Tuesday, 8 November 2011

Hati yang risau


kejap je nak masuk 2012. achievement of 2011? ok kite tolak tepi dulu sbb mcm banyak je yang ter achive n terpaksa di forward ke 2012. enough said. apa yg buat aku risau sgt lately? next year danial n damia dah nak masuk standard 1. few things yang keep loitering around my head n I just cannot help it...

1. choices of school
ye. am too choosy of this one. sorry to say my expectation tinggi sangat. cannot help it. I will keep on comparing with their previous place in UK. My bad, I know. So, I keep hunting the best school for them (or at least "best enough" to my personal view).

First, I choose Tanarata International School (TIS), I've send the application forms long time ago n was informed nama masuk waiting list je dulu before placement test. hrmmm... dah dekat 2 tahun, tp masih tak panggil2.

Nexus international school plak mahal terlampau2, jual rumah kereta pon belum tentu cukup. total cost rm25k/student is needed upon registration. aku? ada 2 org tau tak!

Tingal lagi Nilai International School yang ada kosong, tp distance is ridiculous. mcm mana nak commute nanti? yes, transportation is provide tapi putrajaya to nilai itlself will take 30-40mins, nt pagi2 buta dah kene bangun, kol 730 gerak n kol 3pm baru abis skola.. kol 4pm baruuu sampai umah. I strongly believe time tu dorang akan penat letih bagai..... and they r just first yr in primary school. why la whyyyyyy tak beli umah dkt Nilai T__T.

sudahnya, masuk waiting list ABIM sungai ramal. masuk darjah dua pon jadilah. sobss... baru dpt tahu pasal this school sbnrya. but dont get me wrong. no offenses, I do consider government school. in fact they are going to government school next year. I believe teachers out there will have their own approach. Great one. but again, am too paranoid.


2. school uniform
when is the best time to beli eh? mana nak beli? ada ke size utk abam nanti. ada ke size kasut utk dia. dia dah la techit jer. ingat nak tempah juga. kasut? takkan nak tempah jugak kan? beg skola plak, kene carik yg cun2 utk abam mampu carry. takkan beg lg besau dr abam kot kan? haih la abammmm... mommy harap abam tak terbalik terlentang ke belakang when ur school bag is sort of heavy. kite susun jadual sesama eah abam?


3. School environment
ok. ini satu hal kg. aku rs this is quite normal kot for parents to have this kinda of feeling. risau. mcm2 fikir. mcm mana nanti kalo cikgu garang sangat, garang tak bertempat? tak guna pendekatan yang betul? pukul2 ke. tskk... kan ke mcm2 kes kite dgr skrg ni. mcm mana kalo anak aku plak yang tak dgr ckp n banyak benau bercakapnya sampai seme org annoying n tanak kawan dgn diorang? uwaaaaaa.....

how about school cafe/canteen? are they using the same layout (as zaman aku skola2 dulu?) will they survive to buy their own food and at the same time competing with others? Danial.. what if u cant even reach the order counter?? oh mannn... pls... I hope damia can help him on this.

stationaries. what if other student simply take their belonging? heard a lot about certain student that like to take other people belonging for nothing. should I teach them not to share their things? that is 100% contrary with what we have taught them to be :( before. but I want them to know how to take care of themselves. and what if the twins loveeeee to borrow from other people?

harsh words? mcm mana if one day anak2 aku balik and asked me certain word yang pelik2 untuk aku explain? #fengsan


and when I look at them...
my heart is trembling... praying that they would be able to survive...
and enjoy their school...


damia, aku tak risau sangat. she's more independant


and abam? tskk... even in school performance, teacher put him in 4yrs old group
lahai abammm..nt makan banyak2 n cepat besa ye nak...




tgkla beza dia dengan damia...


and this is his 6 yrs old classmate hehe..can u compare the size?

oooh so many things to think about, I want to take this easy. things will get better in time hopefully. normal ke to have this feeling? ke aku je yg ober?



5 comments:

Che Kay said...

aduhai~~~ sian CWK~ risau ye. agak2nya macam ni la kot mak-mak kite dulu2 risau masa kite semua pegi sekolah kan. Insyaallah pasti diorang boleh survive~. =)

WaNNi said...

ola..salam dari barcelona. sama la kerisauan kita, cuma tang international school x sama, ai x mampooo hehe. . k wani masa darjah 1@2 pernah kena pukul dgn cikgu music x tentu pasal, end up ayah k wani serang sekolah haha. rasanya ayah k wani dulu pun ada kerisauan yg sama dgn sufee n k wani juga. insya'allah mana2 sekolah pun sama (mode sedapkan hati) yg penting anak ok n takde kena pukul tak tentu pasal.

husna said...

sama mcm sy risau..tp thn dpn 5 yr old kt Genius Aulad..ok ke kak kt sana? ramai yg review ckp ok tp still dlm hati ni, hanya mak mak je tahu...

MaizMalik said...

sufi..try tgk Sek.Sri Murni:Private Educational Schools registered with the Ministry of Education .Batu 9, Jalan Cheras, 43200 Kajang.Tel: 03-9075 1662. tak sure kat mana. tapi ada kuar TV haritu.

Anita, Mummy Adzryl said...

wehhh.. lari topic jap! aku nampak pix damia yg atas tu, background dia pix teacher dia eh? dia pakai scarf cottonmoms wehhh.. bangga aku! ekekeke.. ehh sempat lagi kan! hihihi.

btw, anak2 ko semua comel2.. ;D