Monday, 10 January 2011

Runaway Maid I

Hadirin hadirat yang saya hormati sekalian

We are no longer have maid or helper since few months back. patutla mimpi tandas malam tadi. terbaek punya tandas laaa. sampai takle tido ok, sbb terlalu horror. macam2 aku fikir. haishh... I think am gonna spill this out this time. kata nak jadi blogger tegar. ok meh nak citer. My 5 yrs maid dah lari dr rumah. ye betol dia mmg dah melarikan diri end nov ritu ok. tempat kejadian adalah umah aku. meh aku story mory.... mana2 yang bole amek pengajaran, bole la amek (if any).
This jawa actually has worked with me for quite sometimes and all in all I can categorized her as a good maid. Dia dah ikut aku gi UK, and bila aku balik pun dia masih nak keje lagi. anak2, femli2 semua dah kamcing ngan dia. Nak dijadikan cerita, there was time she told me dia dah nak balik, nak kawen- bagi notice la kirenya ni. Maka, bermula la pencarian agent sana sini sinum and finally, my new maid was speculate to be arrived sekian2, tp tak sampai2. In the meantime, she has spoke to me that she wants to continue working with us back (plakkk) sbb dah tak jadi kahwen wpun dalam hati aku ckp, sokahatimakapakkojekan nak main2 camni wadehekk!. Disebabkan aku dh byr one agent ni (and memang Tuhan dah takdirkan jugak aku akan berkecimpung dlm urusan carik2 maid ni lebih lama) maka, aku dengan niat tidak memburukkan mana2 pihak berwajib+malas+nak gak rasa bibik lain plak, ckp la balik kat dia... TAK BOLE CONT.DAH sbbnya dah byr dah agent semua2 tu, dah takle nk cancel (padahal tanakla kan burn 2k sbb nak cancel gitu2 jer, mana la tahu susah nak refund ke mcm mana). So, when the new maid has come, I'll to send her back to kampung halaman. Maka, she agreed to wait until the new maid arrived. Tapi, dah ada hints yang pelik few days before dia larik sebenarnya, tp aku je mcm buta hati wpun agak solehah n masih tak perasan.. or more to ignorance really.
1) she's asking me about helping her making a new visa, she called it visa bebas or watever
2) she wants all her money to be transferred to one MALAY man (which I believed is her new ready maid boyfie), wpun dia claims kat aku tu pakcik kandung dia. PAKCIK ok!!
peghh..dalam hal ni jelas2 la aku yang bodoh, ye laaa.. apa kes pakcik dia malaysian and dia plak sah2 jawa?bodoh ok! aku dah perasan waktu nak tsfer duit tu, tp memandangkan dia lagi bbrp minggu ngan kami, so lantak dia la nak wat apa, dah duit dia kan. lagipun aku malas nak sibuk lelebih, kononnya sebab dia dah nak dihtr balik kannnn... padan muka aku heh..
So, in the one peaceful night.. when the whole family went to watch Rapunzel (kisah puteri lari dr rumah), that was the time my jawa running out from the house. Soooo tally kan? balik2 jer dr cinema tadak sapa sambut, aku dah terdetik satu macam. bila masuk2 umah, my kiddies terus wat inspection (agaknya sbb depa heran nape la bibik tak open the door as usuals) n terus report kat kami "bibik's gone...nothing left in her room mummy!". Aku plak, terus ke master bedroom, terus check her important documents ~ yilek! Maka, dengan nafas laju mcm kerbau terus tgk jewellery box, camera, lappies and other important things, alhamdulillah ada. So, dah calm down sikit tu, baru turun bawah check her empty room...then, dengan penuh macho kami terus buat report police. The day after baru tukar all door keys. read: takut juge aku weh. semua alarm security semua tukar. ye, malang tidak berbau. semua hanak2 aku semuanya tidor skalik dlm bilik kami.

Yang pasti she tooks all her important documents (folder files of her contracts, proof of money tsfers etc) and also her passport (which hubby normally kept at his office, but last time it was in the car somehow). Takper la, hopefully she will not come back as perompak kejam nauzubillah utk get her document back. Let her feel secured with that invalid passport hehe. yang paling menyayat hati aku, bila few days after that, baru find out yang 4 pcs dinner plate royal doulton chiffon aku kene kebas. haih. dah la tak penah pakai, hoih.. curik emas lagi mahal la bai... larat plak dia nak hangkut tu. oyea, baju danial, damia adam pun dia amek gak selai sorang. kot ye pun nak buat kenangan, be considerate la hoihh... jgn amek yang jenama dia kat malaysia mahal bole tak? ok, selesai citer pasal dia lari, nanti aku wat entry mcm mana plak nak deal ngan new maid application.
aku kalu ckp panjang2 kalu tentang ini jawa, mau entry berbaur sumpah seranah jer nanti, sekian.





Photobucket

3 comments:

Che Kay said...

Takziah atas kehilangan dinner plate royal doulton chiffon itew~

bing jie said...

Ohh...aku pun tidak sempat merasa penggunaan plate royal itew

aida said...

i pernah kena macam ni.jawa jugak.bengang giler.the worst part police said nothing they can do.and then bila u want to apply for new maid u kena pay penalty for runaway maid.sakit hati u.