Saturday, 3 December 2011

My 2 Cents



Dalam apa jua bende yang kita buat, kita hadap, kita baca, kita nilai... hanya kita sendiri yang berhak menilai sejauh mana ianya dapat memberi kebaikan, sejauh mana ianya memberi keburukan untuk diri kita. Percayalah, kitalah yang tentukan and how u want it to be, how u want it turn out to be. buku masing2 ok? bukannya share dengan sesapa termasuklah mana2 retis ok. Ke dah murah hati sangat nak tlg isi buku orang lain? dah terlebih pahala eh?

dengan dunia online hari ni, ko bukak FB, twitter, bloghop rata riti, baca pasal segala mak neka kejadian di bumi Allah, ko jugak yang akan decide nak serap bende tu mcm mana. ko nak tgk filem p*rno ke, ko bukak website islamic mana2 skalipun, again... ko sendiri yang akan tentukan bekalan yang sebagaimana yang ko ader untuk bawak bila dah dipanggil menghadap Tuhan.

Maka, setiap sesuatu yang dilihat, dibaca, pandai2lah nak digest, mana yang baik jadikanlah pedoman dan pegangan. mana2 yang buruk, toksah tengok, toksah nak ulas mcm nak tunjuk ko lah yang paling alim dan masuk syurga, sbb ko sorang je ada ilmu agama. toksah lah eh. in the first place, kalo zuhud sangat, internet pun bukak ruangan yang baik2 je, ok? ke FB, twitter, blog ni and dunia celebrities pun ko korek jugak? ok la tu, dengan niat nak carik pengajaran eh. hahahaha... then tepuk dada tanya lah selera. sendiri mau ingatla apa juadah bacaan ko kan? nak tahu jugakkk pasal segala jenis mak neka filem. aku pun tak layak nak ulas banyak kat sini. but then, kalo betul2 niat tu baik, ada FB dgn niat berdakwah, gunalah cara yang betol, tanpa menyinggung perasaan mana2 pihak. dengan astaghfirullah sana, masyaAllah sini, nauzubillah sana sini dgn mengutuk org sana, kutuk org sini, nampak keburukan org ni caci, nampak kelemahan org tu cerca, it wont helps. Tak semua orang akan sewenangnya dpt hidayah dan lembut hati dengan cara yang sebegini. heyy... come on lah.. mcm aku kata tadi. apa jua yang kita buat, kita tengok, kita baca.. kita sendiri yang akan decide utk amek yang mcm mana. Kalo rs perlu tahu lebih lanjut, rujuklah pada yg lebih arif, bukannya bukak web or blog2 yg x sepatutnya, pastu carik keburukan dan kelemahan org. Kalo ko rasakan itu adalah menjadi tanggungjawab ko nak nasihat jugak atas salahlaku atau kesilapan atau dosa2 yang lakukan, silakann.. tidak salah. tp guna lah cara yang betul, saluran yang betul dan yg plg penting dengan tidak menyakiti mana2 hati dan perasaan org. sakitkan hati org, tak bau syurga juga kan?

kite hidup tak lama ok. kalo ko rasa ko punya platform yg baik untuk sampaikan bende2 yang baik dan berunsurkan pengajaran.. ada caranya. Apa guna kalo niat ko baik, tp cara penyampaiannya mengundang caci maki orang? kalo kita hati tu baik dan bersih, iAllah benda2 yang melalaikan dengan sendirinya tu kita akan jauhi. agaknya lah tanya sapa fasha sandha punn tak kenal, sbb tak amek tahu. haha. Aku? aku sgt realistic, so far, kalo aku rs nak baca pasal retis, pasal film, aku baca je, tapi masih boleh menilai mana yg baik dan mana yg buruk ok

haihh...susah kalo diri terasa seperti 'bajet' ni tp lupa plak tang budi bahasa... aku tak ckp ni aku ni baik, jauh skali la ahli2 kitab kan. juga tidak berniat merendah2kan niat or effort mereka yg nak sampaikan perkara2 makruf. NO. apa yg aku cuba ketengahkan di sini adalah, semuanya bergantung pada kita sendiri. cermin balik eh. pada aku kalo rasa sesuatu bende tu tak bawak apa2 kebaikan, malah mengundang perlbagai rasa dan impact negative, pandai2lah ko jauhkan diri drpd benda tu. bukannya JOIN sama and at the same time cuba canang ko lah yang alim, ko lah yang plg baik, ko lah yg paling taklayan hal2 duniawi neh. pls la eh.

sekian

p/s: letih dengan certain attitude orang kita

2 comments:

Anonymous said...

Assalamualaikum,

I couldn't agree more with u. Some people perasan dialah yg paling alim dan layak komen pasal org punya keburukan atau kekurangan. Sesungguhnya Allah saja yg layak nak tentukan org tu masuk syurga or neraka. Itu semua kerja Allah...jgn kita bersangka buruk terhadap sesEorang tu melalui LUARAN sahaja. Kita tak tahu maybe dia hati baik...suka tolong binatang atau suka bersedekah...we never know. Only Allah knows better.

Anonymous said...

I SOKONG U 100%.