Tuesday, 25 January 2011

Back on track

Jangan buang masa wahai cik supee

cepat betul lupa, lalai sungguh
hargai masa wahai supee
wake up sufee, gearing up!!!
stop wasting your time surfing la, baca blog maskancil la ape la
dont be in that comfort zone for too long
be on track pls
bukan senang to be the top one
banyak usaha, bukan banyak tawakkal
haihhhh... cepattttttt!


*eh aku ada sebab la...


reasons behind the scene:

1.ni org cuti raye cina, ko pon sebuk nak beraya, plan bagai
2. CO2 aku tak sampai la noks, mcm mana nak wat keje
3. work st tak abeh pindah lagi, cmna nak start writing~ huh sumpah layak makan penampo
4. nak beli make-up base baru, by channel~nadiah: ko la ni memandai nak bagi idea tu, aku dah tak tenteram noks
*psst, nt teman aku gi beli aci kaaa??


tapi..tapi tapi.....................
saya dah set target tawww
akan jadi rajin lepas dpt make-up based n miyagi
sila akan jadi rajin... akan pastikan objectives achieved
wpun banyak membuang masa
walau objective banyak bebenau..
heh.. target aku tinggi sgt, maybe bleh kurangkan sikit.. hehe..kot!
but howww? howww.... walawehhhh
yes, u can start to panic lalallalalal
wake uppppppppp......

ok2, susun balik, replan for your work schedule babe
*apsal laaa aku sambung study aku...ouwhhhh, sgt



STRESS untuk hari ini sbb tak buat apa2, hehe



p/s: nadddddd.... teman aku carik MUB plssssssssssssss





Photobucket

Saturday, 22 January 2011

Sales Blog updated!!



**please visit my SALES blog for more bargains**


Those who's interested... I am letting go few items...
have a look and feel free to email me...


New Correlle Modern Lines
(Stock is already here)

RM330
1 set = 16pcs include:
4 x 10-1/4' Dinnerplates
4 x 8-3/4" Luncheon Plates
4 x 22-oz Soup/Cereal Bowls
4 x 12-oz Porcelain Mugs



SOLD
used Pearl Haya P2M
RM55



used DKNY purse
RM60 SOLD



email me for the best price :) sufee.suhara[@]gmail.com!!
hurry up!



**please visit my SALES blog for more bargains**




Photobucket

Wednesday, 19 January 2011

Cerite Keport

tgh survey2 carpet kat dalam gudang tu, tiba2..


"adam nak keportttt mommy..."

"mommy... adam nak keporttttt saye......"
*dah mula nak nangis2 bila mommy buat tak layan sbb tak pahem*

mommy sbnrnya blurr.. keport?? pebende tu? mommy terus browsing around lagi...

"mommy......... adam nak keportttttt................"
(sambil tunjuk2 ke arah carpets yang bertimbun....)

ooooo... adam nak carpet rupa2nya...

ok2, jom kite carik.. Adam help mommy to choose orait...

barulah dia ok. read: adam adalah sangat suka teman mommy beli-beli ngeeeeeeeeeeeeee.....


haishh.. budat tecik neh. nasib baik mommy dpt recall dia panggil carpet=keportt. blurr sekejap. ritu pegi nilai 3, teman MIL nak carik carpet tuk umah baru dia. ok, tipu. aku pun nak carik satu utk letak dalam masterbedroom aku. dkt gudang ni, harga quite affordable. mmg la ada yang riban2, yang ratus2 per square feet pon ada. tinggal pilih jer. yang 5 hengget sekeping pun ada.. and itu adalah category lap kaki. so, hasil rembatan carpet aku kali ni adalah less than pat ratus. ok la kan? dpt kohart punya la plak. seyes, jgn ty aku kohart tu apa, sbb bangla tu sebut kohart, aku pun ckp kohart la kan?

disclaimer: factor pemilihan corak carpet adalah langsung tidak dipengaruhi oleh sambutan hari thaipusam pada hari khamis ini, sekian.


so, satu dah letak depan wardrobe :) agak kecik sikit size dia...ingatkan dah cukup panjang
corak dr jarak dekat, harga adalah rm130; size: 2'x7' abaikan quality gamba yang sangat sampahan, guna bold 9700.. nak expect apa, kan?



and lagi satu, dah letak depan katil, nak wat tempat solat yang lebih selesa...
dr jarak dekat..agak tebal n selesa utk baring sekejap lepak2 baca Quran sementara tunggu waktu solat seterusnya.. size: 7'x9' harga adalah rm250!! *abaikan hiasan tambahan yang tak mengikut arahan itu



Photobucket

Rasa tak tenang

sebabnya...

1. hati agak kurang tenteram... sbb dpt tahu ada unwelcome reader to this blog. Blog ni pun ada org nak baca ke, bukan ada info2 yang benefial pon...perhalkan?? ingat nak privatize jer la (hek ele mcm la ramai nor readers!). well.. will think about it. But I know that I hate it.

2. rs mcm nak beli ipad, hehe.. rs mcm perlu je. best kan kalo ada ipad (best ke tak best?), buleh baca journal sebelum tido, kiranya santapan akhir sblm tutup mata, ilmu terus meresap dalam kepala gitu, sbbnya baca sambil baring huhu

3. tak sempat2 lg nak pindah work station. dah dpt proper work station ~ good to start my report writing.. pehh.. (sangat la). I really2 need to gear-up my work... come on sufee!! ada sapa2 yang ada ubat rajin buleh kasik sama aku.

4. masih belum finalize dengan supplier. mcm nak buat kitchen cabinet, tp tak sempat nak finalise design dapur lg neh.

5. tatau lagi bila waktu yg sesuai. ada plan nak balik kamfung ku. lama jugak dah tak balik. hrmm.. kene wat list makan2 neh. tp bilanya nak balik nehhhh

6. saya nak beli keretaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. tp kereta apa ye? haishhh. bajet agak limited. itu juga keperluan. oyea, smlm sempat komplot dengan MIL, teman dia pegi beli carpet, perkh..


terus pancit tyre kereta, nampak sangat kurang berkat di situ sbb aku pon nak beli juga tanpa consult cik suami.. ngeh ngeh, sumpah tak pernah reti nak tukar senirik!!



tima kaseh abang tyre, dah la charge haku 5 hengget jer, terbaik la abang tyre!


Photobucket

Monday, 17 January 2011

Patra

Alhamdulillah, our new helper named PATRA so far so good. but then, pls bare in mind, the girl is only start working with us few days back. too many things to observe, yet too many things to monitor and guide.

Somehow, few things that makes me impressed...
1. bila tanya "tau masak tak", dia geleng...
tapi setiap pagi bila bangun, dia dah siap masak.. nasi goreng, mee goreng, ayam kicap la bla bla
erkk...ke dia tak faham masak tu apa, takkan nak demo ala2 chef dulu kot. plus point - buleh la jugak masak....

2. lipat kain agak cantik, yang tak tahannya semua bende ber'iron' ~ sampai stockinggg pun dia iron (confirm2 bill aku naik balik cam dulu, rm500/mth) - pengsan. Tapi ini dah guide dia, harap2 dia faham bukan semua bende kene iron. cuma the plus point is that... rajin la kan?

3. dadam dah mula bole blend dgn dia, even closer compare to mamatok dia

4. bila suruh bersih bilik danial damia, abis segala carpet dia hangkut.... bagus.. sbb aku pon malas nak kibas segala haha

5. fast learner, takyah tunjuk or cakap banyak kali untuk apa2.

6. dia adalah malaysian... ngeeeeee, pandai la jugak bawak diri. kalo maid yang dari batam ritu, sampai2 umah terus buat kopi ala-ala sense of belonging gitu, amek 3 in 1 nescaffe. aku quite terlopong gak aa... sbb baru sampai maaa. at least, si patra ni till today takde lagi la bende2 sentap yang dia buat.

tapi, tatau la kannnnn... baru sangat ni pun nak evaluate and puah hati lebih2. cuma doa n harapan aku biyarla lama kekal mcm yang dulu. pening kepala la nak arrange bende2 macam ni. Those who need her agent number 0193384169 Sarah or Mohd, either one will pick up phone. they based in Kajang.

read: pssst... aida, I hope u read this :)

So, call senirik ya. aku takle nak comment banyak :). aku pon baru amek...







Photobucket

Saturday, 15 January 2011

Product review

saya nak wat product reviews..

dulu2 mmglah diakui. sebarang perbelanjaan grocery yang dibuat adalah berdasarkan list oleh bibik. jarangla saya counter check balik or verify mana yang betul2 necessary or mana yang buleh kiv dulu. so, setelah sesuka hati wat cuti senirik, mcm dah takde keje lain, menjadi house manager and every single house details is beyond my control..maka ada few products yang pada aku best n bagus untuk dikongsi, esp utk yang nak keje senang n cepat


1. Clorox cleaner

a) Utk toilet bowl

aku suka gila. utk sesapa yang ada masalah air bwarna merah yang selalu kotorkan toilet bowl tu, haaaa... sgt sesuai guna ini product sbbnya, dia akan make sure toilet bowl and airnya is clean. first time nak try beli dulu ada la 2-3 kali amek-letak-tengok-amek-semula-letak balik, sbbnya agak pricy jugak la compare to other types n brands. esp yang bulat kecik colour biru pekat tu (selalu gaduh ngan hubby aku utk beli bende ni, sbb dia suka yang biru berkerak dlm bungkusan tu). yang ni aku tak suka sbbnya memula ok lagi colour biru dia tu, pastu 2-3 hari nt mula pekat mcm hape, berkeladak sana sinun, ko kasikla brand apa skalipun.. hamlau.. seyes aku tak suka sbb kene berus balik sudahnya, tambah keje aku. eh, ye aku berkira nok!!

korang carik yang mcm ni..


b) Utk surfaces wipe

ni pun aku suka. nak bersihkan sink or bath tab or any toilet surface sangatla sesuai n berbaloi. sekeping wipe pun dah bleh bersih. ini lebih kepada once in 3-4days cleaning purposes la, kan ke sinki kite yang tpt berus gigi segala tu senang gak berkerak kan.. wipes je dengan bende terus bersih nyahhh, mak suka.



penah pakai kaler pepel n hijau, dua2 bau best, takde la bau pengau cam pure clorox tu
*penah guna juga yang dettol, tak best :P



2. Dish washer

ni case aku nak save la ni. murah berapa sen je padahal dr jenama2 established. tp sbb terpedaya dgn concept murah sikit tu la aku beli brand ni, tp sumpah tak best sbb tak berbuih and concept kimia aku, kalo kurang buih maka, pinggan tak bersih n bersinar. time ada bibik dulu ok lagi la nak pakai sbb tak bersih kalu, dia bole bersihkan lagi skali. so, sila la jangan nak jimat 50sen-singgit beli dish cleaner yang tidak berteknologi nano neh. ke, aku yang tak cukup tapak siput basuh pinggan pun tak de skill??

3. Online grocery shopping

uiks.. ni pestaim tgk kat mesya punya webbie. penah cuba ke anyone? buleh caya ke ni ek.. senang juga ni kalo betol2 bagus servies dia, but then, certain items jer la kot buleh nak beli online. time kat uk dulu pun, jarang shopping grocery online. tp cam best plak, kene try neh.



Apa2pun, time2 ada helper adalah tidak direcommend utk beli yang jenama terbagur termahal di pasaran melainkan ada objektif2 tertentu, selalunya (mostly) dorang ni akan guna sungguh2 cepat habis pon takpe sbb bukan dorang yang kene beli kan? cuba kalo kene tolak gaji dorang, aku rs mesti buat sabun sendiri guna daun kelapa.





Photobucket

Thursday, 13 January 2011

First Ever..


wordless friday
*wink2*

*cehh...tiba2 jer nak wordless2...*


Photobucket

Sabahan Maid in the house

finally

ada jugak maid yang jejak rumah aku
puhh.. harap2 this girl takkan wat hal
yes, she's from sabah, semporna
a malaysian, definitely
got the agent number from one of the best buddy
agak helpless jugak dah la nak call
sbb std la nk kene tgg 2-3 mths
but yes.. agaknya, I got my lucky star that time
call2 je akak tu, dia suruh call balik the day after

aku ikut jer
so esoknya call balik
dia ckp, mmg ada 2 orang baru sampai
alhamdulillah
mmg that girl rezeki kami la
buat masa ni

so, as for now
takde bende yang menjengkelkan lagi berlaku
yer la baru satu malam nok!!

harap2nya ok la this girl
bagus juga agent ni, warranty 1 tahun ok
potong gaji 8 bulan
best giler

one plus point (at least buat masa ni la kan)
dia malaysian, so aku takyah nak turun naik immigration
utk settle hal permit
jgn plak la masalah lain plak yang timbul
yer la, she still so young (20thn)
skola smp form 3 jer, an orphan
ada juga ek, malaysia yang nak jadi helper
ni, aku ingat dah takde

papapun, alhamdulillah sangat
this weekend nak scout cari attires
boleh dia bawak baju kurung selai (yg pakai semalam)
dengan baju tidur selai
mcm nak keje utk ujung mgg ni jer





Photobucket

Terasa sangat special..

why??





I got this special entry written by CikPuling..
it's for my birthday
I am soooooo amazed and speechless

thanks lalingggg for everything..

:)


Photobucket

Tuesday, 11 January 2011

Happy Birthday To Me....



Happy birthday to me
Happy birthday to me...
Happy birthday to myself...


Happy birthday to cwk!!




*wpun kesah baby sitter or maid masih lagi hanging, hidup mesti diteruskan... meh kita anggap kite tak penah ada commitment utk phd buat hari ni... yehaaaaaaaaaa!!mari bergumbira..


ok,





slot motivasi utk diri sendiri agar tidak terlalu lagho..
*mode: insap



Photobucket

Monday, 10 January 2011

Runaway Maid II

Bermula la sesi menjelajah agent2 maid seluruh area Kolalumpur (ok, aku tipu, aku pegi area damansara shj). Mode kali ini adalah lebih seyes n pastinya nak cepat bajet datin2 gitu. Normal procedure la utk any employer setelah agak kalut n menggelabah, tp bjaya kaber utk mencari ganti asap. As if mati kebulur la kalo tadak maid. Biase la kan?hidup kene gojes! Should bare in mind this few things.. kalo nak amek registered agent.. (which the normal cost is 9-11k)
1. Waiting time - U definitely dont want it to be a longgggg wait, standard waiting time is only 2-3 mth, betol tak? harusla nak cepat meh

*kalo fili*phines monthly min 1200k ok?!!ada degree katanya...
*cambodian, hrmm.. bhs adalah ayam n itik for the first few months ~ tp better kot mcm ni, at least chances dia nak bergaul2 dengan maid2 lain makan masa
*namun rata2 agent akan recommend indo utk child taker..apakah?

kalo nak guna agent yang tidak berdaftar (which is bersepah2 nowadays), you might want to consider your time n effort since..

2. Documentation before smp - Nak tanak kene berurusan dengan immigration for calling visa, endorsement di indo lagi etc etc
3. Documentation after smp - Bila maid tu dah sampai, nak kene proceed with visa plak. turun naik immigration tu sudah pasti
4. masa!!! adakah anda seorang yang sabar dengan permainan masa di sini...

Pastu, nak kene pass FOMEMA lagi.. kalu tak pass, takle proceed, burn duit wehhhh (duit fomema tu). yang menjadi masalah adalah apabila dorang sukkaaaaa bagi maklumat palsu. umur dalam passport 32, tp tgk muka, berat badan, etc sumpah macam nenek hapa. takut oo, dalam details tulis sihat walafiat, dtg2 buat medical ada hepatits la, TB la.. adeh la. Lagipun, yer la aku pun pastilah tgk yang tak lawa dari aku kannn, tanak la muka cam lun*a maya or tama*ra kaaa... pastu, ada jugak yang claims widow or still single kononnya nak senang dpt pelepasan dari immi indonesia. sebab kalo too young or with family immi sana susah nak lepas. betul ke tidak tatau la aku. heh, semua akan melibatkan masa, duit n of course effort utk sentiasa bersedia dengan mcm2 pangai agent, or officer2 immigration yang sumpah 'banyak' yang tak friendly sentiasa bermuka manis.

Agent 1

Ni aku dah byr dari Aug 2010, bila bibik asal tu kata nak kawen. Aku byr 2k and since she's unregistered agent, need to do all the documentation by myself. This agent kata sampai oct 2010, tp delay n akhirnya sampai early Dec 2010. ok takpe, forgiven. Yang crapnya, bila mana bibik ni dah sampai, wat balik rumah n nak wat fomema segala barulah revealed yang dia masuk ikut batam n her passport is illegal, dorang panggil passport kosong! patutla sebelum tu agent (mesya) tu mcm insist nak wat fomema senirik. peh.. belek punya belek her passport, baru aku pasan yang copnya adalah dari immigra*tion port dickson punya entrance, apakah??? bila tanya dia, dia kata tekong dia pun mcm tipu juga, sbbnya janji nak kasik naik pesawat tp akhirnya disuruhin naiknya bot puan.. 3 hari saya sakitt blakang sbb dok bertinggung yada..yada...
dah, aku rs cukupla maklumat tu. dengar sampai telinga aku berdarah skalipun, nothing will changed. aku pun takle nak simpan kalo illegal. so hantar balik ke agentnya di mesya. wpun dia dah nangis2 ckp nak kerje2.. sib baik duit refund dapat smua.
Agent 2

aku ni google je dkt mu*dah.com. alhamdulillah, agent mesyanya baik. senang berurusan jugak la. biodata dah ada, medical report dah ada (tak mcm yang agent 1), so aku tinggal proceed calling visa utk bibik tu datang sini.
bila dah proceed (means that immi mesya dah endorse) kene hantar ke indo utk immig sana (kat sini la selalu issue indo dah susah la, tak kasi la, limmitkan la yada yada) endorse barulah maid tu buleh dtg. normally kita kene pick them up di epot, dalam terminal sana sbb dorang takle kelua lgsg tanpa majikan. So, this bibik asalnya agent indo kata sampai fri, tapi takde details flight (boleh?). Pastu drag sampai monday morning (flight dr bali 8.15am - at least ada la details time tp flight nama tadak). Takpa, kami dengan penuh optimis pergi la melangut di LCCT nu haa TAPINYA bibik tak muncul2. mcm gila jer dok soal siasat semua orang dalam terminal. apakah? seb baik agent mesya ni baik n sgt responsible, hari ni jer dia dah refund duit haku.
so, pengajaran... korang wat aa senirik. Aku penat dah....





Photobucket

Runaway Maid I

Hadirin hadirat yang saya hormati sekalian

We are no longer have maid or helper since few months back. patutla mimpi tandas malam tadi. terbaek punya tandas laaa. sampai takle tido ok, sbb terlalu horror. macam2 aku fikir. haishh... I think am gonna spill this out this time. kata nak jadi blogger tegar. ok meh nak citer. My 5 yrs maid dah lari dr rumah. ye betol dia mmg dah melarikan diri end nov ritu ok. tempat kejadian adalah umah aku. meh aku story mory.... mana2 yang bole amek pengajaran, bole la amek (if any).
This jawa actually has worked with me for quite sometimes and all in all I can categorized her as a good maid. Dia dah ikut aku gi UK, and bila aku balik pun dia masih nak keje lagi. anak2, femli2 semua dah kamcing ngan dia. Nak dijadikan cerita, there was time she told me dia dah nak balik, nak kawen- bagi notice la kirenya ni. Maka, bermula la pencarian agent sana sini sinum and finally, my new maid was speculate to be arrived sekian2, tp tak sampai2. In the meantime, she has spoke to me that she wants to continue working with us back (plakkk) sbb dah tak jadi kahwen wpun dalam hati aku ckp, sokahatimakapakkojekan nak main2 camni wadehekk!. Disebabkan aku dh byr one agent ni (and memang Tuhan dah takdirkan jugak aku akan berkecimpung dlm urusan carik2 maid ni lebih lama) maka, aku dengan niat tidak memburukkan mana2 pihak berwajib+malas+nak gak rasa bibik lain plak, ckp la balik kat dia... TAK BOLE CONT.DAH sbbnya dah byr dah agent semua2 tu, dah takle nk cancel (padahal tanakla kan burn 2k sbb nak cancel gitu2 jer, mana la tahu susah nak refund ke mcm mana). So, when the new maid has come, I'll to send her back to kampung halaman. Maka, she agreed to wait until the new maid arrived. Tapi, dah ada hints yang pelik few days before dia larik sebenarnya, tp aku je mcm buta hati wpun agak solehah n masih tak perasan.. or more to ignorance really.
1) she's asking me about helping her making a new visa, she called it visa bebas or watever
2) she wants all her money to be transferred to one MALAY man (which I believed is her new ready maid boyfie), wpun dia claims kat aku tu pakcik kandung dia. PAKCIK ok!!
peghh..dalam hal ni jelas2 la aku yang bodoh, ye laaa.. apa kes pakcik dia malaysian and dia plak sah2 jawa?bodoh ok! aku dah perasan waktu nak tsfer duit tu, tp memandangkan dia lagi bbrp minggu ngan kami, so lantak dia la nak wat apa, dah duit dia kan. lagipun aku malas nak sibuk lelebih, kononnya sebab dia dah nak dihtr balik kannnn... padan muka aku heh..
So, in the one peaceful night.. when the whole family went to watch Rapunzel (kisah puteri lari dr rumah), that was the time my jawa running out from the house. Soooo tally kan? balik2 jer dr cinema tadak sapa sambut, aku dah terdetik satu macam. bila masuk2 umah, my kiddies terus wat inspection (agaknya sbb depa heran nape la bibik tak open the door as usuals) n terus report kat kami "bibik's gone...nothing left in her room mummy!". Aku plak, terus ke master bedroom, terus check her important documents ~ yilek! Maka, dengan nafas laju mcm kerbau terus tgk jewellery box, camera, lappies and other important things, alhamdulillah ada. So, dah calm down sikit tu, baru turun bawah check her empty room...then, dengan penuh macho kami terus buat report police. The day after baru tukar all door keys. read: takut juge aku weh. semua alarm security semua tukar. ye, malang tidak berbau. semua hanak2 aku semuanya tidor skalik dlm bilik kami.

Yang pasti she tooks all her important documents (folder files of her contracts, proof of money tsfers etc) and also her passport (which hubby normally kept at his office, but last time it was in the car somehow). Takper la, hopefully she will not come back as perompak kejam nauzubillah utk get her document back. Let her feel secured with that invalid passport hehe. yang paling menyayat hati aku, bila few days after that, baru find out yang 4 pcs dinner plate royal doulton chiffon aku kene kebas. haih. dah la tak penah pakai, hoih.. curik emas lagi mahal la bai... larat plak dia nak hangkut tu. oyea, baju danial, damia adam pun dia amek gak selai sorang. kot ye pun nak buat kenangan, be considerate la hoihh... jgn amek yang jenama dia kat malaysia mahal bole tak? ok, selesai citer pasal dia lari, nanti aku wat entry mcm mana plak nak deal ngan new maid application.
aku kalu ckp panjang2 kalu tentang ini jawa, mau entry berbaur sumpah seranah jer nanti, sekian.





Photobucket

Friday, 7 January 2011

Entry pertama 2011

Salam everyone
(hehe, bajet ramai reader je aku neh)

fuhh.. akhirnya berjaya tukar baju baru utk blog sempena tahun baru
disebabkan oleh tere, maka gagal keep previous widget
maka, hilang la segala link2 dahulu kala... :(

kenapa baju baru... update nyer tidak??
bz mehh.. maid takde, twins tukar skola
maid baru bakal sampai
tak mudah jadi house manager neh..
so, menjawab kepada persoalan di atas tadi
tukar baju baru dengan harapan..
semua akan memberi nafas baru agar lebih
bersemangat untuk merealisasikan target utk 2011
nak senaraikan azam baru pun mcm sama jek rsnya ngan previous year
tak larat nak renew azam yang sama dr tahun2 lepas wehhh..



Photobucket