Tuesday, 19 July 2011

The Damage





dah balik baru ada penyesalan(sikit).

sbbnya, lepas balik dr jalan2, nak bkak maybank2u pon cuak. takut maybank salah tulis balance duit hahahahha. mcm tak caya jer duit lesap sekelip mata wpun niat hakiki adalah membeli untuk raya n kiriman sahabat taulan. terbaeklah. dpt shopping utk org len pun aku suka. tumpang happy sbb terlibat secara terus dalam urusan bai'ah dorang :p

yes. aku ke bandung, kejap jer, 3 hari. tp 3 hari pun, memadailah ye puan-puan and tuan-tuan. esok saya start posa ok sbb sudah sengkek training kekdahnya. tp takpa. puas hati. pestaim tuuh, pegi plak ngan rakan2. bliss. kanak2 tidak sesuai kot kalo nak membeli n membelah di bandung tu. opinion aku la kan. about bandung itself, nt aku wat entry lain. gamba pun tadek, kamera pon tak bawak nyah, sbb nawaitu adalah lain hehehks.

meh nak tepek the total damage. idokle semua.. sbb kiriman org kebanyakannya dah di distribute. maka, sahaja aku pegi untuk shopping raya dan juga tolong beli kiriman teman2............



mula2.. istilahnya 'pecah telur' yg pertama di pasar baru adalah cotton utk mommy n damia
ini dekat jakel RM20.00++ kot per meter.
kalo baju yg dah siap, normally RM200/piece



Rp40,000/meter, total RM48/4 meters



ini kain sulam dia, ada lagi satu (putih) mana aku letak ntah
kat online kbykn jual RM150++ kot, kat sana aku beli RM70 sepasang :)




dan ini adalah stock kain2 lace, bila nak jahit tataulah, membeli ngalahkan orang naik pelamin aku ni. takpa2, kenduri2 kendara nt jemput saya jadi penyepit yea


lace utk mommy n damia..

ini Rp20,000/meter bersamaan RM36 untuk 6 meters, gila tak?
gila ok kalu sepasang RM24+RM20 utk lining...
dah la material lembut



ini lace aku(lagi) heheks..
tgk warna2 gini mmg cannot resist!!
itu 2 jam jer kat dlm pasar baru. kalo 1 hari
mau selori aku beli. semua lawaaaaaa




Rp60,000/meter, yakni RM55 (tops shj)+ RM40 (lining)
dorang akan recommend to beli 2.5m sbb bidang agak kecik





lace dark brown, utk cikpuling kiter :)
Rp60,000/meter, maka, RM55 (utk tops shj)
yang ni aku tak beli lining, lupa tskk!!




sila tatap ye CP, pastu oyak neh whats next :)
(htr ke KB or KIV dumoh aku :D)



dan ini juga... warna pink masam
(hopefully memenuhi kriteria CP)




dia pinkish belacan kalo kat luar
harga adalah Rp80,000/meter, lining is Rp25,000/meter
kirenya dalam RM120 spsg





dan, demi kasih ibu... utk anak2 tidak dilupa,
lenguh2 kaki haku dok jelajah segala mak nenek outlet2 tu





and, for en hubby..
ritu hackett dr UK dah selamat sampai
kali ni hackett bandung pula ye yang..



serious semua ni dekat outlet.. mcm2 brand ada, korang sedia duit n tenaga untuk menggeledah jer la, pastu ngan umat manusia yg rameiii



tocheh. sekian.

Thursday, 14 July 2011

PhD Writing Up

I got this from one of my best buddies. She also got it somewhere else. my main point is to remind ma self. those who is in the writing-up stage...


1) have a daily aim (write it down with specific time (to start and end) like 100words from 8 to 10am, another 100words from 11 to 1pm.. in between have a break or reward yourself)

** to have a start is extremely important. start writing up the phd thesis needs 300% motivation n inspiration (as shopping online dulu ke hakhakhak)


2) jangan mengelat (dah tulis your aim, make sure you achieve the aim)

** ishhkkk... senang sangat aku nak ngelat. eh yg tepatnya, manjang nak ngelat jer. tak payah susah2 nak induce, ajak je borak habis aaa.. tak capai dah objective hari tu


3) minimise the distraction like fbooking, emailing.. do it only once per day (it is hard but you can do it).. in my case, I dont have internet at home and it really helps to finish writing up)

**err.. perlu kan?kan?kan??? utk warming up :). aaaaaaa.... kalah mati!! T___T


4) tell your friend about your 'big' aim like a chapter in a month (tell about the dateline etc), and ask him/her to remind you.

**siap pon tidak, mcm mana org nak review nyeh. manjang esok dateline rini baru hegeh2 nak buat!!


5) update your reference as frequent as possible (meaning search for new articles etc) but if you can't, do it weekly... or monthly... it gives you a break from your writing and keep your mind fresh with ideas (jangan jadi lebih confused sudah)... all the best!

**ayyakk... update refs? manjang dok donlod journal tp selalu tak pnah baca sampai abis, baca intro, method(if needed), and conclusion. takpon, save n tak baca2 hahahaha...


wake up sufee!!!

Wednesday, 13 July 2011

cermin

ok.

enough.

enough makan sesuka hati tanpa mengambil kira faktor2 calorie, trans fat or PUFA etc

demmit. saya adalah makin melebar!

sangat gemuk. read:paling gemuk (except preggy) spjg umur saya hidup. saya kecewa. try baju semua nampak cam jengkaut. jgn cakap pasal nak cerik seluar, seriously rs cam kene gi carik budak umur 12thn yang obes! sbbnya seluar yg muat sah2 size amat besar dan kaki seluar yang dipotong adalah lagi panjang lagi kaki seluar yg tinggal T__T.

and... apesal bila kala aku try baju dalam fitting room, mcm berganda2 gemuk? apa ke bodoh pihak pengurusan tanak provide cermin yang bole 'menjaga' hati potential customer, sebagai contoh.. err.. pakai baju sekian2, nampak kurus mcm hanis zalikha. ini tidak. cermin2 dalam fitting room semuanya mengecewakan orang2 denial mcm saya. yakni taknak mengaku gemuk dan takde effort nak kurus. tgk cermin dalam fitting room mesti nampak segala lemak2 or body kit or selulit bagai. pastu segala bintik2 dkt muka pon time dalam fitting room ni lah nak zahirkan diri. camharem. diet sufee. diet!!

haih. saya adalah manusia yang takle tak makan nasik. yes I kno. the best way to start diet is to eat less nasik but lauk banyak (wadehel). arghhh susahnya.

so, mari mulakan. let eat less nasik starting tmrw.

Wednesday, 6 July 2011

Bag raya

perlu tak? yes. perlu sbb dah lama tak veli bag
bag ai dah kusam n tidak berseri lagi
hehe

skrg, now, currently
saya sudah pulih sbb mcm ada harapan utk bag baru
no no, sbb takmo citer bende2 sedeh.
lepas luahan rasa itu hari
saya feels better
thanks for your concern :)

so, napsu utk memveli adalah sangat tinggi skrg
(agak2 ada org nak beli endbag lama aku tak?)
tolong menolong sesama insan kan?
pastu marilah membantu saudara mu ini utk membuat pilihan
wpun hati dah ada yang ditarget2

ok, mulakan dengan wristlet. dulu tak minat sangat. tp lama2 rs mcm banyak plak gunanya bende ni. sbg contoh, gi makan bekpes ujung minggu. takyah haku nak angkut the whole bag kan? gi pasar ke, kan ke senang? or err... terlalu duniawi kah. ohhhh... aku insan yang lemah.



selepas itu. berkenaan bag coach. cik kristin ni mcm lawa la plak. hajat hati dah tanak angkut coach. tp this kristin (esp this two colours) adalah sangat memanah pandangan mata haku. kaler mana better? this one...


or this one??


tapi kan... tapiii.. tapi, sbnrnya dah laaaaaama target cik sukey guccisima neh. haih. tp bila tgk yang lelain di atas n harganya adalah sesuai dengan status ekonomi hari ni, bole ai jimat kan? tp cik sukey itu adalah sgt tidak bole resist. dah lama ai jadi secret admirer. (mesti CP bising sbb aku nak beli gucci jugak ok ok, last one promise!)


shantek kan??? yang seasonal mcm coral tu pun mcm lawa jugak. ke tan? ke ebony?
arghhh... help!!







yang ni plak? cik belvedere?
ini utk reward abeh PhD heh...
aminnnn...



ok, cukup utk sesi berangan di pagi hari.
sambung buat keje



P/s:
1. CP, rindulah, cuma tatau bila suitable time to talk!!
2. Ann, thanks babe. wish u the very best of luck too, having a distance with your love one is kinda tough babe.

Monday, 4 July 2011

tidak pernah faham




apa yang buat wanita paling sedih...........

untuk saya
cuma satu iaitu
bila rasa tidak dihargai
rasa tidak lagi menjadi prioriti
kalu dulu dipuja2,
kenapa kini sewenangnya diperkotak katik
hati adalah sgt terluka
tak bole nak buat keje
sbb rs sakittttt sgt dlm hati
lebih2 lagi yang menjadi punca adalah yang dikasihi jua

segenap rasa dalam hati adalah sakit
fikiran dan tindakan juga mengikut kata hati
bila setiap kata tidak di ambil peduli
perasaan pun menjadi tawar
setawar-tawarnya
hilang suda rasa hormat
bila rasa dipermainkan
rasa dibodoh2kan
rasa benci mula menggebu

astaghfirullahhhh

kenapalah pedih sangat
bila mengenangkan yang terjadi
bertabahlah duhai hati..
berubahlah andai mahu ianya berkekalan

yang pasti, sabar aku ada batasnya
jgn terlalu selesa n
jgn juga take it for granted!