak, yang mungkin lebih open, positif and motivated utk menerima such an immature comment. kalo nak menggelabah menggelupur pun, carikla web page lain yg jauh lg menarek. takde apa pun kat sini.. yer la blog ni pun bukannya ada apa sangat pon

potong betul la. next time la yek, aku jadi positippp.baru jer baca kes anon musibat yang kacau sorang top blogger. tak sangka plak aku pun akan dpt st comment yang pada aku, tak sedap di baca.so, mode adalah sgt swing!

p/s: suka ati aku la oiiiiiii kalu kuat shopping ke apa ke.. aku guna duit aku senirik, pastu plak, aku tulis ponnnnn kat blog aku! tak setuju, tak sependapat, menyampah senirik mau ingat aaa



yang tgh meroyan

Photobucket

13 comments:

naza said...

haha biasalah babe!!kisah mulut longkang yg pendengki!! pedulikan saja..and terus post entry yg best2.. tp lps bace entry tuh agak seram gak..dh la aku ni jenis tak keep track..x tau dah bag ade bape kasut ade bp..kalau hilang menangis gak laaa... ;P

Hanie Ly said...

Yup Yup takyah layan. tapi klu i dpt komen gitu i pun sakit ati... but org2 jenis busuk hati gini will always be around! tak tau ape masalah dorg kan selalu nak amik bende lain jadi bende lain. kite citer pasal bende lain dier konar jadi mende lain pastu perasan diri sendiri cukup bagus sangat nak nasihat org lain... kalau tau sape anon ni senang skit nak bagi cermin kan? ;P chill..

S.U.F.E.E.N.A.N said...

Kalu ssepak kat mana-mana oghang cmni,kite pakat ttipah palo dia..kuang hasam!

KV said...

akak suka jer baca entry sufee. Happening jek.

MaizMalik said...

hehehe bikin meroyan jek kan pendengki2 blog nih kan (aku lagi meroyan sebab sedara sendri yg dengki tuh haihhh)..aku rasa diorang ni golongan yg tak paham erti blog la..which is mcm diari kita la kan..kalau dah tak suka baca tu..tok sah baca, not like we post it in their blog or send to their email ke ape kan...dia yg cari & baca blog kita..alih2 dia marah/sound kita plak kan? ape kes ye tak? aku pun masih tak faham la spesis mcm nih :P cool beb. we'll never understand them...

BA said...

kan?
mmg ada manusia sewel camtu hokay.
blh tak aku rasa nak pelempang anon ni semua?

sebab?

sebab dorg Bodoh yg amat.


BA

S.u.F.e.e said...

to all...

mmg haku hangin, sbb mcm tak munasabah lgsg kaitan yang cuba diketengahkan.. tak pasal je aku meroyan

bukannyer jenih tak makan nasihat.. tp tak related, btol tak?

agaknya kalo aku ckp yang hilang tu, sejadah aku, enbeg yang dah koyak zip, stokin busuk....

apa plak agaknya dia nak comment

PRETTY MUMMY said...

huhu.. nasib baiklah nama dia Anon... from now on aku nak guna blog aku untuk komen kat blog mu sufee, maklumlah aku kan selalu guna nama je... takut pula ada yang terguna nama samaran zue plak... huhuhu naya jadinya!

Anyway sufee, aku sorang lagi nak nasihat gak... biaq pi lah dia sufee... cakap kat cik anon, daripada dia dok busy baca blog orang, baik dia pi mengaji quran, tambah pahala.. takpun gi buat kerja charity, bantu rumah orang tua ke, anak yatim ke... "kata dulang paku serpih namanya" kalau komen orang membazir sedangkan dia membazir juga (bazir masa)... haha

Muslimah Perth said...

been there done that babe. pernah ada org ckp kat aku, kalau nak tau blog kita dah popular, ada org baca (selain our circle of friends) akan bermulalah puak2 pendengki yang akan komen bende2 yang menyakitkan hati kat blog kita. so i guess, tahniah la, blog ko dah popular :D. at least ko blog about it, aku private kan terus. hehe. just write whatever u want to write. org tu bukan kenal pun ko yg sebenar mcmne orangnya, why bother babe. take care

bing jie said...

Begitulah kiranya supi...kakak akupun penah terkena dgn makhluk serupa ini...takpe...buat entry citer bes2 lagi...bia bebulu seluruh badan si ANON ni...Aku wonder, laki2 or pompuan nih??u know what i mean???

cik jijah said...

kena canang satu dunia kot kalau kita menderma ke, bersedekah ke, berbuat baik ke.. baru diorang ni anggap kita ni baik hati.. diorang ni tak paham kot konsep menderma jangan smpi tangan kiri sendiri pun tahu... sah2 diorang jeles sufi.. penakut pulak tu.. kalau betul2 ikhlas jgn la baling batu sembunyi tangan.. emo+tensi pulak aku..

NadiahKhair said...

untuk tenuk?

well said! :D

mmg xde keje org yg 'perasan bagus and try bagi nasihat' sdgkan diri sendiri xtermuhasabah!

SNS said...

drama drama... heheh baru best blog ada unsur2 drama... heheh... usik ja nuuu cik sufee, jgn amek hati nuuu. btw, aku bukan cik anon ker aper yer