Tuesday, 31 May 2011

Cutie Pie




hehe... cute tak? cute tak??



cuuuuuute kannnn?
dah mak lawa, apak ensoms..
iAllah la anak akan jadi lawa
ce teka ce teka anak sapa....

walawehhhh
tiba2 rasa nak baby jugak..
ni time best nak gomol ni
tengokla lengan dia
michelinnnnnnnn







ok





ok





this cute lil' pie is belong to Aaron Aziz n Diyana Halik
haha, beria je aku ni mcm la sedara dekat2
*hehe, amek dari twitter AA tadi




cute kan?



huwaaa.... nak baby



Thursday, 26 May 2011

My personal views










kungfu panda2
**as per expectation, a must have dvd movie and must watch this weekend







pirates of carribean
**love this one, better than previous series!









Nur Kasih The Movie
**my comment would cerita cinta-ganas 18PG, cerita cinta? no, not at all, banyak scene accident, kemalangan jiwa, tembak2, terbakar sana-sini, misscarriage!! semua bende nak masuk citer neh, hasihh....high expectation sangat kot!!










Kongsi
**kalu bukan orang kelantan, maybe they wont appreciate that much :), tp jalan cerita ok la..










Nora Elena
**nak pengsan bila si atan tu angkat si nora!!!help............













Wednesday, 25 May 2011

Dua kali

Fuhh

Dua kali mommy jadi mc gyver rini
First sbb kecuaian senirik
Terkunci bilik n kunci bilik dlm bilik

Second bila si dadam ngamuk
tiba-tiba je, bila mommy nak gi keje
Bole la plak dia fikir nak kenekan mommy
Dia dgn suka sukinya lock kan lg skali
Bilik mommy... UargHHH!!
baruuuu jer aku boleh pecahkan pentu itu
Tahu plak dia enbag mommy still dlm bilik
So, terpaksa lg skali cungkil engsel pintu
Lepas aku dah leh bkak pintu
still rengek2, pastu tido!!
Jarang dia mcm ni... Haihhh

First time cungkil ada sedikit accident pada ibu jari,
kali kedua dah expert hehe
Agaknya pencurik2 tu pon kene asah juga ye bakat2 nak pecah rumah tu
Susah ooo nak pecah pintu
Apalagi dengan kederat pompuan neh

Tp selalunya pencuri2 ni pecah rumah
Dorang ada pengaruh pill or khayalkan?
Tu sbbnya gagah laksana badang
Maybe jugak ada amalkan ilmu2 tertentu, as:

1. Kene be*rak or kencing dulu dlm rumah yg dia nak rompak tu

2. Kdg ada jugak yg nak kene makan or minum sthing dr rumah tu.

Eh, apsal dah ke laut neh!?




Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Saturday, 21 May 2011

The Legend of Sabahan Maid Patra




fuhh...

I should have post this entry long time ago, but I do have time constrain.. err.. time constrain in term of.. I do other things that is have lot lot lot lot more priorities. but then, since I dont want this happen to other people, so lets start.

As you are aware (if any) of my previous entry about the SABAHAN MAID, yes.. the girl is gone!!

Once upon a time, when I first get their number (Sarah n Mohammad~ I hope this are their real name, finger crossed), I was sooo excited. Why? because we dont have to deal or visit the most avoidable place... the immigration! well... since maid from sabah kan, no need visa or fomema or any kind-of-perabih-duit-kat-kerajaan-kalu-cancel-sampai-mati-tak-dpt-refund. After ask around about few information (yakni other employer py previous experience), I called la si sarah ni. Maybe, my voice sounded so desperate since she asked me to call her back tmrw. Nevermind la, stay positive ok.

The day after I called that old-women-but-dress-like-a-young-chics, I was told the maid is ready. woaaaa.... so, apalagi *loncat2* mintak address (dekat giant kajang) and malam tu jugak we went there to fetch that sabahan maid.

please not that, standard waiting list for this sabahan maid is 2-3 bulan (normally you will get the queue number, e.g:70). Employee might need to pay 3k or 4k or 5k and of course this will depends on how many month you've been exempted for the maid salary. so, ada mcm2. aku kene 4k, with 8 months salary waived! dah rasa dah pelik time tu, tp live in denial or lebih kepada hoping for the best karma to happen (haktuihh)

when I first met sarah to pick up that lady, I just pay half of the payment n will be transferring balance via bank account. I was given her son bank account and clearly stated that her name or hubby is blacklisted yada yada yada which is skali lagi dia berjaya perbodohkan aku. huh, takpa lah. dan kebodohan seterusnya is when I easily give her my home address after dia mintak!! grrr... time tu tak terfikir pon yang they shouldn't have my details pon, bkn nak proceed visa ke hape.. rupa2nya utk senang dia nak kutip balik maid2 tu agaknya. padanla syarat2 utk maid sabah ni, employer need to send them once in month for their cuti.

probation setahun ok! means that, kalo tak pueh hati, ko still bole tukar2 dalam masa setahun. pergh... to good to be true kan? so, jelas tak 3 penjuru kebodohan di atas?

hehe, so bawak balik la aku si budak yg nama patra ni di rumah. first, dia kononnya tak paham bahasa melayu, blurr2 la kan, kata dari ceruk sabah. (man.. dia siap dengar hitz.fm ok dkt radio dlm bilik dia!). penah jugak satu hari we all tinggalkan rumah n my PIL suddenly tergerak nak singgah umah, she was sleeping in our guest room and on aircond bagai! wahhh... aku time tu dah tak sedap hati sbb rs mcm banyak sgt yg patra ni sembunyikan. tau plak nko ye nak on aircond, kata dok rumah buluh!

performance keje- yeah, ni superb. cekap n sgt fast learner. which I doubt yang dia tak pnah keje kat umah orang. she is almost expert in everything, washing machine, microwave, oven, juicer.. haihhhh... malas aku nak claim ni st lg kebodohan aku, huh!

2 weeks later, after I posted entry about the girl, mmg ramai gila la mintak number agent tu ngan aku. aku pon kasikjer la kan. pastu ada plak yang call dia tak dpt2, ponnn dorang tanya2 aku. hahaha. seyes, aku pon tatau nak jawab apa. sampaila ada satu hari membe aku email aku citer perihal sebenar n apa yang membe dia penah kene ngan si sarah ni. sarah ni sebenarnya recycle maid! and nak best lagi, keluar plak paper metro pasal majikan2 lain yang lebih awal kene tipu dengan sarah n muhammad. dah berlori2 agaknya police report. siap ada yang maid pon tak penah dapat wpun dh byr penuh. heh, apa korang rasa kalo korang kat tempat aku? at last me n hubby mbuat decision yang kite bring it on jer la, tgk lama mana si patra ni nak terus berlakon bertahan.

and the day we came back from hong kong, she's gone!! lesap 2 lai baju kurung aku. size lebih kurang ngan aku jer minah tu. mmg la tinggal dia sorang jer kat rumah time tu. tak terfikir plak aku nak tinggalkan dia somewhere else. lebih kepada 'bersedia' dah la utk bende ni. police report pon aku tak buat, malas. luckily rumah dia tinggal berkunci n on segala alarm system

fuhh.. genap 3 bulan jer la si patra ni keje ngan aku. sila la buat risk assessment sebelum proceed dengan mana2 agent. to tell u the truth, it's all depends on luck :)


chiow

Wednesday, 18 May 2011

Take home exam!!!

woahhhhhhh......

sempat ke siap ni.. takpe2, tarikh napas dalam2.... lepas... tarik napas dalam2.... update blog lah, hehehe... bole? bole la eh... (fuhh...fuhh, mudah2han sempat la tengok nur kasih siap keje aku, nak kene hantar esok neh, mati aku, mati matiiiiiii...)


eh, jom layan gambau buah ati saya :)...



sorang 6 yrs old, another one is 3 yrs old, but then people like to claim them twins... hehehe Abam akan buat muka borink and said "yeahh... I got that all the time, tq!!" hehehe.. yes Danial is twins, not with Adam, but with Damia



and... this lil' fellow, Damia



time dekat HK, ramai pulak china2 yang mintak nak amek gamba ngn dia.. tepi train, depan lift dalam MTR (dah la approach aku pon ckp chong cheng chong cheng, yes dkt dahi aku ada tulis aku pandai ckp cina). Haih kakak, apo nak buat, mata tu dah sepet bebenaw, tu yang org ingat long lost niece...



Dadam, yang selalu bajet diva!



and oo yea.. see this clips?


murah gila amat ok, kat sini, satu ketul tu kalo tak silap aku below 10 hengget duit kita. tu yang aku borong banyak gila sbb kat mesya maybe ranging 20-35 hengget kot seketul, tu pon yang kecil. time tu, semua size aku angkut.. supaya senang anak2 aku nak buat sepah kat rumah! ^_____^







huh... just cant appreciate this ride aku mmg gayat and seriau gila time naik tu.. mcm2 aku fikir, tanak la mati dalam lautan hk tu kan.... pergh... seyes takle nak appreciate!!





chiow!



Monday, 16 May 2011

aidid muaddib

dah lama jumpa blog aidid muaddib ni, hubby yg introduced...
suka gak baca...hihihi

bila dah baca tu, st perkara jer yg terlintas dlm kepala aku
orangnya sgt teliti dan banyaaaaak sgt pengetahuan...
(kala rasa2 nak bertekak sila la buat homework byk2)
effort gila ok! and i believe that he is somebody jugak la
kasik jer la isu apa2 pon, mesti dia akan kupas in details
basically important point dia is nak suruh orang melayu lebih peka
dlm apa jua usaha utk majukan diri, tak kire la buat bisnes apa pun
perlu berbalik pada landasan yg asal..
pastu, pada aku la, kalo nk buat bisnes apa skalipun
tlg la study and get the as much as possible information about
your product or your bizz tu
jgn terima bulat2 dr one sources jer, make sure every single thing
about your bizz tu in your hand...
sbb kalu kata aidid fire kalu
idok le terus nak melenting n emotionally imbalanced kan?
and kalo ada kebolehan buat bodo, haaa.. tu pon okeh
kui kui, nk ckp lebih pon tak guna, tak penah ada bizz pon!hihi

at least itu yg aku paham dr blog aidid tu
but well, some us might not happy with his writing
but me personally rasa apa yg yang cuba disampaikan oleh aidid tu
ada jgak yg betulnya
(jgn plak dok highlight tang maki hamun dia tu sajer hehe)

and as for me, apa yg baik tu bole renung2kan
utk upgrade diri lah kan for sure..
mcm mana korang nak digest isi penting dia
nak ambitious sgt pon tak guna
sama2 kita ikut kemampuan sendiri ok?
yang buruk2 tu semua tolak tepi

syuhhhhhhhhh....

p/s: korang nak link dia, google jer...

- Posted using BlogPress from my iPad


Family Trip

perginya dah lama, baru aku terhegeh2 nak update

basically the trip is solely for my kiddies la kot. yess her mommy doesnt even have a proper sight to shop sob..sob... so, first 2 days sampai we stay at this hotel..



Our first impression to this hotel is... "so cute". everything has got its fairy tale touch or so-called-disneyland thingy.. and of course, very close to disneyland. hek ele, kalu jauh skalipun we still got many options of going places, MTR dia banyak... (kecoh la lu cwk!)


pls noted, madam kecik tgh buat inspection hotel room.. :)











they also provided a mini room slipper and bathrobe ok!
tp aku maleh nak amek gamba.. hiiii... suka gila madam kecik aku
and oo yes, toothbrush kit also provided everyday!





even MTR hooks also design as mickey mouse kapla.. haha.. so cute, aku jakun ok!




hrmm BUT!!! rakyat dia pon ramai.. manusia tu penuh aje di mana2, and bare in mind that eventhough HK was a previously a British colony, NO... they will not prioritize baby or elderly no matter what citizens (even chinese itself~ko OKU, hah..ko tunggu yea!) are you *sigh* anyhow, shopping wise - heaven, tak free oiii.. (err....I mean authentic bargains!)

Sunday, 15 May 2011

Berjaya



yes, another toddler maybe dah lama
but this little one is only able to sleep alone
since last month... before this
he need to have mommy's shoulder to sleep
hehe..

he is so cling to mommy
semua kata he's a mommy spoil's brat
hahah, tak kisah la kan
at least I know this fellow loves me very much
maybe no one in this world could ever love me
just the way he loves me

am not comparing him with my other kiddies... no
other kiddies also love me, I know
but this lil' one always show his love to me

I love u Danial, Damia and Adam
equally :), indeed