Monday, 10 January 2011

Runaway Maid II

Bermula la sesi menjelajah agent2 maid seluruh area Kolalumpur (ok, aku tipu, aku pegi area damansara shj). Mode kali ini adalah lebih seyes n pastinya nak cepat bajet datin2 gitu. Normal procedure la utk any employer setelah agak kalut n menggelabah, tp bjaya kaber utk mencari ganti asap. As if mati kebulur la kalo tadak maid. Biase la kan?hidup kene gojes! Should bare in mind this few things.. kalo nak amek registered agent.. (which the normal cost is 9-11k)
1. Waiting time - U definitely dont want it to be a longgggg wait, standard waiting time is only 2-3 mth, betol tak? harusla nak cepat meh

*kalo fili*phines monthly min 1200k ok?!!ada degree katanya...
*cambodian, hrmm.. bhs adalah ayam n itik for the first few months ~ tp better kot mcm ni, at least chances dia nak bergaul2 dengan maid2 lain makan masa
*namun rata2 agent akan recommend indo utk child taker..apakah?

kalo nak guna agent yang tidak berdaftar (which is bersepah2 nowadays), you might want to consider your time n effort since..

2. Documentation before smp - Nak tanak kene berurusan dengan immigration for calling visa, endorsement di indo lagi etc etc
3. Documentation after smp - Bila maid tu dah sampai, nak kene proceed with visa plak. turun naik immigration tu sudah pasti
4. masa!!! adakah anda seorang yang sabar dengan permainan masa di sini...

Pastu, nak kene pass FOMEMA lagi.. kalu tak pass, takle proceed, burn duit wehhhh (duit fomema tu). yang menjadi masalah adalah apabila dorang sukkaaaaa bagi maklumat palsu. umur dalam passport 32, tp tgk muka, berat badan, etc sumpah macam nenek hapa. takut oo, dalam details tulis sihat walafiat, dtg2 buat medical ada hepatits la, TB la.. adeh la. Lagipun, yer la aku pun pastilah tgk yang tak lawa dari aku kannn, tanak la muka cam lun*a maya or tama*ra kaaa... pastu, ada jugak yang claims widow or still single kononnya nak senang dpt pelepasan dari immi indonesia. sebab kalo too young or with family immi sana susah nak lepas. betul ke tidak tatau la aku. heh, semua akan melibatkan masa, duit n of course effort utk sentiasa bersedia dengan mcm2 pangai agent, or officer2 immigration yang sumpah 'banyak' yang tak friendly sentiasa bermuka manis.

Agent 1

Ni aku dah byr dari Aug 2010, bila bibik asal tu kata nak kawen. Aku byr 2k and since she's unregistered agent, need to do all the documentation by myself. This agent kata sampai oct 2010, tp delay n akhirnya sampai early Dec 2010. ok takpe, forgiven. Yang crapnya, bila mana bibik ni dah sampai, wat balik rumah n nak wat fomema segala barulah revealed yang dia masuk ikut batam n her passport is illegal, dorang panggil passport kosong! patutla sebelum tu agent (mesya) tu mcm insist nak wat fomema senirik. peh.. belek punya belek her passport, baru aku pasan yang copnya adalah dari immigra*tion port dickson punya entrance, apakah??? bila tanya dia, dia kata tekong dia pun mcm tipu juga, sbbnya janji nak kasik naik pesawat tp akhirnya disuruhin naiknya bot puan.. 3 hari saya sakitt blakang sbb dok bertinggung yada..yada...
dah, aku rs cukupla maklumat tu. dengar sampai telinga aku berdarah skalipun, nothing will changed. aku pun takle nak simpan kalo illegal. so hantar balik ke agentnya di mesya. wpun dia dah nangis2 ckp nak kerje2.. sib baik duit refund dapat smua.
Agent 2

aku ni google je dkt mu*dah.com. alhamdulillah, agent mesyanya baik. senang berurusan jugak la. biodata dah ada, medical report dah ada (tak mcm yang agent 1), so aku tinggal proceed calling visa utk bibik tu datang sini.
bila dah proceed (means that immi mesya dah endorse) kene hantar ke indo utk immig sana (kat sini la selalu issue indo dah susah la, tak kasi la, limmitkan la yada yada) endorse barulah maid tu buleh dtg. normally kita kene pick them up di epot, dalam terminal sana sbb dorang takle kelua lgsg tanpa majikan. So, this bibik asalnya agent indo kata sampai fri, tapi takde details flight (boleh?). Pastu drag sampai monday morning (flight dr bali 8.15am - at least ada la details time tp flight nama tadak). Takpa, kami dengan penuh optimis pergi la melangut di LCCT nu haa TAPINYA bibik tak muncul2. mcm gila jer dok soal siasat semua orang dalam terminal. apakah? seb baik agent mesya ni baik n sgt responsible, hari ni jer dia dah refund duit haku.
so, pengajaran... korang wat aa senirik. Aku penat dah....





Photobucket

No comments: