Thursday, 10 March 2011

JELAJAH BLOG LUAR NEGARA 2011



nak meriahkan lg segmen2 abang ben..



saya, penah belaja di UK. sempat la branak sorang kat sana. kenangan bila ada kat tempat org mcm2 ada, ada manis ada masin, tp.. pada saya, best lagi kat tempat kite. sbb, kite kat abroad tu pegi pun bawak tanggungjawab, ada amanah.. yer la nak kene belaja kan huhu.. so lain sikit kot ngan pengalaman orang yg pegi utk keje.. limitation tu kurang berbanding pelajar.. pelajar sengkek sikit.

so, pengalaman yang bestnya bila...

1. education facilities.. banyakkkk, tinggal rajin atau tidak shj. research equipment, journals, books, experties.. mmg superb. tp kene la ikut kesesuaian dengan bidang yang kita ndak. setiap uni normally akan ada dia punya focus research. kalo email dorang nak tanya itu ini pun, selalunya cepat la reply dia. diorang mostly sgt committed dengan apa yang dorang ceburi. nak tgk masyarakat sana curik tulang adalah sgt mustahil, so senang jika nak berurusan apa. sship pun sgt banyak available. sometimes, berurusan dengan petronas n mara london much more easier kot kalo kat UK tu.. i mean, opportunity wise.. dorang banyak wat walk-in interview. so, kalo duit berkepuk2 rajin2 bkak website Malaysian Student Dept (MSD), tgk kot2 ada walk-in job or sship... kalo ada, pegi jer london tu. seyes chances lebih tinggi. zaman aku dulu kadang2 lepas interview terus dpt instant offer letter...

2. time shopping!!! aka tour outlet2 depa. barang2 dorang adalah sgt murah. esp yang branded2 tu. walawehhhh, sediakan duit jer la yer puan2 tuan2. worth it la kalo nak membeli. kalo kat mesya (cth:handbag) rege dia 4-6k, kat sana maybe baru 1k huhuhu.... gila ok, dah la akan ada sale everytime end of seasons.. satu tahu ada 4 seasons!!

3. time lawat europe... tipu la kalo kata tanak pegi europe kalo dah ada kat UK. heheh, kalo kene timing n planning nya, boleh book cheap hotel n flight ticket. sebagai contoh pegi Italy dengan haraga GBP5 dgn ryanair !!! hrmm... kadang2 agak susah nak control nafsu hishhh... so, kembali berselawat barulah bpijak dibumi nyata hehe, ingat tanggungjawab yang asal.

4. dengan sendirinya bole berdikari... sebagai pelajar, isteri n ibu, bila di luar negara dan2 pandai masak sbb tpaksa buat semua bende itu sendiri n terima kasih kat mr google yang menyediakan banyak recipe2. tika itulah bujet jd golden ramsey sbb try mcm2 recipe, sedap or tidak bakang citer. yang pasti hubby kene la try n kasik semangat walau apa jua rasa recipe tersebut. kene makannnnn! takle membazir, mahal ok nak beli raw materials... heheheh...


yang tak best pada saya cuma satu...... hehehe... yakni

1. BILA HOMESICK.... huahuahua.... sebab di bumi orang, hanya kawan2 (and in my case of course I have my family besides of my friends) yang sentiasa bersama. alhamdulillah ramai juga kawan2 yang study at the same time, tinggal berbeza district or council. jarang2 jer la dpt get together. tp, kalo sakit demam sedara mara, kenduri kendara... we might not be able to join that important event...

2. bila RAYA, uish... ni takle nak eleborate panjang since every raya aku selalu beli tiket balik mesya heheheh.... sedih oih.. basah sejadah aku time dgr takbir raya. cukup la skali raya di perantauan. selebihnya, beriya aku htr salam perantauan kat paper tp pagi raya tersengih2 depan rumah bawak ketiak mommy aku haha.


apa2 pun, pada aku, tak kira di mana kite pegi.. mana penjuru dunia la skalipun, (tmasuk la juga kalo blaja dalam mesya), yang paling penting adalah kite kene gunakan sebaik2 mungkin peluang yang telah diberikan, setiap benda yang kita lalui tu, pastinya akan mengajar sesuatu buat diri kita.




and this is Cambridge University, piccas taken in King college, cantik kan?
*actually semua tempat pun cantik


tocheh :)

12 comments:

S.U.F.E.E.N.A.N said...

Hai cik kak..

Nak berkenalan, bule..?

Huahahahahahahaa..

Fuuyooh said...

salam kenal.. hehe.. dtg dr blog abg ben

c-tea said...

hai...datang dari blog datok ben...hehe...

bestnye..nampak meriah je kat tempat orang kan..
jom lah lawat blog ct pulak..

http://illustrasiaku.blogspot.com/

mamasuri said...

salam..
bestnye ada pengalaman di negara orang...
tp betullah..tgk gambar ...sume tempat cantik kan..ermm...bila lah nak jejak kaki ke sana...huhuu

Novelgurl said...

Salam singgah dri blog En.BA =)

Warna Warni Kehidupan said...

terbaek!!! waa...nak pegi jugak..jugak...jugak...

wonderfuLife♥ ♥ said...

nice blog =)

Rin_Aff said...

sgt teruja tgok negara org...
waaaahhhhhhhh!!!!!!!
btw, salam kenal...

CikW4nKemb4ng said...

ann: haha ngada2 ok!

fuuyooh: tq sudi singgah, salam kenal juga :)

novelgurl @ ct: yes ct, sbb dorang ni kalo ada event apa2 semua pakat2 support memeriahkan suasana, even nak sambut sale pon meriah bangat

warnawarni: mmg cantek, tp kalo summer takla cantek mana haha

wonderful life: tq, tq for coming as well :)

rin: salam kenal rin, tq for coming. iAllah ada rezeki boleh pergi juga

*cik cilipadi_hafizah* said...

salam, kak
best nyer merantau di negara orang yep..
hihi..dah pasang impian nak pi sana..;)
dri blog ben n foloo..

CikW4nKemb4ng said...

hafizah: maseh2... iAllah, bole tu. maseh sudi singgah

Diari-Selebriti-Mama said...

slmt bknalan.singgah dari segmen BA

seronok tengok pic2 cikwan disana..

jemput ziarah

http://mamaglamdiva.blogspot.com/2011/03/kereta-masuk-workshop.html