Saturday, 15 January 2011

Product review

saya nak wat product reviews..

dulu2 mmglah diakui. sebarang perbelanjaan grocery yang dibuat adalah berdasarkan list oleh bibik. jarangla saya counter check balik or verify mana yang betul2 necessary or mana yang buleh kiv dulu. so, setelah sesuka hati wat cuti senirik, mcm dah takde keje lain, menjadi house manager and every single house details is beyond my control..maka ada few products yang pada aku best n bagus untuk dikongsi, esp utk yang nak keje senang n cepat


1. Clorox cleaner

a) Utk toilet bowl

aku suka gila. utk sesapa yang ada masalah air bwarna merah yang selalu kotorkan toilet bowl tu, haaaa... sgt sesuai guna ini product sbbnya, dia akan make sure toilet bowl and airnya is clean. first time nak try beli dulu ada la 2-3 kali amek-letak-tengok-amek-semula-letak balik, sbbnya agak pricy jugak la compare to other types n brands. esp yang bulat kecik colour biru pekat tu (selalu gaduh ngan hubby aku utk beli bende ni, sbb dia suka yang biru berkerak dlm bungkusan tu). yang ni aku tak suka sbbnya memula ok lagi colour biru dia tu, pastu 2-3 hari nt mula pekat mcm hape, berkeladak sana sinun, ko kasikla brand apa skalipun.. hamlau.. seyes aku tak suka sbb kene berus balik sudahnya, tambah keje aku. eh, ye aku berkira nok!!

korang carik yang mcm ni..


b) Utk surfaces wipe

ni pun aku suka. nak bersihkan sink or bath tab or any toilet surface sangatla sesuai n berbaloi. sekeping wipe pun dah bleh bersih. ini lebih kepada once in 3-4days cleaning purposes la, kan ke sinki kite yang tpt berus gigi segala tu senang gak berkerak kan.. wipes je dengan bende terus bersih nyahhh, mak suka.



penah pakai kaler pepel n hijau, dua2 bau best, takde la bau pengau cam pure clorox tu
*penah guna juga yang dettol, tak best :P



2. Dish washer

ni case aku nak save la ni. murah berapa sen je padahal dr jenama2 established. tp sbb terpedaya dgn concept murah sikit tu la aku beli brand ni, tp sumpah tak best sbb tak berbuih and concept kimia aku, kalo kurang buih maka, pinggan tak bersih n bersinar. time ada bibik dulu ok lagi la nak pakai sbb tak bersih kalu, dia bole bersihkan lagi skali. so, sila la jangan nak jimat 50sen-singgit beli dish cleaner yang tidak berteknologi nano neh. ke, aku yang tak cukup tapak siput basuh pinggan pun tak de skill??

3. Online grocery shopping

uiks.. ni pestaim tgk kat mesya punya webbie. penah cuba ke anyone? buleh caya ke ni ek.. senang juga ni kalo betol2 bagus servies dia, but then, certain items jer la kot buleh nak beli online. time kat uk dulu pun, jarang shopping grocery online. tp cam best plak, kene try neh.



Apa2pun, time2 ada helper adalah tidak direcommend utk beli yang jenama terbagur termahal di pasaran melainkan ada objektif2 tertentu, selalunya (mostly) dorang ni akan guna sungguh2 cepat habis pon takpe sbb bukan dorang yang kene beli kan? cuba kalo kene tolak gaji dorang, aku rs mesti buat sabun sendiri guna daun kelapa.





Photobucket

3 comments:

Che Kay said...

semalam baru je pegang nak beli clorox bleach tu. tapi letak balek.ni dah ada orang review boleh la gi beli petang karang. hehehe tq cwk~

PRETTY MUMMY said...

product no.1 = yup, aku pun suka.. tapi aku beli yg colour biru, murah sikit.. nanti nak cuba yg ni, kalau tahan lama than the blue one, it worthwpun mahal sikit

product 2 : yg ni looks 'sangat bagus and praktikal'. Tapi tak pernah cuba, aku guna yg spray dlm bottle.

product 3 : tak suka... go for sunlight walaupun tangan aku jadi kasar skit guna sunlight.. sunlight banyak buih dan pinggan mangkuk cepat bersih..

online shopping.. tak pernah cuba.. tunggu cikwankembang cuba dulu and bagi riview.. huhu

bing jie said...

Wahh...sangat tepat ini review dgn dilema aku...mmm...mesti berkilat toilet aku nehh..thanx nyahhh