Saturday, 3 December 2011

My 2 Cents



Dalam apa jua bende yang kita buat, kita hadap, kita baca, kita nilai... hanya kita sendiri yang berhak menilai sejauh mana ianya dapat memberi kebaikan, sejauh mana ianya memberi keburukan untuk diri kita. Percayalah, kitalah yang tentukan and how u want it to be, how u want it turn out to be. buku masing2 ok? bukannya share dengan sesapa termasuklah mana2 retis ok. Ke dah murah hati sangat nak tlg isi buku orang lain? dah terlebih pahala eh?

dengan dunia online hari ni, ko bukak FB, twitter, bloghop rata riti, baca pasal segala mak neka kejadian di bumi Allah, ko jugak yang akan decide nak serap bende tu mcm mana. ko nak tgk filem p*rno ke, ko bukak website islamic mana2 skalipun, again... ko sendiri yang akan tentukan bekalan yang sebagaimana yang ko ader untuk bawak bila dah dipanggil menghadap Tuhan.

Maka, setiap sesuatu yang dilihat, dibaca, pandai2lah nak digest, mana yang baik jadikanlah pedoman dan pegangan. mana2 yang buruk, toksah tengok, toksah nak ulas mcm nak tunjuk ko lah yang paling alim dan masuk syurga, sbb ko sorang je ada ilmu agama. toksah lah eh. in the first place, kalo zuhud sangat, internet pun bukak ruangan yang baik2 je, ok? ke FB, twitter, blog ni and dunia celebrities pun ko korek jugak? ok la tu, dengan niat nak carik pengajaran eh. hahahaha... then tepuk dada tanya lah selera. sendiri mau ingatla apa juadah bacaan ko kan? nak tahu jugakkk pasal segala jenis mak neka filem. aku pun tak layak nak ulas banyak kat sini. but then, kalo betul2 niat tu baik, ada FB dgn niat berdakwah, gunalah cara yang betol, tanpa menyinggung perasaan mana2 pihak. dengan astaghfirullah sana, masyaAllah sini, nauzubillah sana sini dgn mengutuk org sana, kutuk org sini, nampak keburukan org ni caci, nampak kelemahan org tu cerca, it wont helps. Tak semua orang akan sewenangnya dpt hidayah dan lembut hati dengan cara yang sebegini. heyy... come on lah.. mcm aku kata tadi. apa jua yang kita buat, kita tengok, kita baca.. kita sendiri yang akan decide utk amek yang mcm mana. Kalo rs perlu tahu lebih lanjut, rujuklah pada yg lebih arif, bukannya bukak web or blog2 yg x sepatutnya, pastu carik keburukan dan kelemahan org. Kalo ko rasakan itu adalah menjadi tanggungjawab ko nak nasihat jugak atas salahlaku atau kesilapan atau dosa2 yang lakukan, silakann.. tidak salah. tp guna lah cara yang betul, saluran yang betul dan yg plg penting dengan tidak menyakiti mana2 hati dan perasaan org. sakitkan hati org, tak bau syurga juga kan?

kite hidup tak lama ok. kalo ko rasa ko punya platform yg baik untuk sampaikan bende2 yang baik dan berunsurkan pengajaran.. ada caranya. Apa guna kalo niat ko baik, tp cara penyampaiannya mengundang caci maki orang? kalo kita hati tu baik dan bersih, iAllah benda2 yang melalaikan dengan sendirinya tu kita akan jauhi. agaknya lah tanya sapa fasha sandha punn tak kenal, sbb tak amek tahu. haha. Aku? aku sgt realistic, so far, kalo aku rs nak baca pasal retis, pasal film, aku baca je, tapi masih boleh menilai mana yg baik dan mana yg buruk ok

haihh...susah kalo diri terasa seperti 'bajet' ni tp lupa plak tang budi bahasa... aku tak ckp ni aku ni baik, jauh skali la ahli2 kitab kan. juga tidak berniat merendah2kan niat or effort mereka yg nak sampaikan perkara2 makruf. NO. apa yg aku cuba ketengahkan di sini adalah, semuanya bergantung pada kita sendiri. cermin balik eh. pada aku kalo rasa sesuatu bende tu tak bawak apa2 kebaikan, malah mengundang perlbagai rasa dan impact negative, pandai2lah ko jauhkan diri drpd benda tu. bukannya JOIN sama and at the same time cuba canang ko lah yang alim, ko lah yang plg baik, ko lah yg paling taklayan hal2 duniawi neh. pls la eh.

sekian

p/s: letih dengan certain attitude orang kita

Friday, 2 December 2011

Terbadai..oleh OmbakRindu



hehe, terbadai oleh cerita neh. sungguh. sumpah nak pengsan tengok lakonan Aaron Aziz.

*tarik napas* breath in and breath out

well, aku ni mmg kaki novel melayu. maka, cerita ombak rindu juga tidak terkecuali. so komen aku, utk novel tu itself mmg best la. cinta lepas kawen, kene rogol ngan Aaron Aziz plak tu lelaki kaya hensom charming bawak BMW, oohh sememangnya mudah la utk jatuh chenta. trust me peeps. that's too good to be true. ok? in real life, selalunya perogol ni nak carik yg hensem mmg payah la kan, kalo tak muka tak sudah, muka cam pecah rumah. ye la, yg hensem tu (dan kaya) tak perlu susah payah nak rogol. ramai je menyerah, betol tak? berbalik pada penilaian novel ni, to be honest, dlm novel citer dia ade banyak je plot2 yang tak penting dan aku (aku ye, bukan org lain) tak suka dan rasa tak perlu. tp still, citer yg disampaikan menepati selera aku. so, bila novel dah diadaptasi kepada movie, sebagai penonton aku rs Aaron and Maya mmg sesuai dan ada chemistry bila digandingkan. kalo tak takkan la simply je si hariz nak nangesss je kejenya. Maya tu plak, in the first place aku takut dia takleh bawak watak kampung, ye la dengan cara cakapnya n air muka nya, everything, BUT heyy... they managed to do it, very well.

Izzah
Memang berjaya jadi minah kampung, yang naive gila. tapi still her face expression mampu mengekalkan unsur2 kejelitaannya walau aku ada terbaca somewhere make up dia tak tebal mana dalam citer Ombak Rindu ni. Kalo aku jadi hariz pun, aku akan berkenan kot dgn minah yang lemah lembut n gojes NM mcm izzah ni. Maya berjaya buat aku sedih. cuba berada di tempat izzah. dia yang ada suami, tapi perkahwinan mereka kene jadi rahsia, suami plak hensem nak mampos, kaya and thank God dah bole plak terima dia (wpun dia rogol dulu). pedih tahu, esp when izzah dah mula jatuh hati and sayang suami dia tu. suami dtg kejap2, pastu tinggal, pastu dtg balik, pastu gi umah bini baru. halahaiii... kene kongsi dgn ramai org la kekdahnya. memang sedih and kene redha ok. Redha ke? pasrah kot tu, bak kata Mila. hehe. Ok, ok. well.. Maya sbnrnya berjaya bawa watak tu, aku terkesan la dengan lakonan dia. er.. ke sbb dia cantek jelita? tp kasih sayang and kesetiaan Izzah pada Hariz benar2 mampu menyentuh perasaan. huuuu.... sedeh la weh, baik sungguh si izzah ni.


Mila
adoiiii, ini aku mcm turn off sikit. make up tebal dan tak cantik sgt. sikit2 jerit2, sikit2 amuk. sampai ckp pun aku susah nak paham. watak ni aku kureng sikit lisa yang bawak. maybe Fazura might suite the character. fazura ni mcm classie sikit. Lisa, kurang sesuai bawak watak kasar yg jerit2 amuk tak kira tempat. nak jadi garang pon nampak cam comel jer lahaiii. all in all, kesian jugak dkt dia. kira atr yang unfortunate la jugak since she sincerely loves Hariz, childhood sweetheart kononnya (smp simpan segala toknenek tix wayang), tp Hariz yang tanak kat dia. seksa ok. kawen dgn org yg terang ngaku tak cintakan dia. tp dah dia degil n nak jugak kawen, telan jer la. hensom tuuu, at least dalam gamba kawen tak nampak kawen dengan jembalang haha.

Hariz
walauuwehhhhhhh.... susah nak komen. sbb akan bias. haha. ok, nak mula dari segi apa? Rupa, mmg hensem NM la kan. ko kasikla watak mcm mana pun kat si Aaron neh. sure jadik. lebih2 lagi watak romantik and obviously can see his loves to Izzah. Time garang pon jadi, time romatik jgn cakap la kan. His expression was superb, and buleh buat fonfuan2 di luar sana cair melepek and teringat2. Aku rasa ramai kot yang akan kata, sanggup jer nak kene rogol or nak kene jadi perempuan simpanan, kalo perogol tu gagah perkosa seperti Aaron Aziz. Haihh... menepati citarasa ok, si Aaron ni jadi Hariz. Aaron benar2 blend with the character, being Hariz yg tersepit dengan kehendak hati dan tanggungjawab pada keluarga. but then, somehow deep down in my heart, aku salute gila la kat Diyana Halik. sgt sporting and professional ok. kalo aku? heh... confirm time2 tu jugak gi tetak si maya karin sbb dh hilang akal tgk laki aku (carik duhet) dengan peluk2 sana sini. haha, yes. I is tidak mampu ok.

Pak Dollah n Mak jah
Rasanya Mak jah kalo ikut novel mix kan? ala2 pan asian gitu. ok. thru that film, aku tak nampak kot celah mana mak jah tu nak keturunan campuran.. err... Pak dollah pun bagus... eh, pak dollah pun senang jugak nanges dalam citer neh. dua2 kali time pak dollah nanges, aku pun nanges jugak. good job la pak dollah.

Datin Sufiah
OOh myyyyyy. Pls la pls. aku mcm takle digest. make up, buruk dan berlebihan. dressing, hazabunnnn. Bikini ok, bikini!! aku rasa dia trying too hard and over utk bawak watak org kaya tuh.. hu hu. sbb pada aku, tak semua org kaya tu sombong and bongkak hina org sesuka hati centu kan? and paling tak tahan and nak muntah, hariz siap puji she looks good in that bikini, ptuiiii.... apakah?

oklah, dah letih. itu saje review aku buat masa ni. and aku nak ckp, aku suka je citer ni. takde masalah pun walau ada yg kata plotnya byk yg tak sama dgn novel. ntah apa yang dorang nak aku pun tatau. lepas ni dengarnya Aaron Aziz akan berlakon dalam cerita Adam & Hawa, juga adaptasi novel author by Aisya Sofea. Dalam citer ni dia jadi PILOT ok, pilot!!! #fengsan la aku, memang fengsan, bangun and fengsan balik. mesti hensom. (yg muka tak hensom pun bleh jadi charming gila kalo dlm uniform pilot, inikan lagi Aaron Aziz!!) Again, dalam hal sebegini mana2 pihak perlu bersifat terbuka untuk berbincang dengan jelas dan author novel juga pada aku tak bole nak expect semua plot dalam novel perlu tepek dan direalisasikan dlm movie. kalau skalipunlah scene itu dirasakan penting, tp bila dah jadi filem, nilai2 komersial juga perlu di pertimbangkan. haaa.. sblm kasik kebenaran adaptasi novel tu, sila la clarify betul2, supaya at the end tak dengar sana sini yang tak puas hati.

ok dah. nak sambung keje.

Monday, 21 November 2011

Tahniah HarimauMuda




woahhh... tak pernah rs se-inspired sebegini rupa. puas hati ok, #harimauMuda mmg membanggakan. even kalo dorang tak menang pon, still... apa yang aku tgk dorang berjuang habis2san.. pegi mati dengan semua tekanan n gangguan2 emosi yang cuba dilemparkan oleh rakyat2 pasukan lawan yang sungguh physco and tidak bermoral takbertamadun, cayalah harimaumuda!

the best thing was, when the final score by Badrul (even though penalty) tp seriously, the is the best moment ever, esp when jiran aku kiri kanan pon jerit sama, akakakka... semangat sungguh rasa. tapi tell you, sepanjang additional times tu sungguh aku tak tenteram n sakit jiwa raga n perut n kepala. berdebau wehhh. mcm la aku yang main. aku time penalty, aku tgk tibi sambil mute n view kot celah2 jari jewwww. hahaha. punyala tanak terima kekalahan sebenarnya. apalagi kalah dengan hindon

apa2 pun, kemenangan semalam pada aku sangat menyelamatkan maruah, dorang kan kekadang tu ada yg anti mesya tatau sebab kejadah. mcm2 hal. tp berlambak jugak yg dok menebeng kat mesya ni nak carik rezeki. luckily ada juga sekupang dua yang mmg betul2 baik n pleasant, tp yang kebanyakannya tu.. hrmm.. nilai la sendiri. nak jugak bawak pangai2 yg x bermoral n mentality sampah tu

apa2 pun syabasssss untuk team negara. tak sia2 aku tunggu smpi abis. semangat ok! sbb apa? sbb bermain dengan penuh maruah n sikitpon tak terusik dengan phsyco2 dari sana. mak vangga!!!


Tuesday, 8 November 2011

Hati yang risau


kejap je nak masuk 2012. achievement of 2011? ok kite tolak tepi dulu sbb mcm banyak je yang ter achive n terpaksa di forward ke 2012. enough said. apa yg buat aku risau sgt lately? next year danial n damia dah nak masuk standard 1. few things yang keep loitering around my head n I just cannot help it...

1. choices of school
ye. am too choosy of this one. sorry to say my expectation tinggi sangat. cannot help it. I will keep on comparing with their previous place in UK. My bad, I know. So, I keep hunting the best school for them (or at least "best enough" to my personal view).

First, I choose Tanarata International School (TIS), I've send the application forms long time ago n was informed nama masuk waiting list je dulu before placement test. hrmmm... dah dekat 2 tahun, tp masih tak panggil2.

Nexus international school plak mahal terlampau2, jual rumah kereta pon belum tentu cukup. total cost rm25k/student is needed upon registration. aku? ada 2 org tau tak!

Tingal lagi Nilai International School yang ada kosong, tp distance is ridiculous. mcm mana nak commute nanti? yes, transportation is provide tapi putrajaya to nilai itlself will take 30-40mins, nt pagi2 buta dah kene bangun, kol 730 gerak n kol 3pm baru abis skola.. kol 4pm baruuu sampai umah. I strongly believe time tu dorang akan penat letih bagai..... and they r just first yr in primary school. why la whyyyyyy tak beli umah dkt Nilai T__T.

sudahnya, masuk waiting list ABIM sungai ramal. masuk darjah dua pon jadilah. sobss... baru dpt tahu pasal this school sbnrya. but dont get me wrong. no offenses, I do consider government school. in fact they are going to government school next year. I believe teachers out there will have their own approach. Great one. but again, am too paranoid.


2. school uniform
when is the best time to beli eh? mana nak beli? ada ke size utk abam nanti. ada ke size kasut utk dia. dia dah la techit jer. ingat nak tempah juga. kasut? takkan nak tempah jugak kan? beg skola plak, kene carik yg cun2 utk abam mampu carry. takkan beg lg besau dr abam kot kan? haih la abammmm... mommy harap abam tak terbalik terlentang ke belakang when ur school bag is sort of heavy. kite susun jadual sesama eah abam?


3. School environment
ok. ini satu hal kg. aku rs this is quite normal kot for parents to have this kinda of feeling. risau. mcm2 fikir. mcm mana nanti kalo cikgu garang sangat, garang tak bertempat? tak guna pendekatan yang betul? pukul2 ke. tskk... kan ke mcm2 kes kite dgr skrg ni. mcm mana kalo anak aku plak yang tak dgr ckp n banyak benau bercakapnya sampai seme org annoying n tanak kawan dgn diorang? uwaaaaaa.....

how about school cafe/canteen? are they using the same layout (as zaman aku skola2 dulu?) will they survive to buy their own food and at the same time competing with others? Danial.. what if u cant even reach the order counter?? oh mannn... pls... I hope damia can help him on this.

stationaries. what if other student simply take their belonging? heard a lot about certain student that like to take other people belonging for nothing. should I teach them not to share their things? that is 100% contrary with what we have taught them to be :( before. but I want them to know how to take care of themselves. and what if the twins loveeeee to borrow from other people?

harsh words? mcm mana if one day anak2 aku balik and asked me certain word yang pelik2 untuk aku explain? #fengsan


and when I look at them...
my heart is trembling... praying that they would be able to survive...
and enjoy their school...


damia, aku tak risau sangat. she's more independant


and abam? tskk... even in school performance, teacher put him in 4yrs old group
lahai abammm..nt makan banyak2 n cepat besa ye nak...




tgkla beza dia dengan damia...


and this is his 6 yrs old classmate hehe..can u compare the size?

oooh so many things to think about, I want to take this easy. things will get better in time hopefully. normal ke to have this feeling? ke aku je yg ober?



donno how to say


i want it.. really2 wants it, badly




:(









:(






sobs... how I wish...........

Monday, 7 November 2011

Salam Aidiladha Peeps




Salam Aidiladha to all

me? going back to Kota Bharu, as raya aidilfitri ritu tersadai kat umah :p
but then balik sekejap jerr, uwaaa!


gambau pon amek sikit jer..















bila la agaknya bole balik lama2 sikit, nak ronggeng pon tak sempat. susah
juga kalo hubby workaholic neh. nak suruh dia cuti mcm nak mintak beli cayene!!

Monday, 31 October 2011

Ariani Galore...SALE!


this 4 items is NEVER WORN, just bought it before Aidilfitri 2011,
worth retail price at ARIANI boutique is RM200-350, depends on swarovski amounts

check out the my price!!!


ARIANI 1 RM90
gold color
swarovski is embedded on the flower itself
size:L (face)
booked for Na







ARIANI 2 RM90
SOLD






ARIANI 3 RM90
booked for Na






ARIANI 4 RM90
SOLD







***************************************************************************
ok, this items has been worn once!

PEARL HAYA rm40
P2L(S)


D'HAJA RM30
booked for iza nordin







ARIANI 5 rm35
booked for roseazmi




ARIANI 6 rm20

booked for intan


ARIANI 7 RM15
sold to Noridah







ARIANI 8 - rm15
sold to Noridah









ok guys, pls email me yeah
sufee[dot]suhara@gmail.com

p/s: kesan kedut adalah sebab ianya telah dilipat lama and dibiarkan dalam lemari, sekian.




enjoice!

Friday, 28 October 2011

Sapa bole tolong saya?



tskkk.. feel really2 bad about this. but lets see weather it is salvageable or not.

All this skin care.. sapa berminat? bole pm aku or comment kat sini. harga seriously negotiable since aku mmg nak let go murah2, lagipun dah tak ingat dah total price dia. all items price will be in the range of RM40-60/set. basically almost all items have been used at least 10-30%. I just want to make myself feel better, err.. tanak rasa membazir sgt, heh. Maka, sesapa yang bercadang utk try mana2 skin care n want to get it with extremely cheaper price, pls have a look.



set 1: Shadira skin care
booked for azza
rm50



Set 2: Jurlique



set 3, Olay Regenerist
booked for aslynda jane
rm60



and this is all the FREE gift.....you can choose whichever item you want together with the purchase


MAC prime make-up base
free gift for azza



Nutox serum


free gift, so never been used
free gift for aslynda



etude house BB cream, worn less than 3 times
booked for Kerry



Body Shop Mineral Powder
color: rose ivory
rm45







err.. aku amek gambo pakai camera cabok. quality gambo adalah tahap annoying



email me
sufee[dot]suhara@gmail.com



lepas ni, autumn closet cleaning.... peminat2 ARIANI, stay tuned!!

Tuesday, 18 October 2011

New Addition



lamaaaaaaaaaaaaaa dah tunggu, finally!! dapat jugak..
selamat datang ye, cik celine...










jom buat keje dengan penuh momentum (sangat).. ayuh!!


p/s: CikPuling... nt bole ronggeng sesama bersama2 cikbittersweet ni yeh

Thursday, 13 October 2011

can't wait


arrragggghhhhhh....... how's romantic is that...





"I vow to love you and no matter what challenges might carry us apart, we will always find a way back to each other."



...melted!

Wednesday, 12 October 2011

My current status...







Permanent Head Damage...........................





PHD = ??



true?
Yes?
No?





















uwaaaaa!!!!














how I wish that I could ever end this journey up..
tskk!!





Sunday, 9 October 2011

Pengantin Baru



Last weekend was my cousin's wedding. Me having a great time and alhamdulillah everything went well. Hopefully the newly wed live happily ever after, Allah bless :). Dah lama pon they are together, mula dari mrsm jasin, then ke kolej mara banting sesama, pastu ke TCD n RCS di dublin pon sama2, sampai lah time keje, both of them keje dekat dublin.


majlis akad nikah..




my cousin, merangkap pengantin lelaki yg sampai lambat :p


time ni tok imam tanya dia "ini isteri ke berapa??" hahaha..
kitorang seme tergelak tp pengantin laki sengih pon tak, nebes agaknya





cousins lagi..
aku sorang je dah kawin, yg lain adalah single mueheheheh


muka hepi sbb dah selesaiii


aku tak amek gambau ngan pengantin perempuan..
tp amek gambau ngan akak dia boleh? hahahah... tumpang glemer datin!



ok, nak balik dah


Congratulations Aboy n Miza...Allah bless u both, aminnnnnn...