Saturday, 21 May 2011

The Legend of Sabahan Maid Patra




fuhh...

I should have post this entry long time ago, but I do have time constrain.. err.. time constrain in term of.. I do other things that is have lot lot lot lot more priorities. but then, since I dont want this happen to other people, so lets start.

As you are aware (if any) of my previous entry about the SABAHAN MAID, yes.. the girl is gone!!

Once upon a time, when I first get their number (Sarah n Mohammad~ I hope this are their real name, finger crossed), I was sooo excited. Why? because we dont have to deal or visit the most avoidable place... the immigration! well... since maid from sabah kan, no need visa or fomema or any kind-of-perabih-duit-kat-kerajaan-kalu-cancel-sampai-mati-tak-dpt-refund. After ask around about few information (yakni other employer py previous experience), I called la si sarah ni. Maybe, my voice sounded so desperate since she asked me to call her back tmrw. Nevermind la, stay positive ok.

The day after I called that old-women-but-dress-like-a-young-chics, I was told the maid is ready. woaaaa.... so, apalagi *loncat2* mintak address (dekat giant kajang) and malam tu jugak we went there to fetch that sabahan maid.

please not that, standard waiting list for this sabahan maid is 2-3 bulan (normally you will get the queue number, e.g:70). Employee might need to pay 3k or 4k or 5k and of course this will depends on how many month you've been exempted for the maid salary. so, ada mcm2. aku kene 4k, with 8 months salary waived! dah rasa dah pelik time tu, tp live in denial or lebih kepada hoping for the best karma to happen (haktuihh)

when I first met sarah to pick up that lady, I just pay half of the payment n will be transferring balance via bank account. I was given her son bank account and clearly stated that her name or hubby is blacklisted yada yada yada which is skali lagi dia berjaya perbodohkan aku. huh, takpa lah. dan kebodohan seterusnya is when I easily give her my home address after dia mintak!! grrr... time tu tak terfikir pon yang they shouldn't have my details pon, bkn nak proceed visa ke hape.. rupa2nya utk senang dia nak kutip balik maid2 tu agaknya. padanla syarat2 utk maid sabah ni, employer need to send them once in month for their cuti.

probation setahun ok! means that, kalo tak pueh hati, ko still bole tukar2 dalam masa setahun. pergh... to good to be true kan? so, jelas tak 3 penjuru kebodohan di atas?

hehe, so bawak balik la aku si budak yg nama patra ni di rumah. first, dia kononnya tak paham bahasa melayu, blurr2 la kan, kata dari ceruk sabah. (man.. dia siap dengar hitz.fm ok dkt radio dlm bilik dia!). penah jugak satu hari we all tinggalkan rumah n my PIL suddenly tergerak nak singgah umah, she was sleeping in our guest room and on aircond bagai! wahhh... aku time tu dah tak sedap hati sbb rs mcm banyak sgt yg patra ni sembunyikan. tau plak nko ye nak on aircond, kata dok rumah buluh!

performance keje- yeah, ni superb. cekap n sgt fast learner. which I doubt yang dia tak pnah keje kat umah orang. she is almost expert in everything, washing machine, microwave, oven, juicer.. haihhhh... malas aku nak claim ni st lg kebodohan aku, huh!

2 weeks later, after I posted entry about the girl, mmg ramai gila la mintak number agent tu ngan aku. aku pon kasikjer la kan. pastu ada plak yang call dia tak dpt2, ponnn dorang tanya2 aku. hahaha. seyes, aku pon tatau nak jawab apa. sampaila ada satu hari membe aku email aku citer perihal sebenar n apa yang membe dia penah kene ngan si sarah ni. sarah ni sebenarnya recycle maid! and nak best lagi, keluar plak paper metro pasal majikan2 lain yang lebih awal kene tipu dengan sarah n muhammad. dah berlori2 agaknya police report. siap ada yang maid pon tak penah dapat wpun dh byr penuh. heh, apa korang rasa kalo korang kat tempat aku? at last me n hubby mbuat decision yang kite bring it on jer la, tgk lama mana si patra ni nak terus berlakon bertahan.

and the day we came back from hong kong, she's gone!! lesap 2 lai baju kurung aku. size lebih kurang ngan aku jer minah tu. mmg la tinggal dia sorang jer kat rumah time tu. tak terfikir plak aku nak tinggalkan dia somewhere else. lebih kepada 'bersedia' dah la utk bende ni. police report pon aku tak buat, malas. luckily rumah dia tinggal berkunci n on segala alarm system

fuhh.. genap 3 bulan jer la si patra ni keje ngan aku. sila la buat risk assessment sebelum proceed dengan mana2 agent. to tell u the truth, it's all depends on luck :)


chiow

No comments: